Escapada a Malta. Sensacions i recomanacions d’un país ple d’història.

Amb disparitat d’opinions! Això és el que trobàvem just abans de marxar a conèixer Malta, davant la pregunta sobre com era aquesta destinació a persones que ja havien anat. I quan un lloc crea tantes respostes diferents, la millor solució és veure-ho amb els nostres propis ulls.

malta-2
Port de Malta
malta-48
Vista aèria de l’illa de Malta
malta-50
Ciutadela a La Victòria, illa de Gozo
malta-46
Ambient d’un bar maltès
malta_valletta_cris copy
Vistes de La Valletta als jardins Barrakka

Dit i fet. Pretenem conèixer una mica sobre aquest petit país que pertany a la Unió Europea des del 2004, i marxem 4 dies a una de les destinacions més turístiques del Mediterrani. Busquem relax, platges, bon clima, història i rica gastronomia.

I aquí van les ràpides conclusions a tot el que buscàvem:

 • El relax és molt subjectiu per cada viatger, però està clar que Malta és una illa molt visitada. La nostra escapada és a finals de setembre, i agraim que ja no sigui temporada alta. Però aquest país fa pinta d’estar molt massificat els mesos de juliol i agost. Els habitants no arriben a mig milió de persones, però al ser un territori tan petit fa que sigui el país de la Unió Europea amb més densitat de població. I encara més, és una destinació molt freqüentada per creuers, i a l’any venen tants passatgers com habitants té el país (500.000).
malta-26
Malta és molt visitada pels creueristes
malta-11
Molta vida nocturna a La Valletta
malta-38
Però també trobarem molts llocs tranquils
 • L’arxipèlag de Malta el composen 3 illes principals (Malta, Gozo i Comino) i uns quants illots, així que si alguna cosa en té de sobres són platges. De tota mena; de sorra, pedres, roques, amb un aigua realment blava i transparent, però això sí, amb el que creiem és una greu errada del país: la nul·la defensa del territori davant la construcció. I és que moltes de platges tenen unes construccions molt a prop del mar que no són gaire maques.
malta-34
Golden Bay
malta-20
Banyistes de tota mena…
malta-21
Algunes platjes no fan honor al seu nom: Pretty Bay

 

 • El clima és realment càlid, així que la temporada de calor s’allarga força mesos. Ideal pels que busquen el sol.

malta-5

 • La història és excepcional. Tot i el petit tamany del país (una mica menor que Menorca), els seus més de 7.000 anys d’història han dotat Malta de grans monuments arquitectònics, inclosos alguns que són Patrimoni Mundial de la Unesco, com per exemple la seva capital: La Valletta.
malta-6
Poble de Mellieha
malta mosta catedral interior
L’enorme cúpula de la famosa Rotunda de Mosta
 • I la gastronomia, per nosaltres, ha sigut la joia de la corona. Que bé hem menjat. Tant ens llocs petits i senzills, com altres de més categoria, els plats d’aquest país ens han entusiasmat. La maltesa és una mescla de cuina autòctona i la de les moltes cultures invasores que han passat per aquest territori. Restaurants de moltes especialitats mediterrànies, on destaca la bona pasta, i els plats rústics i de temporada. La carn de conill té molta fama aquí, i el fan de moltes maneres diferents. I el peix, ben fresc, ens ha entusiasmat. Ah! I tot i no tenir una gran fama, els vins maltesos que hem tastat han sigut delicisiosos…
malta-12
Una de les especialitats de la cuina maltesa: el conill
malta-45
Els productes de la terra són part important de la gastronomia

 

Podem trobar força vols per viatjar a Malta, en un vol prou curt (2 hores des de Barcelona), i recordem que el país està situat pràcticament al centre del Mediterrani, a només 93 quilòmetres al sud de Sicília, i a gairebé 300 quilòmetres del nord d’Àfrica. 

La Valletta és la seva capital i ciutat més gran, i aquí podem trobar un munt d’allotjaments, però nosaltres decidim fer nits a Senglea, situada just davant, però separada per mar. Ho fem a The Snop House, un hotel amb molt d’encant, ubicat en un clàssic edifici maltès renovat fa poc i amb molt d’estil. Que només tingui 6 habitacions, i el tracte del seu personal (en Mario i en Manuel cuiden tots els detalls) ens agrada (i ho recomanem).

malta-3
Terrassa de l’hotel The Snop House, amb vistes de La Valleta, Vittoriosa i Cospicua

A la capital, i les denominades Tres Ciutats (situades davant i només separades pel port marítim) és on trobarem el nucli de la nostra visita i on acostuma a allotjar-se tothom. Vittoriosa, Senglea i Cospicua formen les Tres Ciutats i diuen que són el bressol de la història maltesa, ja que han proporcionat una llar i fortalesa a gairebé totes les persones que es van establir a les illes.

Els seus ports han estat utilitzats des de temps dels fenicis, i recomanem moltíssim una passejada per les tres.

malta-23
Carrer de Senglea
malta-43
Veïns de Vittoriosa (també anomenada Birgu) sopant i veient un partit de futbol

Què ens ha ofert Malta?

Pels que, com nosaltres, estan oberts a qualsevol destinació, aquest país recull una mescla de sensacions que la fan ideal per visitar. Paisatges mediterranis, amb grans extensions de camps de cultiu de secà, ambinet rural, però amb gran vida especialment a la seva capital. Ens ha recordat moltíssim a Sicília (de fet estan a tocar), i la vida als poblets és tranquil·la i apacible, només trencada per les localitats turístiques de la costa.

malta-25
Fantàstiques vistes des dels Jardins de Barrakka, a La Valletta
malta-18
Turistes navegant a bord de les dghajsa, les típiques embarcacions malteses
malta_valletta_nit
Port de La Valletta i les Tres Ciutats al capvespre

És fàcil moure’s i desplaçar-se per Malta?

Exiteix una àmplia xarxa de busos que arriben a moltes ciutats i pobles, però no ens enganyem, la freqüència de pas no és molt gran, així que podem visitar els principals llocs en transport públic, però si realment volem aprofitar el temps, el millor és llogar un vehicle.

Trobarem moltes empreses per fer-ho, entre elles les més conegudes que tenen oficina a l’aeroport i La Valletta. Nosaltres ens deixem recomanar per l’hotel on ens allotgem, i lloguem un vehicle amb la companyia MCar Rental. El cotxe està una mica atrotinadet, però compleix la seva funció, i el preu està realment ajustat.

Literalment no ens demanen cap carnet de conduir, només una tarjeta de crèdit, ens porten el cotxe al mateix hotel i el retornem directament a l’aeroport quan marxem. Ideal!!!

malta-9
Benzinera maltesa

CONSELL: La conducció a Malta és per l’esquerra i a més, força dolenta. L’estat de moltes carreteres (senzilles i amb sots) i la manera de conduir dels seus habitants (agressiva i respectant poc les normes) fa necessari posar tots els sentits, especialment els primers dies. Però tampoc cal alarmar-se, i un cop agafem el truco, tot és més fàcil.

Recomanem algun desplaçament en vaixell, barca o ferri, ideals per captar l’esència de la costa maltesa. El trajecte entre La Valletta i les Tres Ciutats és molt curt i econòmic.

 

Les nostres recomanacions

Els llocs que més ens han agradat mereixen un proper article, però ningú hauria de marxar d’aquestes illes sense conèixer indrets com La Blue Grotto, els penya-segats Dingli i la piscina natural Sant Peter’s Pool. I pels més petits, o si sou molt fans, podeu visitar el famós Popeye Village (un petit parc d’atraccions on es va rodar la pel·lícula sobre aquest personatge als anys 80). Nosaltres no vam entrar, però un cop passat l’accés es ot tenir unes fantàstiques vistes del poblat.

malta-19
Blue Grotto
malta-10
Dingli Cliffs
malta-8
Popeye’s Village
malta_stpeters_pool_rainbow
Impossible ressistir la temptació de llençar-se a St. Peter’s Pool

A més de recórrer la ciutat més important, La Valletta, ens va encantar passejar per poblacions com la Mdina, Gzira, Sliema, Mellieha, Ix-Xemxija, Mosta, i Marsaxlokk (una de les ciutats més icòniques i turístiques).

malta-16
Observant La Valletta
malta-22
El colorista poble de Marsaxlokk

Platges n’hi ha moltes, tot i que com hem dit abans, no són espectaculars, però destaquem algunes com L-Ghadira, els Banys Romans a Sliema, Saint Pauls’ Bay, Armier Beach  i Golden Bay.

malta-4
Piscines i banys romans a Sliema
malta-7
L-Ghadira
malta-51
Armier Beach

Depenent dels dies de visita, és recomanable agafar un ferri (podem transportar el cotxe) i visitar l’illa de Gozo. Molt més rural i tranquil·la que la seva germana gran Malta, té grans platges com Ramla Bay, des d’on podem accedir a la famosa cova Tal-Mixta per observar les millors vistes de tota l’illa. La seva ciutat més important, Victòria, és petita però amb molta vida, i allà trobem La Ciutadela, que mereix un recorregut amb calma.

I si volem, podem contractar alguna embarcació per apropar-nos a l’illa de Comino, on no hi viu ningú, però els turistes s’apropen per gaudri de les seves cales.

malta-49
És molt recomanble dedicar un dia a l’Illa de Gozo
malta-35
El ferri comunica les illes de Malta i Gozo
malta-36
Platja de Ramla Bay i a dalt al fons la cova de Tal-Mixta
malta-40
Illa de Comino

I per acabar, les nostres recomanacions gastronòmiques. Com hem dit abans, la cuina maltesa és d’estil senzill i amb productes de temporada i frescos. Aquests són els llocs on ens encantaria repetir per com vam menjar de bé:

 • Restaurant Noni (La Valletta). Un lloc genial on sopar en parella. Bon ambient, un tracte exquisit i un menjar genial
 • Taproom (La Valletta). Cuina de fusió en un ambient modern i cèntric. La seva pasta és brutal
 • Hammett’s Maćina (Senglea). Nivell i qualitat. Quin sopar! I a més, podem prendre algun dels seus cocktails en el seu bar.
 • Blue Beach Club (platja L-Ghadira). Aquest bar/restaurant amb ambient eivissenc, està situat davant la platja, amb una enorme terrassa.
 • Tartarum (Marsaxlokk). Per tastar el peix de l’illa, aquí el trobareu ben fresc i deliciós. 
malta_gastronomia
Un tastet de la deliciosa gastronomia maltesa
malta-52
Uns cocktails abans de sopar a Hammett’s Maćina
malta-47
Servint el peix al restaurant Tartarum

I un parell de recomancions on fer un bon cafè/berenar, que sempre ajuden a recuperar forces quan voltem descobrint els llocs:

 • Cafeteria Cake Box (Mosta). Tenen uns pastissos per llepar-se els dits.
 • Black Cat Cafe (Victoria, Illa de Gozo). Aquesta petitíssima cafeteria (3 taules) serveix uns deliciosos sandwitxos, i té unes postres increïbles. I tot ben casolà!

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

4 respostes a “Escapada a Malta. Sensacions i recomanacions d’un país ple d’història.

 1. Acabo de llegir la vostra escapada a Malta. He trobat molt interessant les vostres sugerencies del que visitar i tot en general. Es molt útil per mi en aquest moment ja que d’aqui 15 dies hi vaig a passar 5 dies.

  1. Oooooh! Moltíssimes gràcies per les teves paraules. Segur que trobareu Malta una destinació prou atractiva. Passeu-vos-ho molt bé, i a la tornada, ja ens explicareu que us ha semblat.
   Bon viatge! 😄

 2. Us felicito pel vostre blog, Corea, Toronto, Malta…m’agrada molt viatjar i m’agraden les vostres explicacions malgrat que avui día ho tenim malament, espero poder fer-ho aviat.

  1. Hola Joana,
   Moltíssimes gràcies per les teves paraules. És veritat que ara són temps complicats per viatjar, però estem segurs que poc a poc tot anirà tornant a una certa “normalitat”.
   Tenim moltíssim “mono” de viatge, i ja estem preparant la primera escapadeta post-confinament 😅
   Segur que en un futur proper ja estàs voltant de nou pel món.
   Ens agrada saber que trobes interessant el nostre blog. Just ara estem en procés de canvi de disseny i d’evolucionar la web per fer-la més atractiva. Aviam que et semblen els canvis que vindran en les properes setmanes.
   Ah! I si gaudeixes amb els vídeos viatgers, et convidem a seguir-nos a youtube, on estem penjant força vídeos de rutes pel món.
   Una abraçada!

   https://www.youtube.com/user/manelpuente

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: