En cotxe pel Marroc

Descobrir (encara que sigui mínimament) una part del Marroc en cotxe és una experiència inoblidable. La llibertat per moure’t és total i decidir sobre la marxa el ritme que vols donar al viatge, ajuda a veure llocs molt interessants. I tot això a menys de 2 hores de vol de casa! Val molt la pena visitar un país tan meravellós.

MARROC2008_06_15_17_27_16_DBV

Depenent dels dies que podem destinar a la ruta pel país, podem veure grans ciutats, pobles petitíssims, desert, muntanya, platja… El ventall de possibilitats és enorme. Un dia estem envoltats de gent per tot arreu, i al següent costa trobar algú en quilòmetres a la rodona. Si triéssim un color per definir el Marroc, aquest seria el marró. El marró de la terra. Per què, tot i trobar-nos llocs amb molta vegetació, o visitar la costa i el mar, el color de la sorra i la terra seca és el que més ens va acompanyar.

MARROC2008_06_19_19_11_18_DBV
Mil i un tipus de transport a les carreteres marroquines
096MARROC FOTOS_DBV
Alguns personatges curiosos
La nostra ruta pel Marroc. Clica per ampliar el mapa
La nostra ruta pel Marroc. Clica per ampliar el mapa

Exceptuant els mesos de juliol i agost, on la calor és extrema a la majoria del país, la resta de mesos són ideals per fer una visita. Com hem dit a l’inici, llogar un cotxe és una bona idea per desplaçar-nos per les llargues distàncies que trobem entre molts pobles. Això sí, recomanem provar a fons el vehicle que ens donin abans de començar la ruta. No tan per desconfiança (no cal que expliquem el tema del regateig), sinó perquè si ens trobéssim algun problema quan ja hem iniciat la marxa, ens pot espatllar l’escapada. Nosaltres ens vam quedar sense aire condicionat a l’inici de la ruta, i tot i ser juny, era bastant insuportable la conducció. Per sort, només arribar a la següent ciutat vam poder canviar el vehicle.

314MARROC FOTOS_DBV
Un dels vehicles llogats
079MARROC FOTOS_DBV
Rentant la roba als rius
072MARROC FOTOS_DBV
Un camió ben carregat…
070MARROC FOTOS_DBV
Trobem molts pastors cuidant del ramat

I un altre xip que hem de canviar ràpidament quan circulem pel Marroc és el ritme. Sobretot quan ens allunyem de les grans ciutats, on tot sembla ralentitzar-se. Parar per dinar, buscar allotjament, parlar amb la gent… Tot és més lent, però no per això menys interessant. Simplement hem de deixar enrere les presses i l’estrès de la nostra societat. I el masclisme, un altre factor a tenir en compte. Sobretot per les dones que viatgin a les zones menys turístiques. No és que trobéssim cap problema, però no estem acostumats. Sempre en grups separats, les dones per un costat, i els homes per un altre. Quan era la Cristina la que demanava alguna indicació o portava la veu cantant, es notava una certa desaprovació. Tot al contrari quan ho feia jo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dinant en un “bar” de carretera

099MARROC FOTOS_DBV

094MARROC FOTOS_DBV

I per últim, un consell a l’hora de conduir: vigilar amb la velocitat i les imprudències. Trobarem de tot, gent avançant en línia continua, motos amb 3 i 4 persones, camions amb una càrrega més que excessiva… S’ha d’anar amb mil ulls. I sobretot intentar no sobrepassar els límits de velocitat. Les patrulles de policia estan a la caça dels conductors com nosaltres. No és que hi hagi un radar a cada cruïlla, però quan més confiats estem, més fàcil és complir la llei de Murphy.

090MARROC FOTOS_DBV
Passant l’estona…
075MARROC FOTOS_DBV
Descansant a l’ombra. La calor… ja se sap!

095MARROC FOTOS_DBV

Una de les diverses anècdotes del viatge precisament, és quan ens vam trobar una patrulla de policia que ens va donar l’alto per excés de velocitat (s’havia d’anar a 80 km/h i anàvem a 90). La situació, bastant surrealista. La parella de policies semblava sortida d’una pel·lícula d’espaguetti-western. Uniforme caqui, ulleres de sol Ray-Ban, somriure maliciós… Tots uns personatges! No es van dignar a mirar la Cristina ni respondre a les seves preguntes. Allò era una cosa d’homes, i l’únic dolent de la peli era jo. El missatge era clar i directe: havíem comés una infracció, tindríem una multa, però podíem arribar a un acord. La insinuació de fer un pagament menor a la multa, però en diners en metàl·lic allà mateix, començava a sortir… Però, i encara que costi creure, dos temes de conversa ens van salvar de ser multats: El primer, va ser iniciar la conversa en francès i no fer servir l’anglès. Directament em van dir que estaven farts que els turistes només parlessin anglès… El segon, un tema universal pels homes d’aquest planeta, el futbol. –“Ah! Sou de Barcelona, així sou del Barça, oi?”. No m’hauria costat gens seguir la farsa i afirmar-ho, però dels meus llavis va sortir un rotund -“No! Sóc del Betis, l’equip de Sevilla”-

059MARROC FOTOS_DBV
Camps de roselles
062MARROC FOTOS_DBV
Sempre trobes gent al voral de les carreteres.

A partir d’aquí, 20 minuts de conversa sobre els jugadors africans que juguen a la lliga espanyola van acabar amb un somriure dels policies. Un -“no torneu a sobrepassar els límits de velocitat, nois, perquè potser no tindreu tanta sort”-. I ho podem ben afirmar, encara que ens passaven camions, carros, i motocicletes, no vam tornar a trepitjar l’accelerador del nostre cotxe en tot el que quedava de ruta…

055MARROC FOTOS_DBV
Transport especial de bestiar.

064MARROC FOTOS_DBV

058MARROC FOTOS_DBV

093MARROC FOTOS_DBV

Tenim un record ben maco del nostre recorregut pel Marroc, i de ben segur, tard o d’hora tornarem. Si hem definit aquest lloc com el país marró, ens encantarà conèixer una gama més amplia d’aquest color…

Clica per veure altres posts del Marroc al blog

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

9 respostes a “En cotxe pel Marroc

 1. Nosaltres vam fer exactament la mateixa ruta i també ja fa uns quants anys! Quins records! Ens va agradar molt tot i que el tema del masclisme el vam portar força malament… I regatejar ens va costar molt! Érem massa joves i poc experimentats, jejeje…

  1. És veritat que a mida que ens fem grans, i estem més acostumats a voltar, vivim les coses amb més experiència. I això ajuda moltíssim a viatjar amb més tranquil·litat. La nostra ruta pel Marroc va ser un viatge sensacional, ple d’anècdotes i paratges maquíssims.
   Gràcies pel vostre comentari

 2. Hola, muchas gracias por visitar mi blog, así he descubierto el vuestro y me gusta todos los sitios que habéis visitado, ya os consultare para mis próximos viajes. Y os seguimos en Twitter.

  Un saludo. Ramón y Belén de mis viajes y sensaciones

  1. Muchas gracias también por visitar nuestro blog, Ramón y Belén. Es un placer conocer a otros viajeros con ganas de explicar sus experiencias por el mundo. Vuestro blog es muy interesante, y (si no os importa) hemos añadido vuestro link a nuestra lista de blogs viajeros.
   Un saludo!!!
   Manel & Cristina

   1. Hola, Muchas gracias por añadirme en vuestra lista de blogs, nosotros ya hemos echo lo propio en nuestro blog. Un saludo

    Ramón y Belén

 3. Hola, muchas gracias por añadir nuestro blog, nosotros hemos hecho lo propio en el nuestro. Un saludo

  Ramón y Belén

 4. Acabo de descobrir el vostre blog i m’encanta, enhorabona! Aprofito el comentari per fer-vos una pregunta: en quant temps aproximadament vau fer la ruta en cotxe pel Marroc? Aquest estiu me n’hi vaig i tinc previst fer una ruta molt semblant, de manera que m’aniria bé saber si factible amb els dies que tinc disponibles. Moltes gràcies!

  1. Hola Aina,
   Benvinguda al blog, i moltes gràcies pels teus comentaris. Estem encantats que t’agradi. Si és la primera vegada que visites el Marroc, segur que gaudiràs moltíssim! És un país molt recomanable.
   Nosaltres vam fer la ruta en 10 dies (3 a Marraqueix) i recordem amb molt carinyo Fes, Erfoud, Ourzazate, Essaouira i la nit al desert, concretament a Erg Chebbi. Tot i així, t’hem de dir que la ruta va ser una mica apretada, potser vam voler recórrer massa quilòmetres. També depèn molt de la manera de viatjar de cadascú. Nosaltres parem molt sovint a fer fotos i ens encantem amb qualsevol cosa, però si la vostra manera de moure’s és anar més per feina, segur que podreu veure moltes coses.
   Ja ens explicareu!!! Envieu-nos un comentari o mail si teniu algun altre dubte i/o per explicar-nos la vostra experiència.
   Una abraçada.
   Manel i Cristina

   1. Manel i Cristina,
    Moltes gràcies per tota la informació, ens serà molt i molt útil! Nosaltres tenim uns quants dies més per fer la mateixa ruta, o sigui que pel que em dieu ja n’hi haurà prou. També som dels que ens encantem fent fotos a tot arreu, en això coincidim! No descarto fer-vos alguna altra pregunta, ja que teniu informació de primera mà.
    Gràcies i enhorabona pel blog altre cop!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: