Illes Fèroe. El paradís desconegut

Les Illes Fèroe són una destinació ideal per als amants de la natura, la cultura i la gastronomia. Aquest arxipèlag, format per 18 illes d’origen volcànic, es troba a l’Atlàntic Nord, entre el Regne Unit, Noruega i Islàndia. Té l’estatus de nació constituent del Regne de Dinamarca, però té un gran sentit d’identitat nacional, la seva llengua, la seva pròpia església i el seu propi parlament.

  1. INFORMACIÓ
  2. GASTRONOMIA
  3. TRANSPORT
  4. MILLORS OPCIONS PER DESPLAÇAR-NOS PER LES ILLES
  5. QUINES SÓN LES ILLES A VISITAR?
    1. KALSOY
    2. STREYMOY
    3. VÁGAR
    4. EYSTUROY
    5. MYKINES
    6. SUÐUROY
  6. CURIOSITATS
  7. COM PREPARAR UN VIATGE A LES FÈROE

A les Illes Fèroe es pot gaudir de paisatges impressionants, amb muntanyes, penya-segats, cascades, llacs i praderies que tenen milers d’ovelles. La fauna és molt variada, destacant les aus marines, com els fotogènics frarets (puffins), i els mamífers marins, com les balenes, els dofins i les foques. El clima és fred, però moderat pel corrent del Golf, i la meteorologia és imprevisible, fet que afegeix un toc d’aventura al viatge.

I tal com ‘estem describint, més d’un viatger podria pensar que és un país molt similar a Islàndia, oi? Doncs sí i no. És veritat que comparteixen algunes característiques, però a nosaltres, que hem fet ruta per Islàndia 3 vegades, les Fèroe ens semblen ben diferents.

Per començar, ens agrada definir-les com a una destinació més “pura”, més “verge”. Encara és una gran desconeguda per la majoria de turistes, i això es nota (en les seves coses bones i dolentes). Per a nosaltres tot són aventatges. Més desconeguda és igual a menys gent, menys aglomeracions, més sorprenent… Al llarg dels anys hem pogut veure com Islàndia ha anat canviant (segurament cap a pitjor) degut a l’increment exponencial del turisme. No ens entengueu malament: ens estimem Islàndia, però si no es regulen certes coses, pot morir d’èxit.

Les Illes Fèroe ens semblen una destinació brutal pels amants de la natura, de les muntanyes, del mar, de les aus. Es pot fer en cotxe, autocaravana, bicicleta… existeixen un munt de senders i camins per practicar trekking, i sobretot trobarem un ritme i una tranquil·litat per la gent que busqui això. Abstingueu-vos els que busqueu grans ciutats, grans urbs i aglomeracions de gent, grans edificis… perque aquí no els trobareu.

INFORMACIÓ

Situades a l’oceà Atlàntic Nord a només dues hores d’avió des de l’Europa continental, i a 3 y mitja des de Barcelona, les 18 illes muntanyoses de les illes Fèroe ofereixen 1.289 quilòmetres de costa i una proximitat de no més de cinc quilòmetres a l’oceà des de qualsevol punt de les illes.

La proximitat d’aquestes illes ofereix al viatger una varietat d’experiències de la natura: des de paisatges espectaculars que troben l’oceà salvatge fins a la tranquil·litat de les muntanyes i la vida nocturna de la seva capital i ciutat més poblada: Tórshavn.

El nom Føroyar (illes Fèroe) deriva de l’antic nòrdic  Færeyjar  i significa literalment “illes de les ovelles”.

El país té una població d’uns 55.000 habitants, que parlen el faroès, una derivació del nòrdic antic que parlaven els primers habitants que es van establir a les illes fa 1.200 anys. El nom Føroyar (illes Fèroe) deriva de l’antic nòrdic  Færeyjar  i significa literalment “illes de les ovelles”, nom donat pels nòrdics que es van assentar en aquestes illes aspres i escombrades pel vent durant l’època dels víkings.

Tenen un nivell de vida dels més alts del món, amb una economia altament industrial basada principalment en la pesca i l’aqüicultura (criança de peixos) i exporten marisc als sis continents.

La majoria de la població feroesa, aproximadament el 85 per cent, pertany a l’Església Evangèlica Luterana de les Feroes. Les Illes Fèroe són una diòcesi dividida en 14 parròquies amb un total de 62 esglésies.

El clima i la terra de les illes Fèroe dificulten que gran part de la flora i la fauna prosperin aquí, però hi viu un animal que sembla fet per a aquest tipus d’entorn i terreny: les ovelles, que superen la població humana, amb unes 70.000. Al llarg de la història, l’ovella ha estat un dels principals pilars de la societat feroesa.

Com hem dit abans, la capital de les Illes Fèroe és Tórshavn, una ciutat petita d’uns 15.000 habitants, però encantadora, on es pot visitar el nucli antic, el port, la catedral, el museu nacional i el Parlament. També es pot gaudir de la vida nocturna, la música i la gastronomia local, basada en el peix, la carn de xai i els productes lactis.

Parlant de gastronomia, alguns dels plats típics són el skerpikjøt (carn de xai curada), el ræst kjøt (carn de xai fermentada), el gravlax (salmó marinat) i el ræstur fiskur (peix fermentat).

A causa de les limitacions climàtiques de l’agricultura i les limitacions tecnològiques de la pesca, l’art de la supervivència va ser un repte per a les primeres generacions de feroesos. Va ser una lluita per obtenir prou quant a quantitat i qualitat de nutrients. Com a resultat, els feroesos van aprendre a utilitzar cada tros de cada peix capturat, tots els mamífers sacrificats i tots els ocells.

Un dels diferents sabors que els feroesos han anomenat “ræst”, prové de l’assecat de carn o peix a l’aire lliure i en coberts de llistons anomenats “hjallar”, on es durà a terme un procés d’envelliment i fermentació. Si el gust s’adquireix o no, però, depèn de la naturalesa, ja que les temperatures més càlides faran malbé la carn, massa fred evitarà que es produeixi el procés de fermentació i massa vent la deixarà insípida.

Els islandesos tenen un nom específic per un sabor que només trobem aquí, el Ræst,  l’umami de l’Atlàntic Nord.

La cultura dels restaurants de les Fèroes ha canviat dràsticament durant l’última dècada i constantment estan sorgint nous restaurants i xefs amb molta creativitat. Fins i tot podem trobar un restaurant amb 2 estrelles Michelin, el KOKS.

La infraestructura de les Illes Fèroe és excel·lent. Hi ha una bona xarxa d’autopistes, túnels i carreteres de muntanya. Per recórrer les Illes Fèroe es pot optar per llogar un cotxe, una moto o una bicicleta, o bé fer servir el transport públic, que inclou autobusos, ferries i… helicòpters 😛

Això sí, per arribar a pobles petits i perduts, molt sovint s’han de creuar estrets túnels de, literalment, el tamany d’un únic cotxe, i s’ha de fer amb precaució. I és que aquest país està boig pels túnels i els construeixen com a cap altre país. Les 18 illes que formen les Illes Fèroe tenen fins a 20, dels quals tres són llargs túnels sota el mar. Dos més ja estan en construcció, i altres 14 estan en projecte. 

Això escurça enormement el trajecte entre les diferents ciutats del país, i permet arribar en cotxe o transport per carretera a gairebé qualsevol punt. Si fins i tot un dels seus tunels s’ha convertit en una atracció turística!

I és que la connexió sota l’aigua entre la capital Tórshavn i la segona illa més poblada, Eysturoy, comunicada per 3 tunels, s’ha fet a través d’una enorme rotonda submarina gegant anomenada “meduses”, que és una meravella d’enginyeria i la primera rotonda submarina del món, amb un pilar central il·luminat de color blau mar decorat per l’artista feroès Tróndur Patursson.

Les Fèroe són un país per caminar! Els paisatges, la seva orografia, la seva natura, conviden a fer excursions de tota mena i durada. I una de les coses “diferents” que ens hem trobat aquí, és que s’ha de pagar per fer algunes de les més famoses caminates. Per exemple, per arribar al Llac Leitisvatn s’ha de pagar uns 27€ per accedir al bonic trekking.

I també es poden fer moltíssimes excursions a través de tours. Podem fer hikes amb grups petits, acompanyats per un guia local. Si fins i tot hi ha un tour anomenat James Bond. I és que a la darrera pel·lícula de l’agent 007, hi ha unes escenes filmades al bonic poble de Trøllanes, i s’ha creat una ruta específica.

Si voleu consultar les diferents excursions i tours que organitza el país, es pot consultar a la web hiking.fo

QUINES SÓN LES ILLES A VISITAR?

Les 18 illes volcàniques semblen a un grapat de roques escampades a l’atzar a l’oceà de les profunditats. Llar de muntanyes de mites, cases amb sostres de gespa i ovelles peludes que pasturen, aquestes illes són el paradís perfecte per als sentits i les caminates.

KALSOY

Per la seva forma estreta i allargada, i plena de túnels que comuniquen els diferents poblets, l’illa de Kalsoy és coneguda com “la flauta” i és l’illa més oriental de les illes del nord.

Només trobem 4 pobles, i ben petits: Trøllanes (on es pot fer la ruta de James Bond), Mikladalur (ple de llegendes i on trobarem l’escultura de la Selkie), Húsar i Syðradalur. Es calcula que només viuen 100 habitants en tota l’illa.  El seu extrem nord és impressionant, on trobem el far de Kallurin, des d’on gaudim d’unes vistes increïbles.

STREYMOY

En aquesta illa es troba la capital del país, Thórshavn, la ciutat amb més vida de les Fèroe. Son molt populars les excursions en vaixell als Vestmannabjørgini (penya-segats d’ocells de Vestmanna). Es pot contractar algun dels tours que et porten per grutes profundes i penya-segats de més de 700 metres d’alçada, que proporciona lloc de nidificació de moltes aus marines.

Info: El recorregut en vaixell dura aproximadament 2 hores i es fa de maig a setembre.

VÁGAR

També coneguda com a Vágoym és la tercera en tamany i és el primer contacte dels turistes amb el país, ja que aquí es troba l’aeroport internacional.

Aquí trobem una d’aquelles postals bellíssimes, la cascada de Múlafossur amb el petit poble de Gásadalur de fons. Arribar fins aquí ja és tota una aventura. No va ser possible conduir fins a aquí abans del 2005, la qual cosa el va convertir en un refugi aïllat. Avui dia, un túnel el connecta amb el poble veí de Bøur. La cascada de Múlafossur no és només un espectacle per contemplar; és un paradís per als fotògrafs i els amants de la natura. Els contrastos entre els penya-segats, els paisatges verds i la cascada que cau a l’oceà és realment una icona.

També recomanem, en aquesta illa, la visió de llocs com Trøllkonufingur, un monòlit de més de 300 metres d’altura al costat del poble de Sandavágur. Literalment significa “dit de la bruixa”. O de Drangarnir, dues grans roques marines, i també de Tindhólmur, un gran i escènic illot.

Una de les icones d’aquesta illa és el llac Leitisvatn (també conegut com a Sørvágsvatn). És el llac més gran de tot el país, i és conegut popularment com “el llac sobre l’oceà”, ja que la vista des d’un angle determinat funciona com una il·lusió òptica, semblant que el llac es mou directament sobre el mar (atenció perquè el senderisme en aquesta zona requereix el pagament d’una taxa).

EYSTUROY

Aquesta és una de les illes més muntanyenques del país, amb més de 66 cims, entre ells Slættaratindur, el punt més alt de totes les Féroe amb 880 metres d’altitud. Imprescindible la visita a un dels pobles més antics i bonics del país: Tjørnuvík. S’han trobat tombes vikingues a la part oriental de la vall, la qual cosa demostra que la zona ha estat habitada des que els primers víkings van arribar a les illes. Des de la platja es veuen dues grans roques conegudes com Risin i Kellingin (el Gegant i la Bruixa) que, segons la llegenda, van intentar arrossegar les illes Fèroe fins a Islàndia. El poble també mira al mar obert i és un lloc perfecte per practicar surf.

També és genial visitar Gjógv, el poble més al nord de l’illa d’Eysturoy. Bonic, tranquil i ben conservat té una ubicació idíl·lica, tancat per muntanyes per tots els costats. Amb menys de 50 habitants que viuen en cases antigues amb parets de fusta i sostres de gespa. Aquí trobem un càmping.

MYKINES

L’illa més occidental de les Fèroe i el paradís de les aus. Entre grans penya-segats es troba la colònia més gran de frailets (puffins) del país. En aquesta illa només hi ha 40 cases, una petita escola i una església. És una illa ben particular, ja que només es pot arribar en ferri (o helicòpter) i no es permet fer senderisme sense un guia local. Per això, per arribar, el més fàcil es contractar un tour amb alguna de les empreses locals

WEB PER CONTRACTAR TOURS

SUÐUROY

Aïllat al sud, Suðuroy suporta tot el pes del ferotge clima atlàntic. Els habitants d’aquesta illa són coneguts per ser més tranquils que la resta dels feroesos, així com per tenir un dialecte molt distintiu. El ferri Smyril és la principal connexió entre Suðuroy i el continent i el viatge és una experiència per si sola. Quan arribeu al vostre destí, arribareu a l’impressionant fiord “Trongisvágsfjørður“.

El que distingeix aquesta de la resta de les illes Fèroe és la natura de fàcil accés, amb fiords impressionants i altes muntanyes.

  • Sabíeu que a les Illes Fèroe hi ha més ovelles que persones? O que un feroense ha guanyat el Premi Nobel? O que podeu trobar el número de telèfon del primer ministre a l’agenda?
  • Tinganes , on el parlament es va reunir per primera vegada l’any 825, es creu que és un dels llocs de reunió parlamentàries més antics del món encara en ús.
  • Cap punt de les Illes Fèroe es troba a més de 5 km del mar.
  • Les Illes Fèroe no són membre de la Unió Europea malgrat que és una regió autònoma.
  • No hi ha cap presó a les Illes Fèroe. Els presos que estan detinguts durant més d’un any i mig són enviats a presons a Dinamarca.
  • A les Illes Fèroe hi ha un total de cinc semàfors.
  • A la capital, Tórshavn, el transport amb autobusos urbans és gratuït.
  • La temperatura mitjana durant l’hivern és de 3°, una de les mitjanes més altes entre els països nòrdics.
  • A les illes Fèroe hi ha aproximadament 110 espècies diferents d’ocells.

12 dies de ruta per les Illes Fèroe.

El viatge l’iniciem a Islàndia, d’allà volem a les Fèroe i l’acabem a Noruega

La
nos
tra

ruta

Guies i rutes de viatge

Informació i detalls per muntar una ruta viatgera

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari