Orangutans al Parc Nacional Tanjung Puting, Borneo

Poques vegades visitem un lloc específicament per un únic factor, però podem dir que la visita a Borneo tenia una clara finalitat: veure orangutans! Es va convertir en una de les experiències més maques de tota la ruta per Indonèsia, i aquesta setmana, que se celebra el Dia Mundial dels Orangutans, volem explicar amb més detall les sensacions d’estar ben a prop d’aquests primats.

Borneo, Indonesia

 

Visitem Tanjung Puting, un dels Parcs Naturals més importants de l’illa de Borneo, i un dels millors llocs on observar els orangutans. El que era una extensa reserva de caça els anys 40, va ser transformat per les autoritats en un Parc Nacional el 1982.  415.000 hectàrees de bosc tropical situades al sud de Borneo, plens de pantans i rius que desemboquen al Mar de Java. Això crea moltíssims manglars, plens de vida animal. De fet, el govern nacional està fent un enorme esforç per protegir aquests boscos, protegint i gestionant la seva fauna. És per això que cada vegada més visitants de tot el món venen fins aquí.

Sens dubte els reis d’aquest Parc són els orangutans, que en indonesi vol dir literalment “persona dels boscos”. I és que només cal observar-los de prop, per veure moltes faccions i gestos humans en el seu comportament. És un dels grans simis i es caracteritza pels seus llargs braços i pèl vermellós. És el simi més arborícola i es troba a Sumatra i Borneo.

Arribem al Parc en companyia de Kres, el nostre guia, i ens rep un petit orangutà
Arribem al Parc en companyia de Kres, el nostre guia, i ens rep un petit orangutan
Els grans mascles destaquen per les seves grans adipositats al voltant de la cara i poden arribar als 200 kilos de pes.
Els grans mascles destaquen per les seves grans adipositats al voltant de la cara i poden arribar als 200 kilos de pes
indonesia orangutans 05
Es poden passar hores sobre els arbres!

 

La nostra és una visita de tres dies, organitzada per una de les múltiples empreses d’excursions amb seu a Indonèsia (VenaIndonesia.com), però que coneix molt bé els gustos occidentals, ja que un dels seus creadors és en Norberto, de les Illes Canàries. De fet, el tour cap a Borneo ja és tota una aventura en sí, perquè el fem en vaixell de fusta (anomenat Klotok), on anem completaments sols, amb una petita tripulació i fem nits a bord. Això ens permet desplaçar-nos pel riu Sekonyer, i visitar diferents punts del Parc Tanjung Puting.

Borneo, Indonesia
Navegant pel riu Sekonyer
indonesia borneo orangutans selva
Fent caminades per la selva
Borneo, Indonesia
Alguns dels indicadors pels visitants
Borneo, Indonesia
Els orangutans destaquen pel vermell del seu pelatge
Borneo, Indonesia
Fotografiar-los entre els arbres es converteix en tota una aventura!
Anem caminant entre els arbres sempre mirant cap adalt
Anem caminant entre els arbres sempre mirant cap a dalt

 

Una de les àrees que visitem és Camp Leakey, fundada el 1971. Aquest Centre de Recerca es troba dins el Parc i s’ocupa de l’estudi i rehabilitació de primats, la majoria orangutans. El que va començar amb només dues cabanes és ara un conjunt d’estructures per proporcionar una base a científics i visitants. Aquí podem fer senderisme, acompanyats sempre d’un guia o dels Rangers del Parc. És increïble trobar orangutans desplaçant-se entre arbres i sortint de la vegetació. També trobem una sèrie de passarel·les de fusta que permeten voltar pel recinte, facilitant els desplaçaments i impedint que trepitjem àrees protegides. Fotografiar els simis és tot un plaer, ja que a la dificultat de buscar un bon enquadrament per la foto se sumen emotives reaccions de l’animal.

Entrant a Camp Leaky
Entrant a Camp Leaky
Mare i fill
Mare i fill
Els orangutans sovint busquen l'ombra de les passarel·les
Els orangutans sovint busquen l’ombra de les passarel·les
Es poden veure moltes cries.
Els petits s’agafen forts a la mare

 

Durant unes hores al dia, es pot visitar l’estació d’alimentació, on els orangutans en rehabilitació reben menjar addicional. Diferents rangers s’encarreguen de suministrar aliments, i és el moment on es poden veure millor. Adults, petits, mascles, femelles… Realment són fotogènics! Un altre centre de rehabilitació on també ens aturem és Pondok Tanguy. Durant la navegació de 3 dies pel riu, també és fàcil veure orangutans apropant-se a l’aigua, i quan ens aturem no és difícil veure’ls ben aprop.

indonesia orangutans 06
Els encarregats del Parc alimenten a un dels grans exemplars
Borneo, Indonesia
Passem molta calor, pero gaudim moltíssim del moment!
De vegades, al "restaurant" arriba un nou client, que causa sorpresa...
De vegades, al “restaurant” arriba un nou client, que causa sorpresa…
Detall d'una mà.
Detall d’una mà
Un orangutan apropant-se a l'embarcació
Un orangutan apropant-se a l’embarcació

 

Ja vam explicar les sensacions d’aquest tour mentre viatjàvem per Indonèsia (veure post), però volem deixar constància de la feina que hi ha darrera d’aquests Parcs de Conservació. Tot i que cada vegada reben més turistes i pot semblar contradictori, gràcies a l’estudi i cuidats dels orangutans, està sent possible que aquest animal no desaparegui de l’illa. Però el perill continua. La deforestació en forma d’indústria de la fusta i la caça il·legal han provocat que la població d’orangutans s’hagi reduït a la mitat en les últimes dècades.

Observar directament als ulls a un d’aquests simis ha sigut una de les experiències viatgeres més maques, i com hem dit al principi, per uns amants de la fotografia com nosaltres, és una sensació indescriptible.

La fruita és la dieta principal
La fruita és la dieta principal

Borneo, Indonesia

La Televisió Indonèsia està fent un reportatge, i ens entrevista!
La Televisió Indonèsia està fent un reportatge sobre el Parc, i ens entrevista!
Borneo, Indonesia
El moment que ens mirem mútuament, i apretar el disparador de la càmera… Genial!

MÉS INFORMACIÓ:

Clica per veure detallada la nostra Ruta per Indonèsia

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

4 respostes a “Orangutans al Parc Nacional Tanjung Puting, Borneo

    1. Realment feia molta calor, i els mosquits i “bitxos” voladors que ens acompanyaven a les nits mentre dormíem a la coberta del vaixell no ajudaven gaire… Però veure i fotografiar els orangutans va ser genial.
      Repetiríem sense dubtar-ho!!! Animeu-vos!!!

    1. Veure orangutans és d’aquelles coses que ens encanten, perquè ajuntem la passió per viatjar amb la de fotografiar. I ens sentim genial!!!!! I si els Parcs Nacionals serveixen per protegir-los, encara millor!!
      Gràcies per les vostres paraules, Verónica i Jordi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: