Consells per llogar i fer una ruta en autocaravana. Una de les millors maneres de conèixer món!!!

De les moltíssimes maneres que podem fer servir per recórrer un país, un territori, fer una ruta i/o desplaçar-nos per qualsevol lloc, l’autocaravana és sense dubte una de les nostres preferides.

Sobretot pel grau de llibertat que ofereix, i perquè el vehicle en sí, es transforma en un element clau del viatge. Moure’s en autocaravana significa portar, a més del transport, la casa a sobre, i això és el tret més diferencial. Podem decidir on passar la nit, i normalment això té certes avantatges respecte a un allotjament convencional.

ruta usa costa oest-40
Fent ruta per la Costa Oest dels EEUU
Mt.Cook reflexat al llac Pukaki
Visitant Nova Zelanda
alaska caravana-11
Recorrent Alaska
australia ruta tasmania-2
Acampant a Austràlia
islandia caravana-3
Una petita campervan és la nostra companya de ruta a Islàndia
alaska caravana nosaltres
Circulant per les carreteres de les Rocky Mountain al Canadà

 

Les rutes per Parcs Naturals, boscos, platges, etc. es converteixen en el millor element on destaca una autocaravana.

És clar que depèn moltíssim del lloc a visitar i les opcions que aquest ofereixi per desplaçar-se en aquest tipus de vehicle. No seria el cas de visitar grans ciutats, on costarà moure’s, estacionar i buscar lloc on passar la nit, però allà on més treurem profit serà a la natura. Les rutes per Parcs Naturals, boscos, platges, etc. es converteixen en el millor element on destaca una autocaravana.

Hem pogut conduir autocaravanes a diferents parts del món i de diferents mides, i cada una té els seus pros i contres. A més tamany, més cara de llogar i potser una mica més complicada de conduir, però a canvi obtindrem més comoditat.

I mentre més petita, augmentarà la maniobrabilitat (més semblant a un cotxe qualsevol), i més econòmica, però restarà punts al comfort. També dependrà dels ocupants de l’autocaravana: no és el mateix viatjar sol o en parella, que amb amics o en família, on necessitarem més espai.

nova zelanda caravana-11
Als càmpings o zones d’acampada veurem moltes autocaravanes
SONY DSC
Fins i tot els dies de pluja poden ser genials si viatgem en autocaravana
islandia caravana-8
En vehicles petits, haurem de cuinar a l’exterior
canada rocky mountains caravana-13
Poder observar una aurora boreal mentre acampem és una gran experiència!
ruta usa costa oest-26
No s’ha de tenir por de les nevades. Com aquesta al Parc Nacional de Yellowstone

canada rocky mountains caravana-7

Cal tenir presents unes quantes consideracions a l’hora de llogar una autocaravana, i segurament la més important és l’econòmica. Tot i que es pugui pensar que surt millor de preu que la combinació cotxe i hotels/B&B/motels això normalment no és cert. Acostuma a ser més rentable a partir de 4 persones que si viatgeu sols o en parella, perquè el lloguer d’aquests vehicles és car.

Pressupost

A més del preu, cal estar molt atent a les assegurances que haurem de contractar, i als dipòsits que acostumen a demanar les companyies. És a dir, que a més del preu per dia que ens costi el vehicle, tindrem un suplement pel tipus d’assegurança (que acostuma a ser de diferents nivells i preus) i una quantitat que l’empresa ens demanarà en concepte de dipòsit i retornarà uns dies després que tornem l’autocaravana i comprovin que està tal i com la vam agafar el primer dia. Aquest dipòsit, que s’acostuma a pagar amb targeta, depenent del tamany i els dies de lloguer, pot ser una quantitat alta, i per tant és indispensable tenir-ho pressupostat al viatge.

Llicència de conduir

Bàsicament, a tot arreu, ens demanen el carnet de conduir (tant el del nostre país com l’internacional) de les persones que vulguin portar el vehicle.

Mida de l’autocaravana

Com la majoria de conceptes viatgers, la mida és molt subjectiva, i depèn de les nostres necessitats i pressupost. Hem provat tamanys molt diversos, i per nosaltres, està clar que el tamany importa 🙂 però també és important la distribució del vehicle. Hem conduït autocaravanes molt ben aprofitades de tamanys ajustats que són més grans del que ens pensem a primera vista. Podem dir que hem viatjat amb una gran varietat de tamanys. Des de petites furgonetes (tipus Renault Kangoo), de poc més de 4 metres de llarg i amb espai només per un simple matalàs i els dos seients de conducció; fins a vehicles de 7’5 metres, amb cuina, lavabo i dutxa inclosos.

Assegurança a contractar

El preu del lloguer normalment només inclou l’assegurança bàsica, i després acostumen a oferir-te diferents packs complementaris, com pot ser trencament del vidre frontal, baixos del vehicle, etc.

Normalment, tota assegurança va acompanyada d’una franquicia, que seria el preu màxim que el llogater ha de pagar abans que ho cobreixi la companyia. Aquesta franquicia pot ser més alta o més baixa, depenent del preu contractat. Gairebé sempre, les companyies ofereixen suplements diaris a canvi de fer baixar la quantitat de la franquicia. Un exemple, pot ser que tinguem una franquicia de 2.000 dòlars a l’assegurança contractada. Això voldria dir, que tot el que li passi al vehicle i necessiti reparar-se per sota d’aquesta quantitat, aniria a càrrec nostre, i tot el que passi d’aquesta suma, ja ho assumiria l’asseguradora. Per tant, és interessant que la franquicia sigui el més baixa possible.

Una de les coses que no acostumen a entrar mai al preu són les punxades i canvi de pneumàtics, que si patim, ens acabaran descomptant del dipòsit que hem efectuat al llogar-la.

Cal deixar molt ben especificat el telèfon on hem de trucar per qualsevol problema o assistència en carretera.

SONY DSC
Decidint la ruta
Monte Cook
Existeix molt bon rotllo entre els autocaravanistes
alaska caravana-23
Fent una pausa per berenar
australia ruta tasmania-12
Hora de posar benzina!!!
australia ruta tasmania-4
Esmorzant abans d’iniciar la ruta
alaska caravana-13
L’autocaravana passa a ser una companya del viatge
alaska caravana-16
Gaudirem d’unes vistes fantàstiques!
australia ruta tasmania-11
Glups! Punxada!!! Toca canviar una roda…

Què cal portar?

La majoria d’autocaravanes es lloguen amb l’indispensable per fer ruta: estris de cuina, plats, gots, coberts, llençols… i després es poden afegir complements, com per exemple taules, cadires, toldo, gps, etc. Cada companyia acostuma a oferir packs amb diferents estris.

Hem d’estar segurs de la mida de la nostra autocaravana a l’hora de l’equipatge, ja que l’espai és una part important del viatge, i no és gens còmode desplaçar-se amb el vehicle ple de bosses i maletes. L’interior del vehicle és ple de compartiments i armaris, on podrem ordenar tot l’equipatge.

És útil contractar-la amb lavabo i/o dutxa?

Un altre concepte molt personal. Si sabem que cada nit pernoctarem en algun càmping amb serveis, potser no és necessari, però si ens agrada l’acampada lliure (depenent del país a recórrer), o la màxima llibertat de plans durant la ruta, potser és una cosa a tenir en compte quan lloguem el vehicle. 

Sabré fer servir tots els aparells?

Al principi pot fer una mica de respecte conduir un vehicle gran i ple de botons i aparells connectats, però és molt més senzill del que sembla, i als pocs dies de ruta ja ho tindrem tot més controlat.

Com omplim/buidem els dipòsits d’aigua, gas, benzina, aigües brutes??? Sempre ens faran una completa explicació al moment d’entregar-nos el vehicle, i la veritat és que no és gens complicat.

On podrem aparcar/pernoctar amb autocarava?

Doncs això depèn del país o regió que estiguem visitant. Hi ha llocs on es permet l’acampada lliure i podem passar la nit a qualsevol lloc, i d’altres que només ens deixaran fer-ho en àrees habilitades o zones d’acampada específiques. Informar-nos sobre això abans de viatjar, i confirmar-ho a l’empresa de lloguer, ens treurà de dubtes.

 

australia ruta caravana-17
Hem de tenir molt clar l’equipatge que portarem
australia ruta caravana-16
Les autocaravanes són autèntiques cases amb rodes
australia caravana endolls
No és gens difícil aprendre el funcionament del vehicle i com omplir i buidar els tancs
tasmania caravana microones
Podem disposar d’un munt de comoditats
tasmania caravana endoll
I sempre que poguem endollar la caravana a una xarxa de corrent, habitualment als càmpings, podrem fer funcionar els nostres gadgets dins el vehicle
islandia caravana-6
Utensilis de cuina
australia ruta caravana-13
Cal estar atents als llocs on no podem pernoctar
australia ruta caravana-12
Nosaltres preferim viatjar amb poca roba i fer servir les bugaderies
canada rocky mountains caravana-8
Lavabo i dutxa d’una autocaravana

 

banner consells

 • Demanar i demanar. Abans de sortir de l’empresa on lloguem el vehicle, hem de tenir-ho tot ben clar. Si no entenem alguna cosa o ens quedem amb dubtes, hem de preguntar-ho a l’oficina on ens entreguin l’autocaravana.

 

 • Provar-ho tot. Abans de l’entrega, acostumen a mostrar-nos la majoria d’accessoris i mecanismes del vehicle, i no hem d’avergonyir-nos de provar-los tots. Nosaltres, acostumem a aturar-nos un momentet a la sortida de l’empresa de lloguer, quan ens han entregat el vehicle, per fer funcionar tots els aparells. Sembla mentida, però quan estem sols comencen a sortir dubtes de coses que potser ens han explicat però davant la novetat del viatge no hem escoltat i/o entès bé. Així, si alguna cosa no funciona o no sabem fer-lo funcionar, podem tornar a entrar i demanar-ho.

 

 • Les autocaravanes (sobretot les més grans) són grans consumidores de benzina. Hem de tenir pressupostat aquest concepte, perquè és part important de la ruta. Val la pena buscar i comparar preus de benzineres, ja que pot significar un estalvi important.

 

 • Hem d’estar atents als nivells dels dipòsits d’aigües brutes, WC, propà i/o benzina pel generador, si és que en porta. El millor és sempre ser previsors i buidar-los i omplir-nos quan tinguem ocasió. No fa gens de gràcia quedar-se sense gas per cuinar quan preparem el sopar… 😦

 

 • També és important ser cívic i bon viatger, i buidar els dipòsits d’aigües brutes als llocs especials que estan pensats per les autocaravanes. Acostumen a estar ben senyalitzats.

 

 • Portar o llogar un GPS és una bona forma de traçar les nostres rutes, però mai està de més un mapa dels de tota la vida que ens ajudi a ubicar-nos.

 

 • L’autocaravana ens permet un estalvi en el menjar durant la ruta, ja que hi podem menjar, i si disposa de cuina i nevera podem comprar per més d’un dia.

 

 • Alguns vehicles disposen d’algun tipus de bateria (o generador) que subministra corrent a l’interior, i podrem carregar els nostres gadgets. Si no és així, en el moment que connectem la caravana a una xarxa de corrent, bàsicament als càmpings, podrem endollar els aparells dins el vehicle. És una bona idea portar algun carregador de metxero per endollar els aparells durant la marxa.

 

 • Hem de ser conscients de les mides del vehicle al conduir-lo. És millor ser prudent, ja que és molt fàcil (sobretot els primers dies) no ser conscients de les branques baixes dels arbres o les marquesines d’alguns edificis a les ciutats i pobles.

 

 • Són vehicles que, per la seva mida, acostumen a ser pesats, i per tant no podem desplaçar-nos a la mateixa velocitat que un cotxe. També és millor de deixar més distància de seguretat amb els altres vehicles.

 

 • Quan ens desplaçem, hem d’estar segurs de tancar bé totes les obertures i claraboyes del vehicle.

 

 • Atenció al fer marxa enrere. Segons el vehicle, podem tenir poca visibilitat de la part del darrera. Actualment la majoria disposa de càmera de visió posterior, però tampoc és mala idea que algun acompanyant surti i ens pugui guiar.

 

 • És molt útil deixar ben a mà els telèfons de la companyia de lloguer i els d’assistència del vehicle. Més val no haver-los de fer servir, però mai se sap…

 

 • Acostumarem a passar força estona a l’interior de l’autocaravana ja sigui fent quilòmetres o descansant, així que és bona idea portar bona música (la bona conversa també ajuda 🙂 ).
australia ruta tasmania-7
Gaudint de la natura
australia ruta caravana-11
De vegades ens sentirem completament sols
australia ruta caravana-6
T’agrada conduir????
australia ruta caravana-1
Fent nit a un càmping
alaska caravana-22
Hi ha autèntic “monstres” sobre rodes
alaska caravana-20
No hi ha res com llevar-se en una autocaravana…
alaska caravana-21
…o decidir dormir una miqueta més!
alaska caravana-17
Cal tenir en compte les mides del vehicle quan aparquem

Viatjar en autocaravana és una forma diferent de viatjar i de conèixer un lloc. La llibertat que sentirem és única, i la ruta en sí ja formarà part de l’experiència que ens endurem de les nostres vacances.

En principi no hi ha res que limiti l’ús de l’autocaravana en qualsevol part del món, però també és cert que hi ha països molt més preparats que d’altres per aquest tipus de vehicles.

Nosaltres hem pogut gaudir en llocs com Islàndia, recórrer la Costa Oest dels Estats UnitsAlaska, les Rocky Mountains al Canadà, les illes sud i nord de Nova Zelanda, l’illa de Tasmània i la costa de Queensland, Austràlia, on es nota que hi ha molts viatgers que opten per aquest vehicle i el país està molt ben preparat.

nova zelanda caravana-10
La companya ideal per voltar per Nova Zelanda
islandia caravana-5
Islàndia en una petita furgoneta amb llit
australia ruta tasmania-13
Viatjant per Tasmània
australia ruta caravana-9
Acampant a la costa est d’Austràlia
alaska caravana camping
Acampar a Alaska és fer-ho a la natura més increïble
canada rocky mountains caravana-3
Recorrent les Rocky Mountains, Canadà
ruta usa costa oest-16
La Costa Oest USA és un dels millors llocs on circular en autocaravana

 

I quan somies en tenir una camper o autocaravana pròpia, és que estas enganxat a aquest tipus de transport. I això és el que ens passa, que somiem amb tenir una companya d’aventures! Qui sap si algun dia…???

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: