El wasabi i la cuina japonesa

Pensar en Wasabi és, segurament, pensar en sushi. I és que aquest picant condiment està lligat a la més famosa cuina japonesa i avui ens ve de gust parlar una mica d’ell. Sense ser uns entesos en el tema, però com a habituals consumidors, ens atrevim a explicar algunes característiques d’aquest picant tan famós. Qui no ha patit alguna vegada aquella sensació de posar-se a la boca una quantitat extralimitada de wasabi, i sentir aquella picor extrema mentr els ulls ens plora i les fosses nasals ens cremen?

El wasabi és fàcil de reconèixer pel seu color verd

No ens direu que un bon plat de sushi no entra pels ulls…

Extret de l’arrel d’una planta anomenada també Wasabi (wasabia japonica), prové de la família dels naps. Les característiques principals són el seu color verd, i el seu potent sabor, i es fa servir sobretot per mesclar-ho amb salsa de soja i sucar el sushi. La primera vegada que el vam veure al natural, tal com el recullen, va ser a un dels moltíssims mercats d’aliments de Tokyo. L’arrel, s’ha de ratllar i mesclar amb aigua fins aconseguir la pasta característica que estem acostumats a veure, just abans de consumir.

L’arrel del wasabi ratllada i mesclada amb aigua té un enorme gust picant
A les parades de menjar al voltant del Mercat del peix de Tsukiji trobem de tot
La majoria dels productes que trobem als mercats són completament desconeguts per nosaltres

A diferència d’altres picants, com les “guindilles” (bitxo) o el xile que actuen sobre la boca i la llengua, la potència picant del wasabi actua sobre les fosses nasals, enviant uns vapors que produeixen una ràpida sensació d’ardor i una plorera als ulls. Tot i plorar sovint mentre degustem aquest condiment, a nosaltres ens sembla molt addictiu.

Aquesta planta creix de forma natural només al Japó i a la zona russa propera, i és molt escassa i difícil de cultivar, pel que resulta molt cara. És per això que a molts llocs se serveix un succedani del wasabi. És fa servir tan poc l’autèntic, que els japonesos el distingeixen del succedani denominant-lo Hon-wasabi (wasabi autèntic). En alguns mercats japonesos encara podem veure com venen les arrels de wasabi amb el seu característic color verd.

Colors, olors i formes es barregen pels mercats

Aquest condiment es feia servir fa molts anys al Japó, com a sistema per emmagatzemar durant més temps els peixos crus, ja que posseeix propietats antibacterianes que retardaven la descomposició dels aliments. Avui en dia, com hem dit, el més fàcil es trobar sobres d’un pols verd provinent del rave picant, molt més fàcil de cultivar, que un cop barrejats amb aigua agafen la consistència necessària per servir a taula. O encara més fàcil, el podem trobar en tubs de plàstic en forma de pasta de dents preparat directament per servir…

wasabi tub

La qualitat del peix és la clau per un bon sushi
El nigiri és segurament la forma més comú de menjar sushi al Japó
Els makis són els nostres preferits. L’arròs queda embolicat per una alga seca anomenada nori
Un bon variat és la millor manera per obrir la gana

Més informació sobre el Sushi en aquesta web molt completa: www.sushi.com.es

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

9 respostes a “El wasabi i la cuina japonesa

 1. M’ha encantat aquesta entrada i aprofito per explicar una batalleta. Ara m’agrada molt el sushi però encara recordo la primera vegada que el vaig menjar, imagineu un dinar de feina amb “ejecutivos agresivos” on ens porten a dinar a un restaurant japonès “de categoria” on ens hem de treure sabates i seure al terra …. serveixen el sushi i servidora a banda del embolic amb els “palillos” que evidentment no ser fer servir, veu la piloteta de wasabi de color verd i pensant que es advocat i com es deixa agafar be amb els punyeters “palillos”, dons a la boca de cop ….. pensava que em moria tal qual i a mes dissimulant davant dels companys. Crec que mai mes el tornaré a tastar, ara em limito nomes a la salsa de soja.
  Salutacions.

 2. Fantástico post sobre un producto delicioso, nos habeis dado una buena información sobre él. La verdad que uno no le hecha cuenta de donde sale y para lo que sirve, solo lo comemos.
  A nosotros el sushi es otro de nuestros platos preferido, en general la gastronomia japonesa nos encanta.
  Un saludo!!

  1. Gracias por vuestro comentario “Un mundo para 3”. Nosotros ya éramos unos fans del sushi, pero después del viaje a Japón aún estamos más enganchados.
   Nos encanta probar la gastronomia de los paises que visitamos (sobretodo a Cristina), y una de mis aficiones es fotografiar los alimentos. Así que todo acaba estando relacionado…
   Un abrazo
   Manel

 3. Jo també vaig veure el programa del wasabi! Molt interessant, oi? I quina quantitat de plantes que tenen! El que no sabia és que es fes sota aigua, com l’arròs! Molt ben trobat, aquest post, cristina i Manel. I les fotos que heu fet són fantàstiques, com sempre! Petons

 4. La verdad que no es un plato de mi agrado…..lo he probado una vez y no me convence demasiado. Además creo que es importante que el pescado sea fresco.
  De todas formas, me has hecho pasar un buen rato en este tour sobre este plato japones y con muy buenas fotos.
  Buen post
  Saludos

  1. Tienes razón Gildo, la base es que el pescado sea lo más fresco posible. A nosotros es un plato que nos encanta y siempre que podemos, visitamos algún restaurante japonés.
   Gracias por tus comentarios.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: