TopTen ruta pel sud de Finlàndia

Visitar Finlàndia a l’estiu, és un dels millors plans per escapar de la calor del nostre país. Els països nòrdics també viuen la seva etapa de calor, però és clar, res comparable a la nostra. Durant 10 dies visitem llocs fantàstics, combinant ciutats, especialment la seva capital, Helsinki; i llocs de natura per descobrir boscos, senders i llacs. Un pla fantàstic, oi?

No cal dir, que el país és enorme (el 6è més gran de la Unió Europea), i que necessitaríem molts més dies per conèixe’l millor. Però aquest tastet pel sud i zona central és suficient per fer-nos una idea del que Finlàndia ens pot oferir, i per constatar que els seus habitants són amables, cultes, i molt bona gent. Ah! I també per constatar que tard o d’hora repetirem visita. El nord en època hivernal deu ser brutal!

finlandia helsinki allas noria 1
Enganxem uns dies d’estiu boníssims! Prenent el sol als peus de la gran Finnair Skywheel
finlandia helsinki catedral uspenski
Bronzejant-se als jardins de la Catedral d’Uspenski
finlandia helsinki nosaltres catedral nit
Descansant a la gran Plaça del Senat, davant la Catedral

El país té fronteres amb Suècia, Rússia i Noruega, i bona part són les costes que envolten el Mar Bàltic. Perquè l’aigua és part esencial pels seus habitants. Pregunteu-los per les seves vacances ideals, i us respondran que una cabana al costat d’un llac…

A Finlàndia se la coneix com el país dels mil llacs, i es queden curts! De fet, n’hi ha més de 188.000, i a la part central del país trobarem més aigua que terra. Per això, la navegació, la pesca i els esports aqüàtics són tan importants pels finlandesos.

finlandia helsinki-8
Finlàndia, la terra dels 30.000 llacs??? Ni ells saben quants en tenen…
finlandia-11
Aquí tothom surt a navegar. En grans iots…
finlandia-35
…o petites canoes.

banner top ten ok

Aquest és el nostre Top Ten del que més ens ha agradat d’aquesta ruta. No té un ordre concret, i clar, segur que ens deixem molts llocs, però simplement ens serveix per resumir la ruta:

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

Excursió vaixell Costa Granit Rosa, Ploumanac'h. Bretanya

banner mapa ruta

 

banner quadern viatge

Però anem pas a pas. Viatgem del 25 de juliol al 3 d’agost i ens allotgem a Helsinki, en concret al barri d’Arabia, gràcies a l’intercanvi de casa (clica per saber més d’aquesta manera de viatjar). La Kirta, en Ville i els seus 2 fills petits s’instal·len a casa nostra mentre nosaltres ho fem a la seva. No estem al centre de la ciutat, però l’eficient transport públic de la ciutat ens acosta sense problemes a tots els racons que volem. Això també ens serveix per conèixer una mica millor com viuen realment els seus habitants. En propers posts explicarem amb més detall, racons i el més esencial de Helsinki.

finlandia-1
Disfrutant del pis intercanviat a Helsinki

També lloguem un cotxe, que ens serveix per visitar ciutats a l’oest de la capital (com Turku, Naantali…), a l’est (Porvoo) i cap al nord (Savonlinna i la Regió dels Mil Llacs). En concret, visitem el Parc Natural de Linnansaari, ple de petites illes, que es poden visitar en barques i que permerten desembarcar per fer agradables excursions, passejades i tot el senderisme que volguem.

finlandia-39
El cotxe ens ajuda a conèixer més punts del país
finlandia-25
Navegant pels llacs
finlandia-26
Fent excursions per la natura finlandesa

Sense oblidar-nos de tota una religió a Finlàndia: les saunes. N’hi ha a tot arreu, però res és més relaxant que suar a una sauna dins d’una apartada cabana de fusta davant un llac… S’estima que hi ha prop de 3 milions de saunes a Finlàndia. De fet, la paraula “sauna” prové d’aquest país.

finlandia-30
Saunes en cabanes al bosc…
finlandia-68
…o saunes de ciutat. Relax!
finlandia-82
La sauna es combina amb sortides a l’exterior i aprofiten per banyar-se al llac…

Però no ens desviem del tema. Per visitar el Parc Natural de Linnansaari ens allotgem a l’hotel Järvisydän, envoltat de natura. A més de les diferents habitacions, disposa de cabanes davant el llac, on poder relaxar-se, prendre un bany, una sauna, o sortir a navegar, ja sigui en vaixell propi o llogat. Toma ya! Aquí veiem molts clients russos, que visiten aquesta zona per la seva proximitat amb la frontera del seu país.

finlandia cris hotel jarvisydan
Habitació de l’hotel al Parc Natural de Linnansaari
finlandia-24
Molta gent arriba fins aquí en el seu vaixell

Una altra de les poblacions visitades és Turku. La ciutat pren com a eix de vida l’artèria fluvial i riu principal, l’Aura. A l’estiu, especialment, la rivera cobra vida i la gent es reuneix al seu voltant. Molts (i boníssimis) restaurants per triar on menjar, beure i/o simplement escoltar música. Alguns vaixells acullen festes on ballar i prendre una copa.

finlandia-49
Ambient a Turku

Ah! I estem de sort, ja que en aquestes dates se celebra a Turku una de les populars Finnhorse Royal Races, unes curses de cavalls molt seguides al país. I és clar! ens apropem a veure-les.

finlandia-40
Seguint les curses de cavalls

Naantali és una altra població estiuenca que visitem. Té un bonic port on passejar amb un gelat a la mà al capvespre, per decidir on parar a sopar. I si viatgeu amb nens, atenció, aquest lloc és ben especial. Aquí es troba Moomin World, un petit parc dedicat íntegrament a uns famosos personatges infantils finlandesos. Faran les delícies dels petits!

finlandia-41
Port de Naantali
finlandia-42
Molts restaurants i bars
finlandia-44
Un lloc perfecte per grans i petits
finlandia naantali moomin-1
A Moomin World els petits s’ho passen molt bé!

També visitem Porvoo, que és la segona ciutat més antiga de Finlàndia, i per això respira tanta història. Les seves cases vermelles de fusta, davant el riu, són la imatge més coneguda. La visita del seu casc històric és imprescindible.

finlandia porvoo
Porvoo i les famoses cases vermelles
finlandia porvoo esglesia
Església de Porvoo
finlandia porvoo carrers
Centre històric de Porvoo

Savonlinna és una fantàstica ciutat que també visitem, al cor de la Regió dels enormes Llacs de Saimaa, amb una gran oferta cultural, i molt coneguda pel seu Festival d`Òpera al castell d’Olavinlinna.

finlandia-32
Centre de Savonlinna
finlandia-33
Castell d’Olavinlinna

I com a extra point (com ens agrada alguna petita sorpresa en qualsevol viatge o escapada!), decidim agafar un ferri i visitar la veïna ciutat de Tallinn, situada a Estònia. En menys de 2 hores, diferents companyies navieres travessen el Golf de Finlàndia i permeten visitar ciutats com Tallinn. El seu centre històric medieval és un dels més ben conservats de tota Europa. Val molt la pena!!! I com a consell, si comprem els bitllets a la web dels operadors de ferri, ens sortirà una mica més barat.

estonia tallin port-1
Els ferris comuniquen Helsinki amb Tallinn en menys de 2 hores
tallinn nosaltres 01
Descobrint la ciutat de Tallinn

banner gastronomia cat

No ens enganyem. Segurament la gastronomia de Finlàndia no és el seu fort, tant per la falta de varietat culinària, com pels preus dels seus restaurants. Trepitjar qualsevol “Ravintola” (restaurant en finlandès) d’aquest país és molt car, i els de nivell ens buidaran la cartera ràpidament.

Per sort, moltes cafeteries ofereixen menjar light, com sopes, sandwitxos i amanides, a preus més “normals”.

Tot i així, conèixer la gastronomia d’un país és part important per a nosaltres, així que no marxem sense visitar algun local gastronòmic amb cara i ulls. Basen molt la seva cuina amb el fresquíssim peix del que disposen, però també tenen bones carns i verdures. Tastem la carn de “alce” (aquest enorme mamífer mig cavall-mig vaca 🙂 )

finlandia gastronomia
Diferents plats de la gastronomia finlandesa
finlandia-48
Tastem tot el que podem!
finlandia helsinki loyly restaurant
Restaurant de Helsinki ple de gent
finlandia porvoo beispiel restaurant
Amanides, pasta i peix… Els plats estrella
finlandia helsinki resturant
Amb la calor, molts bars i restaurants obren les terrasses

Són grans consumidors de cervesa i vi, tot i tenir uns preus extremadament cars per a nosaltres. Una cervesa costa una mitjana de 6-10€ i una simple copa de vi no baixarà dels 7€.

La collita de fruits vermells és gairebé un esport nacional. A la temporada d’estiu i tardor els veurem a tots els mercats. I si fem qualsevol caminada pel bosc, en podrem collir nosaltres mateixos! A més, els trobarem en un munt de plats, postres, melmelades, sucs…

finlandia-62
No volem ser menys, i també recollim fruits vermells al bosc

A Finlàndia tenen fins i tot el dia del Restaurant. Quatre vegades a l’any (febrer, maig, agost, novembre) i durant 24 hores, qualsevol pot muntar on vulgui un restaurant. Moltes persones treuen el cuiner que porten dins i ofereixen els seus millors plats a tothom qui vulgui a casa seva.

¡Hyvää ruokahalua! (bon profit!)

banner compres cat

Finlàndia és un país de disseny. Aquí podreu trobar museus i botigues relacionats amb el disseny de qualsevol cosa, especialment parament per la llar. La decoració, els mobles, complements per la casa, els teixits… aquí adquireixen una importància enorme. Per això és un lloc on trobar coses diferents per emportar a casa.

Icones del disseny finlandès com Marimekko, Iittala, Artek o Kauniste tenen botigues per moltes ciutats del país.

finlandia-53
Al barri del disseny a Helsinki, trobem moltes botigues de complements per la llar
finlandia helsinki cris kauniste shop
No podem resistir-nos a comprar diferents teles a Kauniste
finlandia-38
Arabiakeskus és un dels museus del disseny de la ciutat, a més de botigues i una universitat

banner transport cat

DESPLAÇAMENT AEROPORT – HELSINKI

La comunicació entre l’aeroport i la capital és molt bona (ai! quina enveja). Bàsicament trobarem 3 tipus de transport per arribar-marxar de la capitat:

  • TAXI. Sense dubte el més còmode, però també el més car (45-50€). El trajecte fins al centre acostuma a durar uns 30 minuts.
  • FINNAIR CITY BUS. Aquests autocars amb wifi comuniquen l’aeroport i el centre cada 20-30 minuts (depenent de l’hora del dia). Surten de Centre Eliel Square (molt a prop de l’estació Central) i només fan una parada a l’Hesperia Park. El trajecte és d’uns 30 minuts (depenent del trànsit) i el preu, si comprem els bitllets online, és de 6’20€ -un viatge- o 11’40€ -anada i tornada-. També els podem comprar al mateix bus per 10 cèntims més.
  • TREN. Per nosaltres la millor opció. Des del juliol del 2015 s’ha inaugurat una nova línia ferroviària circular (Ring Rail Line) que comunica la ciutat i l’aeroport. Cada 10 minuts surt un tren des de l’Estació Central de Helsinki. Podem triar entre la línia de l’est (P-train) o l’oest (I-train), però la primera és una miqueta més curta, i en 28 minuts serem a l’aeroport. El preu del trajecte és 5’50€ i els trens són super nous.
finlandia-73
El tren de la Ring Rail Line

TRANSPORT PÚBLIC A HELSINKI

Per desplaçar-se per Helsinki, existeix una moderna i eficient xarxa de transport públic. Disposen de busos, tranvies i metro. La tarifa és unificada, i funciona per zones o regions i amb els 3 tipus de transports abans mencionats. Amb la zona mínima (Regional ticket) en tindrem prou per arribar als punts més importants de la ciutat.

El bitllet senzill val 3’20€, però és més barat si el treiem abans a les màquines dispensadores ubicades a les principals parades del centre, estacions de metro o kioskos (2’70€). Existeix una tarifa diària pels turistes (Day Tickets) que podem triar per dies (d’un a set dies), i surt molt més econòmica, ja que ens permetrà fer servir tots els trasnports que volguem durant les jornades que hem triat. Per 1 dia val 8€, 2 dies 12€, 3 dies 16€, etc.

Als busos, tranvies i metro, existeixen unes màquines validadores, però només funciona si fem servir la targeta Travel Card. Normalment els nostres bitllets seran de paper, i els hem de portar a sobre i mostrar al conductor i/o revisor si ens ho demanen. A la pràctica, ningú els demana, així que només cal portar-ho a sobre i farem servir-lo sense necessitat de mostrar-ho.

finlandia-6
El tramvia és un dels transports més utilitzats a Helsinki
finlandia-50
El centre està molt ben comunicat
finlandia-55
Es fa servir moltíssim la bicicleta per desplaçar-se

LLOGUER DE COTXES

A la ciutat existeixen moltes i diferents empreses de lloguer de vehicles. Nosaltres fem servir la companyia Hertz i no tenim cap problema amb ells.

banner consells

  • Fan servir la mateixa potència elèctrica que nosaltres, i el tipus d’endolls són els mateixos. No necessitarem cap tipus d’adaptador.
  • Finlàndia pertany a la Comunitat Econòmica Europea, i per tant la seva moneda és l’euro. Ideal per no tenir mal de caps amb el canvi de moneda. Això sí, la vida allà és molt més cara que aquí. Els preus piquen.
  • Els finlandesos valoren moltíssim la natura, i trobarem molts espais verds on passejar, caminar o fer esport. Si fa bon temps, és un lloc ideal on portar-nos algun picnic comprat prèviament i menjar gaudint del sol.
  • Parlant de calor, no us estranyeu al veure tots els parcs i jardins plens de gent descansant i prenent el sol. Quan arriba el bon temps, i com a bons nòrdics, es tornen bojos i es passen el màxim d’hores a l’exterior.
  • Molts mercats ofereixen la seva versió estiuenca, omplint les places de paradetes de tot tipus. Aprofiteu i tasteu les moltes varietats de fruits vermells que tenen en aquesta època. Són grans consumidors de móres, aranyons, gerds, maduixes…
  • Els finlandesos tenen una gran infrastructura de telecomunicacions. No oblidem que Nokia és una companyia d’allà. Fan servir el mòbil per tot, i es pot pagar amb targeta qualsevol quantitat de diners, per petita que sigui. La companyia DNA ofereix tarifes de mòbil de prepagament, ideals per si volem tenir internet i trucades durant la nostra estada al país. Nosaltres contractem una tarifa d’uns 10€ per 10 dies, amb connexió internet il.limitada.
  • Atenció al circular per les carreteres del país. Tenen molts radars instal·lats i/o patrulles de policies vigilant. És molt fàcil despistar-se i ser caçats!
  • Algunes carreteres ens van sorprendre al disposar de 2 carrils (un en cada sentit) però molt més amplis que els nostres. L’avançament llavors és molt més segur, ja que inclús venint un cotxe de cara et permet avançar amb prou espai.
  • La benzina també és més cara que a casa nostra, i fan servir poquíssims cotxes diesel.
finlandia-70
Plaça del Mercat a Helsinki
finlandia-58
Potser sonar estrany, però Helsinki disposa de diferents platges repartides per la ciutat
finlandia-51
Hietalahti Market Square

 

banner curiositats cat

  • Més de 2 terços de la població mundial que experimenta el sol de mitjanit viu a Finlàndia. A Lapònia, el sol pot mantenir-se a l’horitzó més de 70 dies consecutius.
  • Hi ha prop de 3 milions de saunes al país. Tenint en compte que són poc més de 5 milions d’habitants, això equival a una mitjana d’una sauna per casa… Però si fins i tot n’hi ha al Parlament finlandès!!!
  • Més del 70% de Finlàndia està ocupat per boscos. Més que qualsevol altre país d’Europa!
  • El contacte amb la natura és tan extrem, que existeix un terme finlandès per definir-lo: “Jakamiehen Oikeus” (el dret de cada home). Significa que tothom té dret a caminar lliurement per la natura.
  • Un país molt cafeter… Els finlandesos són els màxims consumidors de cafè al món. Més de 10 Kg per persona a l’any.
  • A les benzineres, els finlandesos, quan acaben de repostar, mouen el cotxe del surtidor abans de pagar. Tot el contrari que nosaltres, que no el movem fins haver-ho fet.
  • A Finlàndia viu una de les foques més estranyes del món, la foca anellada de Saimaa.
  • La temporada d’esquí pot durar fins a 6 mesos.
  • Els finlandesos consideren com a patrimoni propi la figura de Santa Claus, i el poble de Rvaniemi, a Lapònia, és la seva ciutat.
  • Helsinki té una de les aigües potables més bones i netes del món, i la ciutat de Kilpisjärvi, a Lapònia, presumeix de tenir l’aire més net d’Europa.
  • El país té una baixa tassa de criminalitat, i és un dels més segurs del món.
  • Sabíeu que el joc dels Angry Birds és un invent finlandès? El país produeix un munt de jocs per telefonia mòbil.
  • Finlàndia té un munt de bandes de heavy metal. És el país europeu amb més grups heavys per càpita. Oh yeah!
  • T’agraden els festivals i concursos estrambòtics? Doncs a Finlàndia en trobaràs uns quants… Des del campionat del món de llençament de telèfons mòbils passant per les curses carregant la dona a sobre o el concurs anual d’ Air Guitar Playing (fer veure que toques la guitarra sense fer-ho físicament). Són ben estranys, oi?
  • Des de 1938 l’estat finlandès proporciona a totes les dones embarassades un pack amb roba, llençols, bolquers, joguines i un petit matalàs per rebre al nadó.
  • El finlandès és un dels idiomes més difícils del món. Degut a la forma en que es construeixen les paraules, poden no tenir límit de longitud.
finlandia helsinki cris loyly
Imitant als finlandesos en tot!! Si s’ha de descansar i prendre el sol, es fa!!
finlandia helsinki esplanade park sol
Amb la calor, s’omplen parcs i jardins
finlandia-45
Però si fins i tot les perruqueries surten al carrer!!

 

I si voleu molta més informació sobre aquest país tan espectacular, us recomanem la web oficial de Turisme de Finlàndia. És una de les millors webs que hem vist, amb un munt de dades, rutes, i consells:

http://www.visitfinland.com/es/

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

2 respostes a “TopTen ruta pel sud de Finlàndia

    1. Moltíssimes gràcies pel comentari!!!
      Realment Finlàndia ens va sorprendre molt gratament, oferint-nos un munt de possibilitats durant la nostra ruta.
      El país ofereix una combinació ciutat/natura molt xula.
      Hem intentat resumir en aquest post el que ens ha semblat tot, i de pas, oferir detalls de la ruta a tots els viatgers.

      😄😄😄

Deixa un comentari