Què fer i veure a Cracòvia, Polònia

Si com a turista t’agrada visitar ciutats europees amb encant, plenes d’història, amb un barri antic fàcil de recórrer, parcs, jardins, monuments… Cracòvia és la teva ciutat!

I el més curiós és que nosaltres vam començar coneixent Polònia a través de la seva capital: Varsòvia. Tothom ens deia: –“doncs si us ha agradat Varsòvia, encara al·lucinareu molt més amb Cracòvia!”-.

Segurament la majoria de visitants el primer que es troben en arribar és la imatge de la seva Barbacana, una espècie de petit castell amb forma rodona, envoltat per un fossar i que antigament servia de control d’accés a la ciutat. Davant, la imponent Porta de Florian, una de les torres gòtiques poloneses més conegudes, que ens convida a travessar-la. I el que descobrim no pot ser més autèntic: la visió de Stare Miasto, el centre històric, Patrimoni de la Humanitat.

L’entrada per la Porta Florian a Stare Miasto la farem pel carrer Floriańska, ple de botigues, restaurants, bars… i aquí ja copsarem un dels factors claus d’aquesta ciutat: el turisme aquí ho és tot. I és que sí, Cracòvia és d’aquelles ciutats preparades per rebre al turista, amb tot el que això comporta (positiva i negativament). 

Recorrerem fascinats aquest carrer, desitjant tastar especialitats locals, o seure en alguna de les terrasses interiors que amaguen molts edificis, però la visió al final de carrer de dues imponents torres, d’alçada desigual, i que pertanyen a la Basílica de Santa Maria, farà que ens conduïm cap allà, com si un fil invisible tibés de nosaltres per veure encuriosits el que trobarem allà.

Ah! I no oblideu entrar a la Basílica, el seu interior és brutal. La torre alta es pot visitar i des d’allà escoltarem el “toque” de trompeta interromput, una de les llegendes més populars de Cracòvia.

I el que trobarem, és la plaça medieval més gran d’Europa: Rynek Główny o Plaça del Mercat. Aquí a tota hora hi ha vida i moviment. I és que en tot el seu perímetre, els restaurants competeixen amb les seves pintoresques terrasses per oferir-nos un lloc on seure i fer un beure o tastar algun dels seus plats.

I a més de la Basílica de Santa Maria, cases i Palaus imponents, aquesta gran plaça destaca per la construcció que es troba al mig, Sukiennice (llotja dels teixits), un gran espai on antigament es comerciava amb roba i avui dia és ple de petites paradetes on venen souvenirs i artesania. Al pis superior trobem una galeria d’art.

Al costat de la llotja també trobem la Torre de l’antic Ajuntament, que acull una oficina de turisme i es pot pujar al seu mirador.

Una de les millors coses que podem fer a Stare Miasto, el centre històric, és caminar. Perdre’s pels carrerons i descobrir llocs com l’impressionant església Sant Pere i Pau (camineu fins a la plaça Maria Magdalena, just davant, per tenir una de les millors visions); o sortiu de la bulliciosa Plaça del Mercat per adentrar-vos a una altra plaça menys concorreguda i molt maca i pintoresca, Mały Rynek.

Stare Miasto

Com deiem abans, aquesta ciutat és molt turística (és la més visitada del país) i l’oferta de tours per conèixer-la és enorme. Caminant, en bici, patinets elèctrics, seagways, cotxets de golf… Les combinancions són infinites i un munt d’empreses i guies s’ofereixen pels principals llocs cèntrics per oferir-nos una visita. També trobareu, sobretot a la Plaça del Mercat, els carruatges de cavalls oferint els seus serveis, però nosaltres no som gens fans d’aquest tipus d’ús turístic dels animals.

I és que, a més de la seva bellesa, la història és una part importantíssima a Cracòvia, especialment la de la comunitat jueva. Abans de la Segona Guerra Mundial una quarta part de la població era jueva, i d’aquests, es calcula que el 90 % van ser assassinats pels nazis entre el 1939 i el 1945. La majoria deportats i exterminats als camps de concentració i molts tancats i arraconats al gueto del barri de Podgórze, situat a l’altra banda del riu Vistula.

Si volem conèixer amb més detall part d’aquesta història jueva, és super recomanable apropar-se fins a la Fàbrica d’Oskar Schindler, avui reconvertida en museu, i popularíssima gràcies a la pel·lícula d’Steven Spielberg. Es troba al barri de Podgórze, i aquí també trobem llocs ben emotius com la paça Bohaterów, amb el monument dels Herois del Gueto.

Precisament el barri de Kazimierz, on residien molts jueus, és un dels llocs a visitar d’aquesta ciutat. Aquests carrers han renascut, i trobem molts restaurants, bars, cafès, llibreries… a més de llocs molt interessants com la sinagoga Remuh i el seu petit cementiri; la plaça Nova, on trobem un petit mercat d’antiguitats; el carrer Szeroka.

Consell: Després de caminar i descobrir Kazimierz entreu a fer una cervesa a Hevre, una antiga sinagoga reconvertida en un agradable bar.

El pulmó verd de Cracòvia és el Parc Planty. Es tracta d’una gran anella verda de més de 4 km de longitud, que voreja el casc antic, dividint-se en 8 jardins. Ideal per fer una relaxant passejada sota l’ombra dels seus enormes arbres, o simplement per seure als seus bancs i repassar la guia i els llocs a visitar d’aquesta ciutat.

No podem perdre’ns la passejada que condueix al turó de Wawel, on trobem el Castell i la Catedral, que situats sobre aquesta petita muntanya, dominen majestuosament la zona. Estan envoltats d’uns agradables jardins, que en època primaveral o estival són maquíssims.

Consell: Només accedir per la porta principal del Castell, trobarem les taquilles principals, on podem comprar alguna de les diferents modalitats de tíquets per visitar el conjunt arquitectònic que trobem.

Si t’agraden els mercats, al carrer Grzegórzecka al costat de les vies del tren, trobarem una petita plaça amb parades de fruites, verdures i roba. 

Un pla perfecte en aquesta ciutat, especialment si fa bon temps, es caminar per l’agradable passeig vorejant el riu Vistula. Podem arribar fins a la zona de Hala Forum, on trobem bars amb terrassa exterior, una gran nòria i una zona d’oci. Com a curiositat, podem veure el New Port, que és un hotel flotant sobre el riu, i algun vaixell reconvertit ara en restaurant i/o bar de copes, com el Pino River.

Consell: En algun moment o altre haureu de travessar el riu Vistula per algun dels molts ponts que té la ciutat. Si podeu, feu-lo caminant sobre el Pont Bernatek, que a més de ser només peatonal, està decorat amb escultures d’equilibristes que el fan ben autèntic.

Ens ha encantat l’hotel on ens hem allotjat durant 4 dies per conèixer la ciutat. Es tracta del Garamond Hotel, situat al barri antic, però en un carrer molt tranquil i separat del tràfec dels vianants i cotxes. Ideal per descobrir Cracòvia.

Caminar i caminar. Aquesta ciutat és ideal per recórrer-la a peu. Especialment el seu centre històric. Però també existeixen altres opcions. El tramvia és super recomanable i econòmic. Es poden comprar diferents modalitats de tíquets (la d’un dia és ideal) en algunes màquines situades a les parades o al mateix interior del tramvia.

Una altra opció molt sostenible es contractar alguns dels moltíssims buggys o cotxets elèctrics que recullen turistes i et porten on desitgis pactant el preu amb el conductor. Ideal si volem fer una mica de tour amb explicacions.

Per arribar a la ciutat des de l’aeroport, nosaltres triem l’opció del tren. Ràpid i econòmic.

  • Trajecte Kraków Lotnisko (aeroport) – Kraków Glówny (centre ciutat)
  • 6 parades. Trajecte 18 minuts. Preu 3’9€

Repartits per la ciutat, trobarem molts restaurants que ofereixen cuina típica polonesa. Recomanem un parell: Szalone Widelce i W Starej Kuchni. No deixeu de tastar els “pierogi”, un tipus de pasta amb forma de semicercle que solen ser farcits de formatge, pasta de patates, col, cebes, carn… mil combinacions!

Als voltants de la bonica església de St. Joseph, al barri de Podgórze, trobareu alguns restaurants que fan molt bona pinta i són molt menys turístics. Si us agrada el menjar asiàtic de qualitat, us recomanem Luktung.

Si us agrada matar la gana i menjar mentre passegeu, podeu tastar els Obwarzanek, una mena de rosquilla de pa molt típica, semblant al pretzel, i que ofereixen a molts llocs ambulants.

Consell: Si et ve de gust esmorzar amb bones vistes de la ciutat, fes-ho al Metrum restobistro, un agradable i senzill restaurant situat a la darrera planta de l’escola de música de Cracòvia

Aquesta ciutat és plena de cafeteries on fer un bon esmorzar i/o berenar. Ens encanta seure una bona estona per recuperar forces fent un bon cafè. Una recomanació: el Camelot Lulu.

Si som a Cracòvia, no podem deixar perdre l’oportunitat de visitar els camps de concentració d’ Auschwitz – Birkenau, situats a poc més d’una hora i mitja de trajecte.

Es pot contractar un tour o anar pel teu compte en algun dels diferents busos que surten cada dia. La visita és molt colpidora, però necessaria per comprendre una part fonamental de la nostra història (article en preparació).

Cracòvia és d’aquelles ciutats que ja tenim ganes de tornar a trepitjar. Us passa sovint? Que torneu d’un lloc i teniu la necessitat de dedicar-li més dies a la ciutat, i tornar, potser en una estació diferent… Per nadal potser???? 😀

Altres articles sobre Polònia:

Escapada a Varsòvia -Polònia-. Història i modernitat agafades de la mà

Quan decidim visitar la ciutat de Varsòvia, tothom ens deia el mateix: -Ui! Primer heu de visitar Cracòvia, l’altra ciutat polonesa. És molt més maca i encantadora-. No ho podem rebatre, perquè no hem pogut comparar, però la capital de Polònia no ens ha decebut en absolut. Potser passa com amb les pel·lis, quan no esperes res…

Auschwitz-Birkenau

Informació per visitar el Camp de Concentració

Tens uns dies de cap de setmana?

Ciutats europees, sortides en cotxe, comarques de Catalunya, ciutats d’Espanya, excursions…

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari