Ruta per Indonèsia (3a part). Orangutans a Borneo

Fantàstic tour el que hem pogut fer a l’illa de Borneo apropant-nos al Parc Natural de Tanjung Puting, on els orangutans són els protagonistes. I a més, arrodonit amb l’experiència de fer-ho navegant pels seus rius i fent vida a un Klotok, els famosos vaixells indonesis.

Aquest és l’únic tour que teníem contractat des de casa (i de fet ho vam fer només una setmana abans de sortir de viatge) ja que vam fer cas d’algunes recomacions que ens explicàven meravelles d’ell.

Deixem l’illa de Java per uns dies i agafem un vol amb una de les múltiples i barates companyies aèrees que volen a Borneo. L’avió i els aeroports són força senzills, però només és una hora de viatge.

En Kres, el nostre guia, ens recull només baixar i ens condueix al port de Kumai, on ens espera tota la tripulació del Klotok Spirit. El capità Adje, el seu assitent Didi i la cuinera Masnia. A nosaltres ens asembla una àvia i els seus dos nets, i realment tothom és encantador. El vaixell o barcaza, és tot per nosaltres, i mentre naveguem podem gaudir de les vistes, estirar-nos a descansar, llegir… Un autèntic plaer.

La tripulació al complet (més un nen que es cola per la cara)
La tripulació al complet (més un nen que es cola per la cara)
Navegant pel riu Seykonyer, a Borneo
Navegant pel riu Seikonyer, a Borneo
Relax i bona vida a bord del vaixell
Relax i bona vida a bord del vaixell

 

La ruta comença pel riu Seikonyer, que s’estreta a mida que naveguem, i cada vegada tenim més la sensació que ens trobem en un ambient selvàtic. Els diferents micos que van apareixent, les aus que ens envolten i els sorolls que fan els animals així ens ho demostren. És realment espectacular observar micos nariguts, macacos i sobretot orangutans. O poser són ells els que ens observen a nosaltres!

Els micos nariguts ens observen des dels arbres
Els micos nariguts ens observen des dels arbres
Alguns orangutans no dubtaven a baixar dels arbres i apropar-se al vaixell
Alguns orangutans no dubtaven a baixar dels arbres i apropar-se als vaixells

 

A les 6h de la tarda ja es fa fosc i atraquem en un petit moll de fusta, al mig del no res. Darrera nostre arriben 2 vaixells més i formem un petit grup. Mentre ens preparen un sopar excel.lent, munten un parell de matalassos a la coberta i el tapen amb una gran mosquitera. Au! Dormirem a l’exterior, amb una xafogor impressionant i una humitat encara més terrible. Segurament és el factor més negatiu de visitar aquesta zona. Bé, això i els insectes. Anem preparats per combatre al màxim els mosquits (i la veritat no en veiem gaires), però un munt d’altres animalons voladors (de totes mides i colors) són atrets per les poques llums que s’encenen. Fins i tot anar al lavabo és un patiment. Bé, pels insectes i per la senzillesa, ja que no disposem de dutxa ni pica, un simple cubell amb aigua del riu ho soluciona tot.

Per la nit, ens acompanyen el so de la natura i les estrelles al cel
Per la nit, ens acompanyen el so de la natura i les estrelles al cel
La xafugor és enorme i ens dutxem com podem
La xafugor és enorme i ens dutxem com podem
Tot i l'espai reduidíssim, sortien uns plats senzills però boníssims!!
Tot i l’espai reduidíssim, sortien uns plats senzills però boníssims!!
El nostre vaixell: Klotok Spirit
El nostre vaixell: Klotok Spirit

 

Però sabem que tots aquests inconvenients es supleixen amb un altre tipus de comoditats, les del tracte que ens ofereixen i les de gaudir de l’experiéncia del lloc on ens trobem.

La primera nit reconeixem que ens costa una mica agafar la son. Els nervis, l’emoció, i perquè no dir-ho, els sorolls del bosc tropical i la negra nit fan que a les 5h del matí, quan surt el sol, ja estiguem en peus. Perfecte! Perquè aquí tot s’ha de fer ben d’hora, per intentar combatre la calor. En canvi la segona nit, gaudim molt més del lloc on ens trobem. Som conscients que hem de disfrutar d’experiències com aquestes!

Les mides del vaixell permeten una gran llibertat de moviments
Les mides del vaixell permeten una gran llibertat de moviments
Fem vida a cuberta
Fem vida a cuberta

 

El ritme és molt i molt tranquil. Ideal per desconnectar. Esmorzem, dinem, sopem i dormim a coberta. Tot això combinat amb algunes aturades per fer algun petit treking, i visitar un parell de reserves naturals, com Camp Leaky, on ajuden a la reintroducció a la selva dels orangutans. Aquí viuen en llibertat, i és una passada observar-los mentre es desplacen entre els arbres. Veiem moltes mares amb les seves cries, una imatge impagable. (Clica per veure post amb més detalls i fotos del Parc i els orangutans)

indonesia_1265
Mare i cria semblen posar per la foto. Quin plaer fotografiar-los!!
indonesia_tour orangutans
Els ulls d’aquests animals tenen alguna cosa especial.
Els reis de la selva
Els reis de la selva

 

A certes hores, descarreguen menjar en unes grans plataformes, on els alimenten, i cap allà ens dirigim per veure-ho. Segurament aquesta és l’imatge que menys ens agrada, perquè tots els turistes del Parc fem el mateix, i s’acaba convertint en un punt d’avistament amb un munt de gent fent fotos. Però també això permet veure millor a molts exemplars. Les faccions i reaccions d’aquests simis són genials i molt fotogèniques. Tot i així, preferim observar-los penjats a les branques, on la captura d’una bona imatge es converteix en tot un repte que ens encanta! Ah! I a més, ens devien veure la cara d’il.lusionats, perquè coincidim amb un equip de la televisió d’Indonèsia i ens fan una entrevista per explicar el que sentim al veure orangutans tan aprop. Quins nervis!!!

La televisió d'Indonèsia ens estrevista!!!
La televisió d’Indonèsia ens estrevista!!!

indonesia_tour orangutan comida

Sha d'estar atent, en qualsevol moment trobem un gran exemplar d'orangutan
Sha d’estar atent, en qualsevol moment trobem un gran exemplar d’orangutan

 

Un cop tornem a casa i resumim tota la información de la ruta per Indonèsia, dedicarem un bon apartat a aquest Tour per l’illa de Borneo. De moment, i quan encara ens queda molt de viatge, podem dir que és una de les experiències que més hem gaudit del que portem fet. Res millor pels amants dels viatges i la fotografia, que inmortalitzar animals en llibertat!

Aquest és un post in situ, és a dir, escrit des del mateix lloc del que parlem

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

6 respostes a “Ruta per Indonèsia (3a part). Orangutans a Borneo

 1. Quina pasada!!! poder veure d’aprop els orangutans i gaudir de Borneo d’aquesta forma tan singular…m’ha agradat la idea!!!

  1. Verónica, recomanem moltíssim aquesta experiència per Borneo. Nosaltres només hem fet 3 dies i 2 nits, però es poden fer més dies que un vulgui. És questió de negociar-ho. Quan tornem a casa explicarem tots els detalls d’aquesta aventureta.
   I veure els orangutans ha sigut una passada!!
   100 per 100 recomanable!!
   Gràcies pel teu comentari.

 2. Vivencies ja viscudes però que no oblidarem mai. La navegacio amb klotog és una experiencia unica que cal viure ja que sembla que que quasi estas sol en aquell mon. Esperem les vostres properes croniques per saber al final quines illes visitareu. Os recomanem anar al crater del Bromo a l’illa de Java.

  Quina enveja !!!! M’agradaria viatjar amb vosaltres…. No molestaria pas … Jejeje

  1. Jejejeje, doncs aquí tens un raconet, Miquel. Agafa el proper vol i ens veiem en una d’aquestes illes meravelloses.
   Ens va agradar molt l’experiència de navegar pel riu i visitar els orangutans. Molt i molt xulo.
   Fa un parell de dies vam visitar el volcà Bromo. Impressionant. La llàstima és que aquí era festiu i hi havia moltíssima gent. Ens va agobiar una mica, però el lloc era brutal.
   I avui mateix, mentre responem aquestes línes, ho fem des de Bali. Hem arribat a aquesta illa per descobrir més coses. Tot just ara decidim que farem i cap a on anirem. Sempre diem que la part bona de no tenir el viatge organitzat és la llibertat que tenim, però també hem de perdre alguns moments per començar a decidir-nos cap a on tirar.
   Sigui on sigui, segur que ens ho passem de conya!
   Una abraçada!!!

 3. Oooohhhhhh!!!!
  Quina enveja que ens feu!!!

  Anar mirant aquestes fotos…. Borneo, un viatge pendent.
  A més a més, amb Klotok, per la Borneo d’Indonèsia… la majoria de viatgers que coneixem han viatjat a la part malaia de Borneo per visitar els famosos orangutans!

  Suposem que aquesta serà molt més verge… us anem seguint!!!
  Txell i Xavi

  PD: Esperem que el mal d’esquena de la Cristina ja estigui oblidat!!!!
  I sinó a la illa dels déus us deixeu cuidar una mica!!!! :p

  1. I tant, la visita (encara que curta) a la part indonèsia de Borneo ens va encantar! Era la única excursió programada des de casa, i ens la a recomanar un company de feina expert en aquest país. Pels amants dels animals i la fotografia com nosaltres, tot un plaer.
   Uf! Necessitaríem molt de temps per visitar bona part d’aquest país. És tan gran!!!
   L’esquena de la Cristina va molt millor, a l’hospital ens van ajudar moltíssim, però ens ho estem prenent amb calma, no volem patir cap susto. Les motxilles no pesen gaire, però cada vegada que fem algun desplaçament llarg, es nota. Així que anem xino xano.
   Moltes gràcies pel vostre comentari nois!! Una abraçada!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: