Còrdova i la ruta del salmorejo…

No és la primera escapada gastronòmica que fem (ni serà l’última), i és que ens encanta conèixer un lloc a través de l’estómac. Durant 3 dies visitem la bonica ciutat andalusa de Còrdova (en la millor companyia) i fem un bon tast de la seva gastronomia, l’arquitectura i de la seva gent.

cordova-5
La ciutat al capvespre
cordova-9
La Mezquita és una de les icones de Còrdova, impresindible visita
cordova-12
Souvenirs
cordova-11
Al Zoco trobem artesania

Aquests dies ens hem proposat degustar un dels millors plats més representatius de la cuina cordovesa: el salmorejo! Potser no ho sembla, però aquí hi ha un exhaustiu treball d’investigació, i les 3 components del viatge vam posar a punt el paladar per trobar els millors plats 🙂

cordova salmorejo gastronomia
A la recerca del millor salmorejo de la ciutat!!!

Pa, all, oli, sal i tomàquet… No us deixeu enganyar per la simplicitat dels seus ingredients. Com passa sovint a la vida, del més senzill pot sortir una gran idea, i la tècnica i la qualitat dels producte són bàsics per oferir un bon plat.

Però ep! No ens tanquem en banda buscant el millor salmorejo, i ja que ens entaulem, no podem renunciar a les millors albergínies amb mel, el millor pernil ibèric, les millors croquetes… Ai! com ens agrada la bona cuina!

cordova-19
El bon pernil que no falti!!!

La ciutat és plena de tavernes i bons llocs on tastar aquestes meravelles però nosaltres us volem recomanar alguns que ens han agradat:

Bodegas Campos
Un lloc ple d’història, d’aquests de tota la vida, amb cambrers que porten un munt d’anys treballant-hi i que saben com fer-te sentir com a casa. Per nosaltres el pernil, les albergínies i el salmorejo van ser els guanyadors de tots els llocs visitats aquests dies. Realment espectaculars!

Taberna Salinas
Just al darrera de l’hotel on ens allotjàvem, va ser tot un descobriment. Un local ple d’ambient cordovès, amb uns cambrers d’allò més amables i ple d’història (des del 1879). Hi vam tastar un potage de cigrons amb callos casolà 100%, una amanida de tomàquet i unes gírgoles a la planxa que quitaban el sentío!

Restaurante Casa Pepe de la Judería
Ubicat al bell mig de la Judería, al centre antic de Còrdova, aquest restaurant va ser el guanyador de l’escapada de les croquetes de puchero i pernil. Quina delícia! Suaus, el punt just de sal i amb un fregit perfecte, sense dubte aquestes van ser les millors que vam tastar. I això que som mooolt exigents, amb aquests bocinets de cel! El plat de pernil i el salmorejo no es van quedar enrera, tampoc. El que també es mereix una molt bona puntuació, és el rabo de toro. Melós i molt ben cuinat.

Restaurant El Caballo Rojo
Un restaurant dels mítics de Còrdova, també el més car de tots. La seva ubicació és inmillorable, just davant de la Mezquita (també això es reflecteix en els seus elevats preus…). Estovalles de fil blanc, cambrers que et reomplen la copa, relacions públiques que passen per les taules per saber si tot és del nostre grat… Si això et pot fer sentir un pèl incòmode, tens l’opció de la taverna a la part de baix del mateix edifici, amb preus més moderats i opció de triar mitges racions.

Taberna La Viuda
Aquesta taverna potser va ser la més “fluixeta” de totes les visitades, però tot i així vam poder tastar el millor tomàquet amanit amb verat (caballa, tractada com si fos tonyina) i els boquerons en vinagre. El barri on està situada, San Basilio, va ser un descobriment i un lloc encantador per recórrer durant el vespre. Quina tranquilitat, fora de les aglomeracions del centre de la ciutat! En aquest barri, si mai voleu anar a visitar els populars “Patios cordobeses” en la seva època d’esplendor (abril-maig), és on hi trobareu la gran majoria.

cordova-8
L’emblemàtica Calle de las Flores
cordova-15
Ambient al centre històric
cordova-20
Bodegas Campos

Pel que fa a les visites per la ciutat, sense cap mena de dubte, la joia de la corona és la Mezquita. Quina inmensitat! Per poder aprofundir una mica amb la nostra visita, vam contractar una ruta guiada que, a més de la Mezquita i la Catedral, incloia una passejada per la Judería, la Sinagoga i el Real Alcázar. Tot un matí aprenent una mica d’història en un entorn realment inspirador. És molt fàcil imaginar-se com es vivia aquí en ple segle X, quan l’imperi andalusí brillava amb tota la seva esplendor.

cordova-10
Interior de l’impressionant Mezquita
cordova-7
Torre campanari
cordova-13
Jardins de l’Alcázar de los Reyes Cristianos

 

I si volem tenir una de les millors imatges d’aquesta ciutat, hem d’arribar-nos fins el Pont Romà, on tindrem magnífiques vistes de l’edificació, sobretot a última hora de la tarda.

Còrdova és una ciutat amb un centre històric molt fàcil de recórrer a peu. De fet, és el més recomanable! Perdre’s pels seus carrerons sense rumb fix és ideal per descobrir i admirar l’arquitectura de la zona, tan ben pensada i adaptada als insuportables mesos d’estiu. Carrerons estrets que no deixen passar la llum del sol, gelosies a les finestres, terrassetes on asseure’s a fer un beure i fer passar la calor…

cordova pont ok
El pont romà condueix la visió a la bonica ciutat
cordova-17
Plaza del Potro

 

Ja sabem que Andalusia és un lloc de culte pel que fa a la religió Cristiana i Còrdova és una bona mostra. Petites esglésies repartides entre el laberint de cases, i a qualsevol racó pots trobar una joia amagada en forma de lloc sagrat.

cordova-4
Església de San Pablo

cordova-3

 

I si voleu desconnectar de la vida més “turística” de la ciutat una estona o sortir de compres, dirigiu-vos a la plaça de las Tendillas i els seus voltants.

cordova-18
Plaza de las Tendillas

Ah, no podem oblidar una de les activitats més relaxants que es pot fer aquí! Els Banys Àrabs són una opció indispensable si vols descarregar tensions i deixar-te mimar una mica. Totalment recomanable!

En aquesta escapada, ens allotgem a l’Hotel Eurostar Patios de Córdoba, un hotel ubicat en un edifici de construcció típica andalusa, amb un pati interior molt agradable i a uns 10 minuts caminant de la Mezquita.

cordova-6
Pati de l’hotel
cordova-16
Plaza de la Corredera
cordova-14
Mercado Victoria. El bon menjar el trobarem a tota la ciutat

Segons alguns habitants de la ciutat, ells es mereixen més que ningú ser la capital d’Andalusia, i la veritat és que després de conèixer una mica més la seva història, no és d’estranyar que Còrdova reclami la seva capitalitat! Si més no, la capital del salmorejo!!!

 

Clica per veure altres articles sobre gastronomia al blog:

gastronomia bv cat

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: