Aurores Boreals. L’espectacle de les llums del nord

Poques vegades hem gaudit tant de l’espectacle de la natura, com veient la formació d’aurores boreals al cel. Aquest fenòmen metereològic és realment hipnòtic, i des de sempre ha creat una gran espectació. A més, que per observar-les depenguis en gran mesura de la sort, encara engrandeix més la seva llegenda.

La primera vegada que vam observar una Aurora Boreal, al poble de Hofn, Islàndia
La primera vegada que vam observar una Aurora Boreal, al poble de Höfn, Islàndia

Per nosaltres, és un espectacle tan gran, que hem arribat a viatjar a un país expressament per veure’n. El lloc triat va ser Islàndia, i sempre recordarem la primera vegada que ens vam trobar amb una, al petit poble de Höfn.  Després hem tingut la sort d’observar-ne al Canadà (Montanyes Rocalloses) i als Estats Units (Alaska). I també recordem amb una sensació especial, la vegada que vam poder-les observar dins d’un avió, quan vam travessar una enorme formació d’Aurores durant un vol de Seattle (USA) a Barcelona.

No podien fer finestres més grans als avions???
Veure la formació d’aurores boreals en ple vol és una experiència irrepetible!
La Cristina no podia deixar de mirar per la finestra
No poden fer les finestres més grans?? 🙂

aurores boreals alaska 03

Perquè a més de quedar-nos bocabadats davant unes llums estranyes que es formen al cel, i es mouen hipnòticament, també hem de sumar l’entorn. La majoria de vegades ha sigut en zones boscoses, amb poquíssima gent, i en un complet silenci. Acampar en autocaravana, sortir en plena i freda nit i caminar sols entre arbres enormes sota una aurora boreal, és una de les millors experiències viatgeres que hem viscut mai!

I per uns amants de la fotografia com nosaltres, és tot un repte poder-les fotografiar. Gens fàcil, i amb els dits glaçats, la cosa es complica. 😜

Els millors mesos per veure-les, es concentren entre l’octubre i l’abril.

Formació d'una aurora mentre acampem. Rocky Mountains, Canadà
Formació d’una aurora mentre acampem. Rocky Mountains, Canadà
Aurora Boreal sobre un petit aeroport al mig del bosc. Alaska
Aurora Boreal sobre un petit aeroport al mig del bosc. Chena Hot Springs, Alaska

I com ho hem fet per estar atents a la formació d’aurores quan som de viatge? Doncs una mica de tot. Imprescindible la bona sort, estar atents a internet, anar a dormir tard, posar l’alarma al rellotge i aixecar-nos sovint durant la nit per mirar el cel,  i fins i tot, que algú ens avisi. Si ens allotgem a hotels, de vegades hem demanat al personal de nit, que no dubti a cridar-nos, sigui l’hora que sigui, si ells veuen aurores.

Una vegada, acampant en un càmping, vam conèixer un noi igual de freaki pel cel i la fotografia que nosaltres. Vam quedar que el primer que observés alguna cosa estranya, avisés a l’altre. Encara recordem el susto de sentir uns cops a la porta de la caravana en plena nit. –“Northern Lights!!!” -ens cridava. I tot just sobre nostre apareixien els famosos colors verds i violetes d’una aurora.

Els colors comencem a aparèixer sobre el càmping on acampem
Els colors comencem a aparèixer sobre el càmping on acampem. Fairbanks, Alaska
No pots parar de mirar el cel
No pots parar de mirar el cel
La intensitat depèn de moltíssims factors.
La intensitat depèn de moltíssims factors. Islàndia

Però què és aquest fenòmen metereològic? Les aurores són un resplendor que apareix al cel durant la nit, en regions properes a les zones polars, i són causades per l’impacte de les partícules de vent solar amb el camp magnètic de la Terra. Toma ya! Reunir les condicions per a que es formin depèn d’unes quantes variants. La més important és la quantitat d’activitat solar, i aquesta, al succeir tan lluny, es pot saber amb una certa antelació quan arribarà a la terra i des d’on s’observarà millor. De fet, nosaltres, per fotografiar-les, estem molt atents a les webs on s’estudia l’activitat solar.

I si són important les condicions per formar-se, també ho són les condicions per observar-les:

 • Ubicació. Mentre més ens apropem als Pols, més fàcil és trobar-ne.
 • Contaminació lumínica. Més foscor i menys llums ajuden a veure-les amb més claretat.
 • Fred. Les nits fredes ajuden a una millor formació i visió dels colors. Per això, a l’hemisferi nord els millors mesos per observar-les són els mesos d’hivern.
 • Pocs núvols. La lògica ja ens avisa que un cel tapat no deixarà que en veiem.

La formació d’aurores boreals no és exclusiva dels mesos d’hivern. De fet, l’única cosa realment imprescindible és que sigui fosc. Però hem de tenir en compte que a la majoria de països nòrdics on observar-les, als mesos d’estiu les hores de foscor es redueixen considerablement (l’anomenat sol de mitjanit arriba al no fer-se de nit mai). Per això, els millors mesos per veure-les, es concentren entre l’octubre i l’abril).

Caminar sota una Aurora, al mig del bosc, i sols... Una experiència irrepetible!
Caminar sota una Aurora, al mig del bosc, i sols… Una experiència irrepetible!
Fotografiar-les és tot un repte. Ens encanta!
Fotografiar-les és tot un repte. Ens encanta!

Ah! I tal com hem dit abans, sempre parlem de formació als Pols de la Terra. Tant el Nord com el Sud. Molta gent creu que només es formen al Nord. Segurament és degut a que s’acostuma a batejar-les com Aurores Boreals, però aquest nom momés és correcte si es formen al Nord del planeta.

Al Sud el fenòmen també succeeix, però allà s’anomenen Aurores Australs (Northern Lights i Southern Lights en anglès). El nom genèric prové d’Aurora, la deessa romana de l’alba. I encara més, també es formen en altres planetes. Com ens agradaria poder viatjar a l’espai i veure’n una entre els anells de Saturn… Qui sap???

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

14 respostes a “Aurores Boreals. L’espectacle de les llums del nord

 1. Increible!! Quina envejeta! Ens morim per veure una aurora boreal i vosaltres ja sou pros del tema!! 😆😆 Un petonas !!

  1. Jajaja. Nooooo, experts segur que no, però hem tingut moltíssima sort. Passar molt fred ha vegades ha tingut la seva gran recompensa… 🙂
   Gràcies pel vostre comentari, nois.
   Una abraçada!

  1. Moltíssimes gràcies, Arnau.
   L’experiència de veure aurores boreals és una de les coses més maques que hem pogut fer durant alguns dels nostres viatges. I de veritat que cap foto pot mostrar realment el que els nostres ulls han pogut veure.
   Una abraçada!!

 2. Hola, nois! Sou uns autèntics caçadors d’aurores boreals, hahaha! Ens ha encantat el post i les fotos. Veure aurores boreals és un dels nostres somnis, així que ja us demanarem consell i informació més concreta de webs on fer-ne seguiment quan organitzem algun viatge amb aquest propòsit.

  1. Jajajaja. Gràcies pels piropos, nois… Res d’experts, però si que hem tingut molta sort. Viatjar en mesos freds a certs llocs, ha sigut una increïble experiència.
   Us ho recomanem!! Si us podem ajudar en qualsevol cosa, no dubteu a demanar…
   Una abraçada!

 3. Increïble! Veure aparèixer aquests colors al mig del cel ha de ser molt emocionant i segur que jo seria de les que em posaria a cridar com una boja d’emoció això de “Northern Lights!!! Northern Lights!!!” xD I què dir de les fotos? ES-PEC-TA-CU-LARS! M’heu fet agafar unes ganes boges de perseguir aurores boreals!
  Un gran article!
  Una abraçada!

  1. Una experiència molt i molt increïble, Laia.
   I tenir la sort de poder observar aquest fenòmen a diferents llocs durant alguns dels nostres viatges ens ha emocionat moltíssim!
   Moltíssimes gràcies per les teves paraules. Ens fan venir moltes ganes de continuar compartint diferents experiències viatgeres a través del blog.
   Una abraçada!!!

  1. Les aurores boreals ens van semblar tot un espectacle visual. Sens dubte són una de les experiències viatgeres més boniques que hem viscut mai.
   Moltíssimes gràcies per les teves paraules i el teu comentari.!!

   Una abraçada!

 4. Qué maravilla de fotografías, ya estoy soñando de nuevo con las luces del norte (y eso que lo que se acerca es el verano…) Me parece pura magia, que según el lugar adquiera tonos distintos y además dance por el cielo como una culebra. No me extraña que no pudierais dejar de mirar al cielo, yo no habría podido dormir seguro. La que más me ha gustado la de Höfn, Islandia, ¡parecen pintados los tonos verdes! Volveré a intentar verla, espero que pronto, si no en Islandia en Laponia o el lugar que se tercie… Un abrazo de la cosmopolilla.

  1. Ver y fotografiar auroras boreales ha sido una de las mejores experiencias viajeras que hemos vivido.
   Y tenemos un recuerdo especial de las de Islandia, por ser las primeras que observamos. Los tonos y colores nos dejaron boquiabiertos, y fué todo un reto fotografiarlas.
   Aunque la fortuna es parte esencial para poder verlas, nos encanta tu determinación. Seguro que tarde o temprano quedaras hipnotizada por su magia.
   Un saludo viajero!!!
   Manel y Cristina

 5. Quines foto més xules!!! Moltes gràcies per compartir-les i acompanyar-les de les emocions que veu viure en veure-les!! Seguiu perseguint aquests moment màgics i no deixeu d’explicar-nos-ho!! Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: