Whale watching. Alguns dels millors llocs del món on veure balenes

Tothom deu tenir preferència per alguna espècie d’animal, i nosaltres, que no ens acontentem amb gats i gossos, ho tenim per les balenes. Sí, sí, ens referim a aquests enormes mamífers que viuen als oceans!

És clar que no parlem com si fossin animals de companyia, però sentim una atracció especial per la majoria de cetacis, i si allà on viatgem, tenim l’oportunitat, ens encanta sortir al mar per observar-los. Ens agrada conèixer com viuen, com es mouen i sobretot, veure’ls tan d’aprop com ens sigui possible, sempre mantenint la distància i el respecte com a factors principals. Però les balenes són molt tafaneres i gairebé sempre són elles les que acaben per acostar-se! Quina emoció!

whale_boston_4
Grup de balenes
whale_boston_1
El moment de treure la cua sempre és espectacular!

Començarem deixant ben clara una cosa òbvia: l’observació d’animals en total llibertat i en el seu hàbitat natural depèn en bona part de la sort, i aquest és un factor a tenir en compte. Un dia concret podem veure grans grups de balenes i al dia següent no trobar-ne cap. Per això, tot i explicar la nostra experiència, és important saber que l’atzar hi juga moltíssim. Però també és cert, que hi ha zones del món on és més agraït fer excursions marítimes per poder observar-les (depenent de la temporada de l’any).

El whale watching (observació de balenes) és com es denomina aquesta activitat en anglès, i són molts els llocs on podem contractar aquest tipus d’excursions. Això sí, sempre contractem els tours amb companyies 100 x 100 legals i que tinguin tots els permisos del seu país per realitzar aquesta pràctica.

Les zones on n’hem pogut observar han sigut:

whale_monterey_10
Més lluny…
whale_monterey_08
…o de ben aprop, l’emoció és intensa!

A continuació expliquem amb més detall alguna característica més.

Argentina

Guardem un record molt especial de l’avistament de balenes a l’Argentina. Segurament perquè va ser la primera vegada, perquè vam tenir força sort, perquè vam sortir en una embarcació no gaire gran i amb poca gent, perquè les explicacions eren en castellà… Resumint, per un munt de característiques que la van fer molt agraïda, però sobretot, i el més important, pel contacte tan real que vam tenir amb aquests animals tan i tan grans.

L’observació es va convertir en una mena de joc entre humans i cetacis, ja que no sabem qui tenia més curiositat per l’altra espècie, si elles o nosaltres. I ho diem perquè s’apropaven tant, que les teníem a tocar! Pel tipus d’embarcació on anàvem, va ser una experiència realment espectacular. Veure com passen per sota la barca i surten ben a prop a respirar, és una emoció difícil d’explicar.

whale_argentina_5

whale_argentina_6

L’espècie més vista allà és la balena Franca, amb una mitjana de 15 metres de llarg i unes 50 tones de pes. El més característic es la presència de durícies i callositats, sobretot al cap, i un forat per respirar en forma de V, que fa que surtin 2 xorros d’aigua cada vegada que treu el cap.  La zona d’avistament pertany als Golfs Nuevo i San José, on arriben moltes balenes amb les seves cries degut a la tranquil·litat de les seves aigües.

whale_argentina_2
Veure com realitzen espectaculars salts és increïble!
whale_argentina_1
Sovint s’apropen a la costa.
whale_argentina_4
Les tenim a tocar…

Tot i que la ciutat més popular per fer aquest tipus d’excursions és Puerto Madryn, nosaltres vam anar directament a Puerto Pirámides, el petit poble on surten les embarcacions, ja que el punt de sortida dels vaixells és des d’allà. És fàcil contractactar allà mateix l’excursió i trobem unes poques companyies. La nostra elecció és Bottazzi, una de les més populars. Un altre punt interessant és que t’acompanya gent molt instruida (a vegades són biòlegs) que t’expliquen un munt de coses sobre les balenes, i estan oberts a les teves preguntes. Ah! I una cosa que ens va agradar molt és que s’havia de mantenir silenci, per no molestar-les, amb la qual cosa, el so de les balenes i del mar encara tenia més presència, i et feia gaudir moltíssim de l’experiència.

 • Companyia triada: Tito Botazzi
 • Època d’avistament: de juny a desembre

Monterey (Costa Oest USA)

La Badia de Monterey és un bon lloc on avistar cetacis. Un dels canyons submarins més grans del món passa ben a prop de la costa, i aquesta profunditat, més la riquesa en nutrients, és ideal pels mamífers marins. Depenent de la temporada, les que s’observen amb més freqüència són les balenes grises, però també és habitat per balenes geperudes, balenes blaves, dofins del Pacífic de costats blancs, dofins de Risso, marsopes de Dall i orques. Precisament, a més de balenes, vam tenir la sort de veure orques, que acostumen a moure’s en grups nombrosos.

Els vaixells són una mica més grans que els d’Argentina, i la part bona, és que si fa fred i vent (com ens va passar a nosaltres) només cal sortir a l’exterior quan apareix alguna balena aprop i el vaixell s’atura. A més ofereixen servei de cafeteria i el pesat trajecte d’anada i tornada es fa més amè.

whale_monterey_06

whale_monterey_01

whale_monterey_03

whale_monterey_02

També es poden avistar orques...
També es poden avistar orques…
...que sempre van en grup
…que sempre van en grup

whale_monterey_09

 • Companyia triada: Monterey Bay Whale Watch
 • Època d’avistament: Tot l’any, depenent de l’espècie de balena. D’ abril a desembre (balena geperuda) / desembre a abril (balena grisa)

Boston (Costa Est USA)

Des del port d’aquesta gran ciutat, surten vaixells per l’avistament de balenes. Res més fàcil que apropar-nos a alguna de les casetes que ofereixen excursions i contractar-ne una pel mateix dia. Els vaixells per fer la ruta són molt grans i tot i veure bastants exemplars, mai vam estar tan a prop com a Argentina o a Monterey. A més, era impossible manternir el silenci total, i cada aparició de balena anava acompanyada de crits i aplaudiments de la resta de turistes. Sobretot es veuen balenes geperudes, que destaquen per tenir una gepa a l’aleta dorsal i que visualment ens deixen bocabadats quan es capbucen i la seva llarga cua entra a l’aigua. En vam veure força.

 whale_boston_7

whale_boston_2

whale_boston_5

whale_boston_3

whale_boston_6

Nova Zelanda (Kaikoura)

Kaikoura és un dels llocs del món on es poden veure els catxalots (Giant Sperm whale en anglès). S’apleguen aquí perquè els 3 quilòmetres de profunditat del Kaikoura Canyon asseguren una abundància d’aliments. Aquesta espècie és la més gran de les balenes amb dents (imagineu-vos a Moby Dick), són de color gris, i tenen un cap inmens (és l’animal amb el cervell més gran del món).

El millor va ser veure alguns exemplars (pocs) davant la costa i les muntanyes nevades com a teló de fons. Va ser una visió diferent! El pitjor va ser trobar-nos un dia de força mala mar. De fet vam retrassar un dia l’excursió, perquè les condicions no permetien sortir a navegar. Al dia següent, tampoc eren gaire bones i de fet l’empresa tornava els diners als clients que no volguessin fer l’excursió. Nosaltres ens vam atrevir, però la mar era molt moguda. Sort de navegar en un modern catamarà amb moltes comoditats!

whale_newzealand_2

whale_newzealand_4

whale_newzealand_3

 • Companyia triada: Whale Watch Kaikoura
 • Millor època: Tot l’any. D’octubre a març (estiu) fa més bo per sortir a navegar.

Islàndia (Husavik)

Segurament ha sigut la destinació més pobra on hem vist balenes, però per ser honestos, també hem de dir que ja era final de temporada (octubre). Molta estona navegant, casi dues hores fins a trobar el primer exemplar (normalment solitari), i a la que ens acostàvem, ràpidament s’allunyava del vaixell. Semblava una persecució, més que un avistament. Creiem que el principal motiu és que a Islàndia és legal la pesca de balenes durant alguns mesos de l’any, i clar, els bitxos no són tontos. Deuen saber que el millor és allunyar-se dels vaixells i dels humans!

La caça va tornar a ser legal a partir del 2008 i alguns restaurants islandesos ofereixen carn de balena a la seva carta. Nosaltres ens vam negar a tastar-la perquè, com us hem dit, som uns grans defensors d’aquests inofensius i espectaculars animalons. Pensem que si tots els que visitem Islàndia consumim la seva carn, ells seguiran caçant-les, amb el perill d’arribar-les a extingir un dia no molt llunyà…

Durant la nostra excursió per veure balenes vam tenir mal temps, i les onades eren importants. El vaixell era molt agraït, ja que no era força gran (llàstima que no tenia cap zona per poder protegir-te del fred i de l’aigua). Vam haver de fer servir roba especial. En el preu de l’avistament estava inclòs una espècie de mono forrat de borreguito i impermeable, que ens vam posar sobre la nostra roba. I sort en vam tenir, perquè a l’època que vam navegar feia molt fred. Imagineu-vos amb el vaixell en marxa i amb mala mar! Gairebé la totalitat dels passatgers es van marejar i tot i que nosaltres vam aguantar com herois, els nostres estòmacs van patir de valent.

L’espècie més vista és el rorqual d’aleta blanca (Minke whale), una balena barbada que pot arribar als 10 metres i 10 tones de pes. La seva dieta es compon de plàncton, krill i peixos petits.

whale_iceland_4 whale_iceland_1

Passant fred, però gaudint del moment...
Passant fred, però gaudint del moment…

Avistament de balenes a Húsavik

whale_iceland_6

whale_iceland_3

 

Tadoussac (Canadà)

Aquesta petita i turística població de la Provincia del Quebec, al Canadà, és molt popular pels avistaments de balenes. Surten a navegar per les aigües del Parc Marí de Saguenay-Saint-Laurent, on trobem una biodiversitat magnífica.

Aquí neden balenes blaves, rorquals comuns, belugues, catxalots… Durant la nostra visita (al juny), només en trobem rorquals d’aleta blanca (Minke whale), una de les espècies més petites (“només” pesen entre 6 i 8 tones) i sortim a observar-les en una petita zodiac neumàtica.

Les aigües fredes i salades d’aquest fiord de l’oceà Atlàntic creen un ambient ric en krill i plàncton, un menjar deliciós per les balenes.

I el millor és que és possible observar mamífers marins desde terra. A Tadoussac i els seus voltants, hi ha petits racons secrets des d’on es poden veure balenes. Amb una mica de sort i molta paciència, recomanem l’experiència de seure al final de Pointe de l’Islet, al Pointe Rouge o a les dunes de sorra.

canada tadoussac balenes 01 okcanada_ruta_quebec-37canada_tadoussac_cris_balenes

 

Logans Beach, Austràlia

A vegades, hem arribat a visitar algun lloc molt popular per l’observació de balenes, tot i saber que no era temporada bona. És el cas de la cèlebre platja de Logans Beach, a Austràlia. Un lloc mític on veure grans cetacis, especialment la balena franca austral, però al desembre els animals encara no són en aquestes aigües. Una llàstima!

 • Millor època: juny a novembre
La platja de Logans Beach disposa d'uns obeservatoris i molta nformació sobre les balenes.
La platja de Logans Beach disposa d’uns magnífics observatoris i molta nformació sobre les balenes.

Esperem que aquest llistat es vagi ampliant en un futur, sinònim que continuarem avistant balenes a qualsevol punt del món on sigui possible.  Això sí, no cal marxar a l’altre punta del món per veure’n. Com ens comenta el biòleg Marc Arenas (recomanem el seu blog i en especial l’article sobre cetacis), un dels millors llocs d’Europa on observar cetacis és a les Illes Canàries. I encara més sorprenent, al Mediterrani també en podem trobar. Dofins, caps d’olla, rorquals… es poden veure sortint en veler des de la costa de Catalunya. Emocionant!

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

10 respostes a “Whale watching. Alguns dels millors llocs del món on veure balenes

 1. Uf, quin desastre de diccionari ara ens hem adonat que no s’enten res del que hem escrit jajaja.. voliem dir “heu avistat balenes en un munt de llocs espectaculars. Nosaltres les varem veure a Cape Cod i va ser espectacular…

  1. No patiu, nois. El vostre missatge havia aribat correctament… Jejeje.
   Moltes gràcies pel vostre comentari! Les balenes ens encanten, i si podem, ens apuntem a les diferents excursions que podem trobar arreu del món per avistar-les. Segur que Cape Cod deu ser un lloc espectacular on fer-ho. Hem llegit boníssimes referències. Queda apuntat!

   Una abraçada!!

 2. Bon dia Bona Vida!

  Una entrada molt interessant. Com a fanàtic dels cetacis que sóc, he sentit una enveja (sana) de vosaltres, doncs heu pogut veure en nombroses ocasions a balenes.

  El que voldria afegir és que no fa falta anar tant lluny per veure balenes o cetacis en general, per si els vostres lectors volen veure-les però no poden anar tan lluny. El cas és que les Illes Canàries presenta unes 30 espècies de cetacis en les seves aigües (amb més o menys facilitat per poder-les observar, és clar) i és un dels millors llocs d’Europa per albirar-los.

  I si no volem anar tan lluny comentar que el mar Mediterrani presenta fins a 8 espècies de cetacis que s’hi troben de forma recurrent (en aquesta entrada del blog vaig explicar quines són: http://allyouneedisbiology.wordpress.com/2013/06/27/cetacis-de-la-costa-catalana/), presentant entre altres el rorqual comú, la segona balena més gran del món. El cas és que sortint amb un veler i entrant unes quantes milles mar endins des de la costa de Catalunya es poden veure dofins, caps d’olla, el rorqual…

  Perdoneu l’atreviment, però volia compartir-ho perquè la gent vegi que al “nostre” mar també hi ha dofins i balenes, i molt més.

  1. Moltíssimes gràcies pel teu comentari i recomanacions, Marc.
   Ens fa molta il.lusió els teus suggeriments. Amb el teu permís els inclouem a l’article i recomanem el teu blog. Molt bona manera de reivindicar/transmetre l’interessant món de la biologia. La veritat és que tens tota la raó. No cal marxar tan lluny per observar cetacis. Tenim moltíssimes ganes de fer alguna sortida pel Mediterrani per trobar-ne. Aviam si tard o d’hora podem fer-ho.

   Gràcies de nou!
   Manel i Cristina

 3. Nosaltres també ho vam fer a Cape Cod, a Massachussets, i també vam passar força fred. A Islàndia ho vam descartar i vam tenir molts dubtes a Tadoussac, al Quebec. Finalment vam decidir temptar la sort i com que havíem d’agafar un ferri confiar que potser en veuríem durant el trajecte. I així va ser! Gairebé li vam trobar més emoció a fer una excursió contractada perquè en aquest cas érem nosaltres mateixos els que anàvem donant voltes al vaixell buscant-les!

 4. Uau!! quina sort, parella! A mi també m’encanta el nedar de les balenes, és clar que jo les úniques que he vist són les que divisem a unes quantes milles de la Costa Brava quan sortim amb el veler d’un amic. Que ja és molt!! veure’n tantes i de tan a prop ha de ser realment impressionant!! Petons

  1. Ooooh, Marina! Doncs veure-les al Meditarrani navegant en un veler deu ser una experiència increïble! La temporada vinent intentarem fer-ho.
   Veritablement són uns animals espectaculars. Observar-los ben a prop és tot un plaer!

   Una abraçada!

 5. Nosaltres també vam veure la minke whale a Husavik (Islàndia) i tot i ser el mes d’agost, també ens vam haver de vestir a l’estil “ninot Michelin”. Impressionant l’avistament i les fotos que vau fer a Monterey (USA)!!!

  1. Gràcies parella!
   A qualsevol racó del món, observar aquests enormes animals és tota una experiència! Això sí, molt més agraït si fa bon temps i bona mar. Perquè navegar mar endins amb grans onades és terrible!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: