Perito Moreno, Argentina. El rei de les glaceres.

De les 356 glaceres que trobem al Parque Nacional Los Glaciares d’Argentina, la del Perito Moreno és la més coneguda. I segurament de totes les del món. Un front de 5 quilòmetres i una alçada de 140 metres (més de la mitat submergida sota l’aigua) creen la seva grandiositat. Visitar-lo és obligatori si la nostra destinació és la Patagònia.

arg562
Els colors del gel són al·lucinants!!
perito_05
Impressionant des de tots els angles possibles
arg612
Ens sentim tot uns exploradors davant d’aquesta meravella de la natura

perito moreno argentina 04

perito moreno argentina 03

Tot això, forma part del descomunal Campo de Hielo, un enorme oceà blanc de 400 km. de longitud i 50 d’amplada. Es troba entre Argentina i Xile i té una altitud màxima de 3.976 metres i una superfície estimada de 20.000 quilòmetres quadrats.

A partir d’aquesta immensa massa de gel, surten les llengües de les diferents glaceres perifèriques. Marconi, Viedma, Upsala, Spegazzini i el mateix Perito en formen part. La millor població base per visitar-los és El Calafate (a 78 km del Perito), situada a la vora del maquíssim Lago Argentino.

perito_01

Sobretot destaca el Perito perquè, a més d’emmarcar-se en un entorn meravellós, l’accés és molt senzill: es pot arribar per carretera. És per això que la zona és plena d’autobusos i els seus miradors acostumen a estar plens de turistes. És vital intentar evitar els mesos de temporada alta (desembre, gener i febrer).

Nosaltres vam visitar-lo al novembre i podem dir que, relativament, estàvem prou tranquils. Tot i així, creiem que ni amb un munt de visitants amuntegats a les passarel·les, la zona perdria el més mínim de la seva bellesa…

Mirador del Perito Moreno

perito moreno argentina 02

Aquesta glacera mostra un sorprenent fenòmen: la seva massa de gel avança i es desplaça contínuament, entre 1 i 2 metres cada dia, provocant la ruptura i despreniment de gegantescs blocs de gel.

És per això que es veuen navegar moltíssims fragments de gel davant de la glacera. El so que produeixen aquests trossos de gel quan es desprenen i la seva posterior caiguda a l’aigua és un espectacle en si. Al·lucinant!

desgel perito
Seqüència de despreniments de gel

I això, que diuen que no es pot comparar al grandiós espectacle de la ruptura d’un túnel que es va creant amb el pas del temps i que es trenca cada certs anys. L’última vegada va ser al gener del 2013. Si algú té la sort de presenciar aquest fenomen, ja pot morir tranquil…

Això es produeix quan la glacera, a causa del seu avançament, arriba fins a la costa de la Península de Magallanes. Allà forma un dic natural de gel que tanca el pas de les aigües dels braços Rico i Sur del Lago Argentino, augmentant el nivell de l’aigua considerablement. L’aigua pressiona i erosiona el gel, produint filtracions i despreniments que formen el famós túnel, pel qual torna a passar l’aigua.

Amb els anys, el túnel va creixent, fins que, incapaç de suportar el seu propi pes, s’enfonsa, en un espectacle visual, tornant a quedar separat el Perito Moreno de la costa i començant de nou aquest lent procés.

perito moreno argentina cris
Relax davant un espectacle de la natura!
perito_03
Treking pel Perito Moreno
perito_02.jpg
Els blaus destaquen per tot arreu!

argentina_perito_moreno_09

I si veure’l des de tots els angles possibles ja va ser una “gozada”, poder caminar per sobre ens va meravellar. Aquí hem de dir que teníem (de fet encara els tenim) molts dubtes de l’ètica d’aquesta pràctica. Tot i poder fer-ho només unes poques empreses, i estar molt control·lat, segurament no contribueix gaire a la protecció de la glacera.

Un cop ens vam deixar convèncer per una de les empreses que fa aquest tipus d’excursions i pels seus experimentats guies, vam fer un petit trekking amb grampons per sobre el gel de la glacera. No podem descriure amb paraules les sensacions que sentíem mentre caminàvem sobre aquella enorme massa blanca. Et sents petit i vulnerable, però meravellat per l’espectacle.

I quan arribes al final de la ruta, res millor que un brindis amb whisky amb gel de la glacera d’uns quants centenars d’anys d’antiguitat.

Un brindis al Perito Moreno!
Un brindis al Perito Moreno!

perito moreno argentina 06

perito moreno argentina 05

arg592
Unes vistes increïbles!!

Clica per veure altres posts d’Argentina al blog.

Publicat per BonaVida

Pasión por conocer mundo y la fotografía, en la web mostramos información de rutas y viajes www.salydescubre.com Bojos per voltar pel món i la fotografia, a la web mostrem informació de rutes i viatges www.bonavida.cat

2 respostes a “Perito Moreno, Argentina. El rei de les glaceres.

  1. Muchísimas gracias por tu comentario.
   Realmente, el glaciar Perito Moreno es un lugar espectacular. Una maravilla de la naturaleza.
   En pocos sitios nos hemos sentido tan pequeñitos como ante este gigante de hielo.
   Saludos y muchos viajes!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: