Senderisme a Vallter 2000 -el Ripollès- Rutes i trekings per gaudir del bon temps

Arriba el bon temps i ens ve de gust practicar senderisme i gaudir de la natura. Catalunya és plena de llocs on fer-ho i us proposem un dels millors entorns on caminar envoltats de muntanyes: Vallter 2000.

Aquesta estació d’esquí del Ripollès, situada al cercle de Morens – Ull de Ter, la zona més oriental del Pirineu acull cada primavera i estiu un munt de famílies, esportistes, i qualsevol amant de muntanya…

El que més ens agrada de les rutes a peu que es poden fer des d’aquesta estació, són la seva simplicitat, que estan molt ben marcades, i que són aptes per qualsevol capacitat física en la que ens trobem. N’hi ha que requereixen de poc esforç, però podem anar complicant-ho fins al nivell que ens convingui.

Tot i que faci un bon dia…
…sempre hem de portar alguna peça de roba extra.
…els canvis de temps a les muntanyes són sobtats!

Us proposem les 3 rutes més conegudes (de nivell baix-mitjà) i que surten des de la mateixa estació de Vallter. Així que podem deixar el cotxe en l’ampli pàrquing que trobarem a l’arribar i començar a caminar.

  • Ruta del Clot
  • Ruta de Barquins
  • Ruta del Xalet

Ruta del Clot

Desnivell: 335m

Distància: 2 km

Dificultat: Baixa

Temps aprox: 1 hora

Un cop arribem al final del telecadira, i partint des de la cafeteria “Les Marmotes”, hem de baixar per la pista, entre els canons de neu i amb el telecadira sempre sobre nosaltres. Passarem pel costat del llac artificial fins arribar a la base de l’estació.

Ruta de Barquins

Desnivell: 335m

Distància: 2 km

Dificultat: Baixa

Temps aprox: 1 hora

Un cop arribem al final del telecadira, buscarem un camí planer que ens porta en uns 150 metres al naixement del riu Ter. Continuem per la ruta marcada, baixant per la pista paral·lela al remuntador. Passarem per les runes de l’antic refugi de Xalet (ens quedaran a mà dreta) fins arribar a la base de l’estació.

Ruta del Xalet

Desnivell: 535m

Distància: 2’5 km

Dificultat: Baixa-Mitjana

Temps aprox: 1’45 hora

Un cop arribem al final del telecadira, buscarem un camí planer que ens porta en uns 150 metres al naixement del riu Ter. Continuem per la ruta marcada, baixant per la pista paral·lela al remuntador. Seguim indicacions.Passarem per les runes de l’antic refugi de Xalet (ens quedaran a mà esquerra) i caminem direcció el Xalet d’Ulldeter. Sortirem a la carretera que porta a l’estació i haurem de caminar un quilòmetre més si tenim el cotxe al pàrquing.

El millor de tot és que podem combinar-les entre si (fer pujada per una ruta i baixar per una altra), però si volem rebaixar pretensions i/o prendre’ns-ho amb més calma, podem fer la pujada en el telecadira i començar l’excursió directament a la cota 2.535 metres. Per 7’50€ (adults) i en només 20 minuts de trajecte, el telecadira ens estalviarà el primer desnivell de 500 metres i ens deixarà ja en un entorn on de ben segur voldrem fer fotos i capturar el moment.

Abans de la caminata fins i tot podem fer un beure a la cafeteria “Les marmotes”, a peu del telecadira. Ah! I apropeu-vos a al punt panoràmic “Mirador-Balcó de la Costa Brava” just al costat, on observarem increïbles vistes del Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i l’Empordà. En dies de bona visibilitat, es pot arribar a veure la badia de Roses… 😍

Mirador-Balcó de la Costa Brava

Per nosaltres, la més maca de les 3 és la ruta del Xalet. Potser és una mica més llarga i té més desnivell, però passarem per zones de bosc més agradables, travessarem un petit rierol, i podrem fer un descans per prendre alguna cosa (o dinar) al refugi del Xalet d’Ulldeter. L’únic punt negatiu d’aquesta ruta és el tram final. Acabarem sortint a la carretera que porta a l’estació, i haurem de fer un quilòmetre per l’asfalt i les corbes revirades si hem deixat el cotxe al pàrquing de l’estació.

El darrer tram de la ruta del Xalet l’haurem de fer per la carretera si hem deixat el cotxe a l’aparcament de l’estació

Com hem dit abans, existeixen més rutes i podem anar complicant els itineraris. Per exemple, des del naixement del riu Ter, seguint el GR11 podem apropar-nos al Coll de la Marrana i pujar fins al cim  de Bastiments (altitud 2.874m). També, sortint des de la base de l’estació, a peu del pàrquing, podem fer la ruta de Portella de Mantet (cota a 2.411m), per gaudir d’unes bones vistes del pic del Canigó; o fer un itinerari circular al Pic de la Dona.

Si sou amants de la bicicleta, la carretera per arribar a Vallter des del poble de Setcases és un dels ports de muntanya més exigents per fer sobre les dues rodes. Amb 12 quilòmetres de rampes de quasi el 15%, aquí ha tingut sovint final d’etapa la Volta a Catalunya o la Vuelta a Espanya

Aquestes carreteres han vist passar moltes etapes de voltes ciclistes
També podrem fer bona part de les rutes en bicicleta

I si busqueu pernoctar a la muntanya i fer totes les rutes possibles, aquí trobareu els refugis de Coma de Vaca i Ulldeter (recordeu que ara és imprescindible fer la reserva a través de la web). I si veniu en autocaravana, i voleu pernoctar al pàrquing de l’estació, heu de saber que està permès estacionar, però NO acampar.

Això vol dir que no es poden treure cadires o taules fora del vehicle, però sí que es pot menjar o dormir, ja que l’interior de l’autocaravana és un espai privat (clica per més informació).

Ah! I el millor plan és el de ser previsor. Portar força aigua per no deshidratar-nos, alguna peça d’abric o paravent (el temps pot canviar ràpidament a la muntanya), i una mica de menjar si volem aturar-nos i fer un bon pic-nic. Podem fer-ho a les cafeteries de peu de pista o peu del telecadira, i també al refugi d’Ulldeter, però no hi ha res com seure damunt un roc i tenir la vall als nostres peus…

MÉS INFORMACIÓ:

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: