Viatge per la deliciosa gastronomia de la Bretanya francesa

No ens cansarem de dir-ho: per nosaltres, tastar la gastronomia típica dels llocs que visitem, és una altra manera de viatjar, de conèixer millor la terra que trepitgem i per descomptat, una boníssima manera de gaudir d’una ruta.

Perquè no volem separar-ho, no volem diferenciar la cuina d’una regió o país dels seus monuments, la seva gent, la seva arquitectura… Tot forma un perfecte embolcall que ens fa pair millor un viatge. I si això ens provoca un bon regust de boca, encara millor…

Bretanya, Roscoff. Restaurant Le Moule au Pot
Com ens agrada tastar la gastronomia local… Una altra manera de viatjar!

La Bretanya ofereix un munt d’especialitats, impossibles de tastar totes en una ruta de 10 dies. Però volem deixar constància que allà es menja molt bé, i la millor manera és mostrar-ho, ja sigui en paraules o fotos…

El mar és un dels elements centrals de la cuina bretona, ja que disposen d’uns peixos boníssims i una gran varietat de mol·luscs (què dir de les seves ostres…). Com diuen ells mateixos “Nés avec de l’eau de mer autour du cœur” (“nascuts amb l’aigua de mar al voltant del cor”), però us enganyaríem si només fos això. Perquè aquesta és també terra de bones carns, de pernil, de pâtés, de carxofes (ai què bones a Saint-Pol-de-Léon)…

Camps carxofes a Saint Pol de Léon. Bretanya
Camps carxofes a punt per ser collides a Saint Pol de Léon
Place Rallier du Baty, Rennes. Bretanya
Durant tota la ruta trobem boníssims llocs on menjar
Pont-Aven, Bretanya
Però si fins i tot venen postals amb receptes de productes bretons!
Breizh Cola, la CocaCola de la Bretanya
Inclús han inventat la Breizh Cola, la CocaCola de la Bretanya!!!

Però sens dubte, un dels plats més populars, a més de bons i bé de preu, són les crêpes i galettes. Cal diferenciar-les, ja que tot i que les dues són especialitats gastronòmiques d’aquesta regió, la farina utilitzada és la clau per diferenciar-les. Mentres que la crêpe fa servir farina de blat per configurar la seva massa, les galettes són elaborades amb blat sarraí, que donen un aspecte molt més fosc a la massa. A més, aquestes acostumen a farcir-se amb condiments salats (embotits, formatges…) i la crêpe és menja com a postre.

Nosaltres som tan fans d’aquest plat, que encara recordem un dels dies de la ruta al que vam batejar com a Journée de la Crêpe i la Galette. Tot els àpats del dia van consistir en aquesta especialitat, començant pel esmorzar, passant pel dinar i acabant per un sopar. Salada com a plat principal, i dolça com a postres! Impressionant!

Place au beurre, Quimper. Bretanya
Acompanyem les Galettes amb una deliciosa sidra. Place au beurre, Quimper.
Créperie Le Saint George, Rennes. Bretanya
La Créperie Le Saint George és la més sofisticada de la regió. Rennes.
Créperie Le Saint George, Rennes. Bretanya
Res millor per acabar de dinar que una crêpe dolça
Pont-Aven, Bretanya
Comprem farina sarraïna per fer galettes a casa

Els bretons saben cuinar els productes de mil maneres. Si visiteu La Bretanya no dubteu a tastar plats com la sopa de Roscoff (de col-i-flor); potser s’escapa una mica del pressupost, però l’Homard grillé (llagosta a la planxa) té molt bona fama. Ep! I què dir de l’excel·lent agneau (xai). Una de les maneres més populars de cuinar-lo és el Gigot à la Bretonne (amb mongetes blanques). I les sopes de peix, que bones! La Cotriade és una bouillabaisse amb peixos de costa…

Restaurant Le P'tit Resto, Bayeux, Bretanya
Restaurant Le P’tit Resto, Bayeux, Bretanya
Cancale. Restaurant Au Pied de Cheval, Bretanya
Sopa de peix, ostres i moules-frites… Quina gran combinació! Restaurant Au Pied de Cheval, Cancale
Plage de l'Ecluse, Dinard Bretanya
Les sardines són una altra especialitat de la regió. Restaurant Plage de l’Ecluse, Dinard

Unes linees més amunt, ja hem introduït una altra especialitat de la zona: les ostres. I visitar la població de Cancale és sinònim de menjar les millors! La costa d’aquesta població és plena de vivers, i tots els restaurants n’ofereixen. Són boníssimes i a un preu més que raonable. Tot dependrà del tipus d’ostra que demanem i del seu tamany, però podíem menjar mitja dotzena d’ostres per només 4 euros! Fins i tot les podem degustar a peu de mar, en alguns dels senzills punts de venda que s’instal.len. La visió del seu cementiri de petxines a la platja és molt coneguda, per ser el punt on la gent llença les closques un cop engolida l’ostra…

Cancale, Bretanya
Degustant ostres a peu dels vivers, Cancale
Cancale, Bretanya
Petites paradetes les venen a la mateixa platja
Cancale, Bretanya
La tradició mana cruspir-se les ostres i llençar la closca a peu de mur
Cancale. Restaurant Au Pied de Cheval, Bretanya
Una mica de llimona, i a menjar-les!

I no us quedeu només amb aquest mol·lusc, les palourdes (cloïsses) poden cuinar-se de moltes maneres, i a nosaltres ens encantes les coquilles saint jacques (vieires). A la planxa, amb risotto, amb salsa al vi blanc…

De fet són molt conegudes les grans safates de marisc que ofereixen molts restaurants, amb diferents tipus de mol·luscs i crustacis i servits amb pa i mantega. Ah! I què dir d’un altre plat molt típic, les moules-frites, els populars musclos amb patates fregides!

El millor de recórrer aquesta zona de França, és que a més dels plats típics a la carta, la majoria de restaurants acostumen a oferir el menú del dia, compost per uns quants plats a triar entre primers i segons. Preus molt ajustats, i creieu-nos, és molt difícil que ho facin malament. La cuina bretona és realment sorprenent!

Restaurant L'Abri du Port. Erquy, Bretanya
Com ens agradesn les Coquilles Saint Jacques!
Restaurant L'Abri du Port. Erquy, Bretanya
Vieires al restaurant L’Abri du Port. Erquy
Saint Malo, Bretanya
Degustem la cervesa Chat-Malo, molt típica de la Bretanya
Cancale, Bretanya
Safates de marisc
Bretanya, Roscoff. Restaurant Le Moule au Pot
Moules-frites al restaurant Le Moule au Pot, Roscoff

Un dels llocs on més podem gaudir amb l’alimentació és a Rennes, la capital de La Bretanya. Perquè allà, cada dissabte trobarem Le Marché des Lices, un dels mercats més antics i grans de tota França. Recórrer les seves paradetes és no parar de salivar. Quants colors i quanta vida! (post en preparació).

Marché des Lices, Rennes. Bretanya
Marché des Lices, Rennes
Marché des Lices, Rennes. Bretanya
Allà trobem de tot
Marché des Lices, Rennes. Bretanya
Quants formatges!!! Un altre dels aliments ben típics…
bretanya gastronomia-15
L’ambient del mercat és únic

Ah! I com a qualsevol menú, per acabar, les postres. I La Bretanya en té per triar i remenar. Com hem dit abans, les crêpes dolces, condimentades amb tot el que poguem imaginar, són les número u, però la cosa no acaba aquí, és clar. Les sablés bretons (galetes bretones) ens xiflen! Aquestes galetes fetes de mantega són espectaculars a qualsevol hora del dia. I què dir de les maduixes. A la regió de Plougastek són les reines, i es poden preparar de mil maneres.

Altres especialitats són els pastissos, com el gâteau de Châteaulin (fet amb poma); els famosos Chocards del poble d’Yffniac, farcits de melmelada de poma; el Far breton, una mena de massa de pa de pessic farcida de prunes i panses seques. I no podem oblidar un dels més típics, el Kouign-Amann, molt present a qualsevol pastisseria de la regió. La traducció literal d’aquesta paraula bretona al francès seria “pain au beurre” (pa de mantega), però és clar, amb la mantega clàssica d’allà, diferent de la nostra per ser més salada. Mmmm, per llepar-se els dits!

Plage de l'Ecluse, Dinard Bretanya
Pastís Breton
Cafeteria Timothy Intramuros, Saint Malo. Bretanya
Pastissos a la Cafeteria Timothy, Saint Malo
Marché des Lices, Rennes. Bretanya
Maduixes de Plougastek
Marché des Lices, Rennes. Bretanya
Fins i tot si no som molt de dolços, sempre trobarem alguna cosa  salada
bretanya gastronomia-1
Far Breton, farcit amb panses
Cafeteria Timothy Intramuros, Saint Malo. Bretanya
Hora de berenar el famós Kouign-Amann!
Quimper, Bretanya
Les Kouignettes són la versió reduida del Kouign-Amann

La gastronomia de La Bretanya francesa és una cuina deliciosa. Recordem aquesta ruta amb un carinyo especial, veient paratges espectaculars, una costa indòmita, i unes postes de sol increïbles. I sovint des d’algun restaurant, amb un plat deliciós a taula. Perquè també podem viatjar amb el sentit del gust, aquesta regió ens té robat el cor… i l’estómac!

Clica per veure detalls de la ruta per La Bretanya i altres posts:
icones ciutats bretanya 2
10 DIES DE RUTA PER LA BRETANYA FRANCESA, ARRIBANT FINS A L’INICI DE LA NORMANDIA, ADMIRANT EL FAMÓS MONT SAINTMICHEL

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: