Març és el mes d’un dels espectacles de la natura més impressionants a casa nostra: la floració dels arbres fruiters! I diem espectacle, perquè la visió dels camps amb milers de presseguers florits, crea una catifa de color rosat única i increïble!




Segurament tothom ha sentit a parlar del Sakura, la floració dels cirerers al Japó; o la del Valle del Jerte, a Extremadura, o dels camps de lavanda a la Provença francesa… doncs a Catalunya els camps repartits per la comarca del Segrià són tota una bellesa quan arriba el bon temps.
La població d’Aitona és potser l’emplaçament més popular, i des de fa uns anys, ha sabut acollir el turisme que aposta per aquest tipus de visites. Amb la fruita dolça com a reclam turístic, aquest municipi ha creat el projecte “Fruiturisme”, que impulsa la dinamització econòmica del Baix Segre.
I com? Doncs oferint activitats relacionades amb la fruita i que posin en valor el patrimoni, paisatge i cultura d’Aitona. La col·laboració entre els habitants del municipi i les cooperatives i empreses fruiteres ha sigut clau.
Març és el mes amb més possibilitats on floreixen els arbres fruiters, però la duresa de l’hivern, les gelades o el sobtat increment de temperatures fan complicat establir unes dates exactes




La floració als camps repartits per la comarca del Segrià són tota una bellesa quan arriba el bon temps.
Com podem gaudir d’aquest espectacle de la natura? Doncs bàsicament de 3 formes:
- Pel nostre compte, desplaçant-nos lliurement entre camps.
- A través de visites guiades que organitza Fruiturisme.
- Combinant les dues anteriors, una part guiada i una altra sols.
És impossible saber amb exactitud les dates concretes del moment àlgid de la floració, que és quan les flors, de tons rosats, creen una inmensa catifa lilosa durant 15 ó 20 dies. Ja sabem que, climàticament, el nostre món és cada vegada més boig, i els canvis de temperatura fan que les estacions de l’any siguin menys marcades i coherents. Març és el mes amb més possibilitats on floreixen els arbres fruiters, però la duresa de l’hivern, les gelades o el sobtat increment de temperatures fan complicat establir unes dates exactes. El millor és consultar la pàgina web de Fruiturisme, o seguir a les xarxes socials les notícies sobre la floració.



Què veurem si visitem la zona?
Camps i més camps, molts amb arbres fruiters amb diverses varietats de fruita dolça: préssecs, nectarines, paraguayos, platerines… La floració no és igual a tot arreu, i cada varietat té un tipus de flor diferent, així que anirem veient diferents graus de tonalitats, i depenent de la quantitat d’arbres els colors i sensacions varien a cada pas que fem. També és important remarcar que amb la distància, la sensació d’explosió de colors és més gran, ja que veurem el conjunt del cultiu, mentres que si ens apropem a peu de fruiter, ens adonarem de la distància de plantació dels arbres i l’efecte colorista és menor.
Diferències entre visita guiada i passejada per lliure.
Bàsicament, la diferència són les zones de cultiu que podrem visitar. Només amb la visita guiada es pot accedir a finques privades de més extensió, on la grandaria de terreny plantat crea autèntiques catifes rosades. Un dels punts més populars i increïbles és segurament, el conegut com a “Segon Origen”, per ser imatge d’una de les seqüències de la pel·lícula basada en la novel·la de Manuel de Pedrolo “El mecanoscrit del segon origen”.




Es poden contractar visites guiades a través de la web oficial: https://fruiturisme.info
- Preu: 12€ Menors 12 anys i majors 65 anys: 6€
- Horaris divendres/dissabte/diumenge: 10h – 11h – 12- 15h – 16h
- Horaris dilluns a dijous: 11h
- Durada visita: 1’5 hores
Rutes establertes per anar per lliure.
Per endinsar-te per lliure als camps amb flor, existeixen dues rutes marcades:
- Ruta de Serra Brisa (color verd)
- Longitud: 4,45 km
- Desnivell acumulat: 166 m
- Temps aproximat: 1h 10min
- Itinerari circular per fer a peu, amb un tram de pujada, que ens permetrà gaudir de panoràmiques on apreciar els paisatges d’Aitona. El recorregut passa per l’ermita romànica de Sant Joan de Carratalà, un dels punts on admirar els camps.
- Ruta de l’arbre fruiter (color vermell)
- Longitud: 5,7 km
- Desnivell acumulat: 25 m
- Temps aproximat: 1h 15 min
- Passejada amb sortida i arribada al mateix punt, de dificultat fàcil, que transcorre per pistes i camins de l’horta. Es pot fer a peu i amb bicicleta.




CONSELLS
- Si podeu, quedeu-vos un parell o tres de dies per la zona. Aitona i els seus voltants té molt més que oferir a banda de la floració dels camps.
- L’oferta d’allotjament i restauració no és molt amplia, així que el millor és reservar amb antelació. Per les visites guiades també cal fer reserva prèvia.
- Una opció excel·lent és allotjar-se a la ciutat de Lleida, a només 20 minuts d’Aitona. Això ens permetrà conèxer millor la capital del Segrià. Triem l’hotel Finca Prats (als afores de la ciutat), bon allotjament, amb un restaurant deliciós i amb spa i circuit de banys termals, ideal per relaxar-se després de les caminades pels camps fruiters 😀



- El poliesportiu d’Aitona és el punt de registre de les sortides amb visita guiada, i a l’exterior també trobarem plafons amb informació dels circuits marcats per visitar lliurement. A més d’aquests, us recomanem perdre-us entre camps, però sempre respectant el terreny i cultius.


- Visiteu també els pobles veïns, com Seròs, Soses i Torres de Segre. Una de les millors maneres és, si conduiu, circular per les carreteres secundàries entre camps, seguint el riu Segre. És genial aturar-se cada dos per tres per gaudir del que anirem trobant, com per exemple, els nius de cigonyes.


- També ens podem apropar fins l’embassament d’Utxesa, on trobem diferents rutes per fer en bicicleta.


- Fruiturisme també ens proposa descobir la zona a través de bicicleta o fins i tot en globus.
- Les visites es centren en els mesos de floració, però també es poden fer en altres èpoques de l’any, com la tardor.
- Ja sabeu que som molt de viatjar amb l’estómac, així que, aquí us deixem alguns restaurants on llepar-vos els dits:
- Restaurant Blanc, situat a l’hotel Finca Prats. €€€ Bona cuina amb una carta extensa i un petit menú degustació.
- Restaurant Ferreruela, Lleida. €€€ Cuina elaborada amb producte de proximitat i temporada. Especialitats a la brasa. Boníssim!
- Restaurant La Clasca. Lleida. €€ Uns arrossos ben bons!
- Restaurant Lo Trull. Soses € Cuina casolana i de qualitat.


- No marxeu de Lleida sense comprar pa d’un dels millors forns artesans de Catalunya: PaPanBread.

PD: Gràcies al company Javier Herrero per la seva informació 😜 Seguiu-lo a Instagram (@jherrero1977)

Propostes
