Estem segurs que Cadaqués és una de les viles més maques i emblemàtiques de tota la Costa Brava. La seva ubicació, el seu casc antic, els seus carrers laberíntics, les seves platges, el seu mar… fan ben especial aquesta població.
Situat a l’Alt Empordà, i custodiat pel Parc Natural del Cap de Creus, és el poble més oriental de Catalunya i de tota la Península Ibèrica. Enclavat a la badia del mateix nom, la silueta de les seves cases i façanes, ben blanques, i l’església de Santa Maria el fan ben reconeixible.
La vila, d’origen medieval i rodejada per una gran muralla, ocupava l’espai del que avui dia és el centre històric de Cadaqués. És tot un plaer caminar amunt i avall pels seus estrets carrerons, alguns encara pavimentats amb el sistema del “rastell”, una antiga tècnica que consisteix a posar pedres en forma de llosa extretes de la vora del mar amb la finalitat de facilitat les pujades i baixades dels carrers costaruts, evitant patinades pel terra moll per la pluja…
carrers pavimentats amb el sistema del rastellA l’entrada del municipi trobem un gran aparcament
Destaca la figura de l’església de Santa Maria de Cadaqués, construïda entre els segles XVI i XVII, d’estil gòtic tardà, que domina l’estampa del poble a l’estar situada en un punt alt. Al seu interior trobem un esplèndid retaule barroc.
casa Blaua d’estil modernista
Cadaqués és sinònim d’art, ja que a la segona mitat del segle XX aquí s’instal·laven i visitaven molts artistes importants de l’època, Picasso, Josep Pla, Luís Buñuel, Marcel Duchamp… però sense cap mena de dubte, salvador Dalí té una importància cabdal.
“Súper recomanable apropar-se en una curta caminada de 15 minuts fins a Portlligat, un nucli de població del municipi de Cadaqués on trobem la Casa Museu de Dalí.”
I és que Dalí i la seva dona Gala, que van fixar el seu lloc de residència a Portlligat. Molt recomanable visitar la Casa Museu que l’artista tenia aquí, on es mantenen moltes estances i habitacions tal com l’artista les va deixar.
ALLOTJAMENT. L’hotel boutique Vila Gala, amb només 14 habitacions ens sembla el lloc ideal per quedar-se a dormir en aquesta població i desconnectar de tot.
GASTRONOMIA.
El restaurant Compartir és un lloc on us llepareu els dits amb les seves delicioses propostes.
Restaurant Talla. Una proposta culinària súper interessant amb taules al costat del mar.
Un imprescindible de Jerez de la Frontera, a la província de Cadis, es visitar alguna de les seves populars bodegues. Aquesta és terra de vins, i no podem marxar d’aquí sense tastar-los, i veure (i viure!) com els mimen als cellers d’aquesta localitat.
Visitem les Bodegues Tío Pepe, ubicades en ple centre històric de Jerez. Bé, de fet hauríem de parlar de les Bodegas González Byass, que és el nom de l’empresa, però aquí tothom les coneix amb el nom d’un dels seus “finos” més populars.
I és que, quan al 1935 es decideix publicitar el vi Tio Pepe, creant una campanya que humanitzava l’ampolla amb el seu inconfusible conjunt de barret d’ala ampla, jaqueta andalusa i guitarra, es va crear una de les icones publicitaries més reconegudes a Espanya.
Les bodegues estan formades per un conjunt d’edificis, on a més de la cura i repós del vi, acullen un petit exemple de l’arquitectura d’aquesta zona: patis andalusos i carrers empedrats on les parres cobreixen les parets.
La visita la combinem en un recorregut a peu i en un petit trenet, i ens permetrà descobrir el sistema d’envelliment i criança dels vins i brandies de Jerez. I és increïble com han aconseguit combinar el passat i el futur de l’art dels vins.
Aquí trobarem antigues barriques i bótes, moltes signades per famosos que han passat per aquí al llarg dels anys, i al final del tour, podrem fer una cata d’alguns dels vins produïts aquí.
Ah! I per descomptat, no podem marxar d’aquesta bonica població de Jerez de la Frontera, sense caminar pel seu centre històric, amb un gran patrimoni arquitectònic. El Alcázar, la gran fortalesa àrab, i els seus carrers, places i esglésies mereixen una bona passejada.
Cada vegada ens estem enganxant més a tot el relacionat amb els vins. Mai hem sigut uns entesos, però de mica en mica, estem més interessats per aquest món. I res millor que visitar terra de cellers i raïm,…
Som mooolt fans de les illes Canàries, una destinació perfecta per desconnectar uns dies de tot i gaudir del mar, el bon temps, la gastronomia…
I Tenerife és una de les illes que teníem moltes ganes de descobrir. Muntem una escapadeta de 5 dies per visitar l’illa més extensa i poblada de l’arxipèlag canari.
Aquesta illa és sinònim de Carnaval, de bon temps (tenen 23 graus de mitjana a l’any), de descobrir el pic més alt d’Espanya, de naturalesa volcànica, i de menjar mooolt bé. Voleu més raons per visitar-la? 😛
L’illa la conformen 31 municipis, i potser una de les millors maneres de descobrir-la i recórrer-la és llogant un cotxe. I nosaltres comencem la visita per dos dels més poblats i animats: Santa Cruz de Tenerife, la capital, i San Cristóbal de La Laguna. Estan considerades ciutats bessones, i formen amb El Rosario, Tegueste, Tacoronte i El Sauzal, la gran area metropolitana.
Llogar un cotxe ens permet mouren’s lliurament per tota l’illa i visitar-la al nostre aire. Ho fem amb l’empresa Autoreisen
El cotxe ens permet recórrer bona part de l’illa
A Santa Cruz trobarem una mica de tot. Carrers comercials, moltes zones de bars, terrasses, restaurants, i platges. Segurament la més coneguda és la playa de las Teresitas, ubicada al costat del barri pesquer de San Andrés. Una de les icones de la capital de l’illa és l’ Auditorio de Tenerife Adán Martín.
Ambient a Santa CruzAuditori de Tenerife
A San Cristóbal de la Laguna trobem molta vida. Segurament degut a que acull una Universitat, i l’ambient es nota als carrers. D’estil colonial el seu centre té diverses vivendes amb patis i façanes amb els típics balcons de fusta. Ens encanta trobar algunes d’aquelles botigues de tota la vida (merceria, papereria…) que la fan ben especial. Declarada Patrimoni de la Humanitat, destaquen els seus “charcos” i piscines naturals de Punta del Hidalgo, on trobem també un modern far.
Centre històric de San Cristobal de la LagunaCatedral de San Cristobal
Nosaltres ens allotgem al municipi de Puerto de la Cruz. I una de les platges més populars és la Playa Martiánez, de sorra negra, sempre plena de surferos. La més tradicional deu ser la Playa de San Telmo, plena de petits “charcos” naturals formats entre les roques quan baixa la marea. I el passeig marítim que l’acompanya és ple de restaurants i botigues… També trobem el turístic complex de Costa Martiánez, un llac artificial amb diferents piscines, bars i restaurants, obra de l’artista canari César Manrique.
Mirador de la PazPiscines de Costa MartiánezHotel Atlantic MirageCarrers de Puerto de la CruzCharcos de San Telmo
Si volem una destinació platgera, aquí en trobarem de tot tipus. Al sud en trobem principalment de sorra daurada, i al nord són preferents les de sorra negra (color que atorga l’origen volcànic de l’Illa), i les seves populars piscines naturals creades per la lava en solidificar-se, conegudes a Tenerife com a “charcos” són una alternativa al bany a mar obert.
Playa de El SocorroCosta AdejePlaya Las Américas
Però si hi ha un lloc obligatori a visitar a Tenerife, és el Parque Nacional del Teide. Situat al centre de l’illa, i amb una altitud mitjana de 2.000 metres, el cim representa el cim més alt d’Espanya, amb 3.718 metres.
“Un dels llocs imprescindibles de conèixer és el Parque Nacional del Teide“
Aquí, el paisatge sembla d’un altre planeta. Podem recórrer en cotxe una part del Parc, i la millor opció és travessar-lo de nord a sud, o a l’inrevés. Una de les millors experiències és pujar al telefèric (fins als 3.555 metres) per fer alguna de les diferents excursions i gaudir d’unes vistes impressionants.
Un cop a dalt podem triar diferents senders, com els del Mirador de la Rambleta, o el camí de la Fortaleza. Nosaltres triem el sender del Mirador de Pico Viejo, amb unes fabuloses vistes de La Gomera, el Hierro i la Palma, que es pot fer també amb guia (el contractem a l’hora de comprar els tiquets pel telefèric), i t’expliquen un munt de coses sobre el Parc.
Ah! I si ets dels que has de coronar el cim, també es pot fer, pel camí del Telesforo Bravo, però s’ha de demanar un permís especial que sovint necessita mesos d’antelació.
I la cosa no acaba aquí. A pocs llocs del món podem sumar unes vistes tan extraodinàries i trobar unes instal·lacions astrofísiques de primer nivell. Tenerife, junt amb llocs com Xile i Hawaii, estan considerats dels millors llocs on observar el firmament i les estrelles., i tenen la consideració de destinacions Starlight.
I per comprovar-ho, comprem tiquets per observar les estrelles. Des del mateix aparcament de la base del telefèric, i un cop es fa fosc i marxa la majoria de visitants, uns experts en astronomia ens mostren les meravelles del cel i les constelacions gràcies a uns telescopis professionals.
Una altra de les coses que més ens agraden d’aquesta illa, és conduir per les estretes i revirades carreteres d’interior que comuniquen poblets encantadors. Sí, s’ha d’anar amb precaució, però les vistes són increïbles. Un exemple, la carretereta TF-436 per arribar al requetebonic poble de Masca, ens sembla una experiència fantàstica.
La bellesa de Masca recau en ser un lloc remot d’accedir (de fet aquí l’electricitat no fa tant que va arribar). Les cases s’alineen sobre les crestes de les muntanyes i ocupen pràcticament cada porció de l’espai habitable. El Mirador de Cherfe (a la carretera que arriba des de Santiago del Teide) ens ofereix una estupenda panoràmica del municipi.
Les carreteres són estretes i reviradesPoble de Masca
A més, trobarem molts altres miradors repartits per aquestes revirades carreteres on gaudir de les vistes i fer un petit alto al camí, com els miradors de Hilda, Altos de Baracán, Ayosa, el Guincho…
I parlant de el Guincho, La carretera TF-42 ens porta a pobles com aquest i Garachico. Aquí trobem les piscines naturals de El Caletón, unes zones de bany molt populars. I de camí, parem al petit i tranquil poble de Los Silos, on aprofitem per visitar una de les diferents oficines d’informació repartides per l’illa, sempre útils per recollir consells.
Mirador de la Cruz de HildaGarachicoAltos de Baracán
Una de les zones que ens aconsellen visitar, a l’oficina d’informació, és el Parque Rural del Teno, I cap allà que ens dirigim. Situat a l’extrem nord-occidental de l’illa, és un dels espais naturals més macos de Tenerife. La Punta de Teno, el punt més occidental de l’illa s’enclava entre grans penya-segats i trobarem un antic far que es conserva en bon estat.
Parque Rural del Teno
Cal consultar els horaris de la carretera per arribar al Far, ja que té uns horaris d’accés i la tanquen en determinats moments de l’any (web horaris)
Un imprescindible de l’illa són els penya-segats de Los Gigantes. Els trobem al municipi de Santiago del Teide, i formen part del Parc Rural de Teno. Alguns punts arriben als 600 metres d’altitud des del mar. De fet, la part costera del municipi està situada sota les enormes parets de roca. Arribem als seus peus, a la platja Los Guios, just quan esta marxant el sol, i la llum daurada que banya la platja i les parets de pedra ens deixen entusiasmats.
Puerto Los GigantesPenya-segats de Los Gigantes
Arribem al poble costaner de Adeje. Tot i ser un petit poble en els seus inicis, l’auge del turisme a partir de mitjans del segle passat va fer de la seva zona costanera un dels llocs de vacances més rellevants de tot Europa. Aquí trobem fins a 14 platges per tot tipus de públic.
Voltem per algunes d’elles en cotxe, visitant Playa del Duque, en una de les zones més pijes de la ciutat. I això és nota. Tot està molt ben arreglat, i els restaurants i xiringuitos son de nivell. Després continuem a platja Las Américas, on ja cau el sol i no trobem banyistes, però si a molts surferos. Cotxe de nou per arribar a platja Los Cristianos. i més tard fins a platja Las Vistas: recorregut complet!
Playa Las VistasPlaya El DuqueCosta AdejePasseig Marítim
Denominada com a Costa Adeje, aquí es concentra una àmplia infraestructura hotelera (de tots els nivells) i una gran oferta d’oci. Però el que a nosaltres ens interessa és Puerto Colon, on surten moltes embarcacions per fer avistaments de cetacis i tours pel mar.
Podem veure alguns dels animals endèmics de la zona: calderons tropicals, dofins i alguna tortuga babau. I sempre amb la costa ben aprop.
Contractem empresa Bonadea II. Naveguem durant 2 hores en un catamarà, junt amb 12 persones (47€/persona). Els 2 nois de la tripulació ens expliquen detalls de la fauna de la zona.
DofinsEl Calderón Tropical és una de les espècies endèmiques de l’illa
Un dels municipis més bonics de Tenerife és, sense cap mena de dubte La Orotava. Els seus carrers amb un cert aire senyorial, els seus edificis de gran interés patrimonial i els populars i molt ben conservats balcons típics que adornen les façanes de moltes cases tradicionals, fan del casc antic de la ciutat que sigui declarat Conjunt Històric Artístic.
La Casa de los Balcones és un museu per conèixer l’importancia d’aquests edificis
La gastronomia illenca és una altra de les mostres d’autenticitat de Tenerife, i sens dubte la més saborosa. Plats elaborats amb productes de la terra: papes, mojos, gofio, formatges, peixos, mels…
Com tota escapada nostra, no seria completa sense endinsar-nos a conèixer la gastronomia del lloc a visitar. Sí, és veritat; pels de la península, pensar en un producte gastronòmic canari, és pensar en els platans (que són riquíssims), però des del primer dia descobrirem una cuina senzilla però saborosa, elaborada amb els productes de la terra, on destaquen la carn (ai! aquests plats cuinats amb carn de cabra…), el peix ben fresc (quina delicia demanar peix de noms ben desconeguts per nosaltres -samas, chernes, viejas…) i les famoses papas (acompanyades sempre per la salsa canària més popular: el mojo). I no oblidem els formatges, el gofrio, les riquíssimes varietats de mel… (ja estem salivant 🤤)
Aquí trobarem des de restaurants amb estrella Michelin, fins als senzills però típics “guachinche“. Són petites cases de menjar familiars, moltes vegades improvisades a terrasses o garatges de les zones de camp, que obren només en determinades èpoques de l’any per oferir el vi de la collita pròpia acompanyat de dos o tres plats de menjar canari a preus populars.
Més recomanacions: degustar els vins tinerfenys. Raïm, cellers, bodegues… que no ens estranyi gens sentir a parlar molt d’aquests termes en una illa com Tenerife. Aquí tenen fins a 5 denominacions d’origen, i una de les millors activitats a fer, és visitar alguna bodega i fer una cata de vins (i si l’acompanyem d’algun manjar, encara millor!)
Trobarem diferents cellers i bodegues on es poden fer visites i tasts. Nosaltres triem Bodegas Monje, situades al municipi del Sauzal. Tenen un restaurant amb terrassa espectacular, amb vistes a les seves vinyes, el mar, i el Teide. Quina postal tan estupenda mentre degustem uns vins menjant formatge de l’illa…
Gran Canària és una illa de moltes cares, una mescla de paisatges, platges, muntanyes, penya-segats, grans ciutats, petits pobles… La tercera (en tamany)…
Espectaculars paisatges volcànics, platges d’aigües transparents, molt de sol, i aire pur… No està gens malament, oi?? Crònica de l’escapada a aquesta meravellosa…
Oslo, la capital de Noruega, també té el seu Mercat de Nadal, que ajuda a donar a la ciutat aquest esperit nadalenc que tant ens agrada. És el Jul i Vinterland
Sí, no és el dels més grans d’Europa, i de fet ni tan sols en tenen de diferents repartits per la ciutat, tot és concentra en un mateix lloc, però realment ho tenen ben muntat i és ben maco.
El Mercat es fa a Spikersuppa , situat a un dels indrets principals d’Oslo, la Karl Johans Gate, a un pas del Palau Reial, i allà hi podem trobar una mescla de boniques paradetes de menjar, atraccions familiars com una gran nòria, un carroussel o una pista de patinatge.
A més, la distribució està molt ben aconseguida, ja que la seva forma el·lípitca fa molt agradable recórrer les diferents paradetes i aturar-nos allà on alguna cosa ens crida l’atenció.
I com sempre, a tots els Mercats de Nadal, no ens cansem d’aconsellar tastar totes les delícies que podem trobar en ells. I aquí no és una excepció. Res millor que anar menjant mentres voltem sota les moltes llums que decoren els arbres d’aquest lloc.
I és que la ciutat, Oslo, està ben maca en aquestes dates nadalenques. Els carrers principals, i les avingudes comercials bullen de gent fent compres i turistes com nosaltres passejant amunt i avall.
Un dels Mercats de Nadal més gran i popular de Suïssa és el que se celebra cada any a la ciutat de Basilea. La decoració nadalenca, les moltes casetes de fusta oferint regals, menjar, beure… la fan una destinació ideal pels amants d’aquesta època de l’any.
En ple casc històric, molt a prop de la vora del riu Rhin, trobem l’epicentre dels Mercats nadalencs. A les places Barfüsserplatz i Münsterplatz trobem els més importants. Més de 150 casetes on trobar un munt de delicies pel paladar, com gofres, Glühwein (vi calent amb espècies), els autèntics Läckerli de Basilea (una mena de pa d’espècies), la típica raclette suïssa o les populars salxitxes asades.
Pa amb formatge fos a l’interior: brutal!
A Münsterplatz, i davant l’imponent Catedral, trobem una de les places més maques de la ciutat. I en aquesta època s’omple de tenderetes i paradetes cobertes de llums. Es pot pujar a una de les torres de la Catedral i gaudir de les vistes.
Durant tot el mes de desembre, podem passejar pel centre a bord del “Wiehnachts-Drämmli” un dels tramvies d’època decorat per l’ocasió, i que fa les delicies dels nens.
També trobem un petit mercat nadalenc al barri de Kleinbasel, a l’altra vora del riu. I si us agraden molt les botigues de decoració nadalenca, podeu visitar la popular botiga Johann Wanner, on segur que trobeu aquell record pel vostre arbre.
Frankfurt, una de les ciutats més importants d’Alemanya, també acull una sèrie de bonics Mercats de Nadal. Aquí es té constància de la seva existència des del segle XIV, o sigui que per tradició no sera, oi? 😛
Com a molts llocs del país, a finals de novembre s’inicia l’obertura dels populars Weihnachtsmarkt, i no hi ha res millor per envoltar-se d’ambient nadalenc, que caminar per les seves paradetes de fusta, entrar en calor bevent el popular vi calent, i tastar totes les delicatessen possibles.
El millor dels mercats nadalencs d’aquesta ciutat, és que els principals estan a tocar uns dels altres, i en una agradable passejada, podem enllaçar-ne i conèixer la majoria.
Els principals i cèntrics són els de Römerberg, Paulsplatz, Mainkai, Hauptwache… Però també en trobem de molt animats com a l’històric del barri de Fechenheim. També destaca l’anomenat Nadal Rosa, a Friedrich-Stoltze-Platz, on la comunitat gai té un paper destacat en la decoració d’aquest mercat.
CONSELL
Si disposes de dies, apropa’t als bonics municipis de mannheim i heidelberg, on trobareu un magnífic ambient nadalenc.
En aquesta ciutat, una de les més importants d’Alemanya, brillen els seus Mercats de Nadal, i és tot un plaer passejar entre paradetes i ambient nadalenc.
Els mercats, repartits per bona part de Colònia, destaca un dels més importants i visitats de tot el país, el Weihnachtsmarkt am Kölner Dom(Mercat de Nadal de la Catedral de Colònia). I és que les moltíssimes paradetes prenen un aire molt majestuós sota la impressionant Catedral. Trobem més de 100 stands que ofereixen gastronomia, regals, artesania i actuacions musicals i escèniques. I per rematar-ho un impressionant avet de nadal decorat amb una il·luminació espectacular.
Un altre Mercat que destaca és Heinzels Wintermärchen. Al cor del nucli antic de Colònia, repartit entre les places Alter Markt i Heumarkt, s’inspira en el “Conte d’hivern d’Heinzel”, una llegenda sobre els elfs que habitaven a la ciutat. Amb uns 120 estands, és enorme, i acull una gran pista de gel que fa les delícies dels patinadors.
El Mercat dels Àngels(Market der Engel) també és un dels més importants i bonics, i ideal per tastar un munt de gastronomia. Les paradetes omplen la coneguda Neumarkt, i els coneguts carrers comercials Schildergasse, Mittelstraße i Ehrenstraße es troben als voltants. Maquíssima la seva decoració de llums que il·lumina la plaça!
Mercat de Nikolausdorf és dels imprescindibles. Val molt la pena apropar-se a la plaça Rudolplatz i voltar per totes les barraques nadalenques amb una gerra de vi calent. Aquest mercat es troba a peus de Hahnentorburg, una de les impressionants portes que queden dretes de l’antiga muralla del cor de la ciutat.
El Hafen Weihnachtsmarkt (mercat del port) està situat a la vora del riu Rin, al moll de la ciutat. Molt més petit que els anteriors, la seva decoració nadalenca es combina amb un cert aire mariner, i el que el fa irressistible, és que es troba al costat del popular Museu de la Xocolata. Quina dolça combinació!
Repartits per la ciutat, podem trobar altres mercats, més petits però igualment encantadors, com els del parc Stadtgarten, Chlodwigplatz, Eigelstein, o fins i tot l’autoproclamat Der KleinsteWeihnachtsmarkt (el mercat nadalenc més petit) situat al sud de Colònia.
També destaquem l’autoproclamat com a Mercat de Nadal“més feliç” de la ciutat. El Heavenue és el Gai Christmas Market, i aquí les barraques són pintades amb atrevits colors, la decoració d’estil pop art i llums led que canvien de colors.
Resumint, visitar Colònia és ideal, i tot i el fred que farà en aquesta època de l’any, passejar per les paradetes amb una tassa del popular vi calent i degustant petits plats de la gastronomia nadalenca-alemanya és tota una delícia!
MERCATS DE NADAL A COLÒNIA
Del 17 de novembre al 23 de desembre 2022 (consultar els horaris propis de cada mercat)
Horaris de 11h a 23h (consultar els horaris propis de cada mercat)
Berlín, una de les ciutats més vibrants d’Europa, és d’aquells llocs que cal descobrir per un mateix. Podem deixar un llistat dels monuments o zones més recomanables, però aquesta ciutat és per descobrir-la caminant, voltant pels seus carrers, fent una cervesa en alguns dels seus bars o un cafè en les moltíssimes cafeteries…
Sumem-li una interessantíssima història, i tot el que aquí es va viure i es va produir durant les Guerres Mundials i la Guerra freda, i tindrem una combinació perfecta d’una ciutat plena de coses a fer i veure. Aquí van les 30 que nosaltres proposem:
Porta de Brandeburg. Un dels monuments més representatius de la ciutat. De les 18 portes que va arribar a tenir Berlín, aquesta és l’única que queda dempeus. S’ubica a la Pariser Platz, envoltada d’elegants edificis com embaixades i alguns hotels.
Reichstag. L’icònic edifici va ser molt danyat durant la II Guerra Mundial, però el 1991, dos anys després de la caiguda del Mur, es el lloc on es reuneix el Parlament alemany (Bundestag). L’històric monument contrasta amb la seva enorme cúpula de vidre i que es pot visitar oferint unes bones vistes.
Edifici del Reichstag amb la cúpula devidre al sostreTerrassa on accedeixen les visitesLa cúpula acull una exposició i es pot pujar fins a dalt
La Torre de televisió (Berliner Fernsehturm). Una de les millors maneres per ubicar-se a la ciutat és aixecar la vista i veure on para l’altíisima torre. Amb 368 metres d’altura és l’edifici d’accès públic més alt d’Europa. A dalt (a 200 metres) trobem un magnífic mirador i un restaurant. Les entrades s’han de comprar online. Més informació:
La torre és visible desde molts punts de la ciutatVista de la Berliner Fernsehturm des del centric carrer GeorgenstrasseComprar els tiquets per internet és una bona opció si creiem que hi haurà molts visitantsEls edificis i barris es veuen d’una altra manera des de més de 200 metres d’alçada
La Illa dels Museus. Aquest conjunt d’edificacions, situat a l’illa del Spree, en ple cor de Berlín, el formen 5 dels millors i més grans museus de la ciutat, i són declarats Patrimoni Mundial de la Unesco. Un des més espectaculars per a nosaltres, és el Museu de Pèrgam (veure article a la web), que acull les impressionants Porta de Ishtar i Porta del mercat de Milet.
Conjunt de l’Illa dels MuseusUn dels espais més visitats de la ciutatL’enorme Altar de Pèrgam presideix una de les sales del Museu de Pérgam
Museu DDR. Un museu que ens encanta d’aquesta ciutat és el DDR (Deutsche Demokratische Republik) que ens mostra de manera molt didàctica com era la vida quotidiana a l’antiga Alemanya de l’Est i com de durs eren els serveis secrets de la RDA.
Façana del Museu DDREl museu DDR és molt visitatPodem reviure com era una casa a l’antiga RDA
Mur de Berlín. Construit després de la II Guerra Mundial, en plena guerra freda, dividia la ciutat, literalment, entre la zona oriental i occidental. Durant 28 anys va separar familiars i amics a una banda i una altra, i moltes persones van arriscar la seva vida per creuar aquest mur de 4 metres d’alçada. El 1989 el van enderrocar, i avui podem trobar diferents trossos d’aquest mur repartits per la ciutat. Un dels millors llocs on veure’l és a la East Side Gallery. Allà, més de 100 artistes van pintar i decorar blocs del mur amb murals i grafittis de tot tipus.
Hi ha zones on es recorda per on passava el murEl mur de BerlínDarrera el mur exposat a la East Side Gallery trobem un agradable passeig
Catedral. Majestuosa, i situada davant del sempre animat parc de Lustgarten, la Catedral destaca per la seva enorme i verdosa cúpula flanquejada per 4 torres. Va aconseguir ressistir als bombardejos de la Guerra, però la façana segueix mostrant els moltíssims impactes de projectils que va rebre.
SONY DSC
Gendarmenmarkt. Una de les places més boniques de la ciutat. La simetria d’aquesta plaça la fa molt fotogènica. A banda i banda trobem les catedrals bessones (la francesa i l’alemanya), separades per la Konzerthaus (sala de concerts). Ah! Si visiteu la ciutat a finals d’any, aquí trobareu un dels Mercats de Nadal més macos de tot Berlín (veure article al blog).
Alexanderplatz. Coneguda com a “Alex” pels berlinesos, sempre ha sigut un important nus de comunicacions a la ciutat. Convertida en zona peatonal després de ser reconstruïda pels bombardejos de la guerra, aquí trobem connexions de tren, metro, tranvia… galeries comercials i la imponent Torre de Televisió. Un dels llocs més populars és Weltzeituhr, el rellotge Mundial i punt de trobada per molta gent. Aprofiteu per visitar també la Font de Neptú i l’església de St. Marienkirche que es troben una mica més avall.
Kurfürstendamm és la zona comercial més popular de la ciutat. Aquí passejarem entre botigues, i principals cadenes de moda i terrasses i restaurants
Potsdamer Platz. Aquesta mítica plaça és l’antic cor de Berlín. Nus de comunicacions on passaven totes les linies de tramvia i autobusos, va ser el primer lloc del continent on es va posar un semàfor. Va ser destruida completament durant la Guerra, i avui acull grans edificis i el futurista Sony Center, que acull una gran botiga del fabricant tecnològic japonès i un centre comercial amb bars i terrasses. Al voltant també trobem el peculiar Passeig de la Fama, on els artistes alemanys tenen la seva estrella
Checkpoint Charlie. Aquest antic pas de control fronterer entre les dues alemanyes és tota una “turistada”, però és innevitable passar per aquí alguna vegada i imaginar-se com podien ser aquests llocs durant la Guerra freda.
Checkpoint Charlie
Charlie’s Beach. A l’estiu, aquí trobem un trosset de platja al mig de la ciutat, al costat del Checkpoint Charlie, on podrem prendre un cocktail assegut en una hamaca i els peus a la sorra.
Unter den Linden. El bulevar més important de Berlín uneix la Porta de Brandemburg amb el Schlossbrücke (Pont del Palau). Passejar per aquesta ample avinguda és passar per davant de llocs com l’Òpera, la Catedral, l’edifici de la Nova Guàrdia (Neue Wache), la Bebelplatz…
BebelplatzEscultura a l’edifici de la nova Guàrdia
Tiergarten. Aquest enorme parc és el pulmó verd de la ciutat, l’equivalent al Central Park de Nova York o al londinenc Hyde Park. Quan fa bon temps, aquí es reuneixen familiars i amivs per fer un picnic, petar la xerrada o simplement reunir-se. Al parc trobem dos llocs icònics: el cafè en Neuer See, una cafeteria/restaurant situada al llac i amb un bonic ambient; i la Columna de la Victòria, una icònica escultura de 67 metres d’alçada amb una escultura de bronze coronant-la.
Hackesche Höfe, al barri jueu, són un conjunt de patis que comuniquen antics blocs de vivendes i són molt macos de visitar. S’han convertit en Monument històric de la ciutat.
Dead Chicken Alley. Aquest carreró al centre de Berlín acull un munt d’art urbà: grafittis, fotografies, un museu d’escultures mecàniques, un llibreria-sala d’exposicions, alguns bars…
Savignyplatz és un lloc amb molt d’ambient, terrasses, restaurants, algun club de Jazz… Al capvespre i la nit trobareu molta vida social.
Savignyplatz
Freischwimmer. Entre antigues fàbriques, i a la vora de riu Spree hi ha un antic moll de fusta amb xiringuitos on prendre una beguda o fer un soparet. També es mantenen antigues naus industrials, algunes en funcionament, i d’altres que acullen exposicions de tot tipus. Però la sorpresa més gran és que podeu portar el banyador i remollar-vos a la piscina Badeschiff. Una barcassa funciona com a piscina flotant, oferint boniques vistes des del riu Spree (requereix reserva online).
Pont Oberbaumbrücke. Un dels més macos que creuen el riu Spree. Originàriament de fusta, ara és una gran estructura de pedra que ens porta al districte de Friedrichshain-Kreuzberg.
Barri de Kreuzberg. Aquest barri és conegut per la gran comunitat turca establerta aquí, i en ell trobarem molts grafittis, i botigues alternatives. Ah! I diuen que es poden tastar els millors kebabs de la ciutat.
Barri de Friedrichshain. Conegut com a F’hain, é sun dels barris de moda, i aquí es mesclen des d’un ambient familiar, a obrer i treballador, alternatiu i fiestero. El Volkspark Friedrichshain és el parc més gran de la zona, Boxhagener Platz és una de les places més conegudes i Simon-Dach-Straße és un animat carrer ple de bars i restaurants que s’omple de vida.
Simon-Dach-StraßeBoxhagener Platz
Nikolaiviertel. El Barri de Nikolai és la zona residencial més antiga de Berlín. Destruït durant la Guerra es va reconstruir respectant el màxim possible les estructures originals. Carrerons empedrats d’estil medieval, terrasses, restaurants, botigues de souvenirs i l’església de San Nicolau destaquen en aquest barri.
Monument als jueues assassinats d’Europa. Format per 2.700 blocs de formigó de difents mides i alçades es pot passejar entre ells oferint una senació laberíntica. Inaugurat el 2005 és obert dia i nit.
Mercedes Platz acull un gran centre comercial i zona d’esbarjo, cinemes, restaurants, i el gran pavelló Mercedes-Benz Arena, us espai multifuncional que pot acollir exposicions però que també és la seu de l’equip de basquet de l’Alba Berlín.
Ampelmann i els semàfors. Si, en aquesta ciutat val la pena entretenir-se mirant els ninos dels semàfors. Amb un disseny ben peculiar, que s’ha fet ben famós fins arribar a crear botigues i souvenirs inspirats en aquests personatges (veure article)
Les cerveses i els Biergärten. Visca la cultura cervesera d’aquesta ciutat! Aquí el món de la cervesa artesana és enorme i no hi ha res millor que buscar una terrasseta o bar a l’aire lliure i degustar-les. I per això tenen les Biergärten (literalment Jardí de les Cerveses). El lloc ideal on reunir-se amb el grup d’amics, famílies, parelles.. el pla és ben senzill, beure cerveses i xerrar de tot. Aquí van algunes que ens han agradat: Pratergarten, Rosengarten o Luftgarten.
PratergartenRosengarten
Gastronomia berlinesa. Els restaurants de Berlín són una còpia de l’essència d’aquesta ciutat: cosmopolita. Podem trobar de tot tipus, i amb les diverses visites a aquesta ciutat hem pogut veure com l’oferta vegetariana i vegana ha anat creixent (a nosaltres ens encanta visitar els vietnamites 😝). Alguns dels plats més típics de la dieta alemanya i que hem de tastar és el Currywurst (salxitxa cuita o rostida, normalment tallada i acompanyada de salsa de tomàquet i curri). La carn triomfa entre els plats, sobretot el porc, i en canvi, costa trobar un bon peix fresc.
Cafeteries. Berlín és d’aquelles ciutats on trobarem moltes cafeteries, i a nosaltres això ens encanta! Prendre un cafè al matí, fer un sandwitx lleuger al migdia, o un bon berenar a la tarda… les cafeteries ens permeten fer una pausa entre tanta passejada per carrers, i aquí en trobarem un munt, i de molt bones (veure article). Apunteu-vos aquestes:
Zeit für Brot. Trobareu 5 cafeteries d’aquesta cadena a Berlín. Brutals les seves cinnamon roll !!!
Un bon berenar és indispensable per continuar descobrint Berlín
Christmas Market’s. Si visiteu al ciutat a finals d’any, la trobareu decorada amb un bonic ambient nadalenc, i a moltes places i carrers tenen instal·lats preciosos Mercats de Nadal. I per nosaltres, els mercats alemanys són dels millors d’Europa…
Sumem una gran vida social, un ric patrimoni històric, una intensa vida cultural, una deliciosa gastronomia i una gent amb “salero”… la combinació perfecta? I és que Sevilla ens encanta!
Aquí us deixem algunes de les propostes per visitar la ciutat que considerem imprescindibles…
PLAZA DE ESPAÑA
Una de les places més famoses i maques d’Espanya, i amb raó. Per la seva forma de semicercle, els sevillans diuen que aquesta plaça abraça als visitants 🤩
Creada al 1929 com a espai emblemàtic, les proporcions són enormes: 50.000 metres quadrats. No us perdeu els bancs repartits per tota la plaça i decorats amb rajoles on trobem el nom de 49 províncies. Al perímetre trobem un canal on naveguen algunes barques (es poden llogar) i el creuen 4 ponts que representen els antics regnes d’Espanya.
REAL ALCÁZAR
Patrimoni de la Humanitat, és el palau reial en ús més antic d’Europa, i el conforma una extraordinària mescla d’art àrab i cristià. Els seus jardins mereixen una passejada, entre palmeres, tarongers i fonts.
CATEDRAL DE SEVILLA I LA GIRALDA
El temple gòtic més gran del món s’alça al cor del nucli històric amb la seva impressionant façana, imponents pòrtics i un interior espectacular. És possible visitar les seves cobertes i la seva majestuosa torre: La Giralda. Amb 101 metres d’alçada, corona l’església, i domina la ciutat. El Giraldillo és la seva orgullosa penell (veleta), de la qual podem veure una rèplica a la Porta del Príncep (veure article sobre la Catedral).
PERDRE’S PELS BARRIS DE LA CIUTAT
Caminar sense rumb pels carrerons és l’activitat que més ens agrada! I Sevilla té molts barris on passejar i encantar-se amb el que anem trobant.
El Barrio de Santa Cruz i de San Bartolomé conformaven l’antic call jueu de la ciutat. Perdre’s pels seus carrers, plens de llegendes, és tot un plaer. Aquí trobaràs encantadores places com la Plaça de Doña Elvira, la Plaça de l’Aliança o la Plaça de Santa Cruz.
El Barrio de San Bernardo, tot i estar una mica allunyat del centre històric, també és ple de cases i carrers antics, i ha sofert una gran transformació estética després del soterrament de la via del tren. I que podem dir del Barrio de Triana? un dels més populars i pintorescs.
BARRIO DE TRIANA
Creuar el famós Puente de Isabel II, conegut per tothom com el Puente de Triana, és arribar a un dels barris més populars i amb més vida de Sevilla. Tapear en algun dels bars o bodegues d’aquest barri és una activitat que s’ha de fer sí o sí. Amb el bon temps, seure en una terrasseta de la Calle Betis amb vistes al riu és obligat.
BARRIO DE SANTA CRUZ
Autèntic laberint de carrerons que recorren l’antic barri jueu. Cases senyorials, patis, places i bodegues i restaurants omplen el nostre barri preferit de la ciutat. Molt turística, però sempre plena de vida, la Plaza de Doña Elvira és un punt molt popular del barri
Pati sevillàCarrerons del barriPlaza de Doña Elvira
BARRIO DE ALFALFA
Un dels barris amb més vida i activitat nocturna. La gent omple a totes hores les terrasses dels bars i bodegues que no deixen de repartir tapes, cerveses i vi a tothom que vol conèixer la festa sevillana…
La Plaza Alfalfaé s l’epicentre d’aquest barri
ARCHIVO DE INDIAS
Situat en un bell edifici renaixentista, entre els seus murs es guarden els arxius històrics més importants del país.
L’edifici de l’Archivo de Indias es una de les construccions més embleàmtiques del centre de Sevilla
JARDINS DE MURILLO
Uns altres jardins on es pot passejar envoltats de verd i el millor: els inmensos ficus centenaris!
Passejant pels Jardins amb bon temps……o aixoplugant-nos de la pluja
CASA DE PILATOS
Aquest palau d’estil renaixentista amb elements romàntics, és un exemple fabulós de l’arquitectura sevillana del segle XVI.
MUSEU DE BELLAS ARTES
És el museu de pintura i escultura més important de la ciutat. Ubicat a un antic convent reformat al segle XVII, es pot admirar pintura des del segle XV fins a pintura costumista sevillana del segle XX. Destacar les sales del barroc sevillà, amb obres de Murillo, Valdés Leal i Zurbarán. Per als residents a la UE, l’entrada és gratuïta
Una de les sales del Museu de Bellas Artes
ESGLÉSIA DEL SALVADOR
Ubicada a la plaça del mateix nom, és el segon recinte religiós en tamany de la ciutat (superat només per la Catedral). El seu entorn, les escales i les terrasses de davant són un dels punts de reunió més populars dels sevillans. Al seu interior hi ha dues obres d’art de la imatgeria sevillana.
Sempre hi ha molt d’ambient davant l’església del Salvador
AJUNTAMENT I PLAZA NUEVA
Amplia i gran plaça, lloc de trobada dels sevillans, és impossible no passar tard o d’hora per ella.
CALLES SIERPES, CUNA I TETUÁN
Els carrers comercials més populars i visitats de la ciutat. Passejar amunt i avall per aquests carrers és sinònim de compres. Aquí trobem des de les marques més conegudes, a botigues de tota la vida. Vols un autèntic vestit de sevillanes? Aquests són els teus carrers!
Calle Sierpes😝😝😝😝
PLAZA DEL CABILDO
Una plaça súper maca i instagrameable a tope!
LAS SETAS
Anomenat popularment així (el seu nom oficial és Metropol Parasol), aquest edifici és mostra de l’art contemporani realitzat en els darrers anys. Situat al bell mig de la ciutat, a la Plaza de la Encarnación, es tracta d’una estructura de fusta amb nucli de formigó amb unes dimensions de 150×70 metres i una alçada aproximada de 28 metres. Des del mirador (entrade a partir 5€) es pot gaudir d’unes magnífiques vistes de la ciutat
ALAMEDA DE HÉRCULES
Actualment és una de les zones amb més ambient de la ciutat. Es pot contemplar al seu extrem sud dues enormes columnes romanes, que es van coronar amb les escultures de Juli Cèsar i Hèrcules, considerats com els fundadors de la ciutat. És també la zona de lleure jove més coneguda de Sevilla.
PARQUE DE MARÍA LUISA
Ideal per passejar entre estanys, fonts i vegetació A més del seu gran valor botànic, té un extraordinari interès històric. Va ser la seu de l’Exposició Iberoamericana del 1929, i per això es van construir dues places: la Plaça d’Espanya i la Plaça d’Amèrica.
AVENIDA DE LA CONSTITUCIÓN
Una de les artèries principals de la ciutat. Paral·lela a la Catedral, aquesta avinguda, per on passa el tramvia, és un eix comercial i turístic, sempre ple de gent amunt i avall.
PASSEIG MARÍTIM DEL GUADALQUIVIR
Sevilla, obviament, no té platja, però si un agradable passeig que voreja una part del riu Guadalquivir, i que és genial per fer una caminata gaudint de l’ambient. Esportistes, parelles agafades de la mà, amics que seuen a fer la xerrada… Això sí, eviteu fer-ho amb hores de molt de sol, ja que d’ombra no trobareu gaire! 😝
FÁBRICA DE TABACOS
Va ser seu de la primera fàbrica de tabac d’Europa i l’edifici industrial més important d’Espanya al seu moment. Va funcionar fins al 1950, any en què després del trasllat de la factoria a un nou edifici al barri dels Remeis i després d’obres de reformes, es converteix en la seu de la Universitat de Sevilla.
L’antiga fàbrica de Tabac ara acull l’Universitat de Sevilla
TORRE DEL ORO
A la vora del riu Guadalquivir, la seva construcció es remunta al segle XIII, formant part del sistema defensiu almohade. Al seu interior hi ha el Museu Naval, que acull important documentació gràfica i escrita sobre la història nàutica de Sevilla.
PLAZA DE TOROS DE LA MAESTRANZA
És una de les places de toros més importants del país, amb una capacitat per a 13.000 localitats. Es pot visitar el seu museu on es mostren pintures, escultures, cartells taurins…
SONY DSCSONY DSC
TASTAR LA RICA GASTRONOMIA
La gastronomia és, per nosaltres, un dels atractius principals de Sevilla. Deliciosa i variada, es poden degustar tant plats de la cuina tradicional com a receptes innovadores als nombrosos bars i restaurants de la ciutat.
La tapa és, sens dubte, el més icònic. Algunes de les més típiques són els espinacs amb cigrons, pescaito frito, pavia de bacalao, carrillada, ensaladilla, menudo, caracoles o montadito de “pringá”. Cada establiment ofereix les seves pròpies especialitats. Els bars i bodegues són punt de reunió social i aquí és costum “tapear” en família i amics. Gràcies a la seva climatologia és molt popular seure en alguna de les moltíssimes terrasses a l’aire lliure que trobem repartides per tota la ciutat.
També ens encanta trobar restaurants de caire més modern i amb plats creatius i elaborats. Aquí trobareu algunes de les nostres recomanacions… (veure article)
Jamoncito, pop, tortilla, salmorejo, tataki de llom, bravas, croquetes de cocido, tortitas de camarones y hamburguesa de rabo de toro…. Casi ná!
MERCATS
Ah! I si us agrada tapear visitant mercats, aquests són alguns força interessants:
MERCADO DEL BARRANCO
Concebut com a seu per a llotja de peix, és una de les obres arquitectòniques més interessants realitzades en ferro. Actualment acull un espai gastronòmic.
MERCADO DE TRIANA
Ubicat al costat del pont, es pot veure l’ambient d’un típic mercat sevillà, així com gaudir de la seva gastronomia als bars.
MERCADO EL ARENAL
Menys turístic que els anteriors, aquí trobem paradetes de carn, verdures, peix, i alguns petits restaurants
TORRE SEVILLA
El primer gratacel construït a la ciutat és l’edifici més alt d’Andalusia i el setè més alt d’Espanya, amb una alçada de 37 pisos.Al complex d’aquesta torre trobem el centre cultural Caixaforum
SORTIR I GAUDIR DE LA NIT
Sevilla és sinònim d’ambient a la nit. A la ciutat trobarem repartits un munt de llocs on gaudir d’una copa, una tapa o simplement quedar amb la gent i petar la xerrada. Els llocs més populars són les terrasses i bars a l’aire lliure d’algunes places com la Plaza de San Andrés, Plaza San Lorenzo, Plaza la Gavidia, Plaza Puerto Real, Plaza del Museo, Plaza de la Encarnación…
El Muelle de Nueva York (sí, quin nom, oi?) també és un bon lloc on anar a fer un beure. Aquest popular lloc, situat al Paseo de las Delícias és ideal per prendre alguna cosa al costat del riu.
Un altre lloc genial on prende una copa, especialment al capvespre, és en algun dels rooftops o terrasses dels hotels que, a més de cuina i cocktails, ofereixen boníssimes vistes de la ciutat. Us recomanem les següents:
Terrassa hotel Abba
La Terraza del Soho
Terraza del hotel EME Catedral
Terrassa hotel Vincci la Rábida
Terrassa hotel Inglaterra
Terrassa Pura Vida
Terrassa Hotel AbbaMuelle de Nueva York al Paseo de las DelíciasPlaza de San AndrésTerrassa EME CatedralTapeo a Las Setas
VEURE UN PARTIT DE FUTBOL
Sevilla és una ciutat futbolera. Aquí tenen seu dos equips com el Real Betis Balompié i el Sevilla FC, i la rivalitat i els derbis són mítics (veure article). Si us agrada el futbol, i coincidiu en dia de partit, no dubteu a comprar unes entrades, l’espectacle està garantit. Per nosaltres, seguidors del Betis, visitar la ciutat és sinònim d’anar a veure un partit del nostre club.
Animant al Real Betis a l’estadi Benito VillamarínI el Sevilla F.C. juga a l’estadi Sanchez Pizjuan
COINCIDIR AMB ALGUNA FESTIVITAT
I si coincideix per dates, heu de viure algunes de les millors festes i tradicions que es poden celebrar a Sevilla:
La Setmana Santa és una de les principals festes, i tant si s’és devot com si no, és una celebració única. Som molt fans per tot el que comporta visualment (veure article)
La Feria de Abril. Esclat d’alegria, on la diversió no hi falta, té lloc al costat del barri de Los Remedios, en una enorme extensió preservada per muntar la Feria durant una setmana. A la fira es munten multitud de casetes, tant públiques com privades, on té lloc la festa: es canta i balla per sevillanes i es gaudeix de la gastronomia. A la nit, amb el recinte il·luminat amb més de 200.000 bombetes, la festa dura fins a altes hores de la matinada (veure article).
Sevillanes i rebujito… gran combinacióEls nazarenos impressionen
MÉS INFORMACIÓ
COM ARRIBAR A SEVILLA
Avió: l’aeroport San Pablo està situat a només 10 km del centre de la ciutat
AVE: La linia d’alta velocitat (AVE) comunica Sevilla amb moltes ciutats. S’arriba a l’estació de Santa Justa
Agreste, seca, salvatge, ventosa… són molts els adjectius per descriure l’illa de Fuerteventura. I com no, les sensacions de cada viatger són úniques i diferents, així que aquí van les nostres… ☺️
El contrast és una de les coses que més hem trobat visitant l’illa més septentrional de les Canàries. Ciutats i pobles amb un clar esperit turístic, teníen el seu contrapunt amb municipis on el temps semblava haver-se aturat.
Dividim l’escapada de 5 dies en un parell d’allotjaments situats al sud (Gran Tarajal) i nord de l’illa (Corralejo). Fuerteventura no és molt gran, però les distàncies són més importants del que semblen i dividir el viatge en dos trams ha sigut una excel·lent idea.
És cert que cada vegada les comunicacions entre municipis són millors, i que les autovies escurcen les distàncies, però encara trobem moltes carreteres revirades, que travessen ports de muntanya i que fan que un trajecte es faci més llarg del que un mapa pot indicar. I és que a més, trobarem molts miradors i zones on contemplar el paisatge, on voldrem aturar-nos, sumant minuts al recorregut.
Dividim l’illa en tres conceptes, que a nosaltres ens ajuda a planificar la visita: platges, municipis i parcs naturals.
De platges en trobem de molt variades, amb aigües clares i transparents, però la nostra visita al gener ve acompanyada de força vent, i no convida al bany. Això sí, els surferos i practicants de kitesurf gaudeixen del temps més increïble per practicar les seves activitats.
Com hem dit prèviament, de pobles i ciutats n’hi ha ben contrastades entre sí. Algunes per massa turístiques i encarades clarament cap a la satisfacció del guiri de banyador i bronzejat; i d’altres per massa tranquil·les i amb nul·la activitat. Trobar l’equilibri entre ambdós mons és l’essència de tot viatger 😅
Ambient festiu a CorralejoPobles amb encant: CotilloMolts petits municipis tenen poquíssima activitat
Els dos grans Parcs Naturals de Fuerteventura són un dels imprescindibles de la visita.
Les dunes de Corralejo són xulíssimes. Grans extensions de sorra fina ataronjada que desemboquen al mar. Fer passejades al capvespre és una de les millors experiències.