Plans per una escapada a La Garrotxa

L’anomenada “comarca dels volcans” és ideal per una d’aquelles escapades que ens fan carregar les piles. Una natura encantadora, una gastronomia deliciosa, una riquesa cultural i històrica i per rematar-ho, allotjar-se en un hotelet amb encant. Bon plan, oi?

Unes dades per confirmar que aquesta comarca és terra de benvinguda pels amants del senderisme: més de la mitat de la superfície de la comarca està protegida, formada per 4 grans espais naturals. Podem trobar més de 1.000 km d’itineraris senyalitzats, i una gran quantitat de camins històrics que permeten anar d’un poble a un altre, comunicant-se amb el Ripollès i l’Alt Empordà. A través d’Itinerànnia es poden consultar tots.

Els volcans de Santa Margalida i el Croscat
Pobles com Santa Pau
Tastem la gastronomia de la Garrotxa

Un dels principals atractius és el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, situat a la zona central de la comarca, amb més de 40 volcans i diverses colades de lava.

Sí, sí. A la Garrotxa trobarem volcans adormits que formen un paisatge pla i suau, sense gaire desnivells (ideal per recórrer en bicicleta).

Al cor del Parc Natural trobem 3 de les reserves naturals més icòniques: el volcà del Croscat, el volcà de Santa Margarida i la fageda d’en Jordà, un espectacular bosc de faigs, que creix en un terreny planer assentat sobre una colada de lava.

Boscos màgics a la Fageda d’en Jordà
És terra de volcans

Tres són les millors maneres de descobrir aquesta fageda: a peu, en bicicleta, o a cavall. I és que una de les propostes que us fem és cavalcar entre boscos, amb un/a guia que us portarà per les zones més boniques d’aquesta àrea.

Una de les millors maneres de descobrir els espectaculars boscos de la Fageda d’en Jordà, és a cavall

Hi ha diferents empreses que organitzen aquestes excursions, però nosaltres triem fer-ho amb Hípica La Fageda. La Nona i en Nevat (les nostres muntures), i guiats per la Janina, ens porten a ritme suau a passejar durant 3 hores entre zones d’ombra d’un bosc ben maco.

La Garrotxa manté vestigis del seu passat medieval, i alguns pobles així ho demostren. Santa Pau i Besalú són una meravella. Qui no coneix la imatge del Pont Vell, símbol d’aquesta darrera vila?!

I si un poble destaca per la seva visió imponent, és el de Castellfollit de la Roca. Tot i ser un municipi petitíssim, la seva ubicació, sobre una cinglera basàltica conseqüència directa de l’acció erosiva dels rius Fluvià i Toronell sobre les restes dels corrents de lava procedents de les erupcions volcàniques que van tenir lloc fa milers d’anys, fa que ens quedem embadalits al contemplar-lo des de baix. L’espadat de basalt on s’assenta el poble té més de 50 m d’alçada i gairebé un quilòmetre de longitud.

Santa Pau
Escultures a Santa Pau
Nucli històric de Santa Pau
Besalú
Castelfollit de la Roca
Els Hostalets d’en Bas

Ens allotgem a Mas el Barber, un allotjament rural situat al poble del Mallol, a la Vall d’en Bas, a 6kms d’Olot i a 9 de la Fageda d’en Jordà. Ofereixen 7 habitacions repartides en dos edificis, i decorades amb un estil rural i vintage.

Un dels millors plans per descobrir aquesta comarca és a vista d’ocell. I no hi ha res com volar en globus, en un complet silenci, tan sols trencat pel fogueig del cremador que escalfa l’aire i ens permet enlairar-nos i recórrer el cel de la comarca. 

L’empresa Vol de Coloms, amb més de 25 anys d’experiència, organitza diferents paquets i sortides per a totes les edats. Sortim ben d’hora, des de les instal·lacions que l’empresa té a peus del volcà Croscat. Són les 7h del matí, però amb un cafè a les mans, i l’imponent visió del globus omplint-se d’aire calent, ens despertem de cop. Aquest és el millor moment del dia, quan l’atmosfera és mes freda i estable i el vent més calmat. 

I allà dalt, veient sortir el sol, admirem el paisatge als nostres peus. Tot sembla petit, màgic… Sobrevolem durant més d’una hora camps, volcans i pobles, i brindem amb cava i degustem coca de llardons, i fem fotos i més fotos, fins aterrar allà on el vent ens ha portat. Quina aventura! I per rematar-ho, esmorzar de forquilla.

En tota escapada nostra, la gastronomia és un dels aspectes més importants, i aquesta comarca destaca per la seva qualitat culinària. Ja sigui amb cuina casolana o més d’avantguarda, els productes locals i de proximitat són els reis dels plats. Ai! Però que bons són els fesols de Santa Pau… 🤤 

Si visiteu el poble de Santa Pau, heu de comprar fesols

Us recomanem tres establiments on us llepareu els dits. 

Si us estimeu la cuina tradicional (no us perdeu les populars patates d’Olot) heu de dinar a l’hostal dels Ossos, on des del 1846 tres generacions mantenen l’amor per la cuina casolana.

Els altres dos restaurants, galardonats amb estrelles Michelin, exemplifiquen l’evolució i la qualitat dels productes de la terra. Es tracta del Restaurant Les Cols i el Restaurant Ca l’Enric.

Patates d’Olot: un dels plats més coneguts de la Comarca

Consell: Visiteu el Forn de pa “La fogaina” al poblet de Les Preses

farines ecològiques, massa mare, forn de llenya i un procés molt manual fan d’aquesta fleca un lloc especial on tornar a menjar un pà autèntic
Fleca La Fogaina, a Les Preses

Ep! I no marxis d’aquesta comarca sense visitar Olot, la seva capital. El seu centre històric és maco de descobrir, amb empremtes modernistes com la Casa Solà Morales, la Casa Gaietà Vila o la Casa Gassiot. I una recomanació: passa’t per la seva Plaça Mercat, un espai modern on pots comprar productes de km0 i emportar-te a casa una bona cistella de la compra.

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

6 respostes a “Plans per una escapada a La Garrotxa

    1. I tant! Una Comarca fantàstica per escapar-se i descobrir-la amb tranquil·litat. I que bé es menja, oi? 👏🏻👏🏻👏🏻😀

      1. Els bons accessos a la comarca també ajuda que es pugui visitar amb facilitat. Amb la darrera visita hem tornat entusiasmats! 👏🏻👏🏻😀

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: