El Cable Car de San Francisco, USA

Si pensem en un mitjà de transport com el tramvia, segur que automàticament ens ve al cap la ciutat de San Francisco. I això que a molts llocs del món en fan servir de tramvies… És més, la mateixa ciutat de San Francisco té diverses línies de tramvia, però les que s’han fet popular són les que es diferencien de la resta pel seu peculiar sistema de moviment. No utilitzen els cables elèctrics per sobre dels vagons, si no que fan servir un senzill (però alhora complex) sistema de cables d’acer sota terra per moure els mítics vagons de fusta que hem vist a moltes pel·lícules.

sanfrancsico tramvia 01

Avui en dia només els turistes fan servir aquests cable car (anomenats així per diferenciar-los de la resta de tramvies), i són molt útils per salvar els enormes desnivells d’alguns carrers de la ciutat, i per sentir que ens movem sobre història pura. I és que aquests vagons, van començar a recórrer els carrers fa més d’un segle. El 1878 es va fundar la Californa Street Cable Railroad Company, encarregada del servei i manteniment.

Aquí teniu un vídeo on fem de “reporteros dicharacheros” y passegem en Cable Car per San Francisco:

Actualment només queden 3 línies (Powell-Hyde; Powell-Mason i California Street), suficients per desplaçar-nos pels principals llocs turístics de la ciutat. El trajecte no és gens barat (actualment 5 dòlars), però es poden comprar diferents abonaments per viatjar durant uns dies, setmanes o mesos.

san francisco tramvia 03
Qui no ha vist aquesta imatge en alguna típica peli americana?
sanfrancsico tramvia cris
Una autèntica delicia viatjar en aquest transport

sanfrancisco tramvia 09

El sistema per moure els vagons, consisteix bàsicament en un cable subterrani que es mou constantment a uns 15 km/h. El conductor, anomenat “Gripmen”, enganxa el vehicle per mitja d’una espècie de cremallera que el fa moure, i es deixa anar i acciona el fre per aturar els vagons. És una feina bastant física, ja que els Gripmen no paren d’accionar i moure grans palanques. A més, també s’encarreguen literalment de girar els vagons per canviar la direcció quan arriben al final de ruta. Això s’ha acabat convertint en un petit espectacle turístic, ja que al voltant del final de línia, sempre es veuen grups de turistes a punt per fer la foto. Empenyen els vagons sobre una plataforma de fusta i la fan girar 180 graus per tornar a començar la ruta.

sanfrancisco tramvia 04

Vista de la ciutat de San Francisco
sanfrancisco skyline

sanfrancisco tramvia 05

Als carrers Powell i Market, hi ha una d’aquestes plataformes giratòries que serveix de parada d’inici per a dues línies, la de Powell-Mason i Powell-Hyde. La primera comença aquí i s’estén des d’allà cap amunt i sobre Nob Hill i fins Bay Street al Fisherman’s Wharf, la zona portuaria plena de vida, restaurants i activitat. La línia de Powell-Hyde també comença al plat giratori i corre cap a Nob i Russian Hill abans d’acabar al Parc Aquàtic prop de Ghiradelli Square. La línia Califòrnia Street va d’est a oest del districte financer, a través de Chinatown, a Nob Hill i s’atura a Van Ness Avenue.

Línies actuals del Cable Car
sanfrancisco tramvia 06
San Francisco també té tramvies que funcionen amb electricitat
sanfrancisco tramvia 07
Fins i tot podem dinar al Café Cable Car
El Cable Car i l'illa d'Alcatraz al fons
El Cable Car i l’illa d’Alcatraz al fons

Al contrari del que es pot pensar, no és pot pujar ni baixar en marxa, i s’han de respectar les parades que estan convenientment marcades amb senyals. També està prohibit treure el cos dels vagons, però és inevitable despenjar-se d’ells i treure el cap per les finestres d’aquest mític mitjà de transport. De fet, en hores punta, i degut al gran número de passatgers, s’aprofita qualsevol racó per pujar, i segurament el lloc que dona més llibertat són unes petites plataformes que ens permeten anar drets a la part exterior.

sanfrancisco tramvia 09

sanfrancisco tramvia cris mapa
Tot i que a vegades costa ubica-se, un mapa és bàsic per desplaçar-nos

sanfrancisco tramvia 10

Així que si visiteu la ciutat de San Francisco, no podeu marxar sense pujar als seus coneguts Cable Cars. Aquest transport és perfecte per visitar i conèixer aquesta encantadora ciutat, plena de pujades i baixades.

MÉS INFORMACIÓ

Clica per veure altres posts sobre la ciutat de San Francisco

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

8 respostes a “El Cable Car de San Francisco, USA

 1. òndia, doncs jo no ho sabia, no, això dels tramvies de San Francisco, només pensava en els de Lisboa o Milà, jo… són els que més em van cridar l’atenció. És clar que això deu ser perquè a San Francisco no hi he anat mai. La veritat és que avui presenteu una crònica tan completa que me’n venen unes ganes boges, d’anar-hi…! i, a més, amb vídeo i tot! ha ha. Parella, sou uns cracks tan viatjant com explicant viatges. Petonets!

  1. Je, je. Gràcies pel teu comentari i piropos, Marina. San Francisco és una de les ciutats més maques que hem pogut veure del que coneixem dels Estats Units. És un dels nostres llocs somiats on viure una temporadeta…
   I els tramvies o “Cable Cars” són un mitjà de transport mític. Moure’t per la ciutat en ells és increïble. I hem pensat que un vídeo ajudaria a descobrir-los millor, tot i que ens fa molta més vergonya penjar-lo.
   Una abraçada!!!

 2. De moment només coneixem els tramvies d’Oporto, San Francisco és una destinació pendent. Tothom que hi ha estat ens n’ha parlat molt bé, de fet té molts atractius. Les fotos us han quedat molt xules!

  Una abraçada!

  1. Si teniu l’oportunitat, Anna, San Francisco és una ciutat genial!!! I està envoltada de pobles i petites ciutats molt xules. I visitar-la i no pujar als seus tramvies és gairebé un pecat.
   Gràcies pel teu comentari.
   Una abraçada!!!

 3. A base de veure’ls en pel·lícules és fàcil familiaritzar-te amb ells… però no tenia ni idea de que funcionaven amb un sistema de cables per sota terra…. Un post molt ben documentat, interessant i amb fotos boniques. Mai abaixeu el llisto, oi? 😉

  1. Ja,ja. Gràcies pel teu comentari i els “piropos”, Missmad.
   El cable car de San Francisco és molt popular, i quan vam visitar-lo vam llegir una miqueta sobre el seu funcionament.
   Sempre intentem explicar les nostres sensacions dels llocs que visitem, però ens agrada que les fotos i el text siguin el màxim d’explicatius i agraïts. Mentre disposem d’una estoneta per escriure i ganes de viatjar, aquest bloc continuarà endavant!!
   Una abraçada

 4. Es el segon cop que intento deixar el meu comentari en aquest post de San Francisco. M’ha agradat molt i mes quan l’Imma i jo estem pensant d’anar-hi aquest estiu i aprofitar per veure els Parcs Nacionals del Oest de USA.

  M’agradaria que m’expliquesiu una mica la ruta que vareu fer i si cal algun consell que ens pugui servir. Gracies

  1. Miquel, celebrem molt que us agradi aquest post sobre San Francisco. La veritat és que és una de les millors ciutats que hem visitat dels Estats Units.
   Tenim pendent (i segurament aprofitarem aviat per fer-ho), posar una altre pàgina al nostre bloc per afegir dades sobre la nostra ruta per la Costa Oest. Però si ens ho permets, t’enviarem un mail amb informació del nostre viatge. És una mica llarg per penjar-ho als comentaris del bloc.
   Deixa’ns dir-te que nosaltres vam viatjar l’octubre del 2008, i durant 18 dies vam recórrer en un cotxe de lloguer, diferents ciutats i un parell de Parcs Nacionals. També van destinar 6 dies més a visitar de nou Nova York (un lloc que ens encanta).
   Entre les ciutats, vam poder trepitjar San Francisco, Monterey, San Luis Obispo, Los Angeles, San Diego, Las Vegas… I els dos Parcs Naturals van ser Yosemite i el Gran Canyon (alucinants).
   Però ja veus que ens estem allargant i ni tan sols t’hem explicat cap dada interessant. Per això preferim enviar-vos un mail (aviam si demà dijous el tenim redactat).
   Una abraçada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: