Si parlem de Palamós (Costa Brava) i de gastronomia per força hem de parlar de la gamba (Aristeus antennatus), la gamba de Palamós. I és que aquest crustaci s’ha convertit en un dels plats més típics de la zona, i fins i tot en un reclam dels restaurants del poble.
Menjar-les segurament és el principal atractiu, però podem gaudir d’altres activitats relacionades. Com per exemple veure l’arribada dels pescadors al port, i observar com les netegen, les classifiquen i les transporten cap a la llotja.
Cada dia (excepte dissabtes i diumenges), apropar-se al port de Palamós entre les 16h i les 18h de la tarda és una bona experiència. Els vaixells arriben i les gambes, i moltes classes de peixos, són descarregats i portats a la llotja. Allà comença la subhasta i la distribució del peix, i fins i tot podem comprar a les peixateries que es trobem a l’interior de l’edifici. Peix acabat de pescar!
Si no volem cuinar nosaltres, no és cap problema; una associació de restaurants de la zona, organitza des de fa anys el Menú de la Gamba (aquesta temporada 2018, del 4 de maig al 15 de juliol). Es tracta d’un menú per dinar i un altre per sopar que ofereixen alguns restaurants de Palamós, Calonge, Sant Antoni i Vall-Llobrega.
I fins i tot tenim l’opció de comprar gambes via on-line. A través de la web www.gambadepalamos.com es poden fer comandes i rebre-les a casa. Què moderns!!!
També és possible visitar la subhasta del peix en les visites organitzades que es fan. De dilluns a divendres durant els mesos d’estiu (els divendres fora de temporada estival), un guia ens explica els elements més rellevants del món pesquer: la subhasta i les espècies subhastades, les embarcacions que les capturen, els caladors on treballen els pescadors i com s’organitzen entorn a la confraria.

Ah! I un bon lloc on conèixer el món del mar, és el Museu de la Pesca. Fins i tot es poden visitar autèntiques embarcacions de pesca situades al moll. Es fan un munt d’activitats per les escoles i els alumnes que venen a aprendre coses del mar.
Més informació (any 2018):
Per veure els restaurants on fan el Menú de la Gamba podeu visitar la web www.elplatblau.cat
Menú migdia – Preu 39 €
- Torrades amb tomata i anxoves de Palamós
- Gamba mitjana fresca de Palamós (200 gr.)
- Fideus rossejats amb allioli
- Postres
- Vi Sumarroca
- Cafè
Menú sopar – Preu 24 €
- Torradetes i anxoves de Palamós
- Gambeta fresca de Palamós
- Postres
- Copa de cava o vi Sumarroca
Horari peixateries Llotja
Hivern: 16.15 – 20 h
Estiu: 16.15 – 21h
Visita subhasta del peix
De dilluns a divendres (estiu)
Punt de trobada: Espai del Peix. Palamós | Moll Pesquer, s/n
Preu: 1,5€
Museu de la Pesca. Web www.museudelapesca.org
- ESTIU (15 de juny al 15 de setembre) cada dia, de 10.00 a 21.00h
- HIVERN (16 de setembre al 14 de juny).
- Dimarts a dissabte de 10.00 a 13.30 h i de 15.00 a 19.00 h
- Diumenges i festius de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h
- Dilluns tancat.
- PREUS DE L’ENTRADA: 5 €
Bon reportatge amb interessant informació, m’heu fet venir gana i una mica d’enveja amb les gambetes i calamarcets que us heu cruspit.
Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi. Som uns enamorats de Palamós i ja fa temps que volíem penjar al nostre blog alguna cosa relacionada amb el port i la pesca. I res millor que les gambes!!
Només hem pogut fer un petit tastet del teu blog, però fa molt bona pinta.
Salut i bona viatges!!!!
Manel i Cristina
Avui la vostra entrada m’és molt familiar. D’entrada, perquè la meva família viu a Palamós. Segon, perquè vaig tenir un nòvio pescador durant un temps i, és clar, vaig poder anar a pescar més d’un cop amb la barca, la Nuevo Siboney. I de l’altra, perquè el meu pare és un dels coresponsables del Museu de la Pesca. Vaja, una entrada molt familiar, com us dic! Bones fotos, parella! Petons
Sabíem que aquesta entrada et seria familiar, Marina. Ja ens havies dit que tens molta relació amb Palamós, però no coneixíem aquest vincle entre el teu pare i el museu. Quina gràcia!!!!
Més que la gamba ens encanta l’ambient pesquer de les tardes que no hi ha encara molta gent. És genial voltar i veure als pescadors tornant a port.
Gràcies de nou pel teu comentari!!!
Manjares de Catalunya.
Nada como acudir al mercado de un pueblo como Palamós para disfrutar del ambiente y del pescado y marisco. Que envidia….
Buen post y fotos
Saludos
Mucas gracias Gildo por tu comentario.
Nada mejor que comprar pescado fresco recien llegado del mar, y cocinar un buen plato. Aunque tampoco está nada mal visitar alguno de los restaurantes de la zona y dejarte aconsejar por su cocina.
Sea como sea, disfrutar del ambiente de un pueblo pesquero es genial!!
Un abrazo!!
mmmmmm….. la millor gamba del mon !!!
Hem de tornar a Palamos, ja que fa molt de temps que no l’hem visitada. Fa uns anys passàvem molts caps de setmana a Montras en un camping nudista, amb els nanos… i anàvem a Cala estreta i a la platja d’en Castell. Quins records!!!
….. i quines ganes de menjar gambes de Palamós !!!!!
Gràcies per el magnific apunt.
Jajaja. Quins records, eh Miquel???
Nosaltres intentem gaudir sempre que podem visitant Palamós, i allà hem trobat un bon racó per desconnectar.
Doncs algun dia podríem fer una trobada allà per menjar unes gambetes i una mica de peix fresc, oi? Aviam si podem coincidir i buscar una data… Seria perfecte gaudir d’un dia de platja i bona companyia. Ja sabeu que els nostres horaris són força estranys, però segur que tard o d’hora podríem coincidir.
Una abraçada i moltes gràcies pel comentari
Bon reportatge de la millor gamba del mon!!!
Moltes felicitats pel bloc.
un petit detall: les barques de Palamós, surten a pescar tots els dies menys dissabte i diumenge. Una petita aquivocació que de ben segur arreglareu per no crear confusió a ningú.
Benvingut/da al nostre blog. Doncs ja està arreglat l’errada del post. Vam demanar els dies de sortida a l’oficina d’informació, però segurament no vam apuntar-ho correctament.
Moltíssimes gràcies per la correcció i per la teva visita.
Aquest petit homenatge a la gamba de Palamós ja feia temps que el volíem escriure, perquè res millor que la cuina per conèixer un lloc…
Salut.
Que bones les gambes de Palamós! Bé, de fet, que bo el peix!! A Argentina, on hi estic vivint des de fa 3 anys, és moooolt complicat menjar-te un bon peix i a sobre és caríssim!
Ja he vist que heu estat de viatge per Argentina, quan tingueu ganes de descobrir-ne els encants menys coneguts turísticament, estic encantada de fer-vos “una guia”.
Petons
Ares
Fuet-i-Mate
Ah! I és un plaer per nosaltres Ares, haver descobert el teu blog. Des d’avui tens uns nous seguidors!! Recordem el viatge a Argentina d’una manera molt especial. Ens ho vam passar molt bé. La llàstima és que en aquella època no teníem càmera de fotos digital, i tot i fer moltes, ens fa molta mandra digitalitzar les moltíssimes que vam fer, i poder escriure més articles. La solució serà tornar algun dia, i amb guies com tu, segur que descobriríem un munt de noves sensacions.
Gràcies pel comentari de les gambes (que són boníssimes) i una abraçada ben gran!!!
Hola … m’han donat el premi DARDOS i ara us el done jo a vosaltres. Si l’accepteu i en voleu saber més cliqueu l’enllaç http://racoviatgermarilo.blogspot.com.es/2013/06/premi-dardos-2013-al-raco-viatger-de.html