Alcatraz, una presó de pel·lícula. San Francisco, USA

Alcatraz, situada a una petita illa davant de la ciutat de San Francisco, deu ser la presó més coneguda del món. Sèries i pel·lícules han contribuït a fer més gran la seva llegenda, i és un lloc de visita obligada si som a la ciutat.

La seva funció com a penitenciaria va acabar al 1963, quan va ser tancada, i posteriorment va entrar a formar part del Parc Nacional Golden Gate. Avui, és un dels llocs més visitats de la ciutat de San Francisco.

Només arribar a l’illa ja ens impressiona el que veiem
El famós tramvia de San Francisco amb Alcatraz al fons
El famós tramvia de San Francisco amb Alcatraz al fons

Per arribar a The Rock, com també és coneguda la presó, és necessari agafar el ferri, concretament des del moll Pier 33, on trobem l’empresa Alcatraz Cruises, que és l’encarregada de gestionar les visites. Depenent de l’època de l’any, reservar amb temps és una bona opció, ja que no caldrà fer cues per comprar els tiquets i tindrem garantida l’entrada.

La visita comença doncs, al ferri que fa el trajecte dels 5 quilòmetres de distància que hi ha entre el port i l’illa. Aquest recorregut també és molt interessant, ja que les vistes que ofereix de la badia de San Francisco, i sobretot del Pont Golden Gate són espectaculars.

Un cop arribem, a part de la presó i tot el seu conjunt també podem veure el far més antic de tota la Costa Oest dels Estats Units (veure info de la nostra ruta). La visita no té un durada fixe, ja que podem passejar per les instal.lacions tot el temps que volguem, i pujar a qualsevol dels vaixells de tornada. Això si, cal estar atents a quin és l’últim ferri que torna a la ciutat, ja que sinó haureu de córrer per no perdre’l (us ho diem per experiència…)

El Pavelló D era lloc pels presos més perillosos
La tornada al capvespre pot ser un bonic espectacle
L'empresa Alcatraz Cruises s'encarrega de gestionar els ferris i la visita
Un dels vaixells per arribar a la Presó
Cristina i San Francisco reflectits a les velles finestres del recinte d'Alcatraz
Cristina i San Francisco reflectits a les velles finestres del recinte d’Alcatraz
La illa, encara que de petites dimensions, destaca clarament a la Badia de San Francisco
La illa, encara que de petites dimensions, destaca clarament a la Badia de San Francisco

Des de 1934 fins al 21 de març del 1963, és a dir 29 anys, van estar reclosos personatges tan famosos com el gàngster Al Capone , Robert Franklin Stroud (l’home ocell), o Alvin Karpis, el reclús que va passar més temps entre barrots.

A més, a l’illa hi vivien part dels guàrdies que s’encarregaven de la seguretat de la presó, així com les seves famílies. A la visita podem caminar entre els diferents pavellons de cel.les, el patí de la presó, i algunes dependències dels guardes. Si acompanyem aquest recorregut de les audio-guies disponibles, encara aconseguirem imaginar-nos més fidelment com devia ser la vida dintre d’aquests murs. Les audio-guies estan gravades emulant les experiències en primera persona, del personal de seguretat de la presó  i els presos, cosa que ajuda a moltíssim a reviure com de dura devia ser l’estància allà.

El Golden Gate es pot veure des del patí de la presó
Ara, els guardes vigilen les instal·lacions i no als presos...
Ara, els guardes vigilen les instal·lacions i no als presos…
No fa falta molta imaginació per veure als guardes armats amb fusells vigilant des de les torres
No fa falta molta imaginació per veure als guardes armats amb fusells vigilant des de les torres
La visita pels pavellons és la part més destacada del tour
La visita pels pavellons és la part més destacada del tour

sanfrancisco alcatraz flag

Algunes cel.les és mantenen com eren originàriament, i sorprèn veure les reduïdíssimes mides on els presos havien de passar llargues condemnes. La llegenda augmenta amb una de les fugues més famoses de tots els temps.  El 12 de juny del 1962, Frank Morris i els germans Anglin, van aconseguir fugar-se d’Alcatraz, encara que mai s’ha pogut saber si van aconseguir arribar amb vida a la costa.

La pel·lícula “La fuga de Alcatraz”, protagonitzada per Clint Eastwood, recrea tota l’odissea necessària per escapar de la presó més cinematogràfica de la història: The Rock.

Les vistes de la ciutat de San Francisco des d' Alcatraz són magnífiques
Les vistes de la ciutat de San Francisco des d’ Alcatraz són magnífiques
El far de l'illa, és el més antic de la Costa Oest
El far de l’illa, és el més antic de la Costa Oest
Les mides de les cel·les impressionen pel seu reduït tamany
Les mides de les cel·les impressionen pel seu reduït tamany
Cristina va voler provar una petita estada entre reixes
Cristina va voler provar una petita estada entre reixes
Des del vaixell podem veure com el Golden Gate es tenyeix de vermells quan el sol s'amaga
Des del vaixell podem veure com el Golden Gate es tenyeix de vermells quan el sol s’amaga

Imprescindible, com ja hem dit abans, visitar-la si som a la ciutat. Una manera diferent de recórrer-la, és en algun dels tours nocturns que també es fan. I si sou grans esportistes, cada mes de juny es celebra una important competició de triatló, on podrem nedar els 2,4 quilòmetres que separen la presó de la costa, fer 29 quilòmetres en bicicleta pel Presidi i córrer 13 km. pel Golden Gate Park. Uf! Cansa només de llegir-ho…

MÉS INFORMACIÓ

Clica per veure altres posts de San Francisco al blog:

icones ciutats sanfrancisco

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: