T’agrada conduir? Recórrer paisatges increïbles? La combinació de natura i ciutat? Doncs aquest és el teu Roadtrip!! La varietat de paisatges als Estats Units és tan gran, i el país és tan fàcil de visitar, que viatjar a la Costa Oest americana és sinònim de “viatge per recordar”…
Proposem dues maneres de fer una ruta per aquesta part del món: en cotxe, si preferim passar més dies a les ciutats i som més d’allotjar-nos en hotels; o en autocaravana, si volem gaudir al màxim de la natura i dedicar més temps als Parcs Nacionals. I en aquest article parlarem de com preparar aquesta darrera opció.
En una frase podem definir aquest viatge:
“una autocaravana, circular per 7 estats, 6.000 quilòmetres recorreguts i un munt d’experiències per recordar”.





I és que els fantàstics Parcs Nacionals americans van ser la causa fonamental de fer un viatge com aquest, però sense abandonar la idea de retornar a algunes de les principals ciutats d’aquest costat dels USA.
La planificació del viatge, tot i ser oberta, inclou uns ítems que són obligatoris per nosaltres: San Francisco, Los Angeles i el Parc de Yellowstone. Aquest parc, geogràficament, no estaria estrictament inclòs en la zona de la costa oest (de fet la seva major part s’ubica a l’Estat de Wyoming, al nord-oest dels EUA), però sense cap mena de dubte era un del llocs llargament somiats a visitar, i de fet es va convertir en una de les millors etapes del viatge.
Deixem-ho clar des d’un principi: la ruta es pot fer en qualsevol tipus de vehicle, però, llavors per què nosaltres decidim fer-ho aquesta vegada en autocaravana? Doncs perquè és un mitjà de transport que ens té el cor robat. Conduir una casa amb rodes és una de les experiències més emocionants/increïbles/boges per visitar un lloc (clica per veure els nostres consells per viatjar en autocaravana).

Disposem de 36 dies per fer una ruta completament oberta. Tan sols tanquem les dates del lloguer de l’autocaravana i els dies destinats a les ciutats d’arribada i sortida del viatge, però tota la resta anem distribuint-la durant la marxa. Això és possible al fer el recorregut els mesos de setembre i octubre, però si viatgem a l’estiu, haurem de portar més llocs reservats degut al número més elevat de visitant en èpoques estivals.
La distribució dels dies i llocs a visitar és la següent:
- 3 nits a San Francisco
- 27 dies de lloguer d’autocaravana per recórrer alguns dels principals Parcs Nacionals, arees naturals i zones de titularitat índia. Finalment els que fem són:
-
-
- Zion NP
- Bryce Canyon NP
- Grand Teton NP
- John D. Rockefeller Memorial Park
- Yellowstone NP
- Dead Horse State Park
- Canyonlands NP
- Arches NP
- Goosenecks State Park
- Monument Valley Navajo Tribal Park
- Grand Canyon NP North Rim
- Glen Canyon NP
- Lower Antelope Canyon
- Upper Antelope Canyon
- Horseshoe Bend
- Grand Canyon NP South Rim
- Lake Mead National Recreation Area
- Death Valley NP
-
-
- 2 nits a Las Vegas
- 4 nits a Los Angeles (visitant la ciutat i Disneyland)
La visita a Yellowstone suma molts dies a la ruta, ja que a més del temps que dediquem a gaudir del Parc, es necessiten diverses jornades per arribar i tornar. Dediquem uns 12 dies a ampliar l’itinerari de la ruta al decidir visitar aquest fantàstic Parc Nacional i els seus voltants.


Res millor per veure les meravelles que trobem durant el recorregut, que aquest vídeo que gravem de la ruta…




EL QUE MÉS ENS VA AGRADAR
La mescla de visitar grans ciutats, plenes de vida; i uns paisatges espectaculars. Els Parcs Nacionals dels Estats Units són tot un exemple de posar les coses fàcils als turistes, i ens fan sentir en plena natura a l’hora que ofereixen un munt de comoditats.
EL QUE MENYS ENS VA AGRADAR
Les distàncies són enormes, i per passar d’un parc a un altre s’han de fer molts quilòmetres. En el nostre cas, que ens agrada conduir, no va suposar cap més problema excepte llargues jornades de conducció, però pot arribar a ser pesat el desplaçament per carretera. La poca diversitat del menjar pot ser un punt en contra pels que ens agrada la gastronomia… A les grans ciutats trobarem una enorme i variada cuina, però als pobles petits ja és una altra cosa. Allà la varietat gastronòmica és escassa, i no negarem que les hamburgueses són el plat estrella. Per sort, viatjar en autocaravana ens permet cuinar al nostre gust.







- Barcelona BCN – San Francisco OAK Norwegian 12 hores
- San Francisco OAK – Las Vegas LAS Southwest 1:30 h
- Las Vegas LAS – Orange County SNA Southwest 1 hora
- Los Angeles LAX – Barcelona BCN Norwegian 11 hores
Per desplaçaments aeroport-ciutat fem servir Uber i transport públic.
Com hem dit abans, la ruta es pot realitzar en qualsevol tipus de vehicle, i els Estats Units és un dels països més fàcils on llogar cotxe. Es recomana portar el carnet internacional.
Atenció a 3 variants que poden incrementar el preu del lloguer del vehicle:
- Suplements d’assegurança
- Suplements per quilometratge fet
- Recàrrec per retornar el vehicle en un punt diferent del de recollida.
Fa uns anys ja vam recórrer en cotxe bona part de la Costa Oest, i aquesta vegada ens decidim a fer-ho en autocaravana.
L’autocaravana es converteix en la nostra companya de viatge durant bona part de la ruta. Després de valorar diverses companyies (Cruise America, El Monte…) finalment ens decidim per Road Bear RV.



Recollim i retornem el vehicle a la seu que l’empresa té a la ciutat de Las Vegas. Valorem la possibilitat de retornar l’autocaravana en un lloc diferent del de recollida, per optimitzar el recorregut, però el suplement de preu per fer-ho és massa alt i finalment la retornem també a Las Vegas.
Triem un model compacte i de gama petita (Class C 21-23’) de 22 peus (6,7 metres), ideal per 2 persones. El vehicle, d’estil caputxina amb motorització Ford de 150 CV inclou totes les comoditats d’una autocaravana (taula amb seients, cuina, bany amb dutxa i dos llits (part del darrera i sobre la cabina conducció).
És ben curiós, però aquesta gamma de vehicles té un sobrecost respecte a la gamma mitjana (22-24 peus) tot i ser més petit. La raó? Disposen de menys vehicles ja que la gran majoria d’autocaravanes que lloguen són més grans. Aquí tothom prefereix models enormes 🙂
La majoria d’empreses de lloguer demanen una quantitat al fer la reserva (en el nostre cas un 10%) i el pagament total es va fer 30 dies abans de recollir-la 😱.
Aquest vehicle ens permet una llibertat total de moviments i sense la necessitat de buscar hotels. Només un dia, durant tota la ruta, i degut al fred, decidim passar una nit en un hotel a la ciutat de Jackson (surrealista la visió de l’autocaravana aparcada davant la porta de la nostra habitació 😅).
Viatjar amb la casa a sobre ens permet cuinar bastant. Gairebé tots els esmorzars i sopars els fem al vehicle (comprem als supermercats de les ciutats per portar provisions a la nevera i al rebost durant tot el viatge).
Aquesta és la nostra opinió sobre la companyia Road Bear un cop finalitzada la ruta llogant l’autocarvana amb ells:
- ✅ El vehicle resulta molt fiable i no ens trobem amb cap problema tècnic
- ✅ Els models tenen pocs quilòmetres (el nostre el recollim amb 34.000 km fets)
- ✅ La majoria porta canvi automàtic (molt millor quan condueixes força kms)
- ✅ El kit d’estris de cuina era tot nou
- ❌ L’interior i la decoració de l’autocaravana era molt clàssic i rústic. Tot i ser força nova, el disseny és el mateix a models de fa molts anys



L’autocaravana ha sigut la nostra casa amb rodes la majoria de la ruta, però pels allotjaments a les grans ciutats de San Francisco i Los Angeles, triem un sistema que fa anys utilitzem per viatjar: l’intercanvi de casa (clica per veure més informació).
Dels 36 dies de ruta, només ens allotgem 3 dies en hotels:
- Jackson (Wyoming) – Hotel 49er Inn 👍🏻
- Las Vegas – Hotel Planet Hollywood 👍🏻
- Orange (California, a tocar de Disneyland) – Alo Hotel by Ayres 👍🏻
Amb l’autocaravana portem la casa a sobre, però la majoria de dies l’instal·lem en càmpings o zones d’acampada governamentals.
Oblideu la idea d’acampar lliurement a qualsevol lloc 😥. És cert que es poden trobar racons on aparcar i passar la nit amb l’autocaravana, però normalment les millors zones estan prohibides o són de pagament. Durant la nostra ruta dormim en algun descampat al voral de carreteres, i fins i tot al pàrquing d’un centre comercial, però majoritàriament triem els càmpings per passar la nit.
Un cop accedim als Parcs Nacionals, està totalment prohibit acampar-hi lliurement i hem de registrar-nos en algun dels diversos càmpings, si es vol acampar, o pernoctar en els hotels si viatgem en cotxe.
De càmpings, n’hi ha de molts tipus i pressupostos. Alguns ofereixen un munt de serveis (piscina, bugaderia, supermercat…). Els més normals disposen de lavabos comunitaris, dutxes i connexió elèctrica i d’aigua. Els més senzills (les zones d’acampada de molts Parcs Nacionals) són simplement un terreny delimitat on estacionar el vehicle. Alguns poden tenir també connexió de llum i aigua, però d’altres no disposen de cap servei.
Aquí és important conèixer l’autocaravana per saber els dies que podem circular sense necessitar cap tipus de connexió (recordem que les bateries elèctriques s’han d’anar carregant i els dipòsits d’aigües brutes s’han de buidar i el d’aigua potable s’ha d’omplir). Aquí t’expliquem més detalls de com organitzar un viatge en autocaravana.
Una de les cadenes de càmpings que més fem servir és KOA. Es tracta d’una franquícia de càmpings repartits per tot el país. No són els més econòmics, però al llogar l’autocaravana ens fan un petit descompte en aquesta cadena, i una cosa que ens va molt bé durant la ruta és que tenen APP pel mòbil, i això ens permet fer reserves i pagaments per avançat, solucionant bona part dels maldecaps de buscar una càmping quan arribes tard a un lloc.





Com ja hem dit a l’inici, aquesta ruta es pot fer de manera oberta, sense portar lligats i reservats tots els allotjaments. Sí és cert, que en temporada alta (juliol – agost i mitjans de setembre) la cosa es complica i alguns llocs requeriran una reserva prèvia i podem trobar menys disponibilitat.
Això passa amb els hotels però també amb les zones d’acampada. És molta la gent que gaudeix de la natura als Estats Units, i a més dels molts turistes que venim de fora, són molts els americans que recorren el seu país en cotxe o en enormes autocaravanes (veritables monstres amb rodes), i una certa previsió no està malament.
Nosaltres acostumem a, sobre la marxa, decidir cap a on ens dirigim amb una previsió de 3 ó 4 dies, i això ens permet fer reserves on line o trucar amb una mica de temps i mirar si tenen lloc disponible.
A moltes zones d’acampada funciona el sistema “first-come, first-served site”, és a dir, funciona per ordre d’arribada. Qui primer accedeix a una parcel·la buida, paga la tarifa i ja pot ocupar la plaça sense por quedar-se sense espai per acampar. El pagament es pot efectuar a l’oficina d’atenció, si en tenen. A d’altres zones d’acampada, simplement trobarem un panell d’informació amb una bústia on omplirem les dades, el número de la zona on acamparem i deixarem els diners en metàl·lic dins una bústia. Ep! Els passen a comprovar cada dia, així que sigueu legals! 😉 A cada parcel·la hi ha un simple pal amb una pinça on hem de deixar el comprovant del pagament. Així, si arriben nous campistes, sabran que aquesta plaça està ocupada.



El millor (o pitjor 😉) d’un viatge pels Estats Units, és que el pressupost pot ser molt canviant, depenent moltíssim del que vulguem gastar-nos. En línies generals, i comparant amb molts altres llocs, aquesta ruta no és econòmica.
El país ofereix una oferta enorme en tots els productes, serveis i allotjaments, i depèn exclusivament de nosaltres cap on portem el pressupost total. Es pot menjar relativament econòmic, però a la vegada també hi ha restaurants molt cars. Podem triar un allotjament de preu baix, però també n’hi ha de caríssims.
Els imports principals d’aquesta ruta van destinats al lloguer de l’autocaravana (recordem que són 27 dies amb el vehicle), els vols i la gastronomia (som molt fans de la cuina i durant la ruta hem visitat força restaurants 😅).
Si fem servir tarjeta de crèdit, atenció a les comissions que ens cobren els nostres bancs. Una bona idea és fer servir les tarjetes moneder tipus BNext / Revolut etc., amb un millor canvi de moneda i comissions molt més baixes. És brutal la quantitat final que els nostres bancs poden cobrar-nos en comissions durant un viatge!
Observant la gràfica de despeses, la suma de l’autocaravana i els càmpings és un dels percentatges més importants del pressupost total, i a nosaltres ens va sortir per una mitjana de 180€ diaris (sumant vehicle i tots els càmpings). És fàcil deduir que el lloguer d’aquest tipus de transport no és econòmic precisament, i que fer la ruta en cotxe i allotjar-se en hotels pot arribar a sortir més bé de preu.
Però també val a dir que l’experiència de fer aquest viatge amb la casa a sobre és simplement genial, i que en molts aspectes supera al fet de pernoctar en un altre tipus d’allotjament.
L’entrada als Parcs Nacionals és de pagament, i trobarem garites amb Rangers a tots els accessos on podrem comprar els tiquets d’entrada. Existeixen diferents tipus de passe:
- Passe per vehicle (pot variar el preu depent del tipus de vehicle) i inclou a tots els ocupants
- Passe per persona, si accedim a peu o en bicicleta
- Passe Anual només per aquell parc en concret
- Passe Anual per tots els Parcs Nacionals gestionats pel Govern americà
Es pot adquirir l’entrada per cada Parc en concret (els preus tenen una mitjana de 30-35$ per vehicle) i és per això que si tenim previst visitar un mínim de 3 durant la ruta, ja surt molt més a compte comprar el Passe Anual.
Es tracta d’un tiquet que permet l’entrada a tots els Parcs Nacionals gestionats pel govern dels Estats Units durant 365 dies a partir de la data d’ingrés al primer parc, i el preu és de 80$.
Cal tenir en compte que hi ha accesos a zones naturals i d’interès que no estan gestionades pel govern i tenen el seu propi tiquet d’entrada. Per exemple:
-
-
-
- Dead Horse Point State Park 20$
- Goosenecks State Park 5$
- Monument Valley Navajo Tribal Park 20$
- Antelope Canyon – només es pot visitar en tours privats. Cal fer reserva amb alguna empresa (preus entre 60$ – 200$)
-
-





Obviament, l’idioma a utilitzar és l’anglès, però és brutal la quantitat de gent hispana que ens trobarem especialment a ciutats com Los Angeles. Realment el castellà es parla moltíssim, i la majoria de treballadors de serveis (hotels, restaurants…) són de parla hispana.
Però l’anglès, a part de comunicar-nos amb tothom, el necessitarem per exemple per fer reserves. Durant la nostra ruta fem servir moltíssim el telèfon o la connexió a internet per avançar-nos i fer la reserva dels dies per endavant.
A l’era de les comunicacions, tothom vol estar connectat, i als Estats Units trobarem un munt d’opcions per tenir internet als nostres dispositius. Si no disposem d’una tarifa que serveixi també al país, el millor es contractar una tarjeta SIM que ens permeti connectar-nos amb una de les moltes companyies que funcionen als EEUU, això sí, per fer-ho necessitem que el nostre mòbil estigui alliberat i accepti tarjetes de qualsevol empresa.
Moltes companyies ofereixen packs especials per turistes, per a diferents dies (normalment 7, 15 ó 30). Com a exemple, nosaltres triem un pack il·limitat de dades durant un mes amb la companyia T-Mobile que ens costa 40$ (els preus van variant).
Per saber quantes dades necessitarem durant el viatge, hem de conèixer les nostres preferències. Si som molt actius a les xarxes socials necessitarem un número elevat (i per no patir el millor és un contracte amb dades il·limitades), però si només volem connectar-nos al correu i poca cosa més, llavors podrem passar amb una tarifa bàsica.
També recomanem que, a més de dades, ens inclogui trucades dins el territori, ja que per fer reserves de càmpings o restaurants és molt útil.
La cobertura es diferencia clarament entre les grans ciutats i pobles, i les zones de natura. A l’interior de molts Parcs Nacionals no disposen de bona cobertura i sovint no en trobarem. Com a molt podrem accedir al wifi en algunes oficines d’informació, i no sempre és gratuït.
Molts càmpings ofereixen wifi, alguns inclosos en la seva tarifa d’allotjament, i d’altres de pagament. La majoria ofereix una cobertura no gaire bona.




Es podria dir que la gastronomia durant aquesta ruta ha quedat dividida en 3 apartats ben diferenciats:
- Prepararació de l’àpat a l’autocaravana. Comprem al supermercat tot tipus d’aliments i els cuinem a la nostra casa amb rodes.
- Restaurants de carretera i petits pobles. Aquí és on degustem la cuina que a tots ens ve al cap al parlar dels EEUU. Hamburgueses, amanides i plats combinats formen el menú principal d’aquests llocs.
- Restaurants moderns i de categoria. Som molt fans de la gastronomia, així que, sobretot a ciutats més grans, busquem restaurants amb encant per tastar tot el possible. Cuina local, però també de totes part del món (italians, tailandesos, mexicans…)
I aquí van algunes recomanacions. Dels 36 dies de ruta tastant un munt de restaurants, aquests són els que hem destacat:
- Pacific Catch. San Francisco. Cadena de petits restaurants on trobem boníssims tacos i deliciosos fish&chips.
- Cafeteria Le Marais. San Francisco. En un raconet d’aquesta ciutat americana ens traslladem a una petita bakery francesa. Fer un bon cafè, menjar autèntics croissants i tastar senzills però deliciosos plats de la nostra veïna França.
- Restaurant xinès Dol Ho. San Francisco. Autèntic, al cor del barri xinès de la ciutat. No us refieu de la pinta, els sabors estan molt millor del que aparenta el local.
- Cheese Cake Factory. San Francisco. Pels amants del dolç, els millors pastissos americans.
- Wago Sushi. San Francisco. Et ve de gust cuina japonesa? Aquest és el teu restaurant!
- Slanted Door. San Francisco. Moderna cuina vietnamita.
- De la Rosa. San Francisco. Cuina italiana amb un toque modern. Boníssimes les pizzes!
- Wasatch Brewery. Salt Lake City. Una cervesseria molt popular. Tenen molta varietat de cerveses i serveixen plats.
- Cody’s Gastro Garage. Pels fans del motor, un restaurant molt autèntic a Garden City (tenen un altre a Paris -Idaho-), ja que simula un taller de reparacions. Bones hamburgueses.
- Trio. Jackson. Elegant restaurant amb bona cuina i ambient maco.
- Gather Restaurant. Jackson. Bon ambient i millor cuina. Selecte.
- Million Dollar Cowboy Bar. Jackson. Bar restaurant molt turístic i conegut a la zona pel seu ambient vaquero i cowboy. Aquí trobareu cadires de muntar en comptes de taburets.
- Blue Heron Lounge at Jackson Lake Lodge. Grand Teton. Un d’aquells llocs on després d’una jornada de ruta és ideal per prendre una cervesa o algun cocktail. Restaurant amb unes vistes espectaculars de la Vall i del Grand Teton.
- Kanab Creek Bakery. Kanab. Bakery mooolt mona amb especialitats de la zona i menjar tipus sandwitx i amanides.
- Mr D’z Route 66 Diner. Kingman. Un diner autèntic ambientat als anys 60 i situat a una ciutat per on passa la mítica Ruta 66. Què més es pot demanar? Ah Sí! Doncs uns batuts boníssims!
- Josie Wyatt’s Grille. Moab. Voleu tastar una bona carn? Aquest és el vostre lloc. Elegant i modern, la cuina és excel·lent (i una mica cara 😅). Ah! Els diumenges també podreu fer un deliciós brunch.
- Hell’s kitchen. Las Vegas. Un dels restaurants més populars de la ciutat, gràcies a la fama del seu xef Gordon Ramsay. No trobarem una carta extensa, però si els plats més coneguts del mediàtic cuiner (deliciós el filet Wellington 🤤).
- Red 8. Las Vegas. Restaurant xinès amb un disseny exquisit i unes especialitats xineses delicioses.
- Grand Central Market. Los Angeles. Una proposta diferent: menjar en alguna de les moltes parades d’aquest dinar. Tacos, sandwiches…
- Restaurant District. Los Angeles. Si sou dels que us agrada acompanyar un bon sopar amb un cocktail, aquest és el vostre lloc.
- Herringbone. Santa Monica, Los Angeles. Un lloc especialitzat en productes del mar (atenció a les ostres) i on tastar un dels millors bruch de la ciutat.
- Joey DTLA. Los Angeles. Bona carn i una curiosa mescla de deliciosa cuina del món.



DIA |
RECORREGUT |
DISTÀNCIA FETA (MILLES) |
ACTIVITAT |
NIT (amb la nostra puntuació) |
1 | VOL BARCELONA – SAN FRANCISCO | 12 HORES DE VOL | SAN FRANCISCO (apartament intercanvi de casa) | |
2 | SAN FRANCISCO | DESCOBRIR SAN FRANCISCO | SAN FRANCISCO (apartament intercanvi de casa) | |
3 | SAN FRANCISCO | DESCOBRIR SAN FRANCISCO | SAN FRANCISCO (apartament intercanvi de casa) | |
4 | VOL SAN FRANCISCO – LAS VEGAS (recollir autocaravana) | 1:30 HORES DE VOL | “ZION CANYON CAMPGROUND” 4✻ | |
5 | ZION NP – ACAMPADA LLIURE (Cruïlla 89-12 HWY) | 75 MILLES | VISITA ZION NP I CONDUCCIÓ | ZONA ACAMPADA LLIURE (Cruïlla 89-12 HWY) |
6 | ZONA ACAMPADA LLIURE – RICHFIELD | 205 MILLES | VISITA BRYCE CANYON NP | “RICHFIELD KOA CAMPING” 4✻ |
7 | RICHFIELD – SALT LAKE CITY | 170 MILLES | CONDUCCIÓ I TARDA VISITA SALT LAKE CITY | “KOA SALT LAKE CITY CAMPGROUND” 3✻ |
8 | SALT LAKE CITY – MONTPELIER | 155 MILLES | CONDUCCIÓ I GAUDIR PAISSATGES. DINAR A GARDEN CITY | CÀMPING “MONTPELIER CREEK KOA” 3,5✻ |
9 | MONTPELIER – JACKSON | 113 MILLES | CONDUCCIÓ I TARDA VISITANT POBLE DE JACKSON | “VIRGINIAN LODGE CAMPING” A JACKSON 4✻ |
10 | JACKSON – GRAND TETON NP | 85 MILLES | JACKSON ÉS L’ENTRADA AL NP GRAND TETON. GAUDIM DEL PARC TOT EL DIA | ZONA ACAMPADA “GROS VENTRE” GRAND TETON |
11 | INTERIOR GRAND TETON NP | 55 MILLES | CONTINUEM DESCOBRINT GRAND TETON NP | ZONA ACAMPADA “HEADWATER LODGE” |
12 | GRAND TETON NP – YELLOWSTONE NP | 91 MILLES | COMENCEM A DESCOBRIR YELLOWSTONE NP | “LAKE LEWIS CAMPGROUND” A YELLOWSTONE 4✻ |
13 | INTERIOR YELLOWSTONE NP | 90 MILLES | VISITEM YELLOWSTONE NP | “NORRIS CAMPGROUND” A YELLOWSTONE 5✻ |
14 | INTERIOR YELLOWSTONE NP | 37 MILLES | INTERIOR YELLOWSTONE NP | “MAMMOTH HOT SPRING CAMPGROUND” YELLOWSTONE 3✻ |
15 | INTERIOR YELLOWSTONE NP | 66 MILLES | INTERIOR YELLOWSTONE NP | “MADISON CAMPGROUND” YELLOWSTONE 4✻ |
16 | INTERIOR YELLOWSTONE NP | 35 MILLES | INTERIOR YELLOWSTONE NP | “MADISON CAMPGROUND” YELLOWSTONE 4✻ |
17 | YELLOWSTONE NP – JACKSON | 50 MILLES (interior Yellowstone)
132 MILLES (ruta) |
CONDUCCIÓ I TARDA PASSEJAR JACKSON | “HOTEL 49er INN” JACKSON 4✻ |
18 | JACKSON – DUTCH JOHN (UTAH) | 247 MILLES | DIA DE LLARGA CONDUCCIÓ | “DUTCH JOHN RESORT CAMPGROUND” 3✻ |
19 | DUTCH JOHN – MOAB | 260 MILLES (ruta)
33 MILLES (interior Arches NP) |
CONDUCCIÓ I VISITA TARDA-NIT DE ARCHES NP | “MOAB VALLEY RV RESORT” 4✻ |
20 | INTERIOR CANYONLANDS NP I ARCHES NP | 138 MILLES | VISITA DEAD HORSE POINT / CANYONLANDS NP / ARCHES NP | “KOA MOAB CAMPGROUND” 4✻ |
21 | ARCHES NP – MONUMENT VALLEY | 160 MILLES | VISITA POBLE MOAB / WILSON ARCH / GOOSENECKS STATE PARK / MONUMENT VALLEY | “KOA MONUMENT VALLEY CAMPING” 4✻ |
22 | MONUMENT VALLEY – PAGE | 142 MILLES | FORREST GUMP POINT / MONUMENT VALLEY NAVAJO TRIBAL PARK / | PÀRQUING SUPERMERCAT WALMART DE PAGE |
23 | PAGE- GRAND CANYON NORTH NP | 135 MILLES | VISITA GRAND CANYON NORTH NP | “DE MOTTE” GRAND CANYON NORTH RIM 4✻ |
24 | GRAND CANYON NORTH – GLEN CANYON NP – PAGE | 169 MILLES | MATÍ VISITA GRAND CANYON NORTH NP / TRAILS / KANAB / GLEN CANYON NP | “CAMPGROUND PAGE LAKE POWELL” 3✻ |
25 | PAGE – ANTELOPE CANYON – HORSESHOE BEND – PAGE | 29 MILLES | VISITA AMB TOURS LOWER & UPPER ANTELOPE CANYON / HORSESHOE BEND | “CAMPGROUND PAGE LAKE POWELL” 3✻ |
26 | PAGE – GRAND CANYON SOUTH NP | 141 MILLES | CONDUCCIÓ I TARDA VISITA GRAND CANYON NP | “CAMPGROUND TRAILER VILLAGE RV” 5✻ |
27 | GRAND CANYON NP – WILLIAMS | 56 MILLES | VISITA GRAND CANYON NP TOT EL DIA | “KOA GRAND CANYON/WILLIAMS” 3✻ |
28 | WILLIAMS – KINGMAN – PRESA HOOVER – LAKE MEAD NATIONAL RECREATION AREA | 205 MILLES | DIA DE CONDUCCIÓ ATURANT-NOS SOVINT. DINAR AL POBLE DE KINGMAN (forma part de la RUTA 66), VISITA A LA PRESA HOOVER I TARDA/VESPRE VISITANT EL LAKE MEAD NRA | “LAKE MEAD RV VILLAGE” 5✻ |
29 | LAKE MEAD – LAS VEGAS – AMARGOSA VALLEY – DEATH VALLEY NP | 222 MILLES | VISITA FREAKY A L’AREA 51 (MÍTICA ZONA D’EXPEDIENTS X) I TARDA RECORRENT DEATH VALLEY NP | “DEATH VALLEY FOURNACE CREEK CAMPGROUND” 5✻ |
30 | DEATH VALLEY NP – LAS VEGAS | 201 MILLES | CONDUIM EN AUTOCARAVANA PELS CARRERS DE LAS VEGAS | “CAMPGROUND LAS VEGAS KOA SAM’S TOWN” 5✻ |
31 | LAS VEGAS | RETORNAR AUTOCARAVANA I DIA COMPLET A LAS VEGAS | “HOTEL PLANET HOLLYWOOD” LAS VEGAS 4✻ | |
32 | VOL LAS VEGAS – ORANGE COUNTY (LOS ANGELES) | 1 HORA VOL | DIA A DISNEYLAND | “HOTEL ALO BY AYRES” 4✻ |
33 | DISNEY | DIA A DISNEYCALIFORNIA PARK | LOS ANGELES (apartament intercanvi de casa) | |
34 | LOS ANGELES | VISITA A LOS ANGELES | LOS ANGELES (apartament intercanvi de casa) | |
35 | LOS ANGELES | VISITA A LOS ANGELES | LOS ANGELES (apartament intercanvi de casa) | |
36 | VOL LOS ANGELES – BARCELONA | 11 HORES VOL | DIA A LOS ANGELES. VOL SURT PER LA NIT | NIT VOLANT |
37 | ARRIBADA A BARCELONA – CASA |
(hem puntuat d’1 a 5 els càmpings on ens hem allotjat)





- Les distàncies són enormes, i la natura tan espectacular, que per poc que ens entretinguem una mica, el temps entre els diferents recorreguts s’allarga molt. Per això no hem de refiar-nos molt del temps que per exemple pugui donar-nos el navegador o Google Maps per fer un recorregut. Sempre serà més! 😉
- Si lloguem autocaravana (amb cotxe també ho hem de fer) és imprescindible dedicar una estona a conèixer bé el funcionament del vehicle. Quan el lloguem, no ens quedem amb res per demanar i si tenim algun dubte és millor aclarir-ho abans de sortir.
- Podem fer el recorregut sobre la marxa (com en el nostre cas), però una certa previsió ajuda a anar més tranquil. Avançar-se un dia o dos i preveure el que farem és clau per no perdre excessiu temps.
- Les zones d’acampada a l’interior dels Parcs Nacionals s’omplen molt ràpidament. Algunes permeten fer reserva, i si podem és millor fer-ho.
- Per accedir als Parcs Nacionals, es requereix un passe que pot ser l’Anual (i haurem de mostrar junt amb alguna identificació).
- Aprofiteu les oficines d’informació i als rangers que trobareu. Són la millor font on obtenir tots els detalls del que poden oferir els Parcs.
- Un GPS o connexió offline per tenir aplicacions com Google Maps són molt útils. Ens anirà molt bé saber on som en tot moment, i també ens permetrà trobar llocs turístics que estan marcats al mapa.
- A molts càmpings trobarem servei de bugaderia, que funciona amb monedes, i ens permetrà anar rentant la roba durant la ruta.
- Alguns càmpings també cobren per fer servir les dutxes d’aigua calenta. Al fer l’entrada a recepció expliquen el funcionament i cost de tots els complements.
- Si sou molt fans del western, podeu apropar-vos a Kanab, on s’havien rodat moltes pel·lis de l’oeste. Trobem un museu que ho explica tot.
- Atenció, cobren una tasa per entrar a territori Navajo (8$/persona) però si ja ho hem pagat al matí (com és el nostre cas al fer el tour del Lower Canyon) no cal tornar-ho a pagar a la tarda (si visitem en un mateix dia Upper Canyon. El cas és que no us diran res, i només us la deixaran de cobrar si ho expliqueu i mostreu alguna factura que ho acrediti).
- Tots els parcs nacionals, tot i fer-nos sentir en plena natura, tenen diverses arees plenes de restaurants, botigues de souvenirs i hotels. Mai ens quedarem sense trobar algun lloc on menjar.
- Pot ser obvi, però t’ha d’agradar conduir si decideixes llogar una autocaravana. Es poden passar moltes hores al volant. Porta la teva música preferida (ja sigui en CD, USB o conectada al mòbil) perque t’ajudarà a omplir els forats de les emissores a les zones de muntanya i interior dels Parcs.
- Més obvi encara, però si viatgeu en companyia s’ha de ser conscient que l’autocaravana és molt diferent a un hotel. Es passen moltes hores junts (literalment, ja que l’espai és petit) i ha d’existir molt bon rotllo amb els acompanyants. Per compartir despeses és molt recomable viatjar amb altres parelles, o amics, però s’ha de ser molt tolerant per evitar friccions.
- Tot i conduir per llocs molt solitaris, recomanem complir les normes de velocitat. És fàcil sobrepassar-les, sobretot quan ja hem agafat el “truco” a l’autocaravana, però vam veure algun cotxe patrulla amb el radar preparat.
- Els aparcaments dels grans supermercats Wallmart repartits pel país permeten acampar amb l’autocaravana gratuïtament. Quan arriba el vespre són molts els viatgers que trien aquests llocs per passar la nit.
- Cal ser previsors amb la benzina i intentar no apurar mai. Tot i trobar-nos força benzineres, les distàncies són grans i més val ser previsor. Per cert, el preu del combustible pot variar molt d’un lloc a un altre. A l’interior dels Parcs la benzina és molt més cara, i en llocs com l’interior de Death Valley, l’única benzinera que existeix arriba a triplicar els preus mitjans.
- Depenent de l’època del viatge, necessitarem més o menys roba d’abric. A l’alta muntanya, i a l’interior d’alguns Parcs acostuma a fer bastant de fred i refresca molt per la nit. Els impermeables són molt necessaris. Però també hi ha llocs on la calor (sobretot els mesos d’estiu) és brutal i cal anar preparats.
- Cal recordar portar aigua a sobre si fem excursions a peu i trails. Però també podem omplir l’ampolla buida en les moltíssimes fonts i surtidors que hi ha repartits, especialment a les oficines d’informació.
- Portar o comprar repel·lent de mosquits. Necessitarem sobretot a la vora dels rius. També és una bona idea posar-se protecció solar en època de sol i calor.
- Tot i tenir contractat tarifa de dades, a l’interior dels Parcs i a les zones rurals la cobertura no és molt bona. Si necessitem enviar mails o consultar les xarxes, el millor és aprofitar el pas per ciutats i pobles grans.
- Una bona idea, si portem tablet o ordinador, és portar descarregades força pel·lícules i sèries. Sopar dins l’autocaravana mentre veus la teva sèrie preferida davant d’un paisatge increïble és tot un encert!
- Si us agrada l’acció i l’aventura, al poble de Moab (prop d’Arches NP) trobareu de tot tipus. És la meca de les empreses que ofereixen sortides en quad, boggey, bici, helicopter…
- Podeu estalviar bastant si visiteu Las Vegas entre setmana. Els preus de les habitacions baixen molt si ho comparem en visitar-la dissabtes o diumenges.
- Aprofiteu per veure algun dels moltíssims espectacles que es fan a Las Vegas cada dia. Concerts, teatre, cabaret… Impossible acabar-se tota l’oferta! Nosaltres aprofitem per veure un dels xous de màgia del gran David Copperfield.
- Sigui l’època que sigui, San Francisco té un micro-clima propi. Encara que faci calor a l’arribar, la boira i el fred poden aparèixer ràpidament. Una jaqueta o jersei a la motxila sempre va bé.





Clica si vols llegir l’opció de fer ruta per la Costa Oest en cotxe: