Hi ha rutes pel món, que són mítiques, conegudes pels amants de voltar pel planeta i que sempre estan al llistat de qualsevol viatger. La Great Ocean Road, és una d’aquestes, un recorregut que hem de fer si visitem Austràlia, i que ens portarà a circular per una espectacular carretera que serpenteja la costa del sud del país, amb bona part del trajecte admirant l’indomable oceà Antàrtic.
Platges, pobles, ciutats, parcs nacionals, animals… Tot i ser un recorregut relativament curt (243 quilòmetres), la durada d’aquesta ruta sempre dependrà dels dies que volguem dedicar. Les possibilitats són infinites.



De manera oficial, La Great Ocean Road, té els pobles de Torquay i Allansford com a punts d’inici i final. I de manera indistinta, és clar, perquè la ruta es pot fer en un sentit o un altre. Tot i així, la majoria de visitants fem una distància encara més llarga, ja que el més normal és sortir des de la bonica ciutat de Melbourne.
Aquesta carretera té una vella història al darrera, ja que va ser construida entre el 1918 i el 1932 per més de 3.000 soldats i mariners al tornar de la Primera Guerra Mundial. Trobar feina per aquests supervivents de la guerra (la majoria molt joves) era crucial per la rehabiliació a la vida civil (Austràlia va ser el país amb la taxa de víctimes més alta en aquesta guerra). És per això que aquesta carretera pot considerar-se el memorial de guerra més gran del món.


Com hem dit abans, els gairebé 250 quilòmetres de recorregut poden fer-se inclús en un dia, però nosaltres, amants de l’slow travel, decidim fer-ho en 4. Lloguem un cotxe a la ciutat de Melbourne, conduim per l’autopista M1 passant per Geelong, fins arribar a Torquay, el nostre punt de partida. El recorregut és:
- DIA 1. Melbourne – Geelong – Torquay – Anglesea
- DIA 2. Anglesea – Aireys Inlet – Lorne – Kennett River – Apollo Bay – Port Cambell
- DIA 3. Port Campbell – Allansford – Warrnambool
- DIA 4. Warrnambool – Geelong – Melbourne (per autopista)
I si la carretera és mítica, un lloc destaca com el més popular de tots els punts a visitar. Es tracta dels 12 apòstols, un agrupament de grans pilars de pedra calcària que sobresurten del mar. Situats al Parc Nacional del mateix nom, trobarem alguns miradors des d’on admirar-los i un modern centre de visitants on podem trobar moltíssima informació.



També, durant bona part del recorregut, i si volem gaudir d’un bany, trobarem un munt de platges. S’ha de vigilar amb no endinsar-se gaire, ja que poden haver fortes corrents, però amb seny podem remullar-nos una mica.
La majoria d’aquests punts tenen miradors des d’on tenir les millors vistes, i a d’altres s’arriba a peu per camins i senders ben senyalitzats. A més, normalment cada punt turístic disposa de zona d’aparcament, cosa que facilita moltíssim l’accés a tot arreu. Aquí tot ho tenen ben preparat!



Però a més d’aquestes zones, us recomanem d’altres que a nosaltres ens van encantar:
- Poble de Torquay. Un lloc mític pels surfers. Aquí trobareu tot el que té a veure amb aquest esport. És ple de botigues i zones comercials dedicades a la venda de material acuàtic, i s’organitzen festivals de música relacionats amb el surf.

- Bells Beach. Una de les platjes més populars on cavalcar les onades. Punt de reunió dels surfers i un bon lloc on prendre classes per iniciar-se.

- Anglesea. Poble tranquil·let, però que destaca pel seu mirador, amb vistes a la platja i la badia de Road Knight, i per una enorme colònia de cangurs que viuen dins el recinte d’un camp de golf. Genial veure la combinació de golfistes i cangurs junts al mateix green…


- Far d’Split Point. Situat al poble d’ Aireys Inlet, es troba envoltat d’una espessa vegetació i ofereix unes vistes impressionants de la costa. Es pot pujar al far (fan pagar entrada).

- Cartell i escultura de Great Ocean Road. Tot i no ser el punt d’inici exacte de la ruta, si que formalitza el recorregut. Un arc de fusta amb el nom incrustat i una escultura homenatge als soldats que van construir la carretera s’encarreguen de rememorar l’història. Tothom vol tenir la seva foto de record aquí, però cal vigilar amb el trànsit.


- Lorne. Aquesta petita ciutat costera és ideal per recuperar forces. Trobarem molts restaurants i cafeteries.


- Teddys Lookout. Un dels miradors més famosos i visitats de la ruta. Imprescindible treure el cap.

- Kennet River. El poble en sí no té res d’interessant (són 4 cases i una benzinera), però aquí trobem una zona d’arbres d’eucaliptus que acullen una colònia de koales en llibertat. Just quan arribem cau un dliuvi, però tot i així podem veure com els simpàtics koales s’abracen amb força a les branques.

- Apollo Bay. Un altre dels pobles on podem aturar-nos a fer un cafetó o un bany a la seva platja

- Cape Otway. Situat a l’extrem sud de la costa, dins el Great Otway National Park, ofereix un paisatge ben dens i selvàtic, on podem també trobar-nos amb koales en llibertat. Aquí s’alça imponent el Far de Cape Otway, el més antic i important d’Austràlia. Atenció als horaris per visitar-lo. Nosaltres arribem mitja després del seu tancament (17h) i no podem accedir.

- Port Campbell. Poblet marítim, bona base per apropar-se als 12 apòstols.

- Formatgeria Cheeseworld. No hi ha ruta sense un punt gastronòmic. A la Great Ocean Road podem trobar llocs on degustar cerveses artesanals i alguns petits cellers on produeixen vi, però ens quedem amb una mescla de fàbrica-botiga-museu del formatge. Es poden fer degustacions i comprar formatges que elaboren allà mateix. Ah! Tasteu els seus batuts de gelat i llet. Impressionants!!

- Logan Beach Whale Watching Platform. Un punt pels amants de les balenes. Des de la costa, si coincidim amb la temporada bona (maig a setembre) podem avistar grans cetacis des d’unes modernes plataformes de fusta que han construit a la platja. A més, podrem llegir un munt d’informació sobre la fauna marina de la zona.

- Warrnambool. Aquesta ciutat de nom ben curiós és una de les que ofereixen més quantitats d’hotels, restaurants i serveis. També trobarem un gran centre comercial, i el seu port ideal per fer una passejada. La producció de llet sembla ser molt important ja que veiem moltes granges amb vaques i fins i tot amb batejat l’estadi de la ciutat amb el curiós nom de Milk Stadium. Aquí trobem Flagstaff Hill, una mena de recreació turística d’un antic poblet típic mariner. S’ha de pagar entrada.



- Geelong. Aquesta ciutat és ideal per buscar algun bon restaurant perquè disposen de molta oferta. Passegem pel seu passeig marítim. També trobem una gran zona de Centres Comercials.

El millor de recórrer aquesta ruta en vehicle propi, és que podem parar allà on vulguem, i això facilita molt les coses, però si no volem llogar cotxe, existeixen altres opcions per disfrutar de la Great Ocean Road.

Existeix un sender (una mena de camí de ronda) d’uns 100 quilòmetres de llargada entre el poble d’Apollo Bay i les formacions rocoses dels 12 apòstols. L’itinerari està ben marcat, i recomanen fer-lo entre 6 i 8 dies. https://www.greatoceanwalk.com.au
Una altra opció per fer la Great Ocean Road és un tour organitzat. Els autocars realitzen diferents opcions de ruta per recórrer la carretera i els seus punts més interessants. Des de Melbourne fan la majoria de sortides.



Sigui quina sigui l’opció triada, no oblideu portar la càmera de fotos amb vosaltres. La Great Ocean Road ofereix un munt de racons on voldreu captar moments únics, que sumats a l’experiència d’aquest lloc mític, quedarà gravat per sempre a la vostra memòria. Si més no, això és el que ens va passar a nosaltres!