És genial estar llegint un llibre i que aquest et traslladi tant a l’època a la que fa referència, com al lloc on passen els fets. Existeixen un munt de guies de viatge, o llibres d’experiències viatgeres que ens mostren el que podem trobar-nos quan visitem alguna destinació. Però avui parlem d’aquelles novel·les on el lloc on passa tot, forma part de la història que expliquen les seves pàgines, com si fos un protagonista més. I això és el que ens hem trobat al llegir la novel·la “El Siciliano“, de Mario Puzo.
Quan tornes d’un viatge, és normal quedar-nos amb sensacions del lloc visitat, i si llegint una novel·la l’autor et descriu aquestes mateixes sensacions, és que ha sabut com transformar-les en paraules. La lectura de “El Siciliano“, aconsegueix des del primer moment transportar-nos a l’illa de Sicília, als seus petits pobles, als seus camps, a la seva gent…

Vam visitar l’illa a finals d’un mes de juny, i recordem la molta calor que feia, la terra seca, i els seus paisatges àrids. I la novel·la ens transmet tot això quan ens explica la història del famós bandoler Salvatore Giuliano, que va existir de veritat, i a la dècada dels 40 va convertir-se en una mena de Robin Hood sicilià. Mario Puzo, famós per escriure El Padrino, sap mostrar de manera magistral el món de la Mafia (que a nosaltres ens encanta…) i mostrar-nos la Sicília dels pobles petits i d’interior. El lloguer d’un cotxe, ens va permetre recórrer amb molta llibertat, alguns d’aquests pobles als que fa referència l’autor.
Clica sobre una imatge per obrir la galeria:
“La guerra había terminado en el sur de Italia. El ejército norteamericano ya había conquistado Sicilia y penetrado en la península. El fascismo había muerto e Italia estaba renaciendo. Por primera vez en doce siglos, la isla de Sicilia no tenía un auténtico amo. (…) La Mafia ya había empezado a usurpar el imperio de la ley en Sicilia. Su poder canceroso era tan mortífero como el de cualquier Estado legalmente constituido.”
Clica sobre una imatge per obrir la galeria:
És curiós com Puzo és capaç de fer-te comprendre el caràcter únic dels sicilians, el perquè de com són… Italians sí, però alhora tan diferents de la resta d’Itàlia!