Descobrint Estocolm, Suècia

No podem parlar d’Estocolm sense fer-ho del llac Mälaren, ja que ciutat i l’aigua van unides de la mà inexorablement. La capital de Suècia està ubicada sobre 14 illes repartides per aquest llac, situat a un laberíntic arxipèlag del Mar Bàltic, i és per això que els ponts són una de les principals característiques d’aquesta preciosa ciutat.

estocolm-12
Estocolm és una ciutat de ponts
estocolm-7
Menjar bé i gaudir de la ciutat, aquesta és la nostra filosofia de viatge
estocolm-3
Parc de Mariatorget

Estocolm és una ciutat moderna, d’aquelles que des de casa nostra mirem de reüll amb una clara enveja sana, conscients que disposen d’un alt nivell de vida i social. Marcant tendència en disseny i tecnologia, la ciutat arrossega una rica història, i és ideal per recórrer sense presses, descobrint amb tranquil.litat tot el que pot oferir. Grans edificis públics, palaus, museus i barris amb encant han sigut la tònica de la nostra escapada, complementada amb bars i restaurants de moda i acollidores cafeteries on gaudir del fika, el famós ritual social suec que consisteix a fer una pausa per fer el cafè… Com ens agrada!

estocolm-8
La ciutat destaca per les moltes cafeteries
estocolm-11
Sempre a punt per l’hora del fika
estocolm-21
Estocolm a la nit

Per això, aprofitem 4 dies per visitar-la i descobrir tot el possible. Optem per fer un intercanvi de casa (clica per llegir en que consisteix), per nosaltres una de les millors maneres per conèixer-la, i ens instal.lem al barri de Södermalm, al pis que ens ofereixen l’Egil i la Patcharaphorn, una jove parella sueca que al mateix temps s’instal·la a casa nostra per descobrir Barcelona.

estocolm-17
Intercanviem casa i ens trobem amb un regal de benvinguda
estocolm-5
Estem situats en una zona molt tranquil·la de Södermalm…
estocolm-1
…en un ambient ben agradable!
estocolm-2
Veines fent la xerrada

Estocolm és urbana, però alhora integra la natura d’una manera excepcional. Trobarem molts parcs, jardins i zones verdes, i a molt poca distància podem accedir a boscos, llacs i parcs nacionals. També destaca per la seva rica història, i caminar per Gamla Stan, el seu casc antic, és obligatori per conèixer millor la ciutat.

 

Com arribar. Des de / cap a l’aeroport

Tot i disposar de dos aeroports, la majoria de vols internacionals fan servir el principal, anomenat Aeroport Estocolm Arlanda, situat a uns 40 quilòmetres del centre de la ciutat. Les 4 opcions principals per desplaçar-se són:

 • Autobusos que enllacen l’aeroport i els principals punts cèntrics d’Estocolm. Els porta la companyia Flygbussarna. 119 SEK i 48 minuts
 • Tren ràpid, anomenat Arlanda Express. L’opció més ràpida. En 20 minuts fa el recorregut Aeroport – Estació Central (i a l’inversa). El preu depén  de diferents factors (compra anticipada, a la màquina, per internet, etc) la web diu que el bitllet senzill costa 280 SEK, però encara no entenem com a nosaltres ens va costar 175 SEK comprat a la mateixa estació 😦 
 • Tren de rodalies. Més lent que l’express (40 minuts), però també més econòmic. L’agafem per anar de l’aeroport al barri de Södermalm i ens costa 150 SEK (depèn de la parada on baixem).
 • Taxi. L’opció més cara (no disposem del preu), però ens deixarà a la mateixa porta del lloc desitjat.
estocolm-16
Arlanda Express
estocolm-18
A Suècia la moneda oficial és la corona sueca (SEK)

Transport públic per moure’s a la ciutat

Estocolm disposa d’una eficient i centralitzada xarxa de transport públic, i amb una única tarifa podem moure’ns en metro, autobus, tren o vaixell.

L’empresa SL s’encarrega del transport, oferint diferents alternatives depenent del que necessitem. Els bitllets senzills d’un sol ús costen entre 43 i 60 SEK (depenent si els comprem a la màquina o al conductor), també podem comprar bitllets de llarga durada (24 i 74 hores), però el més habitual és adquirir la SL Acces Card, una tarjeta on podem recarregar la quantitat que volguem, i d’aquesta manera els bitllets senzills disposen de descompte. Té un cost de 20 SEK (no reemborsables), i el millor és que la podem fer servir en parella, és a dir, no ens ha calgut una per persona, sinó que hem fet servir una única targeta per moure’ns els dos.

Per cert, una visita obligatòria és alguna de les increïble estacions de metro de la ciutat. Són autèntiques obres d’art…

estocolm-14
Fem servir la SL Acces Card per moure’ns per la ciutat
estocolm-69
L’espectacular decoració del metro. T-Centralen és una de les més maques

La ciutat i els seus barris

Estocolm, tot i la seva gran superfície distribuida en 14 illes, és fàcil de recòrrer i la divisió per barris ajuda a orientar-se. L’extensió de la ciutat és enorme (2 milions de persones a la seva àrea metropolitana), però la nostra visita es centra en els barris més cèntrics i turístics.

estocolm barris
Principals barris de la ciutat

Al nord del riu d’Estocolm hi ha el barri d’ Östermalm, un elegant barri residencial i potser la zona més “pija”, amb les seves galeries comercials, botigues i comerços de totes les marques escandinaves i europees més conegudes (sabies que la cadena H&M és sueca i que aquí trobarem més botigues que a cap altre lloc?). Aquí podem visitar el popular mercat Östermalm Saluhall.

estocolm-33
Mercat Östermalm Saluhall. Com ens agrada visitar-los!
estocolm-58
Botigues!!!

També trobem el barri de Norrmalm, amb carrers comercials, l’estació central i alguna de les places i mercats més populars, com Hötorget. Podrem passar per Kungsträdgården, un dels llocs on es concentren més residents i visitants per fer un descans davant l’enorme font.

estocolm-71
Fa bon temps, i Kungsträdgården és un punt de reunió

estocolm-63

 

Encara més al nord, hi ha l’extens barri de Vasastan, amb un ambient residencial i petites botigues i restaurants.

A l’altra banda del riu, al sud, en una altra illa trobem Södermalm, antic barri obrer i on ara s’ha instal.lat una escena animada, jove i amb una interessant oferta comercial, cultural i gastronòmica. Vaja, que és el lloc de moda a Estocolm, i on nosaltres decidim instal.lar-nos durant uns dies mentre descobrim la ciutat. Recomanem passejar per Monteliusvägen al capvespre.

estocolm-4
Molts joves s’apropen a Monteliusvägen per acomiadar el dia

estocolm-47

I encara més, al sud d’aquest barri trobem una de les zones més cool de la ciutat, el SOFO (South of Folkungagatan) un petit homenatge al SOHO londinenc o neoyorquí, definit com a hipster, té l’inici amb l’agrupament d’una comunitat d’artistes i dissenyadors que li donen un encant especial.

estocolm-6
Medborgarplatsen
estocolm-79
Passejant per Nytorget
estocolm-80
Restaurant de les populars Meatballs al SOFO

I al mig d’aquest grans barris, en una petita illeta, Gamla Stan, la ciutat medieval considerada l’origen de la creació d’Estocolm. Avui, eminentment turística, però conservant un encant especial i únic.

estocolm-57
Gamla Stan
estocolm-10
Kungliga Slottet. Palau Reial d’Estocolm
estocolm-9
A Gamla Stan trobarem moltes terrasses i restaurants

A l’oest hi ha el districte de Kungsholmen, on destaca l’Ajuntament. El passeig pel moll d’arbres de Norrmälarstrand ofereix vistes inigualables de Södermalm, l’altre ribera, i vaixells que naveguen pel llac. Destaca la gran zona verda de Rålambshovsparken.

estocolm-52
L’ajuntament d’Estocolm destaca per la seva torre
estocolm-54
A la famosa Blå Hallen (Sala Blava) de l’Ajuntament s’hi celebra cada any el sopar dels premis Nobel

I a l’est trobem el districte/illa de Djurgården, on hi ha alguns dels museus i atraccions més populars d’Estocolm. És la zona més verda de la ciutat, per les seves àmplies zones boscoses i d’espais oberts.

estocolm-83
Parcs a Djurgården
estocolm-81
Recorrent Djurgården
estocolm-82
En aquest districte trobarem alguns dels museus més populars, com el d’ ABBA

Hem gaudit d’Estocolm, convertint-se en una d’aquelles ciutats on ens agradaria instal·lar-nos una bona temporada per conèixer-la millor. De moment, al seguent article, ens atrevirem a suggerir els 20 llocs que trobem essencials si visitem per primera vegada aquesta ciutat escandinava…

Nota: Agraïments al nostre company Àlex Fazzio, gran coneixedor de Suècia, pels seus consells per visitar Estocolm.
Clica per veure altres articles de Suècia al blog:

icones ciutats suecia

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

6 respostes a “Descobrint Estocolm, Suècia

 1. Moltes gràcies per compartir el vostre viatge. Queda apuntat Estocolm a la la llista de “desitjos”.

  Salut,
  Mila

  1. Mila,
   Ens ha encantat Estocolm, així que ho recomanem moltíssim. I si la nostra informació ( i la que vindrà) et poden servir d’ajuda, estarem ben contents.

   Salut i molts viatges!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: