Espardenyes al cel. Vilafranca del Penedès

Quan visitem una població, podem triar qualsevol tema per parlar al nostre blog, però els que més ens agraden, són aquells que surten sense preveure’ls. I aquest és el cas que ens vam trobar a Vilafranca del Penedès. Just havia acabat la Festa Major, i passejant pels seus carrers, ens va sorprendre trobar-nos un munt d’espardenyes penjades sobre els nostres caps. Intriga, misteri… Ens va sobtar, i ens encanta mostrar-ho! 

Després d’un gran esmorzar al restaurant el Cigró d’Or, i tot un dia anterior visitant Cellers i Bodegues, caminem durant unes hores pel centre de Vilafranca. El nostre objectiu no és altre que passejar pels carrers, i reviure una mica la ciutat, que feia molts anys no trepitjàvem. Encara es notava la ressaca de la Festa Major, tot i que els seus habitants ja començaven a fer vida normal. Una mica de mercat a la Plaça de la Vila, la gent prenent un cafè a les terrasses dels bars, comprant al petit comerç…

vilafranca_espardenyes_07

vilafranca_espardenyes_06

El monument als Castellers també mostrava unes espardenyes
El monument als Castellers també mostrava unes espardenyes

vilafranca_espardenyes_05

 

I una cosa ens crida l’atenció, unes espardenyes penjades als cables elèctrics sobre el carrer de la Cort. Carai! Qui les ha posat aquí? Uns metres més enllà, aixequem el cap i a la Capella de Sant Joan també ens trobem unes, i allà unes altres…Els carrers més cèntrics són decorats amb aquestes espardenyes penjants… i no parem de caminar mirant cap amunt. La Cristina demana (sí, sí, a gent del carrer i alguna botiga) si algú sap perquè es fa això, i l’única cosa que traiem clara és que és tradició per la Festa Major.

vilafranca_espardenyes_10

vilafranca_espardenyes_09

vilafranca_espardenyes_11

Capella de Sant Joan
Capella de Sant Joan

vilafranca espardenyes 02

 

Investiguem per internet, parlem amb gent que viu a Vilafranca, i com a molt, arribem a saber que hi ha un grup anomenat Territori Espardanyer, que s’encarrega de penjar-les quan arriba la Festa Major de la Vila. Però tot i no aclarir el misteri, a nosaltres ens continua atraient aquesta imatge de veure un calçat tan típic com les espardenyes, per sobre els nostres caps quan caminem pels carrers de la ciutat.

vilafranca_espardenyes_08

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

13 respostes a “Espardenyes al cel. Vilafranca del Penedès

 1. Molt curiosa aquesta costum. També a Barcelona ciutat, concretament al gòtic, prop de la plaça Sant Jaume, he vist en mes d’urna ocasió sabates o vambes penjades als cables dels carrerons estrets. Intentaré la propera vegada aportar proves gràfiques.

  Aquest post m’ha encantat.

  1. A moltes ciutats hem pogut veure sabatilles d’esport penjades als cables, sobretot a certs barris de Nova York, però ens va fer molta gràcia que fossin espardenyes.
   Una imatge curiosa que ens va agradar mostrar-la al nostre blog, encara que no coneixem del tot la raó.
   Gràcies pel comentari, Miquel.

 2. Aquest de les espardenyes penjades, és un costum que ve de dos o tres anys cap aquí, no crec que tingui més història que la d’un fet simpàtic dins una festa molt tradicional. Al 2006 és quan vaig veure per primer cop sabates penjades i va ser a un carrer de Londres. De llavors ençà n’he vist a més llocs, com per exemple a Bcn com bé diu en Miquel.
  Sempre queda el recurs de despenjar-les si t’ha passat res amb les teves! :-))

  1. Això mateix ens havíem comentat, que era un fet simpàtic que es feia des de fa pocs anys. A nosaltres ens va agradar l’imatge que oferien les espardenyes penjades als carrers, i vam voler mostrar-ho al blog.
   Sabates normals fa temps que també ho havíem vist a moltes ciutats, sobretot a NovaYork. A certs barris és normal trobar vambes penjades i és una imatge molt curiosa.
   Ara, la millor imatge segur que era veure el moment de penjar les espardenyes a Vilafranca, perquè algunes estaven ben altes!!!
   Gràcies pel teu comentari.

 3. Es diu que allà on hi han sobretot bambes penjades, es que hi ha tràfic de drogues… aixó de les espardenyes, pel que es veu a les teves imatges, sembla que estan ben destruides!! Es un gest maco de en comptes de llençarles a les escombreries directament deixar-les penjades.
  Jo aquest any he tirat dues, m’haguès agradat molt penjarles en algun puesto per poder compartir les vivències que he tingut amb elles!!! Al menys, vaig fer-les una foto penjades de casa meva 🙂

  1. Hola Ruth.
   Les vambes penjades és cert que es relacionen amb el tràfic de drogues, això és el que ens van explicat al visitar alguns barris de Buenos Aires o de Manhattan.
   Però a Vilafranca són sinònim de bon rotllo i alegria, i creiem que un grup anomenat “Territori Espardanyer” s’encarrega de penjar-les a l’inici de la Festa Major. A més, és molt més de casa nostra fer-ho amb espardenyes. Jejeje.
   A nosaltres, el que ens va agradar, és la força visual que tenien.
   Moltes gràcies pel teu comentari i per passar-te pel nostre blog!!

 4. També és costum que els balladors de la cercavila que ballen el seu últim any, pengin les espardenyes al acabar la festa major, per això n’hi ha tantes de diferents.

 5. No només el territori espardenyer es l’encarregat de penjar les espardenyes.
  Molts balladors les penjen ells mateixos un cop hem deixat el ball.
  També podeu trobar a part de les espardenyes unes sabates negres amb una cinta catalana, aquestes concretament son de les pubilles del ball pla quan deixen el ball.

  És un ritual que s’esta convertint en tradició.

  1. Carai, quanta informació. T’agraïm moltíssim les teves explicacions. Ens va encantar trobar-nos tantes espardenyes penjades pels carrers, i visualment era molt original.
   Moltes gràcies per la teva aportació, Jordi.

 6. Fa uns 3 anys, en acabar la FM, vaig penjar unes espardenyes d’un diable que eren per llençar, no les havia vist fins aleshores.

 7. Fa 3-4 anys a l’acabar la processó, un dels diables portava les espardenyes lligades que les havia de llençar i li vaig dir si les podia penjar i això vaig fer, suposo que a algú li va agradar com quedaven i a Vilafranca quan es fa una cosa un any, diuen que es converteix en tradició i així ha estat.

  1. Doncs aixó sembla, oi? Que s’ha convertit en una tradició que ens encanta als que som de fora. La trobem molt visual, i per aixó vam decidir mostrar-la al nostre blog. Segur que l’any vinent ens escapem per gaudir de la Festa Major de Vilafranca.
   Moltes gràcies pel teu comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: