10 Consells per no avorrir a ningú quan mostrem les fotos de les vacances!!!

Hi ha un ritual que gairebé tothom segueix, pateix o provoca (que cadascú trii el millor verb per definir-ho) quan s’acaben les vacances. I és el de recopilar les fotos i/o vídeo dels nostres viatges i mostrar-les a amics o familiars.

Una tradició especial que, sovint pot crear més d’un badall si no seguim unes quantes regles. No hi ha cap fórmula matemàtica per garantir l’èxit, però sí uns senzills consells que ajudaran a fer el moment més amè i social.

collage fotos vacances
Seleccionant les fotos!!!

1. Reduir el número de fotografies

És esencial fer una tria de les fotos que poden ser més interessants, fent el cor valent i seleccionant les millors. No hi ha un número màgic, però si mostrem una mitjana de 5 segons cada foto, és fàcil calcular que per ensenyar 60 imatges necessitarem uns 5 minuts.

2. Fer una bona selecció

I què és una bona selecció? –“Si a nosaltres ens agraden la majoria!”  – direu. Doncs el millor és que totes siguin diferents entre si, i que no repetim temàtiques. No només hem de treure les fotos mogudes i desenfocades.  Segur que hem tingut la sort de capturar uns bonics capvespres, però no cal mostrar el mateix moment des de 10 angles diferents. Triarem una només per mostrar aquell moment que tant ens va agradar.

3. Fer selecció de la selecció

Encara podem reduir més la primera tria que hem fet, segur! Sovint el millor és perdre de vista  la selecció que hem fet de les imatges, i tornar unes horetes després amb un nou punt de vista al nostre cervell. El millor és quedar-se amb les que criden més l’atenció, les que guardem millor record, o les que mostren més bé l’escenari…

4. Ordenar-les adequadament

Sovint ensenyem les fotos en l’ordre cronològic que han sigut disparades, però a vegades és necessari donar-li un ordre propi a la mostra que oferirem. La raó? Pot ser que s’ajuntin vàries fotos que, tot i ser maques, siguin massa iguals i acabin saturant als “espectadors” si van massa seguides entre elles. Si a la tria final tenim vàries fotos de cels, animals, persones, paisatges… el millor és combinar-les, excepte quan volem crear una història argumental que potencii la mostra de fotos, cosa que ens porta al següent punt dels consells.

5. Crea un guió o història de les fotos

A vegades, per molt interessant que siguin les fotos, molta gent s’avorreix ràpid si les imatges no van acompanyades d’una bona explicació. És bona idea, un cop tenim la nostra selecció, fer-nos un passe només per nosaltres i guionitzar una mica l’explicació del viatge que hem fet.

Això no vol dir en absolut preparar-se un super-guió amb mil dades de cada lloc que hem trepitjat. Simplement ens ajudarà dir alguna dada curiosa/interessant, barrejada amb alguna anècdota que segur ens hem trobat. També ajuda moltíssim si anem combinant fotos més personals (selfies, etc), amb els millors punts de vista del lloc visitat.

6. Busca la millor manera d’ensenyar les fotos al teu públic

Les fotos d’un viatge, són els moments que hem capturat durant la nostra aventura, i tot i que mai podrem igualar el moment únic que hem viscut al trepitjar un lloc, hem d’oferir la millor manera de mostrar-ho.

Avui en dia hi ha mil maneres de fer-ho, i dependrà inclús del lloc on farem la reunió per ensenyar-les. Per exemple, si sabem que serem a un menjador amb una bona televisió, que disposa d’entrada USB, pot ser una bona manera copiar la selecció en un llapis de memòria per mostrar-les a la pantalla. Però sempre podem optar pels sistemes de tota la vida, ja sigui el típic àlbum de fotos enganxades, o els més recents foto-àlbums d’impressió.

fotos vacances tv
Avui en dia les Smart TV són una de les millors opcions per mostrar les fotos
fotos vacances fotolibro
Els fotollibres són una molt bona opció per guardar un bon record del viatge…
fotos vacances album
…és clar que els àlbums de tota la vida sempre són una bona elecció!

7. Una banda sonora musical pot ajudar moltíssim

Una bona cançó ajuda a gaudir de les imatges, així que a més de preparar la nostra selecció de fotos, podem fer el mateix amb algunes sintonies que acompanyaran les nostres explicacions. Si per exemple fem la mostra en una televisió moderna, la majoria disposen de senzills menus que s’encarreguen de fer una mena de pel·lícula amb les fotos, afegint inclús una música com a banda sonora. Si ho fem en àlbums, podem posar el reproductor de CD’s durant la reunió. Això sí, no cal que sigui en un volum altíssim, simplement com a música de fons…

8. El tamany sí importa

I és que no és el mateix ensenyar les fotos a la pantalla d’un telèfon mòbil, que a una tele de 45 polzades o a un album tamany DIN-A3. Primer perquè la imatge guanyarà en espectacularitat amb la mida més gran, i segon perquè resulta frustrant fer-ho per a força persones en un dispositiu petit.

9. Estar atents a les reaccions del nostre públic

Nosaltres ja coneixem les fotos pròpies, així que no cal tenir la vista fixa en el lloc que reproduïm les imatges. El millor és veure les cares de la gent que se les mira, per intuir si comencen a estar avorrits, si els interessa alguna en concret i si val la pena donar alguna explicació extra, etc. Així sabrem si hem d’anar més ràpid a mostrar algunes, o afluixar el ritme per donar més temps a gaudir-les.

10. El millor és ser breu i deixar un bon sabor de boca

No patiu per ser extremadament breus. No hi ha res més soporífer, que veure com la gent s’avorreix i saber que encara no hem arribat ni a una tercera part del total d’imatges que volem mostrar. Si som concissos i hem fet una bona selecció, la gent es quedarà amb un bon regust, i recordarà l’estona com un bon moment de reunió per explicar les vacances. Així, la propera vegada tindran una bona predisposició a veure més records del nostre viatge.

COM EDITAR UN VÍDEO DE LES VACANCES?

I què passa amb el vídeo? Doncs que gairebé tots aquests consells que hem donat també serveixen si el que volem mostrar és un vídeo de les nostres vacances en moviment.

Per molt llarga que hagi sigut una ruta, sempre seguim una regla: triem una cançó que sigui especial per nosaltres, o que creiem que s’avindrà bé amb el tipus d’imatges que hem gravat, i aquesta serà la durada màxima del vídeo. És a dir, entre 2 i 4 minuts ens sembla la millor durada per mostrar un viatge. Proveu-ho! Que algú comenti: -“ja està?!?!” – és la millor manera de saber que el vídeo ha agradat.

Aquí teniu alguns exemples dels nostres vídeos, on sempre hem tractat de ser breus per mostrar com ens ho hem passat durant un viatge:

 


Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

2 respostes a “10 Consells per no avorrir a ningú quan mostrem les fotos de les vacances!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: