Visitar el barri històric de Tallinn (Estònia), és transportar-se al passat. El seu casc antic, anomenat Vanalinn (ciutat vella) conserva les característiques que ens venen al cap si pensem en una ciutadella medieval.
Un munt de carrerons de llambordes, cases de comerciants, monuments arquitectònics, esglèsies, torres, teulades de dues aigües taronges… i per rematar-ho, una muralla que envolta bona part del casc històric! Dividida entre les anomenades Ciutat Baixa i Ciutat Alta, i construïda entre els segles XIII i XVI, ha estat molt ben conservada fins a l’actualitat, i no és d’estranyar que la Unesco la declarés Patrimoni de la Humanitat.
El nucli indiscutible de la ciutat és Raekoja Plats (Plaça de l’Ajuntament). Aquest lloc, on històricament es feia el mercat i era lloc de reunions (i alguna que altra execució), ara és el cor social i turístic, ple de turistes a totes hores, que omplen els seus restaurants i terrasses. La dimensió de la Plaça, el seu ajuntament gòtic , amb la famosa veleta del Vell Tomàs (Vana Toomas) coronant-lo i les cases medievals creen una visió maquíssima.




I un dels millors llocs on gaudir-la, es pujant a la Torre de l’Ajuntament (entrada 3€). 115 estrets i amples graons ens conduiran al mirador de la torre, a 35 metres d’alçada, on trobarem la gran campana que servia per alarmar dels atacs enemics i els finestrals que ens mostraran les millors vistes de la plaça.
I agafant com a punt central la Plaça de l’Ajuntament, després el millor és perdre’s pels carrerons principals i secundaris del voltant, els que condueixen a patis (privats o públics) molt ben conservats, a cafeteries on seure i prendre una xocolata, a botigues de souvenirs, a restaurants… Per cert, recomanem el Restaurant Ribe, un lloc magnífic on dinar. Ah! En una cantonada de Raekoja Plats trobarem la que diuen és la farmacia més antiga d’Europa, i que encara segueix oberta.



Un dels carrers més populars és Katariina käik (Passatge de Santa Caterina), on encara avui dia trobem els antics tallers d’artesania, on s’utilitzen mètodes tradicionals per confeccionar teixits, ceràmiques, joies…



Meistrite Hoov (Pati dels Artesans) és un tranquil pati, amb un agradable café, llar dels mestres artesans de la ciutat vella i on els visitants poden comprar objectes d’artesania i joieria.




Un dels símbols més importants de la ciutat Vella de Tallinn és l’Església de St. Olav, visible des de molts llocs. No obstant, al segle XVI va ser l’edifici més alt d’Europa, i bé que d’aixó s’aprofitaven les tempestes, ja que 3 vegades va patir incendis importants a causa dels llamps…


Les muralles medievals que envolten la Ciutat Vella també estan molt ben conservades, i algunes torres són obertes al públic. Al carrer Suur-Kloostri trobarem l’accés obert que ens permetrà pasejar des de la Torre Nunna fins les anomenades Sauna i Kuldjala.
Una bona manera d’observar la Ciutat Baixa és caminar fins a l’anomenada Ciutat Alta (situada dalt el turó de Toompea. La millor forma d’arribar és per uns carrers de curiosos noms: Pikk Jalg (cama llarga) i Lühike Jalg (cama curta). Allà trobem el Castell de Toompea i alguns miradors panoràmics. Segurament el més maco és el de Patkuli, situat en una de les parts més antigues de Tallinn.





A Toompea també trobarem l’edifici del Parlament i la Catedral d’Alexandre Nevsky, la principal església ortodoxa d’Estònia. Construida el 1900, quan el país formava part de l’imperi rus tsarista, l’edifici està ricament decorat i les seves cúpules en forma de ceba són ben visibles des de molts punts de la ciutat.


Nosaltres visitem Tallinn mentre som de ruta per Finlàndia, i és una de les escapades més recomanables si som de visita a Helsinki. Està a només 80 quilòmetres de la capital finlandesa, i diversos ferris fan un recorregut diari entre les ciutats en menys de 2 hores. Si sou de visita a Tallinn també podeu fer-ho a l’inversa.

Un dels carrers més populars de la Ciutat Vella és Viru, un dels més comercials. Si el travessem arribarem a Viruvärav, una de les portes principals, que ens comunicarà amb la part moderna de la ciutat. Semblarà que ens hem transportat en el temps, ja que passarem de trobar-nos en plena època medieval a una ciutat ben moderna.




Tranvies recorrent els carrers, parcs i centres comercials… Amb més de 400.000 habitants, i després de la seva independència de Rússia el 1991, Tallinn és una ciutat amb un dels indexs de creixement econòmic més alts d’Europa, que ha fet una gran aposta per les noves tecnologies i el turisme.