El Pergamonmuseum de Berlín

Situada entre el riu Spree i el canal Kupfergraben, a la ciutat de Berlín, trobem la Illa dels Museus (Museumsinsel), que acull el complex museístic més divers del món. Formada per cinc edificis (Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode-Museum i Pergamonmuseum) va ser declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat el 1999, gràcies al seu valor històric.

Vista general de Museumsinsel, el complex de la Illa dels Museus

 

Construït entre mitjans del segle XIX fins a principis de XX, en un principi exhibia la col·lecció reial d’art prussià, fins que al 1918 es va convertir en Fundació pública. Tot i patir molts danys i desperfectes durant la II Guerra Mundial, actualment està en un procés de renovació que vol aconseguir que el complex quedi més unificat amb la creació d’un important edifici d’entrada i un gran centre per a visitants que connectarà tots els museus.

Seria impossible fer una sola entrada sobre aquest Museumsinsel, però volem explicar quatre detalls d’un dels museus sobre antiguetats, art islàmic i del Pròxim Orient més importants del món: el Pergamonmuseum.

Construït entre els anys 1910 i 1930, el Pergamonmuseum és conegut sobretot, per albergar enormes rèpliques d’ imponents conjunts arquitectònics. L’exemple més impactant és, sens dubte, l’Altar de Pèrgam (170 a.C.). El seu fris escultòric, es troba entre les obres mestres de l’art helenístic i mostra l’anomenada Gegantomàquia, la guerra entre els deus i els gegants.

Estàtua de marbre de Zeus
L’enorme Altar de Pèrgam presideix una de les sales del Museu
Detall del relleu del Fris a l’Altar de Pèrgam
Tot i faltar molta part del Fris, els dibuixos ajuden a imaginar-se la Gegantomàquia

 

Una altra destacada obra, que pertany a l’arquitectura romana, és la Porta del Mercat de Mileto (segle II d.C.). Imagineu-vos les dimensions de la sala que acull aquesta porta de més de 16 metres d’alçada…

La Porta de Mileto, de més de 16 metres d’alçada, ocupa una altre de les sales del Museu

 

Estudiants alemanys visiten el museu
Estudiants alemanys visiten el museu
Balconada des d'on es pot observar la gran Porta de Mileto
Balconada des d’on es pot observar la gran Porta de Mileto

La part que acull les exposicions sobre el Pròxim Orient, contenen més de 270.000 objectes provinents, en gran part, de les excavacions alemanyes efectuades a principis del segle XX a Babilonia, Assur, Uruk… Una de les principals atraccions és la reconstrucció de la Porta d’ Ishtar, datada de l’època de Nabucodonosor II (segle VI a.C.)

Tot i els seus 15 metres d’alçada, aquesta Porta d’Ishtar, era la més petita del temple
Nombrosos fragments d’escriptura cuneiforme parlen de la construcció de la Porta d’Ishtar durant el regnat de Nabucodonosor II

 

Diversos animales decoran las piedras azules de la Puerta d'Ishtar
Diversos animales decoran las piedras azules de la Puerta d’Ishtar
Detall d'una columna de marbre pertanyent al Bouleuterion
Detall d’una columna de marbre pertanyent al Bouleuterion
La deessa Athena
La deessa Athena
Detall dels animals que formen el relleu de la Porta d'Ishtar
Detall dels animals que formen el relleu de la Porta d’Ishtar

 

I, a nivell d’anècdota, us explicarem que és un dels pocs museus que hem visitat on és permès fer fotos. Ja sabeu la poca gràcia que ens fa trobar-nos cada vegada amb més restriccions cap a les càmeres de fotografiar (vegeu entrada sobre aquest tema), i aquí, tot i que com és normal no es podia disparar amb flash, la nostra sorpresa va ser majúscula . Tant, que després de comprar l’entrada, vam decidir deixar les jaquetes, motxilla i càmera de fotos a les taquilles, i és per això que totes les fotos d’aquesta entrada al bloc són fetes amb el mòbil (disculpeu la qüalitat). La cara que se’ns va quedar al veure com tothom feia lliurement fotografies va ser bona…

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

3 respostes a “El Pergamonmuseum de Berlín

  1. Ai Manel i Cristina! Sempre sou millors que una guia turística vosaltres! Quines ganes provoqueu de viatjar… fiu. I poder fer fotos al museu, sí, és tot un privilegi! petons

    1. Gràcies Marina pel teu comentari.
      Només intentem explicar el que ens trobem i ens agrada quan visitem algun lloc. I si pot ser amb alguna foto que transmeti quelcom, millor!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: