Escapada a Gran Canària. Propostes interessants per descobrir l’illa

Gran Canària és una illa de moltes cares, una mescla de paisatges, platges, muntanyes, penya-segats, grans ciutats, petits pobles… La tercera (en tamany) de les Illes Canàries, i la segona (en població) ofereix moltes possibilitats a qualsevol tipus de turista. 

Tot i no ser gaire gran, i depenent dels dies que hi podem dedicar, aconsellem dividir-la per zones. L’illa disposa d’una bona xarxa d’autopistes i carreteres que comuniquen el nord i el sud per la costa est, però la cosa canvia molt a la resta del territori, i el centre i l’oest són tot el contrari. Vies estretes i revirades que allarguen les distàncies entre pobles, ports i ciutats, però que tenen el seu encant si us agrada conduir i gaudir del paisatge… 

canarias_grancanaria-2
Visitant la capital de l’illa: Las Palmas de Gran Canària
canarias_grancanaria-34
Gran Canària, com no, és sinònim de platges
canarias_grancanaria-33
Parc de Santa Catalina, a Las Palmas
canarias_grancanaria-38
Museu Casa Colón
canarias_grancanaria-37
Si us agraden les carreteres reviradesi sense fi, cal visitar el centre de l’illa

De fet, aquí va la primera de les recomanacions. A no ser que només volguem fer un turisme d’hamaca i platja, i quedar-nos recluits en un hotel, el millor és llogar un cotxe. Sí, disposen d’una bona xarxa de transport públic (la majoria de pobles tenen parada de guaguas -autobusos-) però la freqüència no ens ho posarà fàcil. El negoci del lloguer de cotxes és tan gran, que l’oferta de companyies és enorme, i els preus són realment competitius.

Segon consell, triar bé la zona on ens allotgem. Com sempre, aquest és un punt molt personal, però sí que ajuda pensar en el que visitarem. Si l’oferta de companyies de lloguer de cotxes és gran, la d’hotels és brutalment enorme. De tot tipus i pressupostos, cal mirar bé les diferents opcions. Segurament, si busqueu un gran hotel amb piscina i a primera linia de platja, trobarem més opcions al sud de l’illa. Però si pel contrari, busquem una mica més de tranquil·litat i un altre tipus d’allotjament, el nord pot ser millor opció.

canarias_grancanaria-12
L’orografia de l’illa és clau per la distribució dels pobles…
canarias_grancanaria-22
…amb moltes cases construïdes entre els desnivells de les muntanyes

Nosaltres ens decantem per un terme mig, buscant un hotel tranquil a Las Palmas, la capital de l’illa. Un tipus d’allotjament que ens encanta: l’hotelet petit, amb poques habitacions i de detalls cuidats. I trobem un d’excepcional, l’hotel Veintiuno, situat en ple barri de Vegueta, a Las Palmas. De només 11 habitacions, i regentat pel Paco i la Alexandra, cuiden els hostes fins al màxim detall, el lloc és encantador, i a sobre, els esmorzar són espectaculars! Ja tenim un punt a favor per començar amb bon peu l’escapada! 😄

canarias_grancanaria-1
Interior de l’hotel Veintiuno
canarias gran canaria vegueta hotel catedral
Piscina i terrassa amb vistes a la Catedral

I tornant a les diferents zones de l’illa, aquests són els nostres recorreguts preferits i que repartim en els quatre dies que dura la nostra escapada:

 

Comencem per la capital, Las Palmas de Gran Canària. Situada al nord de l’illa, oberta a l’Atlàntic, aquí destaquem el barri de Vegueta (on ens allotgem), amb un atractiu casc històric, llocs interessants com la Catedral de Santa Ana i la plaça amb el mateix nom, on trobarem les populars Casas Consistoriales, museus com la Casa de Colón i carrers empedrats i cases amb els típics balcons de fusta canaris… També hem de passejar pel barri de Triana (sí, sí, com el famós barri de Sevilla), amb molta vida, especialment al vespre (el carrer Cano és ple de bars i restaurants).

A destacar també el modern port marítim i la gran Playa de las Canteras, envoltada d’hotels i plena de locals on menjar i beure que recorrem caminant pel seu llarg passeig marítim.

canarias_grancanaria-18
Barri històric de Vegueta
canarias_grancanaria-6
Catedral i Plaça de Santa Ana
canarias_grancanaria-5
Caminar per les nits… tota una delícia!
canarias_grancanaria-3
Platja de Las Canteras
canarias_grancanaria-27
Auditori Alfredo Kraus

RUTA CENTRE DE L’ILLA

Prepareu-vos per abrigar-vos en qualsevol mes de l’any. Aquí trobarem els pics i cims més alts de l’illa (per sobre dels 1500 metres d’altitud), i les temperatures baixen de manera considerable. És ben normal veure molts turistes amb xancles i pantalons curts tremolant de fred mentre passegen per aquesta zona. Un dels símbols de l’illa és el Roque Nublo, una formació rocosa d’origen volcànic situada a 1813 metres sobre el nivell del mar, ubicada al Parc Natural del mateix nom, que és la zona protegida més extensa de Gran Canària.

Recomanem passar i aturar-nos a pobles com Santa Brígida, La Vega de San Mateo, Artenara, Teror i sobretot Tejeda, el que diuen és un dels pobles més bonics d’Espanya. Cases blanques, construides envoltant laberíntics carrers, salvant els continus desnivells i envoltades per muntanyes.

canarias_grancanaria-11
Descobrint pobles de l’interior
canarias_grancanaria-14
Les carreteres semblen no acabar mai…
canarias_grancanaria-13
Poble de Tejeda
canarias_grancanaria-8
Fent un cafetó al Parador Nacional Cruz de Tejeda 
canarias_grancanaria-35
Vistes del Roque Nublo
canarias_grancanaria-9
Mirador de Unamuno

RUTA SUD-OEST

Aquí es concentra la major part de l’oci, llargues platges i enormes hotels de Gran Canària. Ideal pels amants de la marxeta i la festa. Recorrerem pobles com Santa Lucía, San Bartolomé de Tirajana, Mogán i l’Aldea de San Nicolás. 

El Puerto de Mogán (a tocar del poble) és un dels llocs més macos de tota l’illa, però també un dels més turístics (en temporada alta concentra un munt de visitants) i aquí trobarem les reconvertides cases de pescadors en allotjaments super macos per turistes, amb un port molt xulo i una gran oferta de sortides per navegar.

El sud també destaca per acollir la Reserva Natural de les Dunes de Maspalomas, una visió màgica que ajunta les altes dunes de fina sorra amb el mar, i que conviden a caminar sobre elles (especialment al capvespre, quan el vermell de la posta de sol inunda els quilòmetres de sorra).

I com no, al sud trobem dues de les platges més grans, conegudes i turístiques d’Espanya: Maspalomas i la Playa del Inglés.

canarias_grancanaria-7
En ruta pel sud de l’illa
canarias_grancanaria-29
…un dels llocs més macos i turístics de Gran Canària…
canarias_grancanaria-30
…amb carrerons ben macos!
canarias_grancanaria-15
Dunes de Maspalomas
canarias_grancanaria-16
Playa del Inglés a la nit

 

RUTA NORD

L’abrupta orografia crea aquí paisatges increïbles, esquitxats per pobles i platges amb un encant mariner. 

El municipi d’Arucas podria ser el punt de partida. Amb un bonic casc històric (atenció especial a la seva església), no podem marxar d’aquí sense fer una visita guiada a una de les principals fàbriques de rom de l’illa. El Ron Arehucas, porta aquí des del segle XIX, i a més de conèixer quins passos es segueixen des que es talla la canya de sucre (principal ingredient del rom), podrem tastar les diferents varietats de licors que es produeixen a la destil·leria.

La ruta pot continuar pels pobles de Firgas, Moya, Santa María de Guía, Gáldar i acabar a Agaete, on recomanem apropar-se a les seves formacions de piscines naturals al costat del mar i el Puerto de las Nieves.

canarias_grancanaria-19
Poble de Arucas
canarias_grancanaria-20
Visitant les bodegues on es produeix el rom més popular de l’illa
canarias_grancanaria-21
El popular Paseo de Canarias, a la localitat de Firgas
canarias_grancanaria-23
Piscines naturals a Agaete
canarias_grancanaria-26
Cases blanques al municipi d’Agaete

RUTA OEST

Aquí trobem una de les zones més agrestre de l’illa. El Parc Natural de Tamabada (ubicat al nord-oest de Gran Canària) ofereix un paisatge natural únic, plena d’enormes penya-segats.

Circular per l’estreta carretera que travessa aquest parc, plena de corbes que voregen la costa amb unes vistes de vertígen, ens va crear sentiments contraposats. Per una banda impressionen les vistes, especialment si anem al capvespre i anem conduint mentre el sol comença a acomiadar el dia i els vermells intensos pinten el mar i les muntanyes. Per l’altra, no ens va agradar gaire l’acondicionament del lloc. Poquíssims (per no dir cap) espai preparat com a mirador, on aturar-se i deixar el cotxe per un moment i admirar les vistes. I amb això no estem demanant de destrossar la muntanya, ni molt menys, sinó de crear un lloc més segur ja que són molts els que deixen el cotxe als vorals sense espai i/o caminen per l’estreta carretera perquè no hi ha cap camí on fer excursions…

canarias_grancanaria-25
Capvespre a la zona del Parc Natural de Tamabada

PLATGES

Gran Canària és coneguda per les seves platges, i el bon temps sempre convida a visitar-ne totes les possibles. A més de les que hem citat anteriorment, les enormes i populars Maspalomas, Playa del Inglés (al sud), la Playa de las Canteras (a l’est) i Agaete (al nord), us recomanem unes quantes més: Puerto Rico, de los Amadores i Meloneras.

canarias_grancanaria-28
Playa del Puerto de Mogán
canarias_grancanaria-4
Playa de Las Canteras
canarias_grancanaria-31
Playa Las Meloneras
canarias_grancanaria-32
Far de Maspalomas

GASTRONOMIA

L’àmplia i variada gastronomia local és una de les coses que més ens agrada. Peix de moltes varietats que desconeixem els de la península, així com també la carn (trobareu molts plats amb carn de cabra), o el popular potaje de berros, acompanyats de plats petits tipus tapes, com les populars papas arrugadas, i per acabar alguna delícia dolça (ens encanta trobar molts locals denominats Dulcerías) com els coneguts Bienmesabe.

canarias_grancanaria-10
Degustació de productes de l’illa: formatges, vins i papas arrugadas
canarias_grancanaria-17
Bodega La Travesía de Triana
canarias gran canaria vegueta triciclo cuina
Emplatant al restaurant Triciclo
canarias_grancanaria-36
Visitant una de les moltes Dulcerías… Postres típics de l’illa

L’oferta de locals és enorme. De senzills, tradicionales, sofisticats, de fusió, de tapeo, d’etiqueta… Aquí van algunes recomanacions on ens hem llepat els dits:

  • Triciclo. Las Palmas. Plats i tapes per compartir, moderns i boníssims.
  • La Paleta. Las Palmas. Una mescla entre botiga de venda de productes gourmet, però on també podem fer degustacions i un beure o un cafè. El millor lloc on fer un break i recuperar forces.
  • La Travesia de Triana. Bodeguita amb clàssics de la gastronomia, com el pernil. Ideal per fer una canya o una copeta de vi i tastar un munt de tapes. Atenció a les novetats de la seves pissarres!
  • La Tienda de Paco. Poble de Tejeda. Petit bar on fer unes tapes de formatge canari per llepar-se els dits. Sempre amables amb el client, aconselleran el turista que es deixi caure per allà. Ah! I també podrem comprar el seus productes
  • Neodimio 60. Las Palmas. D’aquells restaurants que ens enamoren. Petit (més aviat petitíssim, amb només 4 taules i la barra -recomanem reservar-) i amb pocs plats a la seva carta, però sublime. Qualitat excel·lent i un tracte exquisit. I a més, preparen tot tipus de cocktails!
  • Mercado del Puerto. Las Palmas. Mercat interior amb botigues de venda de productes alimentaris, però que també acull parades de tapeo on dinar i sopar. Tanquen tard 🙂

canarias_grancanaria-24

 

Marxem de Gran Canària amb la sensació de només haver descobert una part molt petita de l’illa. Serà qüestió de tornar en el futur. I és que si una cosa caracteritza aquest lloc, és que més de la mitat dels que vénen, repeteixen visita… 

Clica per veure altres articles sobre les Illes Canàries al blog:

icones illes canaries

 

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: