Ampelmann i l’Alemanya de l’Est.

Per a nostàlgics, amants de la història o simplement curiosos com nosaltres, podem trobar un munt de records de l’antiga Alemanya de l’Est quan visitem Berlín. Nosaltres avui en volem destacar dos que ens van fer passar una bona estona: els simpàtics Ampelmann i el Museu DDR

Hi ha poques ciutats a Europa com Berlín. Recórrer els seus barris és genial, i res millor que caminar per descobrir més coses. Vas amb la guia a la mà, la càmera de fotos penjada al coll i vols creuar el carrer per veure millor la Porta de Brandenburg. Esperes a que el semàfor es posi verd per poder travessar l’avinguda, i alguna cosa estranya et crida l’atenció. No saps que és, però el teu cervell et diu que hi ha alguna cosa diferent al que estem acostumats. Verd! Els berlinesos travessen despreocupats, però a nosaltres ens crida l’atenció la figura que apareix il·luminada al semàfor i que ens dóna pas. El ninot porta barret???

Semàfor davant la Porta de Brandenburg
Semàfor davant la Porta de Brandenburg

Es coneix com a Ampelmann, el disseny que es va fer a l’antiga República Democràtica Alemanya de les siluetes que donen o prohibeixen el pas als semàfors. Aquests “homenets del semàfor”, traducció literal de la paraula Ampelmännchen, van ser creats per Karl Peglau a principis dels anys 60. El ninot vermell de prohibició estén els braços en creu, mentre que el verd autoritzant el pas, ens mostra al personatge amb un peu endavant a punt d’iniciar la marxa. Això sí, tots dos porten un característic i simpàtic barret.

L'Ampelmann vermell ens marca la prohibició per passar
L’Ampelmann vermell ens marca la prohibició per passar

De seguida es van fer famosos, per la manera tan clara com transmetien els conceptes d’educació vial als nens. Tires còmiques als diaris, jocs, històries radiofòniques i televisives… Tot un personatge! A partir de la reunificació d’Alemanya, i durant el principi dels anys 90, el govern va voler canviar i unificar els semàfors, agafant com a bo el disseny occidental. (veure post sobre el Mur de Berlín)

berlin_ampelmann_09

L'Ampelmann verd ens mostra el moment de travessar el carrer
L’Ampelmann verd ens mostra el moment de travessar el carrer

Però gràcies a campanyes ciutadanes, impulsades pel dissenyador Markus Heckhausen, es va crear una mena de moviment nostàlgic per no perdre l’emblemàtic homenet. L’Ampelmann era tan popular, que va tornar a les cruïlles berlineses, fins i tot a algunes de la zona occidental, així com a d’altres ciutats alemanyes.

berlin_ampelmann_04 SONY DSC

Avui en dia, l’Ampelmann és un veritable símbol, de fet, un autèntic souvenir, ja que existeixen centenars de productes decorats amb aquesta figureta, que es venen per tot Berlín, així com botigues pròpies i exclusives d’aquesta marca registrada. El negoci és el negoci…

berlin_ampelmann_10

I si el que volem és saber com es vivia a l’antiga RDA, res millor que apropar-nos fins al DDR Museum, que ens van recomanar els nostres companys de Viatges amb cartabó. Situat davant de la Catedral de Berlín,  al costat del riu Spree, és un dels museus més visitats de la ciutat. I és que tal com vam parlar en una altra entrada, la ciutat acull una quantitat enorme de museus de tota classe i diversitat (veure post sobre el Pergamonmuseum).

Façana del Museu DDR
Façana del Museu DDR
El museu DDR és molt visitat
El museu DDR és molt visitat

Allà ens mostren, de manera molt didàctica, com era la vida quotidiana de l’Alemanya de l’Est (Deutsche Demokratische Republik o DDR), i com de durs eren els serveis secrets i el servei d’intel·ligència de l’RDA. El museu ens permet experimentar en primera persona un munt d’aquestes coses, i és possible tocar literalment estris relacionats amb la vida al Berlín oriental. Tant si viatgeu amb nens, com si teniu una mica de síndrome Peter Pan (com és el nostre cas), és una bona manera de conèixer part de la història alemanya.

Ens mostren com eren les sales d'interrogatori
Ens mostren com eren les sales d’interrogatori
... o les cel·les on passaven dies els detinguts abans de ser interrogats
… o les cel·les on passaven dies els detinguts abans de ser interrogats

L’adreça del Museu DDR és Karl-Liebknecht-Str. 1. Obert tots els dies de la setmana de 10h a 20h, i els dissabtes fins a les 22h. El preu de l’entrada és de 6 euros.

Podem reviure com era una casa a l'antiga RDA
Podem reviure com era una casa a l’antiga RDA
... i fins i tot com eren les cuines
… i fins i tot com eren les cuines
Feina difícil entrar al petit "Trabant", el cotxe més famós de l'època
Feina difícil entrar al petit “Trabant”, el cotxe més famós de l’època
També podem seure a la recreació d'un despatx on es prenien decisions importants
També podem seure a la recreació d’un despatx on es prenien decisions importants

Tan si voltem pels carrers de la ciutat buscant l’Ampelmann a cada semàfor, com si entrem al DDR Museum, Berlín ens ofereix un munt d’activitats per descobrir-la.

La Porta de Brandenburg és tot un símbol de la ciutat
La Porta de Brandenburg és tot un símbol de la ciutat
El Parlament Alemany
El Parlament Alemany
Moltes bicicletes recorren els carrers de la ciutat
Moltes bicicletes recorren els carrers de la ciutat
Clica per veure més posts sobre Berlín: la ciutat, la seva gent, el Mur, laTorre de Televisió o el Mercat de Nadal.

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

4 respostes a “Ampelmann i l’Alemanya de l’Est.

 1. Ooooohhhh!!! Gran post! Tenim les mateixes fotos al Museu de la DDR! Ens ho vam passar tant bé! Nosaltres feia poc que havíem vist “La vida de los otros” quan hi vam anar i les sales d’interrogatoris ens van impressionar molt.
  I també som molt fans de l’Amplemann! Vam comprar imans per a tota la família!

  1. Sembla mentida que ninotet tan simple s’hagi convertit en tota una icona.
   I gràcies a vosaltres que ens vau recomanar visitar el museu DDR vam poder visitar-lo.
   I amb tot això, hem pogut fer una entrada més…

  1. Molt bona excusa per tornar a un lloc, Aitor. Sempre podem dir que no hem visitat algo i així hem de tornar tard o d’hora. je,je…
   Vam llegir el vostre post sobre l’Ampelmann i la Torre de Tv a Berlín. Molt xulo! Vam intentar deixar un missatge, però teníem problemes.
   Fa uns dies ens vam registrar a myDisqus i ja podem deixar-vos missatges. Tot controlat!!!

   Salut i bons viatges!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: