Passar la nit al desert d’Erg Chebbi. Marroc

Visitar certs racons del Marroc, ja pot considerar-se una petita aventura, però si el que busquem és una experiència diferent, aleshores cal endinsar-se al desert d’Erg Chebbi, situat a l’est del país, fent frontera amb Algèria, i passar una nit entre dunes. La llibertat que s’experimenta al dormir al mig del no res, és espectacular, i el desert crea una atmòsfera especial, com si fóssim uns autèntics aventurers, imitadors de Lawrence d’Aràbia.

Està clar que no hem d’oblidar el que som: uns turistes buscant emocions diferents, i darrera d’aquesta excursió hi ha un equip de persones que s’encarreguen de tenir-ho tot a punt per disfrutar al màxim. Res es deixa a l’atzar, i tot i està perfectament estructurat, però si entrem en aquest “joc” i ens deixem captivar per la bellesa del lloc, guadirem d’una experiència impressionant. Existeixen diferens companyies que ofereixen aquestes excursions, i nosaltres triem Xaluca, una empresa catalano-marroquí que ens havien recomanat.

El dromedari, el millor transport possible. Semblem uns tuaregs de pacotilla...
El dromedari, el millor transport possible. Semblem uns tuaregs de pacotilla…
La sorra sembla no acabar-se mai
La sorra sembla no acabar-se mai
Hem de ser amics, eh?
Hem de ser amics, eh?

Després d’una ruta en 4×4 sortint des de la població d’Erfoud, a l’est del Marroc, abandonem el cotxe i el canviem per un parell de dromedaris. Durant dues hores passegem amb aquest vehicle animal per uns paratges increïbles. Una sorra fina i un enorme silenci és tot el que ens envolta. El nostre guia és un jove marroquí, al que no fem més de 15 anys, poc xerraire, però sempre amb un somriure a la cara. Finalment un grup més gran de turistes, també sobre dromedaris, se’ns uneix, i fem la part final del trajecte tots plegats. El sol comença a marxar, i és llavors quan el desert arriba al seu màxim esplendor. La sorra sembla vermella com el foc i les ombres s’allarguen fins a límits insospitats.  És llavors quan divisem una petita àrea verda, amb algunes palmeres, sota una enorme duna.

El campament està situat sota una enorme duna
El campament està situat sota una enorme duna
Els berebers es mouen com peix a l'aigua entre les dunes
Els berebers es mouen com peix a l’aigua entre les dunes
Se'ns afegeix un grup de turistes
Se’ns afegeix un grup de turistes

Allà tenen preparat el campament, o com ells diuen “Bivouac”, unes haimes fetes amb pèl de camell, com tota la vida han fet els nomades del desert. Les comoditats són les mínimes, però un grup de 4-5 persones s’encarreguen de tenir-ho tot preparat. Una gran foguera al mig del campament ens fa reunir a tots els que acampem al seu voltant, al son d’uns tam-tams interpretant música tradicional marroquina. Una mica de sopar en forma d’amanida i carn de xai sota un cel estrellat; i xerrada aquí i allà fins que la gent comença a retirar-se a les seves haimes. N’hi ha de diferents tamanys, i la nostra és per dues persones, tot i que a l’entrar hem de fer fora a 3 gatets que s’havien instal·lat previament. Un simple matalàs a terra, amb unes bones mantes, perquè la temperatura a la nit baixa moltíssim al desert. Ah! I és clar, no hi ha lavabo ni dutxes, així que toca espavilar-se. El desert sembla infinit, així que hi ha espai per tothom…

El personal s'encarrega de tenir-ho tot preparat
El personal s’encarrega de tenir-ho tot preparat
Campament sota la llum de la lluna
Campament sota la llum de la lluna
Gaudint de la nit al desert
Gaudint de la nit al desert

El silenci és absolut, i les estrelles semblen més grans que mai. No volem dormir per aprofitar al màxim les hores, però el cansament de la jornada ens fa caure ràpidament. Tot i que per poques hores. Per tal de continuar alucinant, ens llevem ben d’hora. A les 5 del matí ja som dempeus per meravellar-nos de la sortida del sol. Són els millors moments, ja que caminem per la sorra mentre la foscor desapareix i la llum deixa veure les dunes del nostre voltant. Busquem una de ben alta, i cap allà ens dirigim. Costa pujar, però un cop a dalt, seiem per gaudir d’unes vistes realment brutals. Restem en silenci una bona estona, com digerint aquests moments que estem vivint. Que maco és el nostre món! I ara mateix tenim la sensació d’estar ben solets en ell…

Això és fantàstic!!!
Això és fantàstic!!!
Voltem entre dunes
Voltem entre dunes i el sol ens il·lumina…
En marxa!
En marxa! Tornem cap a la civitlització…

Sorra i més sorra. Sembla no acabar-se mai. Però el que si que finalitza és la nsotra excursió. Tornem en els dromedaris, fins comença a veure les primeres cases d’un petit poblat. Allà tornem a canviar animals per vehicles, que ens porten als hotels respectius. La propera nit ja tornarem a dormir entre 4 parets, però somiant de nou en dormir sota les estrelles al ben mig del desert…

Actualització– A dia d’avui, l’empresa Xaluca, que organitza aquest tour, ha ampliat les comoditats del seu campament, amb llits alçats i més confortables, i servei de dutxes i lavabo compartit o inclús algunes tendes amb lavabo propi. Segurament això resta part de l’encant al lloc, però també ofereix moltes més comoditats…

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

2 respostes a “Passar la nit al desert d’Erg Chebbi. Marroc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: