Organització Safari a Tanzània. Preparatius, ruta i consells

tanzania safari serengeti mane elefants-1

DEL 4 AL 14 DE GENER DEL 2016

Quan pensem en fer un safari per primera vegada, se’ns presenten una sèrie d’interrogants que, com és lògic, ens provoquen dubtes al decidir la destinació i la ruta. Això mateix ens passava a nosaltres, i ara, un cop complert un dels somnis de la nostra vida, veure animals en llibertat a  la sabana africana, podem explicar l’experiència amb tot tipus de detall.

El país que triem és Tanzània, perquè creiem que engloba alguns dels factors que busquem:

 • Espectaculars parcs naturals
 • Varietat i facilitat per veure animals
 • Un desenvolupat sector turístic
 • Estabilitat política al país

Oficialment, el país s’anomena República Unida de Tanzània, i el nom prové de la unió de les paraules Tanganica (zona continental del país) i Zanzíbar (les illes de la costa oriental de l’Àfrica).

Podem dedicar als Safaris els dies que vulguem (dependrà, lògicament del pressupost de la nostra butxaca), però nosaltres en fem un total de 5 voltant per alguns dels Parcs Naturals més impressionants, i 3 dies més a l’illa de Zanzíbar, gaudint de platges espectaculars.

tanzania safari serengeti fauna-1
Zebres, nyus, hienes… La fauna que veiem impressiona!!!
tanzania serengeti sunset
I les postes de sol sobre la sabana africana no tenen rival…

banner diari ruta

Aquest és el planing de la nostra ruta:

DILLUNS 4 GENER:

DIMARTS 5 GENER:

 • Vol DOHA (Qatar) – DAR ER SALAAM (Tanzània) – 01:40-07:50h (Qatar Airways)
 • DAR ER SALAAM (Tanzània) – ARUSHA (Tanzània)- 11:20-12:45h (Precision Air)
 • Arribada a Arusha (tarda lliure). Allotjament a Planet Lodge.

DIMECRES 6 GENER:

DIJOUS 7 GENER:

DIVENDRES 8 GENER:

DISSABTE 9 GENER:

DIUMENGE 10 GENER:

 • Safari durant el matí al Ngorongoro Conservation Area.
 • Trasllat per la tarda a l’aeroport Kilimanjaro.
 • Vol KilimanjaroZanzíbar, a les 17:20h (Volem amb Precision Air).
 • Arribada Zanzíbar a les 18:40h. Nit al Z Hotel (poble Nungwi).

DILLUNS 11 GENER:

DIMARTS 12 GENER:

DIMECRES 13 GENER:

 • Matí a Zanzíbar.
 • Tarda desplaçament a l’aeroport de Zanzíbar.
 • Vol ZANZÍBARDOHA (Qatar)- 17:25-23:25h (Volem amb Qatar Airways)

DIJOUS 14 GENER:

tanzania safari impala cotxe
Els 4×4 ens ajudaran a recórrer els Parcs Naturals
tanzania serengeti nosaltres tenda sunset
Podem dormir a llocs increïbles
tanzania safari 4x4 elefant-1
Ben aprop dels animals salvatges!

banner quadern viatge

EMPRESA ORGANITZADORA SAFARI:

 • It Started in Africa
 • Sanawari Juu Street at Kisiri – Arusha (Tanzania)
 • Telf. (+255) 714 904 558 (contacte: Joao Oliveira)

Pressupost del viatge

El preu d’aquest tipus de viatge és molt obert, ja que depèn de dos factors claus i difícils de determinar.

El primer són els vols, sempre oscilants, depenent de l’època de l’any que viatgem i de l’antelació que comprem els bitllets.

El segon el marca invariablement els allotjaments que triem durant la ruta. Tenim de tot tipus, nivells i preus. Tot és qüestió del nostre pressupost i/o gustos.

La nostra companyia ens ofereix un preu base amb allotjament en càmpings, tendes de campanya i lavabos compartits. A partir d’aquí estableix un suplement de categories on engloba un ventall d’hotels i lodges. És decisió nostra triar l’allotjament i el suplement que es vol. Abans de l’elecció, mirem per internet totes les webs dels hotels, campaments i lodges que ens ofereixen.

Es pot anar tipus tenda de campanya, en càmpings amb lavabos compartits i dutxes d’aigua freda, fins a hotels de luxe que no perden detall, en mig del no-res. Depen del pressupost de cadascú, com us podeu imaginar! Aquest va ser el nostre pressupost:

 • Vols anada i tornada:                              800€/persona
 • Safari de 5 dies:                                      1.100€/persona
 • Extra d’allotjaments triats:                  600€/persona
tanzania safari serengeti hipopotam-1
Hipopòtams prenent un bany
tanzania safari nosaltres guia-1
Estirant les cames amb el nostre guia

Però centrem-nos en el Safari i l’anomenat “Game Drive”, que és com s’anomena a les excursions que farem en cotxe i amb guia dins dels Parcs Nacionals. S’acostuma a fer un pel matí i un altre al vespre. Però nosaltres sortíem ben d’hora pel matí i tornàvem abans que es fes de nit a l’hotel, parant una horeta per dinar. Suposem que cadascú pot pactar i decidir amb el guia el que vingui més de gust.

 Vam contractar un de “privat”, és a dir, que només hi anàvem nosaltres dos amb el nostre guia-conductor dins el cotxe, un 4×4 enorme amb el sostre abatible per poder estar de peu i veure els animalons des de dins (no et deixen sortir del cotxe en cap moment…). Els cotxes poden acollir entre 2 i 6 persones, o sigui que permeten fer el recorregut en grup. Però la diferència de preu per viatjar nosaltres sols era tan mínima, que vam decidir contractar-la.

L’entrada als parcs costa entre 100 i 150 dòlars per persona i dia, però el més normal, quan contractem un pack tancat, és que tot estigui inclòs: safari, cotxe, benzina, entrades als Parcs, allotjament, menjar… (excepte la propina final al conductor/guia).

Bàsicament coneixem 3 maneres de contractar un safari:

 1. -L’opció més “fàcil”, és contactar amb una empresa de casa nostra i deixar que ells organitzin tot el safari o l’estada allà on volgueu anar. Aquesta és l’opció més cara de totes, com us podeu imaginar…
 2. -Una altra opció és contractar, nosaltres mateixos des de casa, una empresa originària d’allà, amb seu a la ciutat d’Arusha (nosaltres triem aquesta modalitat). És l’opció intermitja, si parlem de diners.
 3. -La darrera opció seria contractar-lo un cop arribeu a la ciutat  d’Arusha, on hi ha moltes oficines d’agències organitzadores. Nosaltres la vam descartar perquè anàvem molt justos de temps i no volíem perdre un dia per buscar una agència que ens fes el pes, després de tantes hores de vol… Tot i això, es pot voltar per la ciutat buscant i comparant ofertes, però hem de preparar-nos per la pressió dels venedors. Acostumen a ser molt insistius, inclús a seguir als possibles clients pel carrer per intentar vendre els seus productes. Això sí, és l’opció més barata de les tres.
tanzania safari zebres
Zebra amb la seva cria
tanzania serengeti bufals
Veiem grups enormes de búfals
tanzania safari serengeti tendes-1
Campament al Serengeti

L’empresa que vam contractar nosaltres es diu “It Started in Africa“. Vam creuar molts mails amb ells fins que vam organitzar tot el que volíem i necessitàvem. La veritat és que van ser molt amables des del primer moment, i molt eficaços amb tot el que els anàvem demanant, ja fos els safaris, la reserva d’hotels, reserva de vols…

El preu final depen molt dels serveis que contractis, ja que el ventall d’opcions és enorme. Les empreses de safari estan obertes a escoltar totes les necessitats i muntar el Safari al nostre gust. Hem de ser conscients de la forma que tenen allà de treballar, on primer sempre és un SI com a resposta, però després hem d’anar amb compte amb tot. Podem dir que s’ho prenen d’una altra manera… 🙂

L’empresa que nosaltres vam contractar la vam trobar a través d’una web-buscador d’empreses de safaris. Podeu llegir crítiques de gent que els han contractat, tipus de viatges, durada del safari, parcs a visitar… La veritat és que està molt bé. És aquesta:

https://www.safaribookings.com/

Com us dèiem, la que nosaltres vam contractar, van ser molt eficaços a l’hora de preparar el nostre viatge abans d’arribar a Arusha. Un cop allà, tot és una mica diferent al que nosaltres estem acostumats… El ritme, la manera de fer, la importància que nosaltres els donem a segons què, ells no la donen, etc..

Ens vam trobar amb un parell de situacions que no ens van acabar d’agradar, tot i que un cop passat, potser no són tan importants com ens van semblar in situ. Per exemple, la primera nit que vam passar al Serengeti, el nostre guia no trobava el Lodge on havíem de dormir. Ell no hi havia estat mai i les indicacions que tenia eren gairebé zero i vam acabar perdent-nos al ben mig del Parc Nacional. Després de dues hores donant voltes, ens van venir a buscar i vam arribar quan ja era negre nit, havent de sopar a corre-cuita i sense poder gaudir de l’espai tan espectacular on ens trobàvem.

El guia que ens acompanyi, i el cotxe 4×4 és una part molt important del resultat final del Safari. Totes les agències, i repetim, totes, us vendran que tenen a la seva disposició els millors i més experimentats guies, així que és molt difícil saber si és veritat. Però també creiem que la sort és part molt important d’un Safari, així que no cal estressar-se per voler veure-ho tot el primer dia.

Per nosaltres, el millor és que el guia sigui una persona simpàtica i amable, perquè ens acompanyarà durant tot el dia, i el millor és una bona relació amb ell. És cert que l’experiència del guia ajudarà a l’observació dels animals, però repetim que la sort és la millor aliada, i és clar, aquesta no es pot predir.

Pot ser que passem hores i hores sense veure cap animal, sentint-nos completament desil.lusionats, i després, en qüestió de minuts, creuar-nos amb un munt. Mai hem de perdre l’esperança.

tanzania safari serengeti cris guia-1
El guia/conductor és part important del Safari
tanzania safari serengeti cris 4x4-1
Problemes amb el cotxe? Hakuna Matata…

Com hem dit, el cotxe es part important de la ruta, ja que passarem moltes hores al seu interior. No hem de marxar fins estar segur que és el tipus que hem contractat. Existeixen de moltes classes, però els més utilitzats són els 4×4 de sostre abatible i que pot alçar-se, permetent una millor observació desde l’interior. N’hi ha sense portes, però nosaltres els desaconsellem, no tant per anar menys protegits, sinó perquè la pols  dels camins i rutes ens deixarà ben bruts al final de la jornada.

Els guies porten nevera (és un dir, perquè la nostra no refrescava gens) amb aigua per tot el dia. Està inclosa en la tarifa. El nostre cotxe també disposava d’endoll de 12V (molt útil per carregar bateries durant el trajecte) i prismàtics per veure els animals a la distància.

Com hem dit abans, tot està inclòs en el preu contractat del safari, excepte les coses que comprem per iniciativa pròpia durant la ruta, les begudes extres i la propina del guia/conductor. Aquesta quantitat, tot i ser decisió nostra, acostumen a deixar-la clara només fer el pagament del safari. Ens descriuran les dificultats per les que passen, i que els guies se separen de les seves famílies durant dies… suggerint la xifra que haurem de donar al final del viatge. Acostuma a ser un mínim de 10$ per persona i dia, augmentant-lo depenent del tracte, amabilitat i simpatia del guia.

tanzania safari jirafa-1
Les jirafes no s’espanten fàcilment
tanzania safari serengeti sabana-1
Les distàncies són enooormes
tanzania safari masai pastor
Pastor Masai cuidant del seu ramat de cabres

Quan viatjar

Els safaris a Tanzània es poden fer durant tot l’any, i cada època té factors positius i negatius, però sempre veurem animals i gaudirem d’un entorn inmillorable.

El clima de Tanzània és calurós i sec, amb època de pluges (llargues entre març i principis de juny; i curtes -anomenades mvuli– entre novembre i desembre) i època seca la resta de l’any.

Es considera temporada alta els mesos de juny a agost. És més fàcil observar els animals, ja que no hi ha vegetació i s’agrupen grans grups al voltants dels rius i llacs.

De setembre a febrer és temporada mitjana. Trobarem un clima força calurós i algunes plujes curtes i intenses.

De març a maig es considera temporada baixa. Hi ha més possibilitats de pluges fortes, i alguns camins i rutes poden quedar intransitables. A canvi els preus són més baixos.

Nosaltres triem el mes de gener per fer el Safari. Trobem dies calurosos i nits refrescants. Alguna petita pluja a la nit, ideal per baixar la temperatura. La vegetació està alta i potser dificulta més la visibilitat dels animals, però a nosaltres ens agrada molt més que trobar-nos un terreny àrid i sec. Veure lleons amagats entre l’herba esperant la seva presa és tota una satisfacció.

tanzania serengeti 3 lleons 2
Lleons sortint a caçar
tanzania safari serengeti elefants-1
Grup d’elefants entre l’herba crescuda

Observació d’animals. Els BIG FIVE

Sembla que poder admirar l’anomenat grup dels Big Five (lleó, búfal, lleopard, rinoceront i elefant) és una de les claus del viatge. I està clar que l’objectiu primordial d’un Safari és la màxima observació d’animals, però també ens atrevim a recomanar que aquest no sigui l’únic component del viatge. Els paisatges de Tanzània són espectaculars, la seva gent amable, i els seus capvespres únics. Un safari és molt més que portar un llistat d’animals i tractar de veure’ls tots com si es tractés d’una competició.

Això no vol dir que ens hem de conformar amb poc. És important la comunicació amb el nostre guia, explicant-li els nostres objectius i el que ens agradaria fer i veure.

Com hem dit abans, no s’ha de perdre mai la paciència. Podem passar hores de ruta sense observar res, i en qüestió de minuts, veure molts animals. Però tampoc negarem, que alguns dels Big Five són dificultosos de veure (especialment el lleopard i el rinoceront), així que quan els acabem observant a tots, una sensació d’eufòria ens recorre el cos. I és que no hi ha res millor que poder admirar la fauna en llibertat!!!

tanzania big five

Parcs Nacionals:

És un dels parcs més tranquils i fàcils de visitar. Per nosaltres va ser ideal per començar la ruta, introduint-nos en el món dels safaris. Potser no és el lloc amb més quantitat de fauna, però ens va semblar molt bonic. Podrem observar una gran varietat d’aus, i el seu llac és famós pels moltíssims flamencs rosats que trobarem.

Dir Serengeti és transportar-nos directament a un dels Parcs més coneguts i populars de l’Àfrica. El seu ecosistema és un dels més antics a la terra, i les característiques essencials del clima, la vegetació i la fauna amb prou feines han canviat en els últims milions d’anys.

Aquest cràter amb forma de caldera, i amb només un diàmetre de 20 km, és un paradís natural. Les condicions climàtiques permeten un ecosistema propi, i molts animals no el fan servir com a lloc de pas, sino que es queden, permetent una fantàstica observació de fauna.

tanzania minyana flamingos
Parc Natural Lake Manyara
tanzania safari serengeti nyus-1
Parc Natural Serengeti
tanzania crater ngorongoro view
Cràter del Àrea Natural del Ngorongoro

Vocabulari:

A Tanzània es parlen més de 120 llengues, però l’anglès i el suajili són els idiomes oficials. En termes pràctics, això vol dir que podrem comunicar-nos tranquil·lament amb la majoria de gent que es dedica al turisme (guies, hotels, venedors…), i que la població autòctona fa servir el suajili.

La seva amabilitat es veurà reflectida en les paraules que escoltarem sovint durant la ruta pel país:

 • Jambo (hola)
 • Asante sana (moltes gràcies)
 • Karibu (benvingut)

I la més popular de totes:

 • Hakuna Matata (cap problema, viu i sigues feliç)

El noms d’alguns animals també ens feia molta gràcia escoltar-los en la seva llengua:

 • Tembo (elefant)
 • Simba (lleó)
 • Kiboko (hipopòtam)
 • Twiga (jirafa)
 • Chui (lleopard)

banner consells

 • A Tanzània es condueix per l’esquerra, però en realitat tothom es desplaça per on pot. S’avancen per tot arreu i es condueix fatal.
 • Sempre veurem molt moviment de gent a les ciutats, la vida es fa al carrer.
 • Molts llocs, inclosos hotels i allotjaments, no disposen d’electricitat les 24 hores del dia. Cal consultar les hores disponibles, sobretot per calcular la càrrega de bateries i altres accessoris.
 • Beure molta aigua és aconsellable. La calor, especialment al migdia, és enorme, i cal hidratar-se tot el possible.
 • No cal dir que una bona crema de protecció solar, i alguna gorra o barret pel cap ajuda a suportar el sol.
 • Segurament sembla una tonteria dir-ho, però no està de més recordar que s’imposa el seny. Estem en plena natura, envoltats d’animals salvatges en llibertat. S’ha d’actuar amb responsabilitat, intentar no cridar i sobretot no sortir mail del cotxe, excepte a les zones on el guia ho indiqui.
 • Les distàncies entre els Parcs poden ser molt llargues i pesades. Molts trams les carreteres no estan en bones condicions, així que cal prendre-s’ho amb calma.
 • Tindrem la possibilitat de visitar diferents pobles Masais, però normalment ens faran pagar per la visita. Aquest poble guerrer acull a visitants i expliquen la seva manera de viure, però a nosaltres ens va semblar una mica “show” turístic. Si fem alguna foto fora dels poblats a qualsevol Masai, és ben normal que ens demanin algun dòlar. Com és lògic, no els agrada que els fem fotos sense avisar, com si es tractés d’un espectacle de fira. Cal demanar permís i també el nostre guia ens pot ajudar a gestionar-ho.
 • Depenent de l’època de l’any, al vespre les mosques comencen a posar-se pesades.
 • Normalment s’esmorza i sopa als allotjaments on passarem la nit, però el més normal és que els dinars siguin tipus picnic. Ens prepararan unes caixetes amb menjar (cuixa de pollastre, panet, galetes, suc, aigua).
 • A moltes zones no disposarem de cobertura telefònica (i encara menys internet), però SI a la majoria de lodges i allotjaments. És molt possible que el wifi sigui de pagament, i ens ho especificaran al registrar-nos.
 • L’experiència d’allotjar-se en tendes al mig del no res és molt recomanable, permetent un contacte encara més gran amb la natura que ens envoltarà.
 • Els guies, dins de tots els Parcs, estan en contacte entre ells a través dels walkie-talkies, i s’avisen si veuen animals difícils d’observar. Així procuren que tots els visitants puguin trobar-se cara a cara amb lleons, lleopards, elefants…
 • Això pot provocar que un grup de cotxes i turistes s’amunteguin a una mateixa zona, restant una mica de màgia al moment, però sovint veient increïbles animals. Nosaltres podem decidir si volem sumar-nos o no.
 • Recomanem moltíssim gaudir dels moments de sol·litud, i encara que no tinguem animals a la vista, la sabana ens ofereix paisatges únics. Especialment la nit és espectacular. Lliures de contaminació lumínica, podrem observar uns cels estrellats al·lucinants!
 • També és molt recomanable treure’ns la mandra i matinar. Tindrem més probabilitats de veure animals i de trobar-nos menys turistes i cotxes.
tanzania safari serengeti cotxes-1
A vegades ens ajuntarem diversos cotxes per observar animals
tanzania safari serengeti picnic-2
Podem aturar-nos a menjar en diverses àrees destinades a fer una pausa al camí
tanzania safari serengeti picnic-1
Caixa de picnic típica
tanzania safari 4x4 obert-1
Alguns cotxes poden ser oberts

banner mapa ruta

El final de la ruta gaudim de 3 dies de relax a l’illa de Zanzíbar, on ens allotgem en un hotel a la zona de Nungwi, al nord. Platja, piscina, menjar, excursions i passejades, visita a StoneTown (part històrica de la principal ciutat de Zanzíbar)…

Descans merescut abans d’agafar el vol de tornada cap a casa.

Fer un Safari és complir un dels nostres somnis viatgers. Admirar els paisatges d’Àfrica, observar ben d’aprop animals salvatges, i gaudir amb les increïbles postes de sol de la sabana…

banner fotos

galeria fotos tanzania

banner video cat

Tanzania Safari Experience from BonaVida on Vimeo.

A %d bloguers els agrada això: