Ruta pel nord d’Espanya. Roadtrip de Catalunya a Galícia (passant per La Rioja, Euskadi, Cantàbria i Astúries)

Us agrada conduir i fer quilòmetres? La llibertat d’una ruta per carretera aturant-vos allà on alguna cosa us crida l’atenció? Doncs aquest recorregut pel nord d’Espanya és una de les millors opcions per viure totes aquestes sensacions.

El pla és senzill: recórrer el litoral septentrional de la península, sortint des de Catalunya i travessant les Comunitats Autònomes de La Rioja, Euskadi, Cantàbria, Astúries fins arribar a Galícia. Ah! I per si això és poc, ens apropem fins a la preciosa ciutat portuguesa de Porto, tot un encert!

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1YWD4EzauXcMwSgbF3_zZhpflDTiG4Ymb&usp=sharing

I a més de veure bonics paisatges, pobles i ciutats, un denominador comú ens acompanya en aquesta aventura: tastar la millor gastronomia autòctona dels llocs que visitem.

Una mariscada?…

Fem aquesta ruta en temporada baixa (setembre-octubre), així que no ens preocupem de fer cap reserva amb temps. Decidim buscar allotjament sobre la marxa, cosa que ens dona una llibertat total per decidir els dies que ens quedem a cada lloc.

Iniciem la marxa i ens aturem per agafar forces a la ciutat de Lleida, on dinem a un dels millors establiments de la població, el restaurant Ferreruela

La primera destinació és al poble de Laguardia, en plena Rioja Alabesa. Aquí és terra de vins, i venim disposats a tastar uns quants. De fet, per fer una millor inmersió en l’enologia, ens allotgem en una bodega, per envoltar-nos de raïm i entendre millor tot el món vitivinícola. Avui en dia hi ha moltes bodegues que han ampliat les seves instal·lacions creant fantàstics hotels. Triem Eguren Ugarte, una de les més conegudes de la zona.

ETAPA 1: LA RIOJA

Logroño. La capital riojana és una ciutat interessant, on trobem un nucli antic ideal per recórrer a peu i degustar la boníssima gastronomia de la zona. I és que el carrer Laurel és molt popular, on els bars i tabernes estan enganxats un al costat de l’altre oferint delicioses tapes i vins.

També ens encanten pobles com San Vicente de la Sonsierra o Santo Domingo de la Calzada, de caire eclesiastic, amb la seva catedral, monestir i muralla medieval. Aquí trobem molts albergs per peregrins, i el seu carrer major, que creua tota la ciutat antiga, és entrada al camí de santiago.

Imprescindible visitar Haro, que és la població més important de la Rioja Alta, i cor de la producció vitivinícola 

Però el millor de tot és perdre’s i conèixer els pobles productors de vins que formen part de la Rioja Alabesa. I no us extranyeu si veieu cartells que us diuen que entreu a Euskadi, ja que tota aquesta zona pertany a Euskal Herria. Laguardia, Eltziego, Labastida, Samaniego

CONSELL: No perdeu l’oportunitat de visitar alguna de les moltíssimes bodegues i cellers que trobareu per tota la zona. Fer un tast de vins és una activitat imprescindible. Trobareu cellers de totes les categories, tamanys i preus…

ETAPA 2: EUSKADI

Toca endinsar-se del tot a Euskadi, una terra que coneixem i on ens encanta tornar sempre que podem.

Prenem com a base la bonica ciutat de Zumaia. Aquí ens instal·lem uns dies per moure’ns pels voltants, però ens encanta descobrir sense presses aquest municipi turístic, però que a finals de setembre no acull a tanta gent i es pot trobar més tranquil·litat. Ens encanta el seu nucli antic, i ens enamorem de la platja d’Itzurun.

Getaria, Zarautz, Mutriku, Bermeo… les possibilitats de visitar pobles costers plens d’encant són infinites. 

CONSELL: Però també recomanem alguna ruta per l’interior, com per exemple la que ens porta fins al poble d’Idiazabal (sí, famós pels seus formatges) circulant per la carretera local GI-2635 i que ens permet contemplar zones rurals molt maques.

I no oblidem dos ciutats que ens tenen el cor robat: Sant Sebastià i Bilbao, amb un munt de vida i racons per trepitjar. I el millor de tot és la gran oferta gastronòmica que trobem arreu. Que bé es menja!

Una de les excursions més maques de la zona, és la visita a San Juan de Gaztelugatxe. Aquest illot, convertit en península per un camí artificial que l’uneix a la costa és realment preciós, i la seva popularitat es va disparar després de sortir com a escenari de la sèrie “Joc de Trons”.

ETAPA 3: CANTABRIA

Passejar per la platja del Sardinero i pel casc antic de Santander és una delicia. 

Santoña, amb un centre amb ambient, una zona de platja i una lonja és d’aquelles ciutats petites que recomanem.

El Faro de Cabo Ajo (situat al poble d’Ajo) és un d’aquells llocs de moda, que Instagram s’ha encarregat de popularitzar per la bonica imatge del seu far decorat amb grafittis de colors. I la veritat és que el passeig encerclat per la costa que l’envolta és molt xulo.

I parlant de llocs macos, a Cantabria trobem algunes platges precioses. Ens encanten les de Covachos i del Portio

CONSELL: Un dels racons més encantadors que trobem és al poblet de Pechón, amb platges i cales on perdre’s una bona estona, com Amió i Aramal.

I també ens apropem al Faro de Cabo Mayor, amb unes vistes molt xules del penya-segat on es troba, mostrant tota la bellesa de la costa càntabre.

ETAPA 4: ASTÚRIES

Astúries combina el turisme de costa i d’interior a la perfecció. El mar cantàbric banya els 400 quilòmetres de la costa asturiana i ens encanta passejar i visitar pobles marítims com Ortigueira; Llanes, amb un casc històric preciós, declarat conjunt històric-artístic; o Tazones, un d’aquells poblets bufons, amb antigues casetes coloristes de pescadors avui reconvertides en apartaments.

Una de les zones més salvatges i agrestes de la costa és la del Cabo Video, amb penyasegats de més de 80 metres i un far molt maco.

Però si el que busquem és natura, aquí trobem una de les millors meravelles naturals de la península, el Parc Nacional de los Picos de Europa. Integrat per 3 macissos, durant aquesta ruta visitem el més occidental, anomenat de los Picos del Cornión i on s’ubica el Santuari de Covadonga i els llacs Enol i La Ercina, coneguts popularment com els Lagos de Covadonga.

Com a porta d’entrada, un dels millors llocs on descobrir tota aquesta zona de natura és des de del municipi de Cangas de Onís, molt turístic i ple de vida.

I si el que volem és passejar per ciutats més grans, Oviedo i Avilés són perfectes (Gijón la coneixem peró no l’hem pogut visitar en aquesta ruta).

Oviedo té un casc antic molt maco, ideal per recórrer a peu, i ens encanta l’enorme quantitat d’escultures repartides pels seus carrers.

Avilés té un dels centres històrics millor conservats d’Astúries, de passat medieval i amb gran tradició marinera.

CONSELL: No marxis d’Oviedo sense anar de tapes per les diverses tavernes que es concentren al Boulevard de la Sidra, que és com es coneix el carrer Gascona.

ETAPA 5: GALÍCIA

Galícia és aigua, terra, vent, història i una gastronomia brutal… Durant aquesta ruta ens centrem en la seva costa, i tot i visitar alguns pobles de l’interior, destinem molt més temps a conèixer el seu litoral, que dividim en 3 parts: Rías Altas, Costa da Morte i Rías Baixas.

Les Rías Altas es situen a la part septentrional del litoral gallec, limitant amb Asturies, i ocupant tota la costa de la província de Lugo, el nord-oest de la província de La Corunya, fins la zona del Cap Fisterra.

La Costa da Morte, que rep aquest nom pels molts naufragis que s’han produït a la zona al llarg de la història, s’estén des de les poblacions de Carnota i Malpica fins a Muros. Aquest és lloc de mar enfurit, de vent i temporals, d’enormes penya-segats i paisatges impressionants.

Les Rías Baixas, de caire més turístic, i amb molts pobles que acullen segones residències, és una zona que comprén des del Monte Louro fins a la desembocadura del riu Miño, que fa frontera amb Portugal. Si a tota Galícia es menja increíblement bé, a les Rías Baixas trobem el bressol del marisc.

Consell: Les platjes i fars de la costa gallega enganxen, i fer una ruta per aquesta zona és sinònim d’apropar-se a gaudir de moltes. Alguns dels llocs que més ens agraden són: 

 • Platja de les Catedrals
 • Platja do Altar
 • Platja do Rapadoira
 • Far Cabo de Bares
 • Platja de Vilarrube
 • Platja Doniños
 • Far de Fisterra
 • Platja de Lires
 • Far de Touriñán
 • Far de Muxia
 • Far de Vilán
 • Far Punta Nariga
 • Platja Ancoradoiro
 • Platja Aria Maior
 • Platja Corrubedo
 • Far de Corrubedo
 • Platja Sanxenxo
 • Platja da Secada
 • Far Cabo Home
 • Far Punta Subrido
 • Platja de Melide
 • Far Punta Robodeira
 • Platja de Combarro
 • Platja de A Mexilloeira
 • Platja Con Negro
 • Fars i platges illes Cíes

El millor de visitar aquesta terra és que trobem l’equilibri perfecte entre petits poblets plens d’encant,  i ciutats més grans amb molta vida i activitat. I quan portem uns quants dies voltant entre natura, en espais buits i salvatges, és tota una delicia apropar-se a poblacions plenes d’activitat comercial i social.

Així gaudim un munt passejant i descobrint A Coruña, Ferrol, Pontevedra, Vigo i Santiago de Compostela.

I una excursió ben especial és la que fem al Parc Natural de les Illes Cíes, un dels majors tresors de la Ría de Vigo. Platges platges cristal·lines en un entorn maquíssim, on es poden fer unes quantes excursions moooolt xules.

Consell: no marxis de Galícia sense visitar una de les seves joies, el Parc Natural as Fragas do Eume, un bosc atlàntic maquíssim ple de rutes de senderisme

ETAPA 6: OPORTO, PORTUGAL

Descobrint Galícia ens apropem tant a meravellosos pobles fronterers com Tui i Baiona, que decidim creuar al país veí: Portugal. En un parell d’horetes ens plantem a Porto, i certifiquem una cosa que ens havien dit molts viatgers: que és una ciutat encantadora!

El seu aire decadent i ple d’història atrapa, i passejar pel seu centre històric, que és Patrimoni de la Humanitat, és una de les millors maneres de descobrir la ciutat. 

Aquí es nota que el riu Duero està a l’ADN dels seus habitants, i el barri de Ribeira és tot un exemple. Un munt de terrasses encarades al riu s’omplen de vida cada dia. 

Consell: Creueu el riu travessant la part superior del magnífic pont de Luiz I, projectat per l’ingenyer Teófilo Seyrig, discípul d’ Eiffel . Les vistes són increïbles i es pot arribar a passejant fins a l’altre riba, a Vila Nova de Gaia, on podem visitar alguna bodega.

DIES DE RUTAREGIÓDORMIM A…PRINCIPALS LLOCS VISITATS
3LA RIOJAHotel Euguren Ugarte – Laguardia-Logroño, Santo Domingo de la Calzada, Labastida, San Vicente de la Sonsierra, Samaniego, Laguardia, Eltziego
5EUSKADIZumaia (casa d’intercanvi)Zumaia, Getaria, Zarautz, Bermeo, Idiazabal, Azpeitia, Segura, Deba, Mutriku, Gaztelugatxe, Bilbao, Sant Sebastià
3CANTÀBRIASantander -Hotel Chiqui-
Pechón -Hotel Tinas de Pechón-
Santoña, Santander, Ajo, Covachos, Pechón
3ASTÚRIESCovadonga -Hotel Rincón de Don Pelayo-Llanes, Covadonga, Cangas de Onís, P.N. Picos de Europa, Tazones, Oviedo, Avilés
15GALÍCIARibadeo -Hotel Mi Norte-
Viveiro -Hotel Urban-
Fene -Hotel Pazo da Merced-
Carnota -casa rural particular (intercanvi de casa)-
Platja de les Catedrals, Ribeiro, Rimlo, Foz, viveiro, Porto do Barqueiro, Porto de Bares, Fuciño do Porco, San Andres de Teixido, Ferrol, A Coruña, Fragas do Eume, Carnota, Corcubión, Laxe,  Fisterra, Lires, Muxia, Santiago de Compostela, Camariñes, Camelle, Laxe, Malpica, Muros, Porto do Son, Corrubedo, Sanxenxo, Pontevedra, Cambarro, Isla de Arousa, O Grove, Isla de La Toxa, Siradella, Vigo, Illes Cíes, Cangas, Baiona, Tui
2PORTUGALHotel Porto A.S. 1829Porto ciutat
1CASTELLA I LLEÓValladolid -Hotel Vincci FrontauraValladolid ciutat

I després d’un mes de ruta, gaudint d’un munt de llocs fantàstics, i tastant tota la deliciosa gastronomia local possible (i això ja dona peu a un altre article), era hora de tornar cap a casa. Durant el viatge de tornada ens aturem i fem nit a Valladolid, una bonica ciutat de Castella i Lleó, agradable de descobrir passejant pel seu casc antic.

Ai! I és que costa moltíssim tornar, i tenim moltíssimes ganes de seguir recorrent i coneixent més ciutats, pobles i racons d’Espanya

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: