30 coses a fer i veure a Berlín: els imprescindibles!

Berlín, una de les ciutats més vibrants d’Europa, és d’aquells llocs que cal descobrir per un mateix. Podem deixar un llistat dels monuments o zones més recomanables, però aquesta ciutat és per descobrir-la caminant, voltant pels seus carrers, fent una cervesa en alguns dels seus bars o un cafè en les moltíssimes cafeteries…

Sumem-li una interessantíssima història, i tot el que aquí es va viure i es va produir durant les Guerres Mundials i la Guerra freda, i tindrem una combinació perfecta d’una ciutat plena de coses a fer i veure. Aquí van les 30 que nosaltres proposem:

 • Porta de Brandeburg. Un dels monuments més representatius de la ciutat. De les 18 portes que va arribar a tenir Berlín, aquesta és l’única que queda dempeus. S’ubica a la Pariser Platz, envoltada d’elegants edificis com embaixades i alguns hotels.
 • Reichstag. L’icònic edifici va ser molt danyat durant la II Guerra Mundial, però el 1991, dos anys després de la caiguda del Mur, es el lloc on es reuneix el Parlament alemany (Bundestag). L’històric monument contrasta amb la seva enorme cúpula de vidre i que es pot visitar oferint unes bones vistes.
 • La Illa dels Museus. Aquest conjunt d’edificacions, situat a l’illa del Spree, en ple cor de Berlín, el formen 5 dels millors i més grans museus de la ciutat, i són declarats Patrimoni Mundial de la Unesco. Un des més espectaculars per a nosaltres, és el Museu de Pèrgam (veure article a la web), que acull les impressionants Porta de Ishtar i Porta del mercat de Milet.
 • Museu DDR. Un museu que ens encanta d’aquesta ciutat és el DDR (Deutsche Demokratische Republik) que ens mostra de manera molt didàctica com era la vida quotidiana a l’antiga Alemanya de l’Est i com de durs eren els serveis secrets de la RDA.
 • Mur de Berlín. Construit després de la II Guerra Mundial, en plena guerra freda, dividia la ciutat, literalment, entre la zona oriental i occidental. Durant 28 anys va separar familiars i amics a una banda i una altra, i moltes persones van arriscar la seva vida per creuar aquest mur de 4 metres d’alçada. El 1989 el van enderrocar, i avui podem trobar diferents trossos d’aquest mur repartits per la ciutat. Un dels millors llocs on veure’l és a la East Side Gallery. Allà, més de 100 artistes van pintar i decorar blocs del mur amb murals i grafittis de tot tipus.

 • Catedral. Majestuosa, i situada davant del sempre animat parc de Lustgarten, la Catedral destaca per la seva enorme i verdosa cúpula flanquejada per 4 torres. Va aconseguir ressistir als bombardejos de la Guerra, però la façana segueix mostrant els moltíssims impactes de projectils que va rebre.
 • Gendarmenmarkt. Una de les places més boniques de la ciutat. La simetria d’aquesta plaça la fa molt fotogènica. A banda i banda trobem les catedrals bessones (la francesa i l’alemanya), separades per la Konzerthaus (sala de concerts). Ah! Si visiteu la ciutat a finals d’any, aquí trobareu un dels Mercats de Nadal més macos de tot Berlín (veure article al blog).

 • Alexanderplatz. Coneguda com a “Alex” pels berlinesos, sempre ha sigut un important nus de comunicacions a la ciutat. Convertida en zona peatonal després de ser reconstruïda pels bombardejos de la guerra, aquí trobem connexions de tren, metro, tranvia… galeries comercials i la imponent Torre de Televisió. Un dels llocs més populars és Weltzeituhr, el rellotge Mundial i punt de trobada per molta gent. Aprofiteu per visitar també la Font de Neptú i l’església de St. Marienkirche que es troben una mica més avall.
 • Kurfürstendamm és la zona comercial més popular de la ciutat. Aquí passejarem entre botigues, i principals cadenes de moda i terrasses i restaurants
 • Potsdamer Platz. Aquesta mítica plaça és l’antic cor de Berlín. Nus de comunicacions on passaven totes les linies de tramvia i autobusos, va ser el primer lloc del continent on es va posar un semàfor. Va ser destruida completament durant la Guerra, i avui acull grans edificis i el futurista Sony Center, que acull una gran botiga del fabricant tecnològic japonès i un centre comercial amb bars i terrasses. Al voltant també trobem el peculiar Passeig de la Fama, on els artistes alemanys tenen la seva estrella
 • Checkpoint Charlie. Aquest antic pas de control fronterer entre les dues alemanyes és tota una “turistada”, però és innevitable passar per aquí alguna vegada i imaginar-se com podien ser aquests llocs durant la Guerra freda.
Checkpoint Charlie
 • Charlie’s Beach. A l’estiu, aquí trobem un trosset de platja al mig de la ciutat, al costat del Checkpoint Charlie, on podrem prendre un cocktail assegut en una hamaca i els peus a la sorra.
 • Unter den Linden. El bulevar més important de Berlín uneix la Porta de Brandemburg amb el Schlossbrücke (Pont del Palau). Passejar per aquesta ample avinguda és passar per davant de llocs com l’Òpera, la Catedral, l’edifici de la Nova Guàrdia (Neue Wache), la Bebelplatz…
 • Tiergarten. Aquest enorme parc és el pulmó verd de la ciutat, l’equivalent al Central Park de Nova York o al londinenc Hyde Park. Quan fa bon temps, aquí es reuneixen familiars i amivs per fer un picnic, petar la xerrada o simplement reunir-se. Al parc trobem dos llocs icònics: el cafè en Neuer See, una cafeteria/restaurant situada al llac i amb un bonic ambient; i la Columna de la Victòria, una icònica escultura de 67 metres d’alçada amb una escultura de bronze coronant-la.
 • Hackesche Höfe, al barri jueu, són un conjunt de patis que comuniquen antics blocs de vivendes i són molt macos de visitar. S’han convertit en Monument històric de la ciutat.
 • Dead Chicken Alley. Aquest carreró al centre de Berlín acull un munt d’art urbà: grafittis, fotografies, un museu d’escultures mecàniques, un llibreria-sala d’exposicions, alguns bars…
 • Savignyplatz és un lloc amb molt d’ambient, terrasses, restaurants, algun club de Jazz… Al capvespre i la nit trobareu molta vida social.
Savignyplatz
 • Freischwimmer. Entre antigues fàbriques, i a la vora de riu Spree hi ha un antic moll de fusta amb xiringuitos on prendre una beguda o fer un soparet. També es mantenen antigues naus industrials, algunes en funcionament, i d’altres que acullen exposicions de tot tipus. Però la sorpresa més gran és que podeu portar el banyador i remollar-vos a la piscina Badeschiff. Una barcassa funciona com a piscina flotant, oferint boniques vistes des del riu Spree (requereix reserva online).
 • Pont Oberbaumbrücke. Un dels més macos que creuen el riu Spree. Originàriament de fusta, ara és una gran estructura de pedra que ens porta al districte de Friedrichshain-Kreuzberg.
 • Barri de Kreuzberg. Aquest barri és conegut per la gran comunitat turca establerta aquí, i en ell trobarem molts grafittis, i botigues alternatives. Ah! I diuen que es poden tastar els millors kebabs de la ciutat.
 • Barri de Friedrichshain. Conegut com a F’hain, é sun dels barris de moda, i aquí es mesclen des d’un ambient familiar, a obrer i treballador, alternatiu i fiestero. El Volkspark Friedrichshain és el parc més gran de la zona, Boxhagener Platz és una de les places més conegudes i Simon-Dach-Straße és un animat carrer ple de bars i restaurants que s’omple de vida.
 • Nikolaiviertel. El Barri de Nikolai és la zona residencial més antiga de Berlín. Destruït durant la Guerra es va reconstruir respectant el màxim possible les estructures originals. Carrerons empedrats d’estil medieval, terrasses, restaurants, botigues de souvenirs i l’església de San Nicolau destaquen en aquest barri.
 • Monument als jueues assassinats d’Europa. Format per 2.700 blocs de formigó de difents mides i alçades es pot passejar entre ells oferint una senació laberíntica. Inaugurat el 2005 és obert dia i nit.
 • Mercedes Platz acull un gran centre comercial i zona d’esbarjo, cinemes, restaurants, i el gran pavelló Mercedes-Benz Arena, us espai multifuncional que pot acollir exposicions però que també és la seu de l’equip de basquet de l’Alba Berlín.
 • Ampelmann i els semàfors. Si, en aquesta ciutat val la pena entretenir-se mirant els ninos dels semàfors. Amb un disseny ben peculiar, que s’ha fet ben famós fins arribar a crear botigues i souvenirs inspirats en aquests personatges (veure article)

 • Les cerveses i els Biergärten. Visca la cultura cervesera d’aquesta ciutat! Aquí el món de la cervesa artesana és enorme i no hi ha res millor que buscar una terrasseta o bar a l’aire lliure i degustar-les. I per això tenen les Biergärten (literalment Jardí de les Cerveses). El lloc ideal on reunir-se amb el grup d’amics, famílies, parelles.. el pla és ben senzill, beure cerveses i xerrar de tot. Aquí van algunes que ens han agradat: Pratergarten, Rosengarten o Luftgarten.
 • Gastronomia berlinesa. Els restaurants de Berlín són una còpia de l’essència d’aquesta ciutat: cosmopolita. Podem trobar de tot tipus, i amb les diverses visites a aquesta ciutat hem pogut veure com l’oferta vegetariana i vegana ha anat creixent (a nosaltres ens encanta visitar els vietnamites 😝). Alguns dels plats més típics de la dieta alemanya i que hem de tastar és el Currywurst (salxitxa cuita o rostida, normalment tallada i acompanyada de salsa de tomàquet i curri). La carn triomfa entre els plats, sobretot el porc, i en canvi, costa trobar un bon peix fresc.
 • Cafeteries. Berlín és d’aquelles ciutats on trobarem moltes cafeteries, i a nosaltres això ens encanta! Prendre un cafè al matí, fer un sandwitx lleuger al migdia, o un bon berenar a la tarda… les cafeteries ens permeten fer una pausa entre tanta passejada per carrers, i aquí en trobarem un munt, i de molt bones (veure article). Apunteu-vos aquestes: 
 • Christmas Market’s. Si visiteu al ciutat a finals d’any, la trobareu decorada amb un bonic ambient nadalenc, i a moltes places i carrers tenen instal·lats preciosos Mercats de Nadal. I per nosaltres, els mercats alemanys són dels millors d’Europa…

MÉS ARTICLES

El mur de Berlín

9 de novembre de 1989, un moment importantíssim a la història que serà recordat per sempre: la caiguda del mur de…

El Pergamonmuseum de Berlín

Situada entre el riu Spree i el canal Kupfergraben, a la ciutat de Berlín, trobem la Illa dels Museus (Museumsinsel), que…

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

2 respostes a “30 coses a fer i veure a Berlín: els imprescindibles!

  1. Berlín és d’aquelles ciutats que sempre estan en constant moviment, i ofereixen un munt de coses a fer i veure 🤩
   De fet, és el que ens agrada fer a nosaltres, tornar a certs llocs per conèixe’ls millor.
   I aquest llistat està fet amb les diverses escapades que hem pogut fer a la ciutat.
   No us penseu. És un lloc per revisitar-lo 🤩🤩🤩🤩

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: