Reunim en un únic espai, de tamany molt control·lable i fàcil de recórrer (702 km2), platges espectaculars, paratges naturals increïbles, un ric patrimoni històric i cultural, i una gastronomia deliciosa… Parlem de Menorca, és clar!

Informació i consells per visitar Menorca
Amb 216 quilòmetres de costa, aquesta illa de les Balears compta amb més de 100 cales i platges,una gran tradició marinera i uns fars ben bonics. Aigües de color blau intens, transparents, on el cos demana un bany!
Depenent de l’època de l’any, i de la platja visitada, trobarem més o menys gent. Alguns busquem cales solitàries, altres llocs amb més ambient… En la varietat està el gust, i Menorca n’ofereix de totes les classes.
Però si us penseu que aquí només trobarem platges d’aigües cristal·lines on prendre el sol i fer un bany, esteu totalment equivocats… aquesta illa ofereix això, però encara molt més!
I és que recórrer l’interior, visitant els seus poblets, a nosaltres ens té el cor robat.
Relax absolut Un munt de cales per recórrer Disfrutant del capvespre al Far de Cavalleria Aigües turqueses Es poden fer excursions a cavall per l’illa El caiac permet recórrer moltes platges

PLATGES I CALES
Banyar-se a les aigües cristal·lines i turqueses de l’illa és tota una delicia…

POBLES
Molts pobles i ciutats acullen mercats d’artesania, fruita, verdura…

GASTRONOMIA
Tastar la cuina menorquina és conèixer millor l’illa…
PLATGES I CALES
Pensar en Menorca és pensar en platges paradisíaques. Sorra finíssima, blanca, amb aigües tuqueses i cristal·lines… Sí, n’hi ha! I tant, tot i que també en trobarem de ben diferents, amb roques, terra gruixuda i vermella, pedres… Cales precioses i populars, com Macarella, Cala Mitjana, Cala Morell, Turqueta, Binidalí, Trebalúger… però també platges urbanitzades i de fàcil accés, com Cala Galdana, Punta Prima…
S’acostumen a dividir, a l’hora de visitar-les, en platges del Nord i del Sud. El millor és consultar cada matí l’estat del vent, que ens marcarà quina banda de l’illa serà el millor per triar les platges a visitar.
Les del nord, sovint menys concorregudes, es troben entre formacions rocalloses i argiles vermelles. Amb un fons marí més ple de roques, és molt atractiu per a la pràctica de l’snorkel.
Les del sud, més visitades i populars, acostumen a tenir sorra fina, i les seves aigües transparents són espectaculars.
Cala Coves Cala en Porter Cala Morell
PLATGES I CALES DEL NORD
Segurament Cala Pregonda és una de les platges més populars i conegudes, però en trobem d’altres iguals de maques com Cavalleria o Cala Pilar. La Vall és una de les zones més visitades, i allà trobem dues platges (des Bot i des Tancats) conegudes sota el nom comú de platges d’Algaiarens. Ens encanten cales com Cala Presili i Cala Tortuga, i després, si viatgeu en família o busqueu platges de fàcil accés i/o més urbanes, les més conegudes són Cala Morell, Cala en Porter, Arenal de Son Saura, Cala Mesquida o Es Grau.
Cala d’en Tortuga Cala Pilar Platja Cavalleria Platja de Binimel·là Cala Morell Platja des Grau Cala Tirant Cala Viola Platja des Tancat – Cala Algairens-
PLATGES I CALES DEL SUD
Les reines absolutes, i les més conegudes són les famoses Cala Macarella, Macarelleta i en Turqueta. Realment són precioses, però visitar-les en plena temporada alta pot restar encant, ja que al ser més aviat petites, s’omplen amb moltíssima gent als mesos d’estiu, i això pot provocar un cert rebuig als que busquem tranquil·litat. Però si podeu anar en època poc turística, o a primeríssima hora, de segur que us encantarà.
Si no us importa caminar fins arribar a la platja de destí, apropeu-vos a Cala Mitjana i Mitjaneta, o a Trebalúger i Cala Escorxada. També recomanem Binigaus, i Cala Galdana, molt més urbanitzada i de fàcil accés, igual que Son Xuriguer. I si teniu temps, no deixeu de visitar i fer un bany a Cala en Porter, Binibèquer, Punta Prima o Binissafúller. Ah! I una recomanació més: Cales Coves, fer un bany sense gent ens va encantar!
Cala Mitjana, Menorca Cala Mitjaneta Cala en Porter Cala Binidalí Cales Coves Cala Binisafúller Platja de Son Xoriguer Cala Galdana, Menorca Platja de Binibèquer Platja de Punta Prima…
Aquest és el mapa amb algunes de les que nosaltres recomanem i hem visitat…
Declarada reserva de la biosfera per l’Unesco fa uns anys, Menorca ha estat lloc de pas de moltes cultures al llarg de la seva història, i actualment el turisme forma part indisoluble d’aquesta illa
CAMÍ DE CAVALLS
Una de les millors maneres de conèixer Menorca, és a través de les rutes que conformen el Camí de Cavalls. Son 20 trams d’un total de 185 quilòmetres que ressegueixen el perímetre de l’illa i que ens permeten l’accés a cales i platges gaudint de les millors vistes a la vegada que caminem i practiquem senderisme.
Malgrat que no té un origen clar, sembla que la seva creació es deu a una finalitat militar de vigilancia de la costa. El 2010 aquest camí es va recuperar per ús públic, i avui forma part de la xarxa de grans recorreguts europeus, perfectament senyalitzats i que es poden recórrer a peu, bicicleta o cavall.
Els camins estan ben senyalitzats… …recorrent el litoral de l’illa… …i ens fan arribar a cales i platges
GASTRONOMIA
La geografia insular i l’aillament durant llargs períodes de la seva història ha fet que aquí es tregui el màxim profit als productes locals. La cuina tradicional s’ha transmès oralment al llarg de generacions i resumeixen l’esència de l’illa. En un context de cuina mediterrània cal sumar l’herència gastronòmica de cultures que van passar per l’illa: des de musulmans a francesos i anglesos.
Evidentment el mar ha estat sempre present a la taula dels menorquins, amb un excel·lent peix blau, blanc i de roca, juntament amb mol·lusc i crustacis.
Segurament el plat més emblemàtic de la cuina menorquina sigui la caldereta de llagosta. Com molts plats mariners, els pescadors els inventaven durant les seves sortides en vaixell, i els cuiners locals s’encarregaven de perfeccionar la recepta.
Destaquen també especilitats com el formatge, amb denominació d’origen Maó-Menorca, elaborat amb llet de vaca, i que segons algunes descobertes ja es produïa en l’època prehistòrica. Els embotits de carn de porc són també molt rics i variats, seguint les populars “porquejades”, com anomenen aquí a les matances del porc que sempre s’han celebrat.
I potser el producte d’origen menorquí més famós i consumit arreu del món sigui la Maonesa (tot i que els francesos vulguin endur-se l’autoria…)
La mel aquí també té molt bona fama (aix, que bona la sobressada amb mel)
El vi ha tingut en els darrers anys un resurgiment, i actualment trobem diverses bodegues on tastar-ho. Una bona activitat que recomanem és visitar les Bodegues Binifadet. A més de recórrer les instal·lacions i fer un tast de vins, us podeu quedar al seu magnífic restaurant per completar l’experiència.
Tot i que la beguda més coneguda segurament sigui el Gin. Aquest destil·lat introduït pels britànics és moooolt popular a l’illa, i el seu consum es dispara a l’estiu durant les festes populars. La pomada és el combinat omnipresent, que barreja una part de gin i dues de llimonada i se serveix molt fred.
Ah! I no podem acabar sese els dolçs i pastissos. La passió per la rebosteria (que bones les ensaïmades!) ja ve de lluny, i com a dada curiosa, l’any 1887 es comptaven a Menorca fins a 40 pastissers repartits per tota la illa, Imagineu-vos la importància que tenien. En canvi, només hi havia un sol dentista… 😜
Quan et presenten la llagosta que et cruspiràs… delicatessen de l’illa els formatges de Menorca son molt reconeguts Pastís de formatge de Menorca amb confitura de meó i gelat de figat Visita a les boegues Binifadet… …sopar al restaurant de les bodegues Binifadet i degustació de vins Als mercats podrem comprar boníssims embotits Gastronomia de l’illa: bikini menorquí (amb sobressada i formatge), arrossos i fideuas, embotits típics (camot, botifarró blanc, carn-i-xulla…) Impossible ressistir-se a les ensaïmades…
Aquí van uns quants dels restaurants on ens hem llepat els dits i que ens encanta recomanar:

Restaurant Es Molí de Foc
Sant Climent
Cuina d’altíssima qualitat en un restaurant ubicat en un antic molí del segle XIX






Sant Lluís
Bon producte local cuidat amb molta Aquesta bodega ofereix un restaurant en un ambient exquisit i un menú degustació de rechupete

Alaior
D’aquells petits restaurants de poble, acollidors i amb unes plats estil tapes per compartir, super bons…

Cas Sucrer – Es Mercadal-
Pensar en dolç és pensar en Cas Sucrer. Des de 1884 produeixen ensaïmades i pastissets per tota la illa
COM ARRIBAR A MENORCA
Menorca disposa d’aeroport propi, situat a Maó, i els vols des de la península són molts i variats. Companyies com Vueling o Ryanair tenen molta oferta.
També es pot arribar en vaixell. Actualment 2 companyies de ferris ofereixen la connexió amb diferents punts de la península i entre illes de les Balears: Transmediterranea i Balearia. La companyia FRS també ofereix trajectes entre illes, però cap a la península.
I és que una de les opcions que estan més de moda, és el trasllat en ferri portant el vehicle propi. Això permet portar molt més equipatge i disposar de transport per desplaçar-se per tota la illa.
Nosaltres, pel darrer viatge a Menorca ens emportem la moto.
MOURE’S PER L’ILLA
No hi ha res més fàcil que moure’s per Menorca, sempre que disposem de vehicle propi o de lloguer… I és que el transport públic és una altra opció, i encara que la xarxa de busos comunica les principals ciutats i pobles, l’accès a les platges i cales ja és molt més complicat si no disposem del nostre propi mitjà de transport. Existeixen un munt d’empreses de lloguer de cotxes i motos, per donar servei a la moltíssima demanda de turistes (recomanem llogar amb temps si viatgem durant els mesos de temporada alta). Fixeu-vos: els fiat 500 són els reis de l’illa. En trobareu a totes les carreteres…
Un cop resolt com ens mourem, els desplaçaments són ben senzills. Només 53 quilòmetres separen els dos extrems, d’est a oest de l’illa. Les ciutats més importants, Ciutadella (a l’oest i la més habitada) i Maó (a l’est i capital de l’illa) estan comunicades per la carretera principal Me-1, i en 45 minuts les comunicarem. I just al centre trovem la muntanya del Toro, amb 358 metres d’altitud és el punt més alt de l’illa, i un lloc on podrem tenir unes boníssimes vistes.
A més de les dues ciutats més importants, l’illa es divideix en 6 municipis més: Alaior, es Castell, Sant Lluís, es Mercadal, Ferreries i es Migjorn Gran. També trobem altres nuclis urbans com Sant Climent i Llucmaçanes, dins el terme municipal de Maó, i Fornells, que pertany a es Mercadal.
Un dels millors plans és apropar-se a aquests pobles quan celebren alguns dels mercats d’artesania, rural o de nit, molt populars als mesos d’estiu.
Al nord la costa destaca per ser salvatge i agresta, amb platges de sorra rogenca i fosca, i poqueta vegetació. Aquí trobarem els millors llocs on practicar snorkel o submarinisme.
Al sud, cales de sorra blanca i aigües turqueses envoltades de boscos i barrancs.
La moto ens permet moure’ns per tota la illa Port de Maó Poble de Es Mercadal Binibèquer Vell Alaior
CIUTADELLA
La ciutat més poblada de l’illa (gairebé hi viu un terç de la població) és plena d’encant i història. Per aquí han passat romans, musulmans, otomans… Les seves muralles son el seu símbol identitari, i malgrat que pugui semblar que tot ha estat sempre igual, el seu espai urbà ha experimentat molts canvis amb l’expansió urbanística iniciada a finals del segle XIX. La convivència entre veïns de tota la vida, i els milers de turistes que ens apropem continuament no deu ser fàcil. Els seus carrerons són plens de botigues, restaurants, terrasses… I el seu port, sempre ple de vida, és un lloc ideal on passejar a qualsevol hora del dia.
Aquí també trobareu alguns dels millors restaurants de tota Menorca. Així que no dubteu a aprovar-vos i recórrer aquesta ciutat tot el possible.
FARS
De dia o de nit, apropar-se i admirar els fars de Menorca és tota una experiència.

Favàritx
Segurament es tracta del far més popular de l’illa. Situat al cap del mateix nom, al nord-est de Menorca, a uns 20 quilòmetres de Maó

Punta Nati
Esplendorós. Situat a pocs quilòmetres al nord de Ciutadella, els penya-segats on es situa el fan semblar imponent. Situat al paisatge conegut com Menorca seca, només les fileres de paret seca l’acompanyen. També és un lloc perfecte on acomiadar el dia

Cavallería
Situat a l’extrem més septentrional de l’illa, a la punta del Cap de Cavalleria. Són molts els que venen fins aquí per veure les postes de sol

Artrutx
Inaugurat el 1859 és un far de molt fàcil accès, situat al cap del matix nom, a 7 quilòmetres al sud-oest de Ciutadella. Aquí trobarem un restaurant
- Far de Sa Farola. Conegut com el far de Ciutadella, es troba al port vell d’aquesta població
- Far de l’illa de l’Aire. Ubicat en un petit illot deshabitat a l’extrem sud-est de Menorca. No es pot visitar si no és per mar
Un dels punts també més populars per visitar, i molt a prop de Ciutadella és el Pont d’en Gil. Aquesta meravella de la natura, és on s’apropa molta gent per veure el capvespre a l’illa. I és que acomiadar el dia en aquest arc de pedra natural és impressionant.

I és que visitar-la durant les seves festes és sinònim de passar-s’ho moooolt bé (i també de trobar-te molta gent, és clar… 😅)
- Sant Joan de Ciutadella: 23 i 24 de juny, a més del diumenge anterior
- Sant Martí des Mercadal: tercer cap de setmana de juliol
- Sant Antoni de Fornells: quart cap de setmana de juliol
- Sant Jaume des Castell: 24 i 25 de juliol
- Sant Cristòfol des Migjorn Gran: cinquè cap de setmana de juliol o primer d’agost
- Sant Gaietà de Llucmaçanes: primer cap de setmana d’agost
- Sant Llorenç d’Alaior: cap de setmana després del 10 d’agost
- Sant Climent: tercer cap de setmana d’agost
- Sant Bartomeu de Ferreries: 23 i 24 d’agost
- Sant Lluís: darrer cap de setmana d’agost
- Mare de Déu de Gràcia de Maó: 7 i 8 de setembre

El Cavall és l’autèntic protagonista d’aquestes festes tradicionals que se celebren a l’estiu. Aquí, els genets (cavallers i caixers) recorren els principals carrers i places de la població, fent protagonistes als visitants en autèntiques explosions festives.
Altres articles de les Balears
