Visitant el Parc Nacional dels Volcans i l’espectacular Kilauea. Hawaii

Quan l’activitat del volcà Kilauea creix, toca patir, i això és el que està succeïnt aquests dies. Milers de persones evacuades degut als gasos tòxics i els rius de lava que inunden la zona. I és que aquest volcà, un dels més actius del món, no és la primera vegada (ni serà l’última) que deixa veure el seu inmens poder.

hawaii volca-4
Cràter Halema’uma’u
hawaii volca-13
Capvespre entre lava solidificada
hawaii volca-10
Fent ruta pel Parc Nacional dels Volcans

Situat al Parc Nacional dels Volcans de Hawaii, a l’illa de Big Island, la Unesco va declarar aquesta zona Patrimoni de la Humanitat el 1980. Aquí podem trobar una enorme biodiversitat, i com el seu nom indica, aquí trobem diferents volcans. Encara que la majoria resten inactius, dos presenten encara activitat: el Maunaloa, i el Kilauea.

El volcà Kilauea, amb una impressionant activitat aquests dies, de fet no ha deixat d’erupcionar des de l’any 1983. És per això que és un dels llocs més espectaculars del món on contemplar l’activitat volcànica.

hawaii volca-1
Literalment, les darreres erupcions van engolir algunes carreteres
hawaii volca-2
La lava solidificada crea un territori sorprenent

Com la majoria de Parcs Nacionals dels Estats Units, The Hawai’i Volcanoes no és una excepció. Unes infrastructures i senyalitzacions perfectes permeten gaudir de diferents activitats en la zona. Per accedir-hi, hem de pagar la corresponent entrada, que actualment són 25$ per vehicle (no importa el número d’ocupants) i permet accedir al parc durant 7 dies. 

Només entrar ens trobarem l’area del Centre de Visitants. Allà, els diferents rangers i personal ens podran ajudar a planificar la nostra visita. Passejades a peu, bicicleta, excursions guiades, acampades… les activitats són variades i per a tots el públics. 

hawaii volca-14
Tot al Parc està molt ben indicat…
hawaii volca-15
…i amb l’ajuda dels informadors del Visitors Center tot és ben fàcil

Una de les rutes més senzilles, i que es pot fer en cotxe i baixar als principals punts panoràmics, és explorar el cim del volcà a través de la Crater Rim Drive, una carretera de 18 quilòmetres que envolta el cim de la caldera, i on passarem per una zona desèrtica i un frondós bosc tropical.

hawaii volca-16
L’activitat volcànica és present a tot Big Island
hawaii volca kilauea-21
Torbarem diversos miradors durant la ruta
hawaii volca kilauea-20
Paisatges desèrtics on a la natura li costa obrir-se camí…
hawaii volca kilauea-19
…combinats amb paratges selvàtics

També és aconsellable explorar el Rift Oriental i la zona costanera del Parc, conduint per la Chain of Craters Road. Es tracta de 32 quilòmetres que ens portaran fins a la costa de l’illa, i on podrem observar com la lava expulsada durant recents erupcions s’ha solidificat i ha engolit literalment diverses carreteres. Aquí la sensació que l’home no té res a fer davant el poder de la natura és constant.

hawaii volca kilauea-22
Chain of Craters Road
hawaii volca-9
Les pedres volcàniques i el contrast amb el mar
hawaii platges-6
En dies de molta activitat, la lava pot arribar a caure sobre el mar

El milor, com sempre, és perdre’s i explorar els moltíssims senders i recorreguts que trobarem. L’enorme extensió de lava solidificada no deixarà de sorprendre’ns, i encara més surrealista és veure com hi ha barris i cases repartides per aquestes extensions àrides. Sembla mentida que algú pugui triar viure aquí. És relativament fàcil (depenent de l’activitat volcànica que trobem al visitar l’illa), observar rius de lava incandescent a la llunyania, i com baixen fins desembocar al mar, creant enormes fumeres al contactar la lava amb l’aigua. 

Els rangers de la zona delimiten les zones on poder accedir i fer observacions, però hi ha moltes zones que són privades, i allà podem trobar persones que, negociant el preu, et poden conduir per apropar-te molt més als rius de lava. La precaució ha de ser màxima i seguir sempre les instruccions, fent servir el sentit comú. Durant la nostra visita, l’activitat volcànica era relativament baixa, i no vam obtenir les fotografies que somiàvem, però tenim pendent repetir la visita, ja que Hawaii ens va fascinar… (veure informació de la nostra ruta).

hawaii volca-5
Quan cau la nit, es poden apreciar rius de lava
hawaii kilauea observació lava cris
Normalment les zones estan delimitades…
hawaii volca-12
…però molts llocs anuncien excursions per apropar-se a la lava
hawaii volca-11
La gent viu a llocs realment inhòspits!

També recomanem moltíssim visitar un dels punts més populars i visuals del Parc. El cràter Halema’uma’u és visible des d’un ampli mirador, i permet admirar una gran columna de fum durant tot el dia. Segons la tradició, és la casa sagrada de Pelehonuamea, la poderosa deessa d’aquests volcans. Però el que realment impressiona és observar-lo quan marxa la llum. És llavors quan el vapor, degut a l’activitat del llac de lava que hi ha al seu interior, tenyeix d’un espectacular to vermellós el núvol que escup continuament el cràter. El contrast amb el blau-negre del cel estrellat és increïble.

hawaii volca-8
Cràter Halema’uma’u, que en hawaià vol dir “llar del foc etern”

 

I per entendre encara millor el volcà Kilauea i tot el que estigui relacionat amb el parc, el millor és visitar el Museu Thomas A. Jaggar. Amb el nom del primer científic que va estudiar la zona, és un punt ideal per conèixer tot el relatiu a la volcanologia i el que representa per a Hawaii.

hawaii kilauea jaggar museum
Exposició al museu Jaggar
hawaii kilauea jaggar museum 02
Un sismògraf registra l’activitat del volcà Kilauea

Ah! I un altre punt imprescindible és caminar per algun dels tunels de lava del Parc. La cova Nahuku, amb més de 500 anys d’antiguitat, és una experiència genial. Aquest tunel subterrani, format per un riu de lava fosa, va solidificar les parets permetent el seu recorregut. El contrast amb el paisatge selvàtic que trobem a l’entrar o sortir és sorprenent.

hawaii volca kilauea-17
El Parc combina zones desèrtiques amb altres que són una autèntica selva
hawaii volca kilauea-18
Fa molts anys la lava va crear aquests llargs tunels

Hawaii és una destinació que ens va sorprendre moltíssim. I és que aquesta destinació és molt més que platges, sol i bronzejat (que també 🙂 ), però l’activitat volcànica és sense cap tipus de dubte, un dels seus enormes atractius.

Clica per veure altres articles sobre Hawaii:

icones-ciutats-hawaii-ok

.

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: