Viatjar a Islàndia. És millor fer-ho en temporada alta o baixa?

 

Pocs llocs ens han sobtat tant com visitar Islàndia, d’on guardem un gran record i moltíssimes sensacions viatgeres. El país està de moda, tant, que comencen a sentir-se veus (majoritàriament dels propis islandesos), que no volen que el tema del turisme sigui un problema i se’ls escapi de les mans. I és que viatjar a Islàndia en temporada alta (mitjans juny a finals agost) pot arribar a ser complicat si no hem reservat tot el que necessitem per la ruta amb previsió.

islandia nosaltres ruta

Llavors, el millor és ser previsor i tenir-ho tot lligat, però també existeix una atra opció per conèixer el país: visitar-lo en temporada baixa. Islàndia ens té tan enamorats, que volíem descobrir-lo en mesos diferents, i és per això que l’hem visitat un parell de vegades:

 • Una primera per fer durant 15 dies la volta completa al país, en cotxe i en època de fred (octubre).
 • Una segona per visitar amb més tranquil·litat la capital, Reykjavík, i fer en furgo-caravana un recorregut pel sud, l’anomenat Cercle Daurat, durant l’època estival (juny).

I quina ha sigut per nosaltres la millor època per veure Islàndia? Intentem resumir-ho a continuació…

taula pros contra islandia

islandia molsa
Trobarem uns paisatges que ens deixaran sense paraules!
islandia gullfoss mane foto
Fotografiant l’increïble força de l’aigua
islandia cabres
Un grup de cabres ens observa al nostre pas pel Parc Nacional de Þingvellir
islandia skogafoss
Skógafoss

Aquesta illa europea, és un país de gran activitat volcànica i geològica, i això és el que la fa precissament tan especial. Els seus paisatges són espectaculars, i l’aigua és en bona part protagonista a tot arreu. Cascades, rius, llacs… Impressionant tot el que ens anem trobant.

Si disposem de pocs dies, s’acostuma a visitar la capital, Reykjavik, situada al sud, i l’anomenat Cercle Daurat, una ruta propera que té com a destinacions principals ÞingvellirGullfoss y el valle de HaukadalurPerò si visitem el país durant unes 2 setmanes (o més), és tota una experiència fer la volta completa a l’illa, circulant per la carretera anomenada Hringvegur, que encercla tota la illa.

El més popular per fer recorreguts és el lloguer d’un cotxe o autocaravana, descobrint un munt de llocs espectaculars.

islandia caravana-5
Podem llogar una campervan o autocaravana…
Camp de gel de Vatnajökull. Sud Islàndia.
…o un cotxe que ens permeti recórrer tot el país

banner quadern viatge

La temporada “alta” per viatjar al país comença a mitjans de juny fins principi de setembre, on et trobes l’anomenat sol de mitjanit: dies amb gairebé 24 hores de llum i on el clima és més suau. Però fer-ho en temporada baixa (la resta de mesos) comporta una sèrie d’avantatges i/o inconvenients que podem trobar molt interessants.

En el nostre cas, viatjar en ple mes d’octubre va tenir les seves coses bones i dolentes. A favor, vam trobar uns meravellosos paisatges nevats, una calma total deguda a la falta de persones, i no menys important, descomptes a la majoria d’hotels, granges i refugis.

En contra, també s’ha de dir que, excepte a la capital (amb molta més vida de la que pots imaginar), a la majoria dels pobles per on passàvem no vèiem a ningú. Costa trobar restaurants oberts, oferta d’hotels i la majoria de serveis necessaris.

islandia jokulsarlon-2
Jökulsárlón és un dels llocs més visitats

 

islandia skogafoss mane
Observant la magnífica Skógafoss
Poble de Reykjahlid. Cabanes de l'hotel-granja Vogafjos
Sortida del sol al poble de Reykjahlid

A nivell fotogràfic també trobem les dues cares de la moneda. A finals d’agost emigren els puffins, o frailets, una de les aus més fotogèniques que poden observar-se. En canvi, a l’hivern, comença la temporada d’aurores boreals, i tot i dependre del clima i la sort, veure’n una és realment espectacular.

Viatjar al juny ens va oferir uns dies de molta llum. L’anomenat “sol de mitjanit” és present, i mai arriba a fer-se totalment de nit. Això ens permet allargar molt la jornada, però també pot arribar a ser una mica molest i comportar petites alteracions de la son. Res que un antifaç no pugui solucionar a l’hora d’anar a dormir.

islandia puffins 01
A l’estiu podem fotografiar els simpàtics puffins…
Aurora boreal al poble de Höfn
…i en temporada hivernal podrem observar les aurores boreals

banner ruta juny

 • 10 dies de ruta.

Es tracta d’un intercanvi de casa amb una familia islandesa (ells venen a casa nostra i nosaltres ens instal·lem a la seva). Aprofitem 5 dies per gaudir de la capital, coincidint amb actes molt interessants com el Dia Nacional d’Islàndia. Els altres 5 lloguem una campervan (furgoneta amb llit) per recórrer el sud del país.

En temporada alta hi ha diferents vols directes desde Barcelona al principal aeroport d’Islàndia, situat a Keflavik (50 quilòmetres a l’oest de la capital). Vueling, Wow, Icelandair… Són diverses les companyies que volen. Durada vol: 4h

Només sortir de la terminal, trobarem una oficina de canvi de moneda i 2 companyies d’autobusos per fer el trajecte a Reykjavik. GrayLine o FlyBus fan el recorregut en uns 45 minuts aturant-se als hotels i zones més importants de la ciutat (unes 4800 ISK o 34 €).

Reykjavik és fàcil de recórrer a peu, però si ho necessitem, podem mouren’s en taxi o bus públic. El tiquet són 400 ISK i ens permet agafar d’altres busos dins els 75 minuts següents a l’hora que l’hem comprat. Els ven el mateix conductor, però atenció, no donen canvi.

Lloguem furgo-caravana (veure model) amb la companyia Campervan Iceland. Això ens permet una llibertat de moviments total. A Islàndia es pot fer acampada lliure, i exceptuant les zones on estipula que està prohibit, podem estacionar i passar la nit allà on volguem. Nosaltres combinem aquest tipus d’acampada amb algun camping per aprofitar els serveis que aquests ofereixen (dutxes, bogaderia…).

A punt per iniciar la ruta en furgo!!!
A punt per iniciar la ruta en furgo!!!

banner mapa ruta

En aquest país, les carreteres més o menys es poden ordenar (de millor a pitjor) pel número de digits. Amb 1 serien les principals, amb 2 les secundàries però bones, 3 per les secundàries amb alguns trams sense asfaltar i les que inclouen la F seríen les més atrotinades, i on la majoria de vehicles de lloguer tenen el pas prohibit.

banner ruta octubre

 • 14 dies de ruta.

Per arribar a Reykjavik, a partir del mes de setembre, no hi ha vols directes des de Barcelona. Per tant, nosaltres vam fer escala a Londres (amb EasyJet és una bona opció, 2h de vol des de Barcelona) i des d’allà, vam anar a Reykjavik amb Iceland Express (4h de vol). Un cop arribes a l’aeroport, com hem dit abans, pots agafar un bus que et porta fins al teu hotel. A l’oficina de turisme del mateix aeroport, es poden comprar els tíckets pel bus.

Lloguer de cotxe:

Una bona opció, sobretot amb possibles nevades pel país, és llogar un 4×4. Triem la companyia SS Car Rental  (http://www.carrentalss.com/) que ens ofereix un Hyundai IX-35. Aquesta companyia (segurament d’altres també ho fan) ens va portar el vehicle al nostre hotel (Reykjavik) i el van recollir, al final del viatge, en el nostre cas a Keflavik, el poble al costat de l’aeroport.

En 14 dies de ruta pel país, vam fer amb el cotxe 2.672 km i aquest va consumir 59.766 corones en benzina  (375 euros).

La benzina, igual que la resta de preus, podem dir que estan una mica per sobre als nostres. Comprar als supermercats no és excessivament car, encara que sopar a un bon restaurant pot buidar ràpidament les butxaques.

Cascada Gullfoss. Sud-oest Islàndia.
Cascada Gullfoss. Sud-oest Islàndia.
Zona geotermal de Námafjall Hverir. Abans d'arribar a Reykjahlid
Zona geotermal de Námafjall Hverir
islandia cavalls-14
Els cavalls islandesos són un referent a l’illa
islandia balenes husavik
També podem sortir a avistar balenes

 

banner mapa ruta

Mapa d’Islàndia i la nostra ruta (clicar per ampliar)

Definir la ruta ideal per visitar el país és fàcil i complicat a l´hora. Fàcil perquè gairebé el total de la nostra ruta va ser seguint la Hringvegur, la carretera principal del país que voreja tota la illa. Complicat perquè existeixen un munt de variants, desviacions, camins de terra i paratges naturals que no deixen de sorprendre. És normal aixecar-se al matí decidint una ruta i acabar el dia en un lloc molt diferent. No parlem de perdre’s, ja que amb un GPS o un bon mapa no teníem problemes, sinó de no arribar al lloc pensat per dormir perquè et pots entretenir sortint del camí traçat per visitar una cascada que hem vist de lluny, o qualsevol altre canvi sobre la marxa…

Els punts vermells del mapa indiquen les principals ciutats, pobles o paratges naturals més interessants de la ruta que vam fer i als que vam destinar més temps.

L’inici del viatge va ser la ciutat de Reykjavík i, la ruta va ser cap a la l’est del país, en sentit contrari a les agulles del rellotge. Vam decidir fer-ho d’aquesta manera per calcular millors els dies, i decidir si cap al final de la ruta en teníem prou per visitar els Fiords de l’Oest. El final del viatge va ser a la ciutat de Keflavík. Degut a que el vol de tornada sortia molt d’hora,vam creure que una bona solució era dormir l’última nit al costat de l’aeroport.

islandia reykjavik city
La fantàstica ciutat de Reykjavik
islandia reykjavik national day 30
Centre de la ciutat
islandia reykjavik national day 27
Banda de música tocant als carrers
islandia reykjavik national day 20
A l’estiu hi ha molta més vida als carrers…

banner consells

 • Al juny encara fa fresqueta, i el temps canvia molt rapidament. En un mateix dia podem tenir sol, pluja, boira i diferents condicions climatològiques. Les nits es fan curtes i a finals de juny ja són inexistents. És l’anomenat sol de mitjanit.
 • A l’octubre comença a fer força fred, així que una bona roba d’hivern és essencial. Va molt bé fer servir varies capes, ja que mentre es condueix o a l’interior de bars o restaurants, no cal abrigar-se tant. El sort surt entre les 7:30 i les 8h i s’amaga entre les 18h i les 19h.
 • No cal dir que tots els islandesos parlen un perfecte anglès, i tots els cartells i indicacions, a més d’islandès, acostumen a estar en anglès.
 • La moneda és la corona islandesa. Fem un petit canvi a l’aeroport només arribar, però es preferible canviar moneda a algun banc de la ciutat. Ofereixen millors condicions.
 • Fan servir la tarjeta de crèdit molt, i es pot pagar amb ella inclús un simple café. A les ciutats més importants no tindrem problema. Potser als pobles menys turístics és millor pagar en metàlic.
 • Els preus de la majoria de coses són similars o una miqueta més alts que els d’aquí.
 • Existeixen molts tipus d’allotjament a Islàndia. Un molt pràctic i popular és dormir a càmpings, però a l’octubre per raons obvies són tots tancats. Un altre tipus d’allotjament que també era tancat, però que es pot fer servir en temporada alta són els col·legis. Durant les vacances escolars, el govern els fa servir com a albergs pels visitants, i els preus són realment interessants. En època freda, es pot triar entre les diferents categories d’hotels; algunes granges que, a més d’animals, tenen habitacions disponibles (de fet, semblen Bed & Breakfast); i les cabanes, potser les més autèntiques. Dormir en plena natura, envoltats de neu, però en cabanes de fusta perfectament acondicionades no té preu.
 • Totes les reserves en temporada baixa les vam fer dins el període de la ruta, i a molts llocs no es necessitava reserva. De fet, ens vam trobar alguns hotels que eren tancats, però amb un número de telèfon a la porta. Trucaves i molt amablement venien a obrir per passar la nit. En molts llocs hem estat completament sols, ja que no coincidíem amb cap altre hoste.
 • En canvi, en temporada alta, potser és aconsellable reservar els allotjaments.
islandia beach reynisfjara
Platja de Reynisfjara
islandia Seljalandsfoss
Seljalandfoss, el gran salt d’aigua que pots descobrir des de l’interior
islandia cavalls neu
Cavalls i el volcà Eyjafjallajökull al fons
islandia puffins 02
Puffins alimentant-se

Llavors, podem respondre la pregunta de quan és més interessant visitar Islàndia? En temporada alta o baixa? Doncs la resposta senzillament és “depèn”…

Dependrà del nostre pressupost i de molts factors, però el que és segur, és que visitar aquest fantàstic país en qualsevol època de l’any és una de les millors aventures viatgeres que qualsevol amant del viatges pot trobar-se!

banner entrades

Per a més informació, es poden consultar d’altres entrades al nostre bloc sobre Islàndia:

iconos ciudades islandia cat

banner video cat

banner fotos

galeria fotos islandia cat

 

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

2 respostes a “Viatjar a Islàndia. És millor fer-ho en temporada alta o baixa?

 1. Teniu una web fantàstica i molt ben documentada. Es realment d’agrair, feu agafar ganes de viatjar a qualsevol. Nosaltres (som 2) voldrien anar uns 10 dies a Islandia cap a mitjans de setembre o bé anar-hi per l’abril o pel maig. Vosaltres que sou experts que ens aconselleu ?. Podem conduir una caravana no massa gran i ens adaptem al que calgui per dormir o menjar.

  Us donem les gràcies per endavant per la vostra amabilitat de compartir amb tothom les vostres experiències (que son moltes…). Muntar un viatge no sempre és fàcil, no per manca d’opcions sinó per la quantitat d’oferta que hi ha.

  Fins aviat

  1. Hola Montserrat.
   Moltíssimes gràcies per les teves paraules. Ens faras posar vermells amb tants lloaments!! 😀😀
   El primer consell que diem a tothom que ens demana per Islàndia és no viatjar en temporada alta. És una destinació que s’ha posat molt de moda, i en els mesos de juliol i agost està concentrant a moltíssima gent, restant-li (sempre com a opinió pròpia) una mica d’encant.
   Per sort, les vostres dates fugen d’aquests mesos, així que creiem que és perfecte.
   Us serà més fàcil trobar autocaravanes i segurament a preus una mica més reduïts.
   Per contra, hi haurà menys activitat en alguns pobles.
   Setembre és un mes que ens sembla perfecte, just acabat la temporada alta i no haurà començat el fred fort i la neu. Fins i tot, és possible que encara es pugui fer alguna excursió a llocs més interiors, que són inaccessibles quan comença a nevar…
   Abril o maig poden ser molt macos pels paisatges amb neu, però segurament us trobareu rutes i carreteres (especialment de l’interior del país) amb força neu, i potser tallades.
   Consulteu a les empreses de lloguer, perquè algunes no ofereixen serveis en determinats mesos de l’any. I si ho fan, mireu que tinguin algun sistema de calefacció, perquè sobretot per la nit farà fresqueta 😅
   Creiem que 10 dies és justet per fer la volta completa al país, però tot és qüestió de prioritats. Nosaltres som lents de mena, i ens encantem sovint fent molta fotografia.
   Resumint, que setembre creiem que és un bon mes, el seguiria maig, amb més fred i neu, i a l’abril possiblement trobaríeu molta més neu i fred.
   Ara som en plena ruta per Dinamarca, però si us podem ajudar en qualsevol cosa, no dubteu a preguntar, i a la tornada a casa us contestarem amb més detall.

   Una abraçada!
   Manel i Cristina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: