La llegenda de la Dama de Carcas. Carcassonne

La ciutat fortificada de Carcassonne, França, ens fa recuperar ara una antiga llegenda, que sempre hem trobat màgica, sobre el nom d’aquest lloc declarat Patrimoni de la Humanitat. Parla de la Princesa sarracena Carcas, que podem veure en un bust situat a la porta de Narbona, l’entrada principal al recinte emmurallat del castell.

El bust de la Dama Carcas presideix l’entrada al castell
Castell Carcassonne i poble
Vistes del Castell de Carcassonne des de la ciutat

Explica la llegenda, que a principis del segle VIII, en els temps de l’ocupació musulmana, l’emperador Carlemagne va assediar la ciutat. Després de la mort del seu marit, la Dama de Carcas va comandar als cavallers que defensaven el castell i durant més de 5 anys va aconseguir aturar la conquesta per part de l’exercit invasor.

Però les provisions d’aliments i d’aigua van anar disminuint, i la gana i la set van fer acte de presència. Carcas va demanar realitzar un inventari amb totes les provisions disponibles. La població, malaltissa de gana, va presentar com a únics queviures un porc i un sac de blat. La Dama de Carcas, davant del penós panorama va idear un pla. Va ordenar encebar l’animal amb tot el blat disponible al sac, per després llençar-lo a l’enemic des de la muralla més alta del castell.

Carcassone, França

Carlemagne i el seu exercit van interpretar l’espectacle del porc, desaprofitat com a menjar, com una falsa abundància de queviures i provisions. Desanimats pel temps que durava el setge, i pensant que la ciutat encara disposava d’aliments per resistir durant molt més temps, van decidir abandonar la guerra.

Mentre les tropes es retiraven, Carcas va fer sonar amb força les campanes de la ciutat, i va ser llavors quan un dels soldats va dir a Carlemagne: “Sire, Dame Carcas sonne…” (“Majestat, la Senyora Carcas sona“), d’on explica la llegenda que hauria derivat el nom de Carcas-sonne.

Veritat o mentida, el cert és que la ciutat, situada a la vora del riu Aude, i amb un magnífic castell, és de visita obligada. Envoltada per una doble muralla d’uns 3 quilòmetres de longitud, el seu interior conserva l’aspecte de les ciutats medievals europees, amb carrerons estrets i tortuosos i barris d’artesans separats per gremis. Avui en dia, és tot un goig recórrer la ciutadella amb tanta història (imaginada o verdadera) al darrere…

 

MÉS INFORMACIÓ:

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

One thought on “La llegenda de la Dama de Carcas. Carcassonne

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: