De les moltíssimes maneres que podem fer servir per recórrer un país, un territori, fer una ruta i/o desplaçar-nos per qualsevol lloc, l’autocaravana és sense dubte una de les nostres preferides.
Sobretot pel grau de llibertat que ofereix, i perquè el vehicle en sí, es transforma en un element clau del viatge. Moure’s en autocaravana significa portar, a més del transport, la casa a sobre, i això és el tret més diferencial. Podem decidir on passar la nit, i normalment això té certes avantatges respecte a un allotjament convencional.






Les rutes per Parcs Naturals, boscos, platges, etc. es converteixen en el millor element on destaca una autocaravana.
És clar que depèn moltíssim del lloc a visitar i les opcions que aquest ofereixi per desplaçar-se en aquest tipus de vehicle. No seria el cas de visitar grans ciutats, on costarà moure’s, estacionar i buscar lloc on passar la nit, però allà on més treurem profit serà a la natura. Les rutes per Parcs Naturals, boscos, platges, etc. es converteixen en el millor element on destaca una autocaravana.
Hem pogut conduir autocaravanes a diferents parts del món i de diferents mides, i cada una té els seus pros i contres. A més tamany, més cara de llogar i potser una mica més complicada de conduir, però a canvi obtindrem més comoditat.
I mentre més petita, augmentarà la maniobrabilitat (més semblant a un cotxe qualsevol), i més econòmica, però restarà punts al comfort. També dependrà dels ocupants de l’autocaravana: no és el mateix viatjar sol o en parella, que amb amics o en família, on necessitarem més espai.





Cal tenir presents unes quantes consideracions a l’hora de llogar una autocaravana, i segurament la més important és l’econòmica. Tot i que es pugui pensar que surt millor de preu que la combinació cotxe i hotels/B&B/motels això normalment no és cert. Acostuma a ser més rentable a partir de 4 persones que si viatgeu sols o en parella, perquè el lloguer d’aquests vehicles és car.
Pressupost
A més del preu, cal estar molt atent a les assegurances que haurem de contractar, i als dipòsits que acostumen a demanar les companyies. És a dir, que a més del preu per dia que ens costi el vehicle, tindrem un suplement pel tipus d’assegurança (que acostuma a ser de diferents nivells i preus) i una quantitat que l’empresa ens demanarà en concepte de dipòsit i retornarà uns dies després que tornem l’autocaravana i comprovin que està tal i com la vam agafar el primer dia. Aquest dipòsit, que s’acostuma a pagar amb targeta, depenent del tamany i els dies de lloguer, pot ser una quantitat alta, i per tant és indispensable tenir-ho pressupostat al viatge.
Llicència de conduir
Bàsicament, a tot arreu, ens demanen el carnet de conduir (tant el del nostre país com l’internacional) de les persones que vulguin portar el vehicle.
Mida de l’autocaravana
Com la majoria de conceptes viatgers, la mida és molt subjectiva, i depèn de les nostres necessitats i pressupost. Hem provat tamanys molt diversos, i per nosaltres, està clar que el tamany importa 🙂 però també és important la distribució del vehicle. Hem conduït autocaravanes molt ben aprofitades de tamanys ajustats que són més grans del que ens pensem a primera vista. Podem dir que hem viatjat amb una gran varietat de tamanys. Des de petites furgonetes (tipus Renault Kangoo), de poc més de 4 metres de llarg i amb espai només per un simple matalàs i els dos seients de conducció; fins a vehicles de 7’5 metres, amb cuina, lavabo i dutxa inclosos.
Assegurança a contractar
El preu del lloguer normalment només inclou l’assegurança bàsica, i després acostumen a oferir-te diferents packs complementaris, com pot ser trencament del vidre frontal, baixos del vehicle, etc.
Normalment, tota assegurança va acompanyada d’una franquicia, que seria el preu màxim que el llogater ha de pagar abans que ho cobreixi la companyia. Aquesta franquicia pot ser més alta o més baixa, depenent del preu contractat. Gairebé sempre, les companyies ofereixen suplements diaris a canvi de fer baixar la quantitat de la franquicia. Un exemple, pot ser que tinguem una franquicia de 2.000 dòlars a l’assegurança contractada. Això voldria dir, que tot el que li passi al vehicle i necessiti reparar-se per sota d’aquesta quantitat, aniria a càrrec nostre, i tot el que passi d’aquesta suma, ja ho assumiria l’asseguradora. Per tant, és interessant que la franquicia sigui el més baixa possible.
Una de les coses que no acostumen a entrar mai al preu són les punxades i canvi de pneumàtics, que si patim, ens acabaran descomptant del dipòsit que hem efectuat al llogar-la.
Cal deixar molt ben especificat el telèfon on hem de trucar per qualsevol problema o assistència en carretera.








Què cal portar?
La majoria d’autocaravanes es lloguen amb l’indispensable per fer ruta: estris de cuina, plats, gots, coberts, llençols… i després es poden afegir complements, com per exemple taules, cadires, toldo, gps, etc. Cada companyia acostuma a oferir packs amb diferents estris.
Hem d’estar segurs de la mida de la nostra autocaravana a l’hora de l’equipatge, ja que l’espai és una part important del viatge, i no és gens còmode desplaçar-se amb el vehicle ple de bosses i maletes. L’interior del vehicle és ple de compartiments i armaris, on podrem ordenar tot l’equipatge.
És útil contractar-la amb lavabo i/o dutxa?
Un altre concepte molt personal. Si sabem que cada nit pernoctarem en algun càmping amb serveis, potser no és necessari, però si ens agrada l’acampada lliure (depenent del país a recórrer), o la màxima llibertat de plans durant la ruta, potser és una cosa a tenir en compte quan lloguem el vehicle.
Sabré fer servir tots els aparells?
Al principi pot fer una mica de respecte conduir un vehicle gran i ple de botons i aparells connectats, però és molt més senzill del que sembla, i als pocs dies de ruta ja ho tindrem tot més controlat.
Com omplim/buidem els dipòsits d’aigua, gas, benzina, aigües brutes??? Sempre ens faran una completa explicació al moment d’entregar-nos el vehicle, i la veritat és que no és gens complicat.
On podrem aparcar/pernoctar amb autocarava?
Doncs això depèn del país o regió que estiguem visitant. Hi ha llocs on es permet l’acampada lliure i podem passar la nit a qualsevol lloc, i d’altres que només ens deixaran fer-ho en àrees habilitades o zones d’acampada específiques. Informar-nos sobre això abans de viatjar, i confirmar-ho a l’empresa de lloguer, ens treurà de dubtes.









- Demanar i demanar. Abans de sortir de l’empresa on lloguem el vehicle, hem de tenir-ho tot ben clar. Si no entenem alguna cosa o ens quedem amb dubtes, hem de preguntar-ho a l’oficina on ens entreguin l’autocaravana.
- Provar-ho tot. Abans de l’entrega, acostumen a mostrar-nos la majoria d’accessoris i mecanismes del vehicle, i no hem d’avergonyir-nos de provar-los tots. Nosaltres, acostumem a aturar-nos un momentet a la sortida de l’empresa de lloguer, quan ens han entregat el vehicle, per fer funcionar tots els aparells. Sembla mentida, però quan estem sols comencen a sortir dubtes de coses que potser ens han explicat però davant la novetat del viatge no hem escoltat i/o entès bé. Així, si alguna cosa no funciona o no sabem fer-lo funcionar, podem tornar a entrar i demanar-ho.
- Les autocaravanes (sobretot les més grans) són grans consumidores de benzina. Hem de tenir pressupostat aquest concepte, perquè és part important de la ruta. Val la pena buscar i comparar preus de benzineres, ja que pot significar un estalvi important.
- Hem d’estar atents als nivells dels dipòsits d’aigües brutes, WC, propà i/o benzina pel generador, si és que en porta. El millor és sempre ser previsors i buidar-los i omplir-nos quan tinguem ocasió. No fa gens de gràcia quedar-se sense gas per cuinar quan preparem el sopar… 😦
- També és important ser cívic i bon viatger, i buidar els dipòsits d’aigües brutes als llocs especials que estan pensats per les autocaravanes. Acostumen a estar ben senyalitzats.
- Portar o llogar un GPS és una bona forma de traçar les nostres rutes, però mai està de més un mapa dels de tota la vida que ens ajudi a ubicar-nos.
- L’autocaravana ens permet un estalvi en el menjar durant la ruta, ja que hi podem menjar, i si disposa de cuina i nevera podem comprar per més d’un dia.
- Alguns vehicles disposen d’algun tipus de bateria (o generador) que subministra corrent a l’interior, i podrem carregar els nostres gadgets. Si no és així, en el moment que connectem la caravana a una xarxa de corrent, bàsicament als càmpings, podrem endollar els aparells dins el vehicle. És una bona idea portar algun carregador de metxero per endollar els aparells durant la marxa.
- Hem de ser conscients de les mides del vehicle al conduir-lo. És millor ser prudent, ja que és molt fàcil (sobretot els primers dies) no ser conscients de les branques baixes dels arbres o les marquesines d’alguns edificis a les ciutats i pobles.
- Són vehicles que, per la seva mida, acostumen a ser pesats, i per tant no podem desplaçar-nos a la mateixa velocitat que un cotxe. També és millor de deixar més distància de seguretat amb els altres vehicles.
- Quan ens desplaçem, hem d’estar segurs de tancar bé totes les obertures i claraboyes del vehicle.
- Atenció al fer marxa enrere. Segons el vehicle, podem tenir poca visibilitat de la part del darrera. Actualment la majoria disposa de càmera de visió posterior, però tampoc és mala idea que algun acompanyant surti i ens pugui guiar.
- És molt útil deixar ben a mà els telèfons de la companyia de lloguer i els d’assistència del vehicle. Més val no haver-los de fer servir, però mai se sap…
- Acostumarem a passar força estona a l’interior de l’autocaravana ja sigui fent quilòmetres o descansant, així que és bona idea portar bona música (la bona conversa també ajuda 🙂 ).








Viatjar en autocaravana és una forma diferent de viatjar i de conèixer un lloc. La llibertat que sentirem és única, i la ruta en sí ja formarà part de l’experiència que ens endurem de les nostres vacances.
En principi no hi ha res que limiti l’ús de l’autocaravana en qualsevol part del món, però també és cert que hi ha països molt més preparats que d’altres per aquest tipus de vehicles.
Nosaltres hem pogut gaudir en llocs com Islàndia, recórrer la Costa Oest dels Estats Units i Alaska, les Rocky Mountains al Canadà, les illes sud i nord de Nova Zelanda, l’illa de Tasmània i la costa de Queensland, Austràlia, on es nota que hi ha molts viatgers que opten per aquest vehicle i el país està molt ben preparat.







I quan somies en tenir una camper o autocaravana pròpia, és que estas enganxat a aquest tipus de transport. I això és el que ens passa, que somiem amb tenir una companya d’aventures! Qui sap si algun dia…???