Barri i Museu Jueu de Praga. República Txeca

Poques capitals europees tenen un barri jueu tan ben conservat com el de Praga. Josefov, que així s’anomena aquest barri, és un dels recorreguts imprescindibles de la ciutat. És tota una delicia voltar pels seus carrers, visitar les numeroses sinagogues i en especial, l’antic cementiri jueu, un lloc realment únic.

praga jueu-20
Praga amaga racons encantadors!

Caminar pels principals carrers de Josefov, i prendre un bon café en alguna de les seves magnífiques cafeteries és una de les millors coses que vam fer durant la visita a Praga. I com no, visitar el Museu Jueu és molt interessant, com tots els llocs plens d’història…

praga jueu-1
Voltant pels carrers de Josefov
praga jueu-13
Un ambient captivador
praga jueu-14
Amb les cafeteries que a nosaltres tan ens agraden…
praga jueu-16
…perfectes per fer una pausa al camí!

El Museu està dividit en varis edificis dispersats per l’antic ghetto jueu i va ser creat el 1906. Sota l’ocupació nazi, a la II Guerra Mundial, el museu va servir contra la seva voluntat, com a dipòsit de bens incautats als jueus txecs. La majoria dels propietaris de tots els objectes van morir als camps d’extermini, però els empleats del Museu van poder salvar la majoria de coses confiscades.

El més curiós, és que el bon estat de conservació d’aquest barri és degut al mismíssim Adolf Hitler. Paradoxalment, va ser el lider nazi qui va decidir construir a Praga el “Museu de la raça desapareguda”, que a la llarga (i per sort amb el canvi del curs de la història) conté la més gran col·lecció d’objectes jueus d’Europa.

El 1994 es crea l’actual Museu, tal i com es coneix avui dia, albergant més de 40.000 objectes i 100.000 llibres. A més d’un Centre Multimèdia i una Galeria, el més conegut del conjunt museístic són les 6 Sinagogues i el Cementiri.

praga jueu-7
Apropant-nos a la Sinagoga Klausen
praga jueu-10
Escultura homenatge a un personatge il·lustre de la ciutat: Franz Kafka

praga jueu-9

La pregunta, durant el nostre viatge, era aquesta: mereix la pena, per turistes com nosaltres, la visita a aquests llocs de culte? La resposta és ben clara: i tant!

Per exemple, si visitem la Sinagoga Pinkas, no podrem deixar d’emocionar-nos al veure el silenciòs homenatge a les víctimes de l’Holocaust que trobarem al seu interior. A les seves parets hi ha l’epitafi més llarg de tot el món, amb els noms dels que van morir als camps de concentració.

Les Sinagogues Maisel i Klausen destaquen per la seva arquitectura i les diferents exposicions que trobem en elles.

La Sinagoga Vella-Nova és la més antiga d’Europa que es conserva (S.XIII), una joia del gòtic i que acull la famosa llegenda del Golem de Praga. Es creu que a les golfes, on està prohibit entrar desde fa molts anys, s’amaga la famosa criatura de fang protagonista dels principals mites txecs.

praga jueu-15-2
Interior de la Sinagoga Pinkas
praga jueu-2
Amb el gran epitafi homenatge a les víctimes de l’Holocaust jueu
praga jueu-8
Sinagoga Vella-Nova

I si hi ha un edifici realment majestuós, aquesta és la Sinagoga Espanyola. Segurament la més bonica de totes, per la seva decoració daurada, amb motius orientals i grans vitralls de colors.

praga sinagoga espanyola
L’espectacular interior de la Sinagoga Espanyola
praga jueu-11
Col.lecció d’objectes de valor
praga jueu-15
I obres de Franz Kafka

praga jueu-12

Però el que realment sorprèn de la visita, és caminar pel vell Cementiri Jueu, envoltats de làpides amuntegades unes sobre d’altres. N’hi ha més de 12.000, i la més antiga data del 1439.

El més curiós és que el número de persones enterrades encara és molt més gran. Degut al poc espai, i a l’antiga costum jueva que no permet eliminar tombes antigues, el cementeri s’anava cobrint amb capes de terra per ubicar les noves tombes. Això ha provocat un amontegament de tombes, i hi ha llocs on trobem fins a 12 nivells d’enterraments un sobre l’altre.

praga jueu-4
Les tombes s’apilonen al cementiri
praga jueu-6
Passejar envoltats de silenci és un moment especial
praga jueu mane cementiri
Envoltats de tombes

praga jueu-3

El silenci mentre passegem entre tanta història posa la pell de gallina…

MÉS INFORMACIÓ

 • Web Museu Jueu a Praga
 • Horaris:
  •   01 Gener – 25 Març 9h – 16.30h
  •   27 Març – 28 Octubre 9h – 18h
  •   30 Octubre – 31 Decembre 9h – 16.30h
 • Reserva entrades online
  • Preu 25 €
  • Els tiquets es poden comprar a qualsevol de les Sinagogues i serveixen per tot el recorregut.

Clica per veure altres posts de Praga al blog

icones ciutats praga

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

2 respostes a “Barri i Museu Jueu de Praga. República Txeca

  1. Moltíssimes gràcies, Marina!!!
   Quan un lloc ens agrada, és ben fàcil transmetre el que en pensem al nostre blog. I Praga és una ciutat amb molt d’encant!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: