La capital d’Hongria, a més de ser el principal centre econòmic, polític i industrial del país, és d’aquells llocs ideals pels amants dels viatges. Una ciutat perfecta per passejar, caminar, moure’s en transport públic fàcil i efectiu, i descobrir racons encantadors.






Plena de patrimoni cultural i arquitèctonic (quins palaus i edificis!), també ofereix una interessant oferta cultural, i com no! un tema que per nosaltres és bàsic: la gastronomia. I si ho rematem amb una estona de relax en un dels molts banys termals que trobarem, el pla sembla genial, oi?


Situada a la vora i dividida per l’amplíssim riu Danubi, durant segles van conviure tres ciutats: Buda, Óbuda i Pest. A finals del segle XIX van fusionar-se creant una única ciutat que va créixer en importància molt ràpidament. En bona part del segle XX va quedar molt tocada i destruïda, degut a la II Guerra Mundial i la Revolució del 1956, però avui en dia es tracta d’una ciutat moderna, que ofereix un munt de possibilitats a tota classe de visitants. Viuen uns dos milions de persones a l’àrea metropolitana i és una de les destinacions turístiques més visitades de l’Europa central.







Podem descobrir-la de moltes maneres. Sense res planificat, deambulant per carrers i apropar-nos allà on alguna cosa ens cridi l’atenció. O molt més preparats, amb la guia a la mà i seguint la ruta prèviament planejada. Pujant a un bus turístic i escoltant tota la informació que ens puguin oferir, o caminant i demanat consell a la gent local que trobem a barris, botigues i restaurants.

El transport públic és la millor manera per moure’s per les zones més turístiques i populars. Permet arribar còmodament a tota arreu, ja que l’infrastructura és gran, moderna i amb força connexions. Budapest disposa de taxis, busos, tranvies i 4 línies de metro.


Els bitllets senzills costen 350 HUF (florins hongaresos), però la llàstima és que no serveixen per fer transbord entre mitjans diferents. Si per exemple, agafem un metro i després necessitem un bus per completar el trajecte, haurem de pagar pels dos transports.
A més dels tiquets senzills, podem treure la tarjeta per 1 dia. Una altra opció és comprar un pack de 10 bitllets senzills (es poden compartir) i surten més econòmics que els individuals (300 HUF el trajecte).
Ah! I atenció! Els tiquets s’han de validar abans d’entrar a qualsevol transport (al bus només pujar), perquè no hi ha cap tipus de barrera. A l’arribar a destinació podem trobar-nos algun control aleatori de tiquets. I multen! Budapest és una de les ciutats europees on hem vist més controls als transports.


- També podem adquirir la Budapest Card (versions 24h, 48h, 72h, 96h o 120h) que permet el transport públic gratuït i l’entrada lliure i/o amb descompte a un munt d’activitats i museus.
- A la ciutat també trobem el sistema MOL Bubi de bicicletes d’ús públic i repartides pels barris.
- Moltes companyies operen i volen a Budapest des de Barcelona. Però les més econòmiques acostumen a ser Wizz Air, Ryanair i Vueling. El vol té una durada d’unes 2:35h.
- A més del taxi, la millor manera per desplaçar-se de l’aeroport al centre de la ciutat (i viceversa) és agafar el bus 100E. Té un preu de 900 HUF (màquines expenedores a la mateixa parada i admet efectiu i targeta) i en 3 parades ens deixa al centre.

La moneda oficial és el florí hongarès. A la majoria de llocs accepten tarjeta, així que no tindrem problema per pagar. Tot i així, al centre de la ciutat trobarem bancs i cases de canvi on canviar moneda. S’ha d’intentar evitar les oficines de canvi i els caixers ATM de l’aeroport per les seves altes comissions.





De Budapest podem recomanar un munt de llocs que ens han encantat, i que passem a detallar als següents articles, però sí que volem remarcar que aquesta ciutat és coneguda mundialment per una cosa que a nosaltres ens encanta: els seus banys termals. Aquesta capital europea és un dels llocs on es concentren més pous d’aigües medicinals i termals del món, i és conegudíssima pels seus balnearis. Així que ja teniu una raó més per visitar-la…
